גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זה לא שאם נוריד מחיר בכמה אחוזים כולם יבואו לקנות"

מנהלי השיווק, החוליה המקשרת בין חברות הבנייה לרוכשים, נאלצים בימים אלה למצוא פתרונות מחוץ לקופסה כדי להמשיך ולמכור דירות ● בתפריט: סיורים וירטואליים, שיחות מכירה ב"זום" ופריסת תשלומים ● בלי פאניקה

עד לא מזמן היה נדמה שתחום הבנייה נמצא בתנופה בכל כיוון. הוותמ"ל איפשרה הליך קידום מהיר של תכנון שכונות ענק חדשות בשולי הערים, שיכונים ותיקים נדונו להריסה ובנייה מחדש ובכל צומת הוקמו מתחמי קניונים, מרלו"גים או מבני תעסוקה.

מגפת הקורונה שיבשה הכול. שיחה עם מנהלי השיווק של חברות הבנייה והיזמיות הגדולות מלמדת שהם מבולבלים, כמו כולם. בשלב זה נדמה שאף אחד לא יוצא במבצעים או מוריד מחירים, אך לא מעט גילו את האונליין.

יש מתעניינים בדירות? "לא רואים האטה משמעותית"

"אני אשקר אם אגיד שמתדפקים על דלתותינו ומחפשים דירות", אומרת מנהלת השיווק של גינדי החזקות, רוני טננבוים. החברה משווקת כעת מאות דירות בפרויקט UPPER HOUSE ביד אליהו בתל אביב, בשכונת בית בפארק באור יהודה ובגבעת שמואל.

"למזלנו, במרבית הפרויקטים שלנו אנחנו עם 90% מלאי מכור", אומרת טננבוים. "יש לנו גם את פרויקט מחיר למשתכן באור יהודה, שם נעצר השיווק על ידי משרד הבינוי והשיכון. משרדי המכירות שלנו לא פעילים, אבל אנחנו מאמינים שמהר מאוד הדברים יחזרו למסלול.

"אנחנו נותנים מענה ללקוחות שמתקשרים. נכון שמדובר במגפה, וזה שונה ממשברים אחרים שבהם נתקלנו, אבל אני מעריכה שאנשים יחפשו הזדמנויות בקרוב".

אמיר כהן, סמנכ"ל שיווק של חברת י.ח. דמרי, מספר שהחברה בונה כעת 16 פרויקטים, ובמצטבר מאות רבות של דירות, בעיקר באשקלון, בנתניה, בראש העין ובגבעתיים.

כהן מעיד שהוא נמצא כבר 22 שנה בתחום ומעולם לא חווה משבר מהסוג הזה: "נכון להיום, אנשים נמצאים בחוסר ודאות, שזה מצב שאף פעם לא תורם לענף שלנו".

עו"ד מיכאל לוין, מנהל השיווק של חברת אחים דוניץ, מספר שהחברה משווקת כעת את שלב ב' בקריית האמנים בראשל"צ (390 יח"ד), במע"ר אשדוד (450 יח"ד) וכמה פנטהאוזים בגני תקווה. "אנחנו לא רואים האטה משמעותית בפניות אלינו, אך יש דלילות במספר הפגישות, כי אנשים מפחדים לצאת מהבית".

לוין אומר שהוא לא מזהה כרגע עצירה במכירות: "נהפוך הוא, יש לי לקוח בגני תקווה שמאוד רוצה לרכוש שם מיני פנטהאוז, וצריך את הדירה, ורצה לקדם את החוזה. בגלל המצב, הוא רוצה לסגור את העניינים".

טלי כהן, מנהלת השיווק של חברת שפיר, אומרת שמי שקונה כעת הם אלה שממילא התכוונו לרכוש: "רק אתמול מכרנו ב-2.7 מיליון שקל דירת גן במודיעין לאנשים שמכרו את הדירה שלהם וצריכים לקנות דירה. הרוכשים אפילו חיכו עם חתימת החוזה לאיש המכירות שלנו שהיה בבידוד".

חברת אביסרור משה ובניו בונה בימים אלה 700 דירות בבאר שבע, ועוד מאות ברחובות, באשקלון וביבנה, ועוד.

יורם אביסרור, מנהל השיווק של החברה, מודה שקצב המכירות של החברה השתנה לחלוטין בשבועות האחרונים, ולמעשה אין כמעט מכירות: "האווירה עכשיו לא הכי כיפית, אבל אנחנו משתדלים להמשיך. אתמול (השיחה התקיימה באמצע השבוע שעבר, ג"נ) היה היום היחידי שבו הייתה לנו בעיה עם הפועלים הסינים, אבל גם זה הסתדר".

דורית סדן סמנכ"לית השיווק של שיכון ובינוי, מסבירה שלחברה יש 12 פרוייקטים פעילים מצפון ועד דרום. לדבריה, הביצוע בכל האתרים ממשיך כרגיל וגם לא צפויים עיכובים בשלב זה במסירת הדירות : "משרדי המכירות שלנו פתוחים כדי לתת שרות ללקוחות שלנו. לקוחות שרכשו וקצת חוששים, כאלה שרוצים להתייעץ והן לקוחות שמתעניינים. יש אמנם הנחיות של משרד הבריאות שקוראות לצאת מהבית רק לצורך פעולות חיוניות, אך יש מבקרים מעטים ויש חתימות חוזים של לקוחות שהיו כבר בתהליכי רכישה. כמו שאתה נוסע בכביש ויש תחושה שיש פחות רכבים על הכביש בדרכים כך אנחנו מרגישים גם במשרדי המכירות. היו יחסית מעט רכישות חדשות".

בשיכון ובינוי לא מתכוונים בשלב זה לצאת במבצעים : "שיכון ובינוי זו חברה וותיקה וגם אני עצמי כבר 26 שנים בתפקיד. כבר חווינו אירועים שגרמו לנו לעצור ולבחון את הדברים ולא למהר ולעשות דברים בחופזה. הציבור מתעניין אבל זה לא שאם נוריד מחיר בכמה אחוזים כולם יבואו לקנות. אנשים שומרים על הבריאות שלהם כרגע ואנחנו איתם. אנחנו מאמינים שברגע שהדברים ירגעו נמשיך עם תהליכי המכירה הרגילים".

מה עושים בינתיים? "ליצור שיח שאנשים יקנו אחרי המשבר"

אמיר כהן, י.ח. דמרי: "אנחנו ממקדים את המאמצים שלנו לקדם תהליכי מכירה שכבר החלו. רוב מוחלט של מי שהתחיל תהליכי מכירה - ממשיך. יש גם כאלה שהקפיאו, למשל תושבי חוץ שלא יכולים להגיע או אנשים שנמצאים בבידוד".

כרגע, הוא מודה, יש מעט מאוד רוכשים חדשים: "רוב הפעילות שלנו היא ליצור שיח עם רוכשים פוטנציאליים באמצעים דיגיטליים, שיחות וידאו, צילומים מהפרויקטים היותר מתקדמים, כולל נוף מהדירות. אנשים לא קונים דירות בצורה הזאת, אבל המטרה היא שאנשים יקנו כשהמשק יחזור לשגרה".

האם אתם צופים עיכוב במסירת הדירות?

אמיר כהן: "מוקדם מדי להעריך, כי לא ברור לאן זה הולך. נכון להיום האתרים עובדים וגם אם אספקת חומרי הגלם איטית, הכול נמצא כבר בשרשרת ההתנעה".

מיכאל לוין, דוניץ: "עברנו למעשה לשווק באמצעים דיגיטליים ותוכניות אנחנו שולחים עם שליח עד הבית".

חברת שפיר בונה את שכונת צוותא בחריש, שבה 86 בניינים, כולל מוסדות חינוך, כבישים ושצ"פים, בראש העין פרויקט שבו 307 יח"ד ועוד 250 יח"ד בפרויקט מחיר למשתכן וגם במודיעין ובאור יהודה.

טלי כהן, מנהלת השיווק של שפיר, אומרת שהחברה מתאימה את עצמה למציאות המשתנה: "משרדי המכירות שלנו פתוחים. אנחנו מצוידים עם מסכות ואלכוג'ל. באים אנשים, אם כי כמובן שלא באותו קצב כמו קודם. חוץ מזה, אנחנו מתאימים את עצמנו למצב הקיים ומאפשרים שיחות מכירה ב-zoom. אנחנו באים לאנשים הביתה כדי להחתים על חוזים".

בפרויקט גינדי TLV בתל אביב יש בסך הכול 2,400 יח"ד וכעת משווקות כ-500 יח"ד. סמנכ"לית השיווק של הפרויקט, עידית פראתי, ודן שטרן, מנהל הדיגיטל, יודעים לספר שאף שמורגשת אצלם האטה מסוימת, הרי שגם בשבועיים האחרונים יש התעניינות, יש שתי הרשמות ונחתמו לא פחות משמונה חוזים. את ההצלחה הם מייחסים לכך שהקהל שלהם ממעמד סוציואקונומי גבוה ולא מושפע מהמשבר, ושזה זמן, עוד קודם לעניין הקורונה, הם קידמו מאוד את שיטת המכירות און ליין: "אנחנו עובדים כבר תקופה על נושא הדיגיטל. בארה"ב זה מאוד מקובל. יצרנו אתר אינטרנט שהוא מצגת דיגיטלית שמאפשרת לנהל את כל השיחה ב-zoom".

טכנולוגיית השיווק של גינדי TLV אכן מרשימה. הלקוח יכול לשוטט בסביבת הפרויקט, לבחור את המגדל והקומה שהוא רוצה, להיכנס לתוך הדירה, לראות את הנוף הנשקף מהחלון ואת פרטי הדירה. האתר מאפשר לקבל מקסימום מידע, כולל גודל ואפילו מחירים.

פרתי ושטרן: "החלטנו שאנחנו רוצים להתכוונן ל-2025, אבל לא שיערנו שזה יקרה כל כך מוקדם. בדרך כלל יש לאנשים רצון להסתובב, לחוש ולהרגיש. המצב החדש דוחף את השיווק און ליין, פשוט כי אין ברירה".

יש תוכניות להנחות ומבצעים? "תנאי תשלום גמישים"

בשיכון ובינוי לא מתכוונים בשלב זה לצאת במבצעים: "שיכון ובינוי זו חברה ותיקה וגם אני עצמי כבר 26 שנים בתפקיד. כבר חווינו אירועים שגרמו לנו לעצור ולהסתכל לסיפור בעיניים ולא למהר ולעשות דברים בחופזה.
"הציבור מתעניין אבל זה לא שאם אני אוריד להם 10% כולם יבואו לקנות. הם כרגע שומרים על הבריאות שלהם ואנחנו איתם. אנחנו מאמינים שברגע שהדברים יירגעו נמשיך עם תהליכי המכירה הרגילים".

רוני טננבוים, גינדי: "כרגע אנחנו עוד חושבים. כל יום מתקבלות החלטות חדשות מהממשלה ואנחנו מנסים להבין את הסיטואציה".

אמיר כהן, י.ח. דמרי: "כרגע לא. אף אחד לא יודע לאן זה הולך וכמה זמן זה יימשך - יום, יומיים, חודשים.
"צריך לזכור שבסופו של דבר אנשים יצטרכו דירות ואלה שקונים בפרויקטים הבשלים, אלה שלקראת סיום, רמת הסיכון שלהם נמוכה.

"לגבי פרויקטים שנמצאים על הנייר - אנחנו נבחן בעתיד את המדיניות שלנו ביחס לשיווק. מה יהיו הטריגרים או ההטבות פרי סייל שניתן בפרויקטים האלה".

טלי כהן, שפיר: "המחירים לא השתנו, אבל ברור לנו שאנשים חוששים ולכן אנחנו נותנים תנאי תשלום גמישים. אנחנו מאפשרים לשלם סכום קטן עכשיו ואת התשלום העיקרי כשהמצב יתבהר".

יורם אביסרור: "לפני שהמגפה הזאת נכנסה לחיים שלנו היינו בתקופה ממש טובה מבחינת המכירות. הרגשתי את הירידה במכירות לפני כשבועיים ולכן יצאנו בקמפיין. היום זה לא הדבר שהכי בוער לאנשים לקנות דירה, אבל יש הרבה שמכרו דירה וצריכים לקנות. ויש אנשים שמתחתנים ורוצים לקנות דירות. הגלגל לא יכול להיעצר.

הקמפיין שלנו נקרא 'מבצע קורונה' ואנחנו מציעים שמי שישלם מקדמה של 10,000 שקל יוכל לרכוש דירה, עם מחיר שהקפאנו, ללא מדדים. מי שירצה יוכל לחתום על חוזה, בלי לחץ, ומי שירצה יוכל לבטל. משרדי המכירות שלנו סגורים והסוכנים מטפלים בזה מהבתים, עם ה-zoom. אתמול מכרתי דירה ראשונה באשקלון במסגרת המבצע הזה". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

פתיחת מסחר אדומה באירופה; השקל מתייצב מול הדולר

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות