גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערכה: הממשלה תושבע עוד בשבוע הבא; צפויה לכלול גם את עמיר פרץ

עקרונות ההסכם להקמתה של ממשלת האחדות קובעים כי היא מיועדת לכהן שלוש שנים, כשבחצי הראשון של כהונתה ימשיך נתניהו להיות ראש הממשלה, ויוחלף בספטמבר 2021 על ידי גנץ

בנימין נתניהו מול בני גנץ / צילום: Ariel Schalit, Associated Press
בנימין נתניהו מול בני גנץ / צילום: Ariel Schalit, Associated Press

עקרונות ההסכם להקמתה של ממשלת האחדות קובעים כי היא מיועדת לכהן שלוש שנים, כשבחצי הראשון של כהונתה ימשיך נתניהו להיות ראש הממשלה, ויוחלף בספטמבר 2021 על ידי גנץ. בחקיקה יקבע כי המשנה לראש הממשלה יהיה בעל סמכויות נרחבות, וישמש מחליף לראש הממשלה בעת הצורך. חלוקת השרים תהיה שוויונית, כאשר לגוש של גנץ שצפוי לכלול גם את עמיר פרץ, ואולי גם את איציק שמולי, ינתנו כמה תפקידים בכירים ובהם שר הביטחון, שר החוץ ושר המשפטים.

לצד זה גם תיקים כמו הכלכלה, החקלאות ואיכות הסביבה ותיקים אחרים. בגוש הימין נותרו התיקים הבכירים של האוצר, החינוך, הבריאות והפנים. סעיף חשוב קובע זכות וטו על הצעות חוק לכל אחד הצדדים, ולמעשה נקבע כי במהלך 2020 לא יועלו הצעות חוק שנויות במחלוקת, אך בעיות כמו חוק הגיוס יטופלו בוועדות משותפות בניסיון להגיע להסכמות. ישנם עוד סעיפים לא סגורים אבל התחושה בקרב כל הצדדים היא כי לאחר שהוסר המכשול הראשי, אפשר בתוך ימים לסגור הסכם, והממשלה תושבע לפני פסח, ככל הנראה ביום רביעי הבא.

בלי "הדובון לא לא"

הדרך לשם לא הייתה קלה אבל נזקקה למתווכים, לתפיסת מציאות ולא מעט גם לנגיף הקורונה. ביום רביעי לפני שלושה שבועות, יומיים לאחר הבחירות, צלצל הטלפון של בני גנץ. על הקו, יו"ר ש"ס אריה דרעי ששואל לשלומו וגם לשלום אותו הסכם כמעט מוכן שדרעי וגבי אשכנזי תיווכו בנובמבר, וגנץ ונתניהו כמעט חתמו עליו. הסכם שהמגעים אודותיו נחשפו לראשונה ב"גלובס"

גנץ היסס בשיחה, אבל לאחר כמה דקות הבהיר, אם זה יהיה המוצא היחיד מפני הידרדרות לבחירות רביעיות, אני בעניין. "ומה עם לפיד" הקשה דרעי, גנץ ענה: "אני לא אגרום לבחירות רביעיות, זה פשוט אסור". התשובה הזו של גנץ הבהירה לדרעי שהפעם אם לפיד, "הדובון לא לא" בלשון גנץ, יתמיד בהתנגדותו לממשלת אחדות, הפעם ליו"ר כחול לבן ימאס והוא יפרק את החבילה. דרעי עדכן ראשית את ידידו גבי אשכנזי אודות השיחה, ואשכנזי כפי שעשה בנובמבר ולמרות הכעס על הקמפיין האישי של נתניהו נגדו, נרתם גם הפעם.

העדכון השני היה לנתניהו עצמו ששמע מדרעי כי גנץ יהיה מוכן, אבל המחיר יהיה אותו מחיר ואף כבד יותר. נתניהו הפתיע גם הפעם, כפי שעשה בספטמבר כשהסכים אז מיד למתווה הנבצרות, ולמרות הניצחון בדו קרב מול כחול לבן, וההישג האישי, אישר את המגעים במסלול החשאי ואת שלד ההסכם השוויוני. יריב לוין, מהמפוקחים והממולחים שבמקורבי נתניהו נכנס בסוד העניינים והחל לגבש נוסחים עם אנשי גנץ, ובעיקר עם שלום שלמה, היועץ הפוליטי המנוסה המכיר היטב את הליכוד ואת נתניהו.

עם התפתחות משבר הקורונה, על השלכותיו ומצב החירום שיצר, היה ברור שניתן לנתניהו ובעיקר לגנץ הסולם היציב לירידה מעץ הבטחות הבחירת לרבות "רק לא ביבי" של כחול לבן. אצל גנץ תחושת החירום היא אמיתית לגמרי, נתניהו דאג להעביר לו ולאשכנזי דיווחים מלאים ומפורטים על המצב לאשורו, ממש כאילו היו במעגל ההחלטות הגבוה ביותר.

לשני הרמטכ"לים לשעבר היה ברור שמניעת ממשלת חירום/אחדות בעת הזו היא חוסר אחריות ממדרגה ראשונה ותיתפס ככזו בעיני הציבור. גנץ אמר למקורביו, הסיסמה שאני הכי מזוהה איתה ועומד מאחוריה היא "ישראל לפני הכל" והיא זו שאני לא מוכן להפר. לכך נוספה גם הסיבה הפוליטית, הסקרים הראו כי התמיכה בנתניהו עולה, ובהתאמה יורדת מאוד בכחול לבן, שהפרה הבטחת בחירות מפורשת והסכימה להסתמך על הרשימה המשותפת בהמלצה לנשיא ובהמשך בדיונים וההצבעות בכנסת. עמית סגל פרסם בערוץ 12 כי גנץ ואשכנזי הזמינו סקר ולפיו רוב ציבור מצביעי כחול לבן העדיפו כניסה לממשלה בלי לפיד מאשר שהייה באופוזיציה עמו.

כשנפתחו רשמית המגעים בשבוע שעבר בעקבות קריאת הנשיא ריבלין, רוב פרטי ההסכם כבר היו על הנייר. ריבלין, אגב, שהיה בסוד העניינים, העדיף את האופציה המלאה, כלומר עם כל חבילת כחול לבן, וניסה אף אישית לשכנע את לפיד ואת בוגי יעלון. כשהשיח האישי כשל, פנה אליהם בעקיפין בנאומו השבוע. לפיד הגמיש מעט את עמדתו ואמר במהלך השבוע בראיון רדיו כי הוא מוכן לאחדות בשל מצב החירום אך רק אם גנץ יהיה ראשון, אבל לא היה מוכן אפילו לתקופה קצרה של ממשלת חירום בראשות נתניהו. בין השאר הפיצו אנשיו את ההצעה כי נתניהו ישאר "פרויקטור" לטיפול בקורונה, מתוך הבנה כי ראש הממשלה נתפס ברוב הציבור כמי שמנהל היטב את המשבר.

חיבוק הדוב של טיבי רק זירז את המהלך

לגנץ היה בכל זאת מכשול אחד חשוב קשה מול נתניהו, זה הרגשי. הוא נפגע עמוקות מהקמפיין נגדו שירד אל מתחת לחגורה במערכות הבחירות, ובאחת מהשיחות עם נתניהו הטיח בו כי לעולם לא יסלח לו, וכי על נתניהו יהיה להתנצל בפומבי. ראש הממשלה, לא טיפוס רגשני, התנצל ביובש, ותלה את זה בצרכי הקמפיין.

עוד מכשול היה זה של האמינות הבעייתית של נתניהו. כאן התגייסו כמעט כל מי שהיה מעורב לנסות ולגבש בטוחות לגנץ כי נתניהו יעמוד במילתו ויקיים את הרוטציה. הוא קיבל הבטחות מלפחות שניים מראשי מפלגות הגוש, אריה דרעי, ומשה גפני, כי ינטשו את נתניהו אם יפר את ההסכם. זה לא הספיק וגנץ דרש וקיבל סעיף הקובע כי הרוטציה תעוגן בחקיקה, ביחד עם החוקים האחרים האמורים להוות בסיס לאחדות ובהם החוק שיקבע את מעמדו החדש של המשנה לראש הממשלה.

דרעי ניהל את התיווך בימים האחרונים מביתו, בשל הבידוד שנכפה עליו לאחר שהיה במגע עם חולה קורונה בכנס של הרשויות המקומיות. בשבוע האחרון היו עליות ומורדות במשא ומתן על רקע העימות בכנסת והסכמת גנץ לדרישת לפיד לקדם את בחירת ח"כ מאיר כהן ליו"ר הכנסת. נתניהו, שהעריך על סמך המידע המדויק שהיה לו כי גנץ יסכים לאחדות ולפיד לא, ולכן כחול לבן תתפרק, לא היה מוכן לקבל יו"ר כנסת לעומתי. יולי אדלשטיין הוכנס בסוד פרטי המו"מ, והקריב את שמו הממלכתי הטוב בקרב הנגד מול בג"ץ. אדלשטיין הסביר אחר כך כי היה ברור שאם אכן מאיר כהן יבחר, לא תהיה ממשלה והמדינה תידרדר שוב לבחירות. בליכוד הציעו לכחול לבן כי אחד מאנשי חוסן לאומי יהיה יו"ר הכנסת. עלו כמה שמות אפשריים, ולבסוף העלה אחד מהמתווכים את הרעיון המבריק שגנץ עצמו יהיה היו"ר. הצבעה של הליכוד והגוש עבור גנץ תהיה המימוש הראשון של ההבטחות אליו.

גנץ לגמרי לא התלהב, אבל חשב שיתכן וזה מה שישכנע את לפיד ויעלון לא לנטוש. בדיון הקוקפיט בחמישי בבוקר, אשכנזי, המצוי ביחסים קרובים עם לפיד, היה זה שהעלה את האפשרות והציג את ההתקדמות והישגי המשא ומתן לרבות מינוי שר משפטים איש המפלגה. השיחה הייתה קשה, ובמהלכה הכניס עוזרו של גנץ את הטלפון, ועל הקו אריה דרעי. דרעי חיזק אותו ואמר בין השאר, "אין מועד אחר להחליט, זו ההזדמנות שלך להגיע לראשות הממשלה" ושב והבטיח את תמיכתו בו.

בשיחות קודמות דרעי ואחרים הזהירו את גנץ מרצונו העז של לפיד לשבת על כס ההנהגה, והעריכו כי זה אחד משיקוליו להתנגד לאחדות. ואם לפיד דיבר בנוקשות אך בטון רגוע, יעלון היה זה שבשיחה כמעט יצא מכליו. אצלו הסיפור הוא אישי מול נתניהו ושום דבר לא היה כנראה מצליח להניא אותו מהתנגדות. בסופו של דבר הוא נשאר לבד או כמעט לבד בתלם, לאחר ששלושה מאנשיו, האוזר, הנדל וקוז'ינוב תמכו בגנץ ובאחדות. אורלי פרומן עדיין מתלבטת.

מכאן העניינים התגלגלו במהירות, אחמד טיבי, בזחיחות המאפיינת אותו מאז ההצלחה בבחירות, אמר בתום אחת מועדות הכנסת לאנשי כחול לבן" מעתה אתם תתייעצו איתי לפני כל החלטה". חיבוק הדוב הזה והמטעמים שעשו ממנו אנשי הליכוד, רק זירז את המהלך.

גנץ הגיש בשלוש וחצי את מועמדותו לתפקיד היו"ר, וקצת אחר כך, בטרם יבשה הדיו על חתימתו על הטופס, כחול לבן התפוררה. לפיד ויעלון מיהרו להגיש את בקשת הפירוק, ואחד מאנשי גנץ אמר לו, המהירות הזו מעידה כמה שלפיד היה מוכן לכך בלי שמץ התלבטות.

בהליך הבחירה בכנסת גנץ נראה כבוי משהו, ואת נאומו הראשון כיו"ר הכנסת נשא בלי התלהבות יתרה, אבל התמקד בביקורת קשה על שרי הליכוד שיצאו נגד בג"ץ ועל אדלשטיין שהחליט שלא לקיים את פסיקת השופטים. ההתמקדות הזו הייתה מכוונת ונועדה לומר לנתניהו חד ולתומכיו מאידך: אני אולי טירון פוליטי אבל אלחם על העמדות שלי.

ההסכם המתהווה נותן לו לא מעט כוח לעשות כן, לרבות השוויון בשרים וזכות הוטו. כדי להצליח הוא יזדקק לא רק לאשכנזי לצידו אלא גם לסיוע של דרעי המתווך, שימלא ככל הנראה גם את תפקיד המפשר והמגשר בין גנץ לנתניהו בממשלה שסוף סוף צפויה לקום.

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

רוצים לדעת מה תעשה הבורסה בתל אביב השנה? תקראו את הראיון הזה

רגע לפני יום שישי הראשון בתל אביב שבו מתקיים מסחר, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך איתי בן זאב התארח בפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס ● איך הגיבו חברי הבורסה לשינוי ההיסטורי: "שמענו יותר ביקורות שליליות מחיוביות" ● מה היעד הבא: "הרבה מאוד יהודים בארצות הברית רוצים להשקיע בכלכלה הישראלית" ● וגם: למה ת״א תעשה ביצועים עודפים על וול סטריט ומי יהיו הנפקות הענק הבאות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה מגלה: בכמה קפץ מחזור המסחר ביום שישי האחרון לעומת ימי ראשון

פעילות המשקיעים הזרים היוותה כרבע ממחזור המסחר שעמד על 1.9 מיליארד שקל – כ-26% מעל המחזור הממוצע בימי ראשון אשתקד ● מחזור המסחר היומי הממוצע בשבוע החולף טיפס ל-4.7 מיליארד שקל

יואל חשין / צילום: גולי כהן

משקיע האימפקט על ההתעשרות: "אבא הראה לי את חשבון הבנק ושאל - כתוב פה 5 או 50 מיליון?"

"אני עושה פעמיים ביום אמבטיות קרח, שוכב במים קפואים חמש-עשר דקות ברציפות. זה קור שהופך לכאב, אבל מחדש תאים ולא מאפשר להיות בדיכאון" ● שיחה קצרה עם יואל חשין, יו"ר ומייסד קרן ההון סיכון 2B.VC

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

סוף לסאגת המינויים באוצר: פרוזנפר מונה לממונה על התקציבים, עבאדי-בויאנג'ו לחשבת הכללית

אישור הממשלה מביא לסיום סאגה ארוכה, שהשאירה את אגף התקציבים ללא ממונה בראשו בתקופה רגישה של העברת תקציב המדינה לשנת 2026

ייצור באנרגיה מתחדשת / אילוסטרציה: Shutterstock

"לא הגענו לשיא": במזרחי טפחות בטוחים שיש הזדמנות במניות האלו

מדדי האנרגיה זינקו בעשרות אחוזים ב־2025, ובמזרחי טפחות סבורים כי ראלי האנרגיה רחוק ממיצוי ● בבנק מצביעים על יציבות שותפויות הגז, דיבידנדים גבוהים וביקושי שיא לחשמל – וממליצים על חברות נבחרות בארץ ובעולם

איור: shutterstock

כמה מתנות והטבות קיבל העובד הישראלי הממוצע בשנת 2025?

על רקע יוקר המחיה, שנת 2025 הסתיימה עם עלייה של 10% ברכישות דרך מועדוני לקוחות; העובד הישראלי הממוצע קיבל מהמעסיק מתנות והטבות בשווי של כ-1,200 שקל ● מנכ"ל חברת ICL אירח במפעלי ים המלח את שגריר ארה"ב ● התערוכה החדשה של הפקולטה לאמנויות בסמינר הקיבוצים ● וזה המנכ"ל החדש של הסניף הישראלי בחברת התרופות הגדולות בעולם ● אירועים ומינויים

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' טובה רוזנבלום / צילום: שרון רוזנבלום

החוקרת שמצהירה: זה הדבר הכי מסוכן שאנחנו עושים על ההגה

שיחה עם פרופ' טובה רוזנבלום, ראש המכון לחקר הגורם האנושי בתאונות דרכים באוניברסיטת בר־אילן ● על הסיבות שהידרדרנו לתחתית הרשימה בעולם והדבר הכי מסוכן שאנחנו עושים על ההגה

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

שכחתם לממש את התווים? המאבק על החוק שאמור להזכיר לכם

לאחר דיון בוועדת הכלכלה, ראש הוועדה דוד ביטן בוחן דחייה של יישום הרגולציה החדשה על שוברי מתנה ותווי קנייה, לאחר שכבר אושרה, ומסר כי הוא מוכן לשקול ארכה באורך של כ-4.5 חודשים ● בענף מזהירים מעלויות של מיליונים, חוסר בהירות וחשיפה לתביעות ייצוגיות

סניף של הרשת בעופר הקניון הגדול פתח תקווה / צילום: יח''צ

בלי קמפיינים ובלי רעש: מאחורי הקאמבק השקט של רשת סינבון לישראל

כשנתיים אחרי שחזרה לישראל, רשת המאפים האמריקאית מציגה פדיונות חריגים של כחצי מיליון שקל בחודש לסניף ● הזכיין הקודם נזכר איך טיל אחד באילת מוטט את הניסיון הקודם ● אבל המנכ"ל הנוכחי מסביר למה האסטרטגיה של "קודם פריפריה" ובנייה הדרגתית של קהל בקניונים מוכיחה את עצמה ● היעד: 30 עד 40 סניפים

הפגנות באיראן / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

נשיא איראן מאשים: "ארה"ב וישראל מנחות את הפורעים ליצור חוסר יציבות"

במשטר האיראני הוחלט: מעלים את רמת העימות עם המפגינים ● ישראל וארה"ב דנות על הסכם סיוע ביטחוני חדש, נתניהו ביקש לקצץ את הסיוע ● ברויטרס מדווחים כי בישראל העלו כבר כוננות בעקבות דברי טראמפ ● צה"ל: לוחם דובדבן נפצע בינוני בהיתקלות עם מחבלים בשכם ● סנאטור רפובליקאי לאיראנים: "הסיוט שלכם עומד להיגמר" ● גורם אמריקאי לאל-ערבייה: הותקפו יותר מ-35 מטרות של דאעש בסוריה ● עדכונים שוטפים

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

שמש בעשרות אלפי שקלים לשנה: כיצד תהפכו את הגג לאפיק השקעה

מהשנה מי שיבנה בית פרטי מחויב להתקין פאנלים סולאריים ● למעשה ניתן להרוויח מהם לא מעט: רשות החשמל משלמת סכומים משמעותיים על חשמל בגגות ביתיים

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

מה קורה בגוף בזמן השינה - ואיך זה מאפשר לנבא 130 מחלות

OpenAI תשיק גרסה ייעודית של ChatGPT למענה על שאלות רפואיות. המחיר: ויתור על הפרטיות ● חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד מראים שלילה אחד של שינה יכול לנבא עשרות מחלות ברמות דיוק של 80% ומעלה ● באייר מקימה בישראל מעבדה שתדמה מתקפות סייבר על מפעלי תרופות, וחברות ישראליות מציגות פריצות דרך – מטיפול ואבחון סרטן ועד "אינקובטור חיבוק" לפגים ● השבוע בביומד

התותח הישראלי החדש שיודע להתמודד עם האיום האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מגזין אמריקאי טוען שהתותח החדש של אלביט יכול לתת מענה לטילים מאיראן, האם המחאה באיראן יכולה להפיל את המשטר, וישראל וחמאס בדרך לעימות נוסף • כותרות העיתונים בעולם

יוגב שרביט / צילום: ארקדי ריסקין

כך תשפיע הדמוגרפיה על אזורי הביקוש של ישראל

ב־25 השנים הבאות אוכלוסיית ישראל צפויה לעבור שינוי משמעותי - מה שישפיע על אזורי הביקוש ועל אופי בנייה ● יוגב שרביט, כלכלן מבילד אסטרטגיה אורבנית, מסביר מהן המגמות הדמוגרפיות שצריכות לעניין את המשקיעים

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

67% עברו את בחינות לשכת עורכי הדין בפעם הראשונה. מי האוניברסיטה המובילה?

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין הסתיימו עם ממוצע הצלחה של כ-52.3% בקרב הניגשים ● המכללה למנהל התמקמה במקום גבוה ומאיפה המתמחים בעלי הסיכויים הטובים ביותר להצלחה?

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026 / צילום: AP

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026

בדרך אליכם: אייפונים מתקפלים, רובוטים ביתיים, טכנולוגיה לקריאת מחשבות ומכוניות־על חשמליות, לצד אתגרים שמציבה הבינה המלאכותית בתחומי הבריאות והסייבר

היכן בגוף האדם נמצאים הצניפים הסהרוניים? / צילום: Shutterstock

היכן בגוף האדם נמצאים הצניפים הסהרוניים?

באיזו מדינה רוקדים מזורקה, שטחה של איזה עיר הוא הגדול בישראל, ועל מצבתו של מי נכתב "סע לשלום. המפתחות בפנים"? ● הטריוויה השבועית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

מנכ"ל ענקית הנפט אקסון לטראמפ: "ונצואלה לא ראויה להשקעה"

בפגישה בבית הלבן עם מנכ״לי ענקיות האנרגיה האמריקאיות ביקש טראמפ להזרים כ-100 מיליארד דולר לתעשיית הנפט של ונצואלה ● אולם הבכירים הגיבו בספקנות: למרות רזרבות הנפט העצומות, בעיני התעשייה ונצואלה עדיין מחייבת שינויי עומק לפני שיוזרמו אליה מיליארדים ● מנכ״ל אקסון אמר: "חזרה נוספת לונצואלה מחייבת שינויים משמעותיים"

''יאפא''. התנגשות / צילום: רם שוויקי, באדיבות כאן 11, מובי פלוס הפקות

עוד אירוע ירי ביפו: "יאפא" של כאן 11 מציפה את המתיחות שקיימת בעיר

הדרמה החדשה שעלתה לתאגיד מציעה הצצה לחיים המשותפים ביפו דרך מערכת יחסים בין ערבי ליהודיה ● היחסים המורכבים נבחנים לאור המתיחות הכללית שקיימת בעיר

''חץ מוילן''. קיבל הכרה ציבורית / צילום: Shutterstock

הגאון שבאמצעות המצאה אחת פשוטה חסך לנו מבוכה בתחנת הדלק

ביום גשום בדטרויט מהנדס של פורד עשה טעות, נספג כולו במים - ואז עלה במוחו רעיון ● נדרשו עשרות שנים עד שקיבל קרדיט על החץ שהפך למושא קנאתה של תעשיית הרכב