גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה״ב עוברת את סין; הנשיא רוצה "לחזור, לחזור, לחזור לעבודה"; שאלות על הקרנבל של ניו אורלינס

המספרים: 85,000 לקו בנגיף הקורונה ● 3.5 מיליון מבקשים מענקי אבטלה ● השאלות: מה קרה בתחילת פברואר בניו אורלינס? האם סגל רפואי צריך לנסות ולהחיות חולי קורונה?

דונלד טראמפ / צילום: Patrick Semansky, AP
דונלד טראמפ / צילום: Patrick Semansky, AP

 

ארה"ב עברה אתמול את סין, והיא עכשיו אלופת העולם במקרי Covid-19 ידועים. סמוך לחצות שעון וושינגטון, שש לפנות בוקר בישראל, מספר המקרים הידועים באמריקה הגיע ליותר מ-85,000, על פי מרכז המעקב של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס בבולטימור, עליה של 17,000 בתוך יממה אחת. מספר המתים הגיע ל-1,300, עליה של 270.

בתידרוכו היומי, באוזני חדר עיתונות כמעט ריק (לרגל הצורך לשמור "מרחק חברתי" בין העיתונאים), הנשיא טראמפ הפגין את הווירטואוזיות הרגילה שלו. הוא הצליח לתבוע אשראי ולהחמיא לעצמו, כל אימת שנשאל על החדשות הרעות.

על הידיעה שנשבר השיא הסיני הוא השיב בהטעמת ההישג הגדול של הרחבת בדיקות הדם. "כולם מדברים על דרום קוריאה, דרום קוריאה, דרום קוריאה. בשמונה ימים אנחנו עשינו יותר בדיקות ממה שהם עשו בשמונה שבועות".

הוא נמנע מלהזכיר שבתחילת ינואר, כאשר הנגיף השתולל בסין וחדר אל דרום קוריאה, הוא הכחיש את חומרתו ודיבר בביטול על היקף חדירתו לארה"ב.

זה התחיל במארדי גרא(ס)

הסכמה פחות או יותר כללית שוררת עכשיו בין אנשי מדע, שהנגיף הגיע אל חופי אמריקה עוד בדצמבר. האמריקאים אינם מתפנים עדיין לחקירה יסודית של נסיבות התפשטותו. אבל גם כך מוצגות עכשיו שאלות על ממדי הפגיעה בערים גדולות. השלוש המוזכרות ביותר הן ניו יורק (עיר הבירה הגלובלית של Covid19), לוס אנג'לס ("ניו יורק הבאה") וניו אורלינס, עיר הנמל על חוף מפרץ מקסיקו, במדינה הדרומית לואיזיאנה.

מבלי דעת, ניו אורלינס פתחה את זרועותיה בפני הנגיף בתחילת פברואר, כאשר התעקשה לערוך את הקרנבל המפורסם שלה, ה'מארדי גרא(ס)', המושך בערך מיליון בני אדם אל רחובות העיר, אל מלונותיה ואל מסעדותיה. סגן המושל של מדינת לואיזיאנה אמר אתמול, כי איש לא ניסה להניא את מדינתו מלערוך את הקרנבל. הרשויות המקומיות לא קיבלו כל פנייה מן המרכז הממשלתי למניעת מגיפות (CDC), למשל.

הקרנבל נערך כמעט חודשיים לאחר הידיעות הראשונות על התפשטות הנגיף בסין. תפקיד הקרנבל בהפצת הנגיף, לא רק בלואיזיאנה, אלא גם בחלקים אחרים של ארה"ב, הוא לפי שעה עניין להערכות לא מבוססות. אבל עצם הצגת השאלה מזכירה במידת מה תיאוריה ישנה, שנגיף האיידס התחיל להתפשט בארה"ב בימי עגינתו של המשט הגלובלי הענקי בנמל ניו יורק ביולי 1976. ספנים מכל העולם כיבדו את ניו יורק בנוכחותם לרגל יום השנה ה-200 לעצמאות ארה"ב.

מחקר חדש מראה, כי מהירות התפשטותו של נגיף הקורונה בלואיזיאנה היתה "הגדולה ביותר בעולם" במרוצת השבועיים הראשונים שלו. בכל אחד מ-13 הימים האמורים, מספר הנדבקים בלואיזיאנה גדל ב-73%. בקצב הזה, המדינה שמתגוררים בה פחות מחמישה מיליון בני אדם "תחלוף על פני איטליה וספרד" (על פי דיווח בעיתון USA Today).

הנשיא טראמפ הכריז שלשום את לואיזיאנה ל"איזור אסון מרכזי", מה שיקל עליה לקבל סיוע פדרלי.

"אין זו אשמת איש"

הנשיא לא חזר אתמול על תאריך היעד שלו לחידוש הפעילות הכלכלית הנורמלית, 12 באפריל. אבל הוא הטעים את רצונו "לחזור, לחזור, לחזור לעבודה". אתמול בבוקר שמעה אמריקה, כי 3.5 מיליון בני אדם עתרו בפעם הראשונה למענקי אבטלה בשבוע הרביעי של מרץ. זה היה המספר הגדול ביותר ב-53 שנות המעקב אחר הקטגוריה הזו.

"לא מופתע", אמר הנשיא בתידרוך, "אין זו אשמת איש, בוודאי לא בארצנו". והוא חלק לעצמו מחמאה: אלמלא הקדים להגביל כניסת נוסעים מסין, המספר היה עולה עד ששה או שבעה מיליון. אבל הציפיות הן שהמספר אמנם יעלה במיליונים נוספים בימים הבאים.

נגיד הבנק המרכזי, ג'רום פאוול, אמר אתמול, כי "יתכן מאוד" שארה"ב כבר נמצאת במיתון. אם אמנם היא שם, זה יהיה המיתון הראשון מאז 2009. תפקידו של הבנק, אמר פאוול, הוא להבטיח שלחברות מכל הגדלים יהיה "גשר" אל התאוששות מהירה לאחר שהנגיף יודבר תתחדש הפעילות הכלכלית.

חיפזון הוא אולי מן השטן, אבל בשאלת המהירות תלויה שאלה קרדינלית נוספת: היתכן שיהיה צורך בחבילת הצלה נוספת? הקונגרס עומד להשלים את ההצבעה על הקצאה היסטורית, שתפחה והלכה בשבועיים האחרונים עד שהגיעה אל סביבות שני טריליון דולר (או 1.8 טריליון או 2.2 טריליון, תלוי במדברים). היא נועדה לכסות לכל היותר שלושה או ארבעה חודשים של המשך השיתוק הכלכלי. מעבר לזמן הזה, יידרש הרבה יותר.

128 מיליון או רק 14 מיליון

נראה כי עכשיו הכול תלוי בשאלה איפה יהיה הנגיף בעוד שבוע או שבועיים. כרגע נוכחותו ברוב מדינות ארה"ב היא קטנה יחסית. מוקדי נזקו מוגדרים גיאוגרפית ונמצאים בעיקר לאורך החופים. הנשיא רומז שהוא רוצה לשנות את הנחיות המרחק החברתי לאזורים שהפגיעה בהם קטנה, והוא מדבר עכשיו על החלטות שבדעתו לקבל בתחילת השבוע הבא.

דגם של מרחק חברתי שפיתח ה'ניו יורק טיימס' מראה, כי אם המרחק החברתי יוגבל ל-14 הימים המקוריים (שיפקעו בסוף השבוע הזה), 128 מיליון ילקו בנגיף. אם ההגבלות יוארכו בחודשיים, מספר הלוקים יעמוד רק על 14 מיליון.

הוויכוח על עדיפויות הוא שדה מוקשים פוליטי ומוסרי. התקשורת עוסקת זה ימים אחדים בשאלות אתיות, שאין להן תקדים, בוודאי לא בהיקף הזה. ה'וושינגטון פוסט' סיפר אתמול בעמודו הראשון, כי בתי חולים בכל ארה"ב מתחבטים בשאלה אם להורות לסגל הרפואי להימנע מנסיונות החייאה של חולי קורונה, מפני שהם כרוכים בסבירות גבוהה מאוד של הידבקות בין רופאים ואחיות.

איש לא יעז להגיד במפורש, אבל קשה לטעות במה שמשתמע מדיונים כאלה: ההנחה שלא כל החיים צריכים להישקל באותן המאזניים. זה בהכרח גם מה שישתמע מהסרה חלקית או מלאה של הגבלות חברתיות.

סקרי דעת הקהל של הימים האחרונים מעניקים מרחב נשימה פוליטי לנשיא טראמפ. הם מראים, באופן כללי, שהאמריקאים סומכים את ידיהם על התנהלותו במשבר הקורונה, אם גם לא בהפרשים גדולים, וגם אם רובם מוסיפים לראות בשלילה את סך כל נשיאותו.

הנתונים להבוקר:

85,594 מקרים ידועים בארה"ב, עליה של 17,000 ויותר ב-24 השעות האחרונות

1,300 מקרי מוות, עליה של 269. לפני עשרה ימים דיווחנו כאן על 107 מקרי מוות

מדינת ניו יורק - כמעט 39,000 מקרים, עליה של 6,000, עם 466 מקרי מוות, עליה של מאה מקרים

מדינת ניו ג'רזי -- 6,876 מקרים, עליה של כמעט 2,500, עם 81 מתים (+19)

מדינת קליפורניה - 4,044 מקרים, עליה מתונה יחסית של 850, עם 83 מתים (+16)

מדינת וושינגטון - 3,207 מקרים, עליה של יותר מ-600, עם 147 מתים (+15)

צרמך להזכיר שהמספרים האלה אינם מייצגים בהכרח התפשטות פעילה, ולפחות חלקם הם תוצאת עיכוב בבדיקת דגימות שהוגשו עוד לפני ימים אחדים.

______________________

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה