גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערכה: הממשלה תושבע עוד בשבוע הבא; צפויה לכלול גם את עמיר פרץ

עקרונות ההסכם להקמתה של ממשלת האחדות קובעים כי היא מיועדת לכהן שלוש שנים, כשבחצי הראשון של כהונתה ימשיך נתניהו להיות ראש הממשלה, ויוחלף בספטמבר 2021 על ידי גנץ

בנימין נתניהו מול בני גנץ / צילום: Ariel Schalit, Associated Press
בנימין נתניהו מול בני גנץ / צילום: Ariel Schalit, Associated Press

עקרונות ההסכם להקמתה של ממשלת האחדות קובעים כי היא מיועדת לכהן שלוש שנים, כשבחצי הראשון של כהונתה ימשיך נתניהו להיות ראש הממשלה, ויוחלף בספטמבר 2021 על ידי גנץ. בחקיקה יקבע כי המשנה לראש הממשלה יהיה בעל סמכויות נרחבות, וישמש מחליף לראש הממשלה בעת הצורך. חלוקת השרים תהיה שוויונית, כאשר לגוש של גנץ שצפוי לכלול גם את עמיר פרץ, ואולי גם את איציק שמולי, ינתנו כמה תפקידים בכירים ובהם שר הביטחון, שר החוץ ושר המשפטים.

לצד זה גם תיקים כמו הכלכלה, החקלאות ואיכות הסביבה ותיקים אחרים. בגוש הימין נותרו התיקים הבכירים של האוצר, החינוך, הבריאות והפנים. סעיף חשוב קובע זכות וטו על הצעות חוק לכל אחד הצדדים, ולמעשה נקבע כי במהלך 2020 לא יועלו הצעות חוק שנויות במחלוקת, אך בעיות כמו חוק הגיוס יטופלו בוועדות משותפות בניסיון להגיע להסכמות. ישנם עוד סעיפים לא סגורים אבל התחושה בקרב כל הצדדים היא כי לאחר שהוסר המכשול הראשי, אפשר בתוך ימים לסגור הסכם, והממשלה תושבע לפני פסח, ככל הנראה ביום רביעי הבא.

בלי "הדובון לא לא"

הדרך לשם לא הייתה קלה אבל נזקקה למתווכים, לתפיסת מציאות ולא מעט גם לנגיף הקורונה. ביום רביעי לפני שלושה שבועות, יומיים לאחר הבחירות, צלצל הטלפון של בני גנץ. על הקו, יו"ר ש"ס אריה דרעי ששואל לשלומו וגם לשלום אותו הסכם כמעט מוכן שדרעי וגבי אשכנזי תיווכו בנובמבר, וגנץ ונתניהו כמעט חתמו עליו. הסכם שהמגעים אודותיו נחשפו לראשונה ב"גלובס"

גנץ היסס בשיחה, אבל לאחר כמה דקות הבהיר, אם זה יהיה המוצא היחיד מפני הידרדרות לבחירות רביעיות, אני בעניין. "ומה עם לפיד" הקשה דרעי, גנץ ענה: "אני לא אגרום לבחירות רביעיות, זה פשוט אסור". התשובה הזו של גנץ הבהירה לדרעי שהפעם אם לפיד, "הדובון לא לא" בלשון גנץ, יתמיד בהתנגדותו לממשלת אחדות, הפעם ליו"ר כחול לבן ימאס והוא יפרק את החבילה. דרעי עדכן ראשית את ידידו גבי אשכנזי אודות השיחה, ואשכנזי כפי שעשה בנובמבר ולמרות הכעס על הקמפיין האישי של נתניהו נגדו, נרתם גם הפעם.

העדכון השני היה לנתניהו עצמו ששמע מדרעי כי גנץ יהיה מוכן, אבל המחיר יהיה אותו מחיר ואף כבד יותר. נתניהו הפתיע גם הפעם, כפי שעשה בספטמבר כשהסכים אז מיד למתווה הנבצרות, ולמרות הניצחון בדו קרב מול כחול לבן, וההישג האישי, אישר את המגעים במסלול החשאי ואת שלד ההסכם השוויוני. יריב לוין, מהמפוקחים והממולחים שבמקורבי נתניהו נכנס בסוד העניינים והחל לגבש נוסחים עם אנשי גנץ, ובעיקר עם שלום שלמה, היועץ הפוליטי המנוסה המכיר היטב את הליכוד ואת נתניהו.

עם התפתחות משבר הקורונה, על השלכותיו ומצב החירום שיצר, היה ברור שניתן לנתניהו ובעיקר לגנץ הסולם היציב לירידה מעץ הבטחות הבחירת לרבות "רק לא ביבי" של כחול לבן. אצל גנץ תחושת החירום היא אמיתית לגמרי, נתניהו דאג להעביר לו ולאשכנזי דיווחים מלאים ומפורטים על המצב לאשורו, ממש כאילו היו במעגל ההחלטות הגבוה ביותר.

לשני הרמטכ"לים לשעבר היה ברור שמניעת ממשלת חירום/אחדות בעת הזו היא חוסר אחריות ממדרגה ראשונה ותיתפס ככזו בעיני הציבור. גנץ אמר למקורביו, הסיסמה שאני הכי מזוהה איתה ועומד מאחוריה היא "ישראל לפני הכל" והיא זו שאני לא מוכן להפר. לכך נוספה גם הסיבה הפוליטית, הסקרים הראו כי התמיכה בנתניהו עולה, ובהתאמה יורדת מאוד בכחול לבן, שהפרה הבטחת בחירות מפורשת והסכימה להסתמך על הרשימה המשותפת בהמלצה לנשיא ובהמשך בדיונים וההצבעות בכנסת. עמית סגל פרסם בערוץ 12 כי גנץ ואשכנזי הזמינו סקר ולפיו רוב ציבור מצביעי כחול לבן העדיפו כניסה לממשלה בלי לפיד מאשר שהייה באופוזיציה עמו.

כשנפתחו רשמית המגעים בשבוע שעבר בעקבות קריאת הנשיא ריבלין, רוב פרטי ההסכם כבר היו על הנייר. ריבלין, אגב, שהיה בסוד העניינים, העדיף את האופציה המלאה, כלומר עם כל חבילת כחול לבן, וניסה אף אישית לשכנע את לפיד ואת בוגי יעלון. כשהשיח האישי כשל, פנה אליהם בעקיפין בנאומו השבוע. לפיד הגמיש מעט את עמדתו ואמר במהלך השבוע בראיון רדיו כי הוא מוכן לאחדות בשל מצב החירום אך רק אם גנץ יהיה ראשון, אבל לא היה מוכן אפילו לתקופה קצרה של ממשלת חירום בראשות נתניהו. בין השאר הפיצו אנשיו את ההצעה כי נתניהו ישאר "פרויקטור" לטיפול בקורונה, מתוך הבנה כי ראש הממשלה נתפס ברוב הציבור כמי שמנהל היטב את המשבר.

חיבוק הדוב של טיבי רק זירז את המהלך

לגנץ היה בכל זאת מכשול אחד חשוב קשה מול נתניהו, זה הרגשי. הוא נפגע עמוקות מהקמפיין נגדו שירד אל מתחת לחגורה במערכות הבחירות, ובאחת מהשיחות עם נתניהו הטיח בו כי לעולם לא יסלח לו, וכי על נתניהו יהיה להתנצל בפומבי. ראש הממשלה, לא טיפוס רגשני, התנצל ביובש, ותלה את זה בצרכי הקמפיין.

עוד מכשול היה זה של האמינות הבעייתית של נתניהו. כאן התגייסו כמעט כל מי שהיה מעורב לנסות ולגבש בטוחות לגנץ כי נתניהו יעמוד במילתו ויקיים את הרוטציה. הוא קיבל הבטחות מלפחות שניים מראשי מפלגות הגוש, אריה דרעי, ומשה גפני, כי ינטשו את נתניהו אם יפר את ההסכם. זה לא הספיק וגנץ דרש וקיבל סעיף הקובע כי הרוטציה תעוגן בחקיקה, ביחד עם החוקים האחרים האמורים להוות בסיס לאחדות ובהם החוק שיקבע את מעמדו החדש של המשנה לראש הממשלה.

דרעי ניהל את התיווך בימים האחרונים מביתו, בשל הבידוד שנכפה עליו לאחר שהיה במגע עם חולה קורונה בכנס של הרשויות המקומיות. בשבוע האחרון היו עליות ומורדות במשא ומתן על רקע העימות בכנסת והסכמת גנץ לדרישת לפיד לקדם את בחירת ח"כ מאיר כהן ליו"ר הכנסת. נתניהו, שהעריך על סמך המידע המדויק שהיה לו כי גנץ יסכים לאחדות ולפיד לא, ולכן כחול לבן תתפרק, לא היה מוכן לקבל יו"ר כנסת לעומתי. יולי אדלשטיין הוכנס בסוד פרטי המו"מ, והקריב את שמו הממלכתי הטוב בקרב הנגד מול בג"ץ. אדלשטיין הסביר אחר כך כי היה ברור שאם אכן מאיר כהן יבחר, לא תהיה ממשלה והמדינה תידרדר שוב לבחירות. בליכוד הציעו לכחול לבן כי אחד מאנשי חוסן לאומי יהיה יו"ר הכנסת. עלו כמה שמות אפשריים, ולבסוף העלה אחד מהמתווכים את הרעיון המבריק שגנץ עצמו יהיה היו"ר. הצבעה של הליכוד והגוש עבור גנץ תהיה המימוש הראשון של ההבטחות אליו.

גנץ לגמרי לא התלהב, אבל חשב שיתכן וזה מה שישכנע את לפיד ויעלון לא לנטוש. בדיון הקוקפיט בחמישי בבוקר, אשכנזי, המצוי ביחסים קרובים עם לפיד, היה זה שהעלה את האפשרות והציג את ההתקדמות והישגי המשא ומתן לרבות מינוי שר משפטים איש המפלגה. השיחה הייתה קשה, ובמהלכה הכניס עוזרו של גנץ את הטלפון, ועל הקו אריה דרעי. דרעי חיזק אותו ואמר בין השאר, "אין מועד אחר להחליט, זו ההזדמנות שלך להגיע לראשות הממשלה" ושב והבטיח את תמיכתו בו.

בשיחות קודמות דרעי ואחרים הזהירו את גנץ מרצונו העז של לפיד לשבת על כס ההנהגה, והעריכו כי זה אחד משיקוליו להתנגד לאחדות. ואם לפיד דיבר בנוקשות אך בטון רגוע, יעלון היה זה שבשיחה כמעט יצא מכליו. אצלו הסיפור הוא אישי מול נתניהו ושום דבר לא היה כנראה מצליח להניא אותו מהתנגדות. בסופו של דבר הוא נשאר לבד או כמעט לבד בתלם, לאחר ששלושה מאנשיו, האוזר, הנדל וקוז'ינוב תמכו בגנץ ובאחדות. אורלי פרומן עדיין מתלבטת.

מכאן העניינים התגלגלו במהירות, אחמד טיבי, בזחיחות המאפיינת אותו מאז ההצלחה בבחירות, אמר בתום אחת מועדות הכנסת לאנשי כחול לבן" מעתה אתם תתייעצו איתי לפני כל החלטה". חיבוק הדוב הזה והמטעמים שעשו ממנו אנשי הליכוד, רק זירז את המהלך.

גנץ הגיש בשלוש וחצי את מועמדותו לתפקיד היו"ר, וקצת אחר כך, בטרם יבשה הדיו על חתימתו על הטופס, כחול לבן התפוררה. לפיד ויעלון מיהרו להגיש את בקשת הפירוק, ואחד מאנשי גנץ אמר לו, המהירות הזו מעידה כמה שלפיד היה מוכן לכך בלי שמץ התלבטות.

בהליך הבחירה בכנסת גנץ נראה כבוי משהו, ואת נאומו הראשון כיו"ר הכנסת נשא בלי התלהבות יתרה, אבל התמקד בביקורת קשה על שרי הליכוד שיצאו נגד בג"ץ ועל אדלשטיין שהחליט שלא לקיים את פסיקת השופטים. ההתמקדות הזו הייתה מכוונת ונועדה לומר לנתניהו חד ולתומכיו מאידך: אני אולי טירון פוליטי אבל אלחם על העמדות שלי.

ההסכם המתהווה נותן לו לא מעט כוח לעשות כן, לרבות השוויון בשרים וזכות הוטו. כדי להצליח הוא יזדקק לא רק לאשכנזי לצידו אלא גם לסיוע של דרעי המתווך, שימלא ככל הנראה גם את תפקיד המפשר והמגשר בין גנץ לנתניהו בממשלה שסוף סוף צפויה לקום.

עוד כתבות

דונלד טראמפ וולדימיר פוטין / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

לא רק איראן: מרוץ החימוש הגרעיני המתחדש שיעלה לארה"ב כטריליון דולר

אמנת סטארט, שגובשה לאחר המלחמה הקרה במטרה להגביל את ארסנל הגרעין של ארה"ב ורוסיה, תפקע השבוע ● מוסקבה מחזיקה אומנם ביתרון כמותי, אבל טראמפ מהמר על "סדר עולמי חדש" שכולל את סין - שגם היא, מצידה, דוהרת קדימה עם מאות ראשי קרב גרעיניים

חייל חשד א–שעבי באירוע לציון הניצחון על דאע''ש בבגדד / צילום: Reuters, Ahmed Saad

תקציב של 3.4 מיליארד דולר ו"חיילי רפאים": נתיב הכסף האחרון של איראן

טהרן מהדקת אחיזה בעיראק כצינור מימון לפעילות הטרור ● באמצעות משרות פיקטיביות ושליטה על משרדי ממשלה בונה ארגון פרו–איראני מקומי אימפריה כלכלית על חשבון האזרחים

בית החולים הדסה / צילום: אביבה גנצר

מבוטחי כלל לא יקבלו יותר ניתוחים בהדסה, ויופנו לשערי צדק

פערי מחירים של עד פי 5 שמשלמת חברת הביטוח ביחס לשאר בתי החולים בארץ, הובילו להפסקת ההסדר למתן טיפולים רפואיים פרטיים כמו ניתוחים בין חברת הביטוח לבין הדסה • המטופלים יופנו לשערי צדק

מי עומד מאחורי קמפיין החוצות נגד המנהל המורשה של סלייס?

בשלטי חוצות שעלו בת"א ובנתיבי איילון מופיעות התקפות אישיות נגד רו"ח אפי סנדרוב, המוביל בשנתיים האחרונות את המהלכים לאיתור והשבת 850 מיליון שקל בכספי עמיתים שנעלמו ● סנדרוב: "נסיונות הכפשה שקריים לא ירתיעו אותי"

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, והתסמונת המפתיעה

דמיינו שאתם נעצרים על ידי שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" – מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

וורן באפט / צילום: ap, Richard Drew

לפני שפרש: האם ההימור האחרון של וורן באפט משתלם?

בשנים האחרונות, ברקשייר צברה הר של מזומנים, לא רכשה כמעט מניות וביצעה מעט מאוד רכישות עצמיות של מניותיה ● אבל לפני שפרש, וורן באפט השקיע למעלה מ-58 מיליארד דולר בסקטור אחד ●  כעת, ההשקעה הזו מתחילה להוכיח את עצמה

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

המכה שתיפול על הבנקים, ומה יקרה ל"חוק הפיננסי החשוב ביותר"?

בעוד שחוק ההסדרים מתרוקן מרפורמות, משרד האוצר רשם ניצחון עם העברת החוק שיפתח את תחום הערבויות לגופים חוץ־בנקאיים ויגביר את התחרות ● לאחר דיון הכנסת בחבילת החוקים הפיננסיים הכלולה בחוק ההסדרים, רפורמת מאגר אשראי לעסקים פוצלה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; הנאסד"ק נפל בכ-1.5%, AMD צללה

המשקיעים המשיכו לברוח ממניות התוכנה, בעקבות הפיתוחים החדשים שהשיקה חברת ה-AI אנתרופיק ● AMD צללה בכ-16%, בעקבות תחזית שאכזבה את המשקיעים ● המתיחות בין ארה"ב ואיראן הכבידה על השווקים, מחירי הנפט קפצו ● החולשה בשוק העבודה האמריקאי נמשכת: מדד התעסוקה של ADP פספס את התחזיות ● הביטקוין יורד ונסחר סביב 73 אלף דולר ● דריכות בוול סטריט לקראת דוחות אלפאבית

הנשק הרוסי החדש של איראן שצריך להדאיג את ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווחים איראן קיבלה מרוסיה מטוסי קרב חדשים, הטיים הקדיש את השער שלו למפגינים באיראן, ובוושינגטון פוסט מפרגנים לתעשיות הביטחוניות הישראליות • כותרות העיתונים בעולם

כמה שווה סל ההטבות שמציעה תדהר בפרויקט בשכונת ביצרון בתל אביב?

המבצע בשכנות ביצרון ששווה מאות אלפי שקלים לרוכשים

החברות תדהר ומבנה השיקו מבצע "חד־פעמי" בפרויקט הסוללים בשכונת ביצרון בתל אביב, הכולל סבסוד משכנתא, הנחות של מאות אלפי שקלים, מחסן במתנה והטבות נוספות ● בדקנו מה באמת שווה סל ההטבות - וכמה כסף הוא חוסך בפועל ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות התוכנה מחקו 5.6 מיליארד שקל מהשווי

ת"א 35 ננעל ביציבות, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● מניות התוכנה קרסו בעקבות הירידות וול סטריט אתמול: מג'יק צנחה בכ-20%, לצד מטריקס, וואן טכנולוגיות ומלם תים ● מייקל ברי: קריסת הביטקוין עלולה להתפתח ל"ספירלת מוות" שמזינה את עצמה ●  הזהב מעל 5,000 דולר לאונקייה, למרות רכבת ההרים - הבנקים הגדולים בטוחים שמחירו יזנק מעל ל-6,000 דולר

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג רוצה לסדר ליו"ר ולמנכ"ל עלות שכר שנתית של 20 מיליון שקל

חברת המרכזים המסחריים מבקשת לאשר לבכיריה תגמול בהיקף חריג, הכולל הקצאות אופציות ושדרוג תנאי ההעסקה של היו״ר איתן בר זאב והמנכ״ל חי גאליס ● בר זאב צפוי לקבל אופציות בשווי כ־14 מיליון שקל ושכר בעלות שנתית של 11.7 מיליון שקל, בעוד גאליס יקבל אופציות בשווי כ־9 מיליון שקל ושכר בעלות של כ־7.5 מיליון שקל

מתוך הפרסומת של סוכנות הפרסום ID.EA לסלקום / צילום: צילום מסך

זה היה קצר: סלקום מפסיקה לעבוד עם סוכנות הפרסום ID.EA

פחות מחודשיים אחרי שסוכנות ID.EA של שחר סגל עלתה בקמפיין ראשון לחברת הסלולר סלקום, ובזמן שפרסומת שנייה באוויר - הוחלט על הפרדת כוחות בין הצדדים. כך נודע לגלובס ● קבוצת המסעדנות קיסו תפעיל מסעדה אסייתית במלון פלטין התל אביבי של קבוצת פתאל, הצפוי להיפתח מחדש ביולי 2026 ● אירועים ומינויים

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: כדיה לוי

אכזבה בים השחור: מה הפיל את מניית ניו-מד במסחר?

ירידה חדה נרשמה ביחידת ההשתתפות של ניו מד, הנמצאת בשליטת קבוצת דלק ומקווה לתוצאות טובות יותר בקידוח הבא שמתוכנן בשטח הזיכיון

אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון / צילום: רמי זרנגר

משתלם לעבוד אצל ליאורה עופר: כמה יקבל המנכ"ל ב-2026?

חברת הקניונים מליסרון של ליאורה עופר מבקשת להקפיץ את שכרו של המנכ"ל אופיר שריד, לצד מענק בדמות שני סוגי אופציות בהיקף של 17.6 מיליון שקל ● רשת המסעדות נונו מימי ממנה מנכ"ל חדש, וגם לבנק ישראל יש מנכ"ל חדש - שמגיע מעיריית נתניה ● אירועים ומינויים

חנוך מילביצקי, הליכוד שמונה אפס אפס, קול ברמה, 28.01.26 / צילום: מתוך אתר הכנסת

האם יבוא החמאה הביא דווקא להתייקרות שלה?

ההתנגדות לרפורמה במשק החלב עולה על טורים גבוהים - ויש מי שמזהירים מפני גורל דומה לזה של החמאה • אבל מה באמת קרה כשפתחו את שוק החמאה ליבוא? • המשרוקית של גלובס

הפגנת הרפתנים והחקלאים, הבוקר / צילום: יריב דגן

במחאה על רפורמת החלב: הרפתנים בהפגנת ענק מול משרד האוצר

מאות רפתנים וחקלאים מפגינים הבוקר מול הכנסת ומשרד האוצר, במחאה על רפורמת החלב שמקדם סמוטריץ' ● במסגרת המחאה נעה שיירת רכבים, טנדרים וכלים חקלאיים מאזור לטרון לכיוון הכנסת, ובמקביל יצאה שיירת טרקטורים מצומת מסמיה לירושלים, מה שגרם לשיבושי תנועה כבדים באזור

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע בחודש דצמבר: 14,677 שקל. וכמה בהייטק?

מדובר בעלייה של 3.1% לעומת דצמבר 2024 ● עלייה זו גבוהה אפילו יותר מהאינפלציה השנתית שנרשמה באותו חודש, 2.5%, כך שמדובר למעשה בעלייה ריאלית שמתגברת על ההתייקרויות

צוות רמיטלי / צילום: אוהד כהן

ענקית הפינטק רמיטלי סוגרת את המרכז בישראל. העובדים פוטרו בשיחת זום

החברה, שרכשה את הסטארט־אפ הישראלי Rewire בשנת 2022, הודיעה לעובדיה בשיחת זום על סגירת פעילות המחקר והפיתוח המקומית ● 110 מתוך 200 עובדי החברה פוטרו

חלפים לרכב / צילום: Reuters

שוק החלפים רותח: קרן לגאסי רוכשת שליטה במ. פינס בחצי מיליארד שקל

חודש אחרי האקזיט של משפחת כדורי בחברת המאגר חלפים שנמכרה לידי יבואנית הרכב UMI, קרן ההשקעות הפרטיות רוכשת שליטה ביבואנית חלקי החילוף של משפחת פינס – לפי שווי מוערך של כ-700 מיליון שקל ● בעבר התעניינה בש. פינס גם קרן אייפקס של זהבית כהן