גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: הממשלה הפדרלית לא תכריז "מלחמה" על ניו יורק

הנשיא הודיע כי הוא שוקל להטיל סגר על שלוש מדינות בצפון מזרח ארה"ב - אך חזר בו לאחר תגובה נסערת ● כמעט מדי יום הוא נקלע לעימותים חזיתיים עם מושלים, החושבים שאין הוא עושה די ● "חכמולוג קטן", הוא קרא לאחד מהם. "אישה שלא יודעת מהראש שלה", הוא קרא לאחרת

טיימס סקוור במנהטן השבוע, בעקבות התפשטות הקורונה בעיר / צילום: Eduardo Munoz, רויטרס
טיימס סקוור במנהטן השבוע, בעקבות התפשטות הקורונה בעיר / צילום: Eduardo Munoz, רויטרס

רק זה היה חסר לארה"ב בעיצומו של משבר הקורונה: במשך שעות אחדות ריחף עליה אתמול הצל של עימות חוקתי בין שלוש מדינות בצפון-מזרח ארה"ב לבין הנשיא טראמפ.

הנשיא אמר לעיתונאים אתמול בבוקר כי הוא שוקל להטיל סגר על מדינות ניו יורק וניו ג'רזי ועל חלקים של קונטיקט. האזור הזה ידוע כ"שלוש-המדינות" (Tri-State), והעיר ניו יורק עומדת במרכזו. ניו יורק וניו ג'רזי הן המדינות המובילות במספר המקרים הידועים של Covid-19 בארה"ב.

הנשיא לא טרח להודיע למושלי המדינות על כוונתו, או להיוועץ בהם. מושל ניו יורק, אנדרו קואומו, הגיב כנשוך נחש. הוא הכריז, שהסגר המוצע כמוהו כ"הכרזת מלחמה של הממשלה הפדרלית". מלים כאלה אינן נשמעות לעתים קרובות, אפילו לתפארת המליצה. הן מזכירות קצת יותר מדיי את הטראומה הגדולה ביותר בתולדות ארה"ב, מלחמת האזרחים, אשר פרצה לפני כמעט 160 שנה.

"אם אנחנו מתחילים להקיף אזורים בארצנו בחומות, זה יהיה מוזר לחלוטין, מזיק, אנטי-אמריקאי, אנטי-חברתי", אמר המושל, שהתנהלותו בשבועות האחרונים העלתה את הפרופיל הארצי שלו ועוררה הערכה ניכרת.

הנשיא חזר בו. לאחר ששקעה השמש הוא צייץ מן הבית הלבן כי החליט להסתפק ב"המלצה חזקה לנוסעים" להימנע מלהגיע אל שלוש המדינות האלה. "הסגר לא יהיה נחוץ". מה בדיוק קרה כאן? האם עניין לנו במעשה ללא מחשבה תחילה, או בניסיון של הנשיא לבחון את התגובה הציבורית למהלך רדיקלי?

"האישה ההיא ממישיגן"

בימים שקדמו למהלך-לא-מהלך הזה, הנשיא חזר ודבר על רצונו להקל את ההנחיות על מרחק ביטחון חברתי בחלקים של ארה"ב, שבהם פגיעת הנגיף אינה גדולה. הוא הטעים שהגבלות, או אפילו החמרות, יתכנו באזורים פגועים במיוחד. אין ספק שניו יורק עומדת בקריטריון הזה, עם כמעט חצי הנדבקים בכל ארה"ב.

כך או כך, הנשיא הופך עימותים עם מושלי מדינות לחלק מן הרפרטואר הפוליטי שלו. יום אחד קודם הוא תקף את מושלי שתיים מן המדינות פגועות-הקורונה ביותר, וושינגטון (בפינה הצפון-מערבית של ארה"ב, ליד הגבול עם קנדה) ומישיגן (במערב התיכון, גם היא על גבול קנדה).

למושל וושינגטון הוא קרא "חכמולוג קטן, שהיה פעם גדול, אבל עכשיו הוא קטן". למושלת מישיגן הוא קרא "חצי", "האישה ההיא ממישיגן", אשר "אינה יודעת מן הראש שלה" (בתרגום חופשי), ומטילה על אחרים את האשמה "לחוסר מיומנותה".

הוא בוודאי אינו הנשיא האמריקאי הראשון המקל ראש במושלי-מדינות, אבל קשה להיזכר אימתי נשיא דיבר על מושלים באופן הזה בפומבי. ספק אם זה מתכון לאחדות בשעת משבר. כל המושלים האלה נבחרו בבחירות דמוקרטיות.

להגיד לתעשיות מה לעשות

במרכז העימות עם המושלים עומדת אי הסכמה על השימוש שהממשלה הפדרלית צריכה לעשות בסמכויותיה במצב חירום. שורה של מושלים, ובכללם רפובליקאים מתונים, רוצים שהנשיא ישתמש בסמכותו על פי חוק בן 70 שנה, "פקודת הייצור הבטחוני" (DPA), כדי להסב קווי ייצור מצרכים אזרחיים לצרכים צבאיים או ממלכתיים.

הנשיא פסח על שתי הסעיפים במשך ימים אחדים. הוא החיל את החוק, אבל נמנע מלהשתמש בו, מפני ש"אנחנו באמריקה לא מלאימים". הוא אימץ את נוסחת אחד מיועציו, פיטר נאבארו, שהחוק ישמש אמצעי לחץ. הנשיא האמין כי די בפוטנציאל של שימוש בחוק כדי להביא תעשיות מרכזיות למסקנה שעליהן להתרכז בייצור מכונות הנשמה, גם אם מעולם לא ייצרו מכונות כאלה. זה מה שקרה בזמן מלחמת העולם השנייה ובזמן מלחמת קוריאה.

המתלונן העיקרי על גישת הנשיא היה המושל קואומו, שהזהיר כי רק התערבות מסיבית של הממשלה הפדרלית תוכל למלא את מחסורה של מדינתו במכונות הנשמה,. ביום ו' נענה הנשיא, לפחות חלקית, להיגיון הזה, והשתמש בחוק כדי להורות לג'נרל מוטורס, יצרנית הרכב הגדולה ביותר באמריקה, להסב את קו הייצור באחד ממפעליה למכונות הנשמה.

המושלים אינם מסתפקים בזה. מושל מדינת וירג'יניה, רלף נורת'האם, לא נכנס לעימות ישיר עם הנשיא, אבל הכריז ביום ו' כי נחוץ "פתרון ארצי" לבעיית המחסור הקריטי בציוד רפואי. "כולנו מתחרים זה בזה", הוא אמר. בווירג'יניה, למשל, ממשלתו של נורת'האם מתחרה "עם בתי החולים שלנו, עם מדינות אחרות ועם הממשלה הפדרלית".

התוצאה היא דיווחים על הצטמקות מלאי מהירה של ציוד להגנת סגל הרפואי. "ייצור והפצה חייבים להתנהל ברמה הארצית", אמר מושל וירג'יניה, שמדינתו גובלת בוושינגטון הבירה, ורבים מפקידי הממשל הבכירים מתגוררים בה.

האבטלה עולה ב-3,000%

הנשיא חתם ביום ו' על חוק ההקצאות עצום הממדים של הקונגרס (2.2 טריליון דולר) לסייע לנפגעי המשבר. במעמד החתימה לא נכח שום דמוקרט, אף כי בלי הדמוקרטים החוק לא היה עובר.

אבל הנתונים המזעזעים המגיעים מן המדינות, אם בענייני תעסוקה ואם בענייני תקציב, מלמדים שגם שני טריליון לא יספיקו.

ריפרוף על עמודים ראשונים של עיתונים אמריקאיים (newseum.org) מניב כותרות ראשיות כמו, "עליה של 432%" בבקשות למענקי אבטלה (עיתון במחוז ג'קסון במדינת אורגון, בחוף המערבי), או "בקשות למענקי אבטלה עולות ב-3,000% (במחוז אן אראנדייל, במדינת מרילנד, ליד עיר הבירה וושינגטון), או "עליה של 1,045%" במדינת פלורידה.

עליה של 432% בבקשות למענקי אבטלה בכותרת הראשית של עיתון במדינת אורגון, בחוף המערבי של ארה״ב / צילום: צילום מסך

ירידה תלולה נרשמת בהכנסותיהן של רשויות מקומיות, בעיקר בגלל התמעטות הפעילות הכלכלית, אבל גם בגלל הדחייה שהממשל החליט להעניק להגשת שומות לשנת הכספים הקודמת. במקום 15 באפריל, תאריך היעד עכשיו הוא 15 ביולי. ברוב המדינות, שנת התקציב מתחילה באחד ביולי. משמעות הדחייה היא אפוא שהן לא יוכלו לכלול את תקבולי המס בחישוב הוצאותיהן. קליפורניה סובלת כנראה יותר מכל מדינה אחרת ממפולת הבורסה: היא איבדה את רוב הכנסותיה ממס רווחי הון.

נתוני המגפה ב-6 בבוקר שעון ישראל:

סך כל המקרים המדווחים בארה"ב - 123,750

סך כל מקרי המוות - 2,227

המדינות הפגועות ביותר:

ניו יורק -- 53,455 מקרים מדווחים; מקרי מוות -- 883

ניו ג'רזי - 11,124; מקרי מוות -- 140

קליפורניה - 5,659; מוות - 120

מישיגן - 4,650; מוות - 111

וושינגטון (המדינה, לא העיר) - 4,310; מוות - 189

רק בחמש מדינות של ארה"ב מספר הנדבקים נופל מ-100. ב-42 מדינות הוא גבוה מ-200. ב-20 הוא גבוה מאלף

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר