גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכתובת נמצאת על הקיר: "אם העיריות לא ילכו לקראת חברות השילוט, תהיה פה קריסה גדולה"

ל"גלובס" נודע כי לאור ההדממה המוחלטת של הענף, הוקם פורום מיוחד של חברות השילוט ● הדרישה הראשונה: הקפאת מכרזים ודחיית תשלומים עד החזרה לשגרה ● במקביל הציעו החברות לעיריות פרסום עירוני חינם, אך בינתיים לא כולן מתלהבות מהיוזמה

שילוט חוצות בירושלים / צילום: מגה מדיה
שילוט חוצות בירושלים / צילום: מגה מדיה

בין שלל הנפגעים במשק כתוצאה ממשבר הקורונה, נמצא גם תחום הפרסום שסובל מהאטה. בכלי המדיה העיקריים - טלוויזיה, דיגיטל עיתונות ורדיו, נרשמה ירידה משמעותית בהיקפי הפרסום, אולם יש שני תחומי פרסום שספגו מכה ניצחת - הדממה מוחלטת של כל הפעילות. הראשון, הפרסום בקולנוע שבעקבות התקנות החדשות הופסק בשל סגירת בתי הקולנוע; והענף השני הוא שילוט החוצות. הקשר הישיר שבתחום השילוט בין תנועה ברחוב לבין אפקטיביות הקמפיינים, גרם לכך שמרגע שהחלו להגיע התקנות שהגבילו את שגרת החיים, הודיעו מפרסמים על ביטול מיידי של כל הקמפיינים, וחברות שילוט אף התבקשו להסיר שלטים קיימים.

ל"גלובס" נודע כי לאור ההדממה המוחלטת של התחום הוקם בימים האחרונים פורום מיוחד של חברות השילוט כדי לנסות ולהתמודד עם המכה הניצחת שהתעשייה סופגת. לאחר הקמת הפורום שלחו החברות כל אחת באופן עצמאי פנייה לעיריות, לרשויות ולחברות כלכליות שנותנות את זיכיון הפרסום, בקשה לקבלת פטור מתשלום דמי הזיכיון ומאגרות השילוט עד אשר יחזור המצב לקדמותו. בחברות השילוט מציעים כי המכרזים שמתוקפם הם מחזיקים בזיכיונות, יוקפאו לעת עתה, ויחודשו לאחר החזרה לשגרה. באופן זה התמורה הכספית הכללית שאמורות העיריות לקבל תמורת הזיכיון לא יפגע אלא תימשך על פני מספר חודשים נוספים.

מכיוון שחלק מההסכמים עם העיריות כולל איסור על הותרת שלטים ריקים, הוצע לעיריות להציב בהם פרסום עירוני כלשהו, כשההדפסה וההתקנה תהיה על חשבון חברות השילוט. במקביל נעשתה פנייה של החברות לכל בעלי השטחים הפרטיים מהם הן שוכרות את שטח הצבת השלטים, בבקשה לדחות את התשלומים עבורם מתוך הכרה שבתקופה הזו לא יהיו מהשלטים הכנסות מפרסום.

פרסום החוצות היווה ב-2019 7% מכלל עוגת הפרסום עם היקף כולל של כ-294 מיליון שקל. הפעילות בענף מתחלקת בין מספר חברות, חלקן חולשות על זיכיונות רבים במספר ערים, אחרות עובדות עם מספר מצומצם של זיכיונות. התחום אמנם איננו גדול כמו הטלוויזיה, הדיגיטל או העיתונות, אבל הוא שומר על נתח שוק יציב, ומהווה מדיה משלימה ופתרון אפקטיבי למפרסמים בגדלים שונים.

תום שלב ההתבגרות בענף

עד לפני שנים לא רבות חסם הכניסה לתחום שילוט החוצות כמעט ולא היה קיים; כל שנדרש היה מספר בניינים להצבת שילוט, כדי שהיזם החרוץ יהיה על הסוס. כתוצאה מכך נוצר ריבוי שחקנים שהיו נחושים לגדול כמעט בכול מחיר, והמחיר שהם היו מוכנים לשלם על זיכיונות שהעיריות נותנות עבור זכויות הפרסום, הרקיעו שחקים. כפועל יוצא מכך חברות התמוטטו, מחירי הזיכיונות ירדו, ורק בשנים האחרונות הם עלו בחזרה למחירים רציונליים שאפשרו לשחקנים הגדולים בשוק לחיות. המשבר הנוכחי והלא צפוי תפס את תעשיית השילוט דווקא בתום שלב ההתבגרות שלה כשנדמה היה שגבולות הגזרה שלה בתוך עוגת הפרסום ברורים.

גולן גבאי הוא מנכ"ל חברת השילוט "חוצות זהב" המשווקת גם את הפרסום של חברת מרקעים. השיווק המשותף הופך אותן למשווק הגדול בישראל בתחום שילוט החוצות עם זיכיונות פרסום של ערים מרכזיות בגוש דן כמו תל-אביב, רמת גן, גבעתיים, בני-ברק וכן זיכיונות בערים כמו חיפה, חדרה, רעננה, ראשון-לציון, חולון ועוד. הנגיעה בערים כה רבות נותנת לגבאי פרספקטיבה טובה על המתרחש. לדבריו, במצב העניינים הנוכחי לכל חברות השילוט אין ולו מפרסם אחד שמשלם עבור הפרסום על גבי השלטים ולכן אין להן הכנסות כלל. לדבריו "כשנכנסו לתוקף ההנחיות הראשונות בדבר ההגבלות על המשק כולל סגירת הקניונים התקבלו פניות מכל המפרסמים שהיו עתידים לעלות מאותו יום, שהודיעו על ביטול מיידי של הקמפיינים שלהם. חלק מהביטולים היו אף על-פי שהשלטים כבר הודפסו בבתי הדפוס והיו מוכנים להתקנה", אומר גבאי.

לביטול היו מספר סיבות. היו מפרסמים שטענו שבגלל מגבלות תנועה יש ירידה מהותית בכמות החשיפה לשלטים ופגיעה משמעותית באפקטיביות הפרסום. בנוסף, קיימת חפיפה בין העסקים הפועלים בקניונים ושנאלצו לסגור את החנויות, לבין אלה שמפרסמים על גבי שילוט חוצות, עיין ערך חברות אופנה. חלק מהמפרסמים לא רק שביטלו קמפיינים עתידיים, אלא הם גם דרשו להסיר פרסומים קיימים בטענה שהפרסום עלול לייצר הטעייה כאילו הם עדיין פתוחים, או לפגוע בהם תדמיתית בקרב ציבור שעלול לחשוב שהם מתעלמים מהמצב ואף מנסים להתעשר ממנו.

"חבל שהחברות חושבות רק איך לחלוב"

כאמור, לפני ימים ספורים פנו חברות השילוט לעיריות בבקשה להתחשב במצבן ולדחות את התשלומים. מדובר בדמי זיכיון בהיקף של מאות אלפי שקלים בחודש ובערבויות שהפקידו חלק מהחברות שאם יחולטו עלולים להביא התמוטטותן. גבאי מספר שחלק מהעיריות הודיעו כי הן מבינות את המצב וצפויות להעלות את המתווה שהוצע לאישור במוסדותיהן. חלקן הקטן, למשל עיריית חולון ועיריית נתניה, כבר הספיק לאשר זאת רשמית ובכתב. "עיריות נוספות הודיעו לנו כי הן ממתינות לסיום המצב על מנת לתת את תשובתן. אחרות, למשל עיריית רמת גן, הודיעו כי עם כל ההבנה למצב, הן לא מתכוונות להקפיא את המכרז או את התמורה המגיעה להן".

חלק מהעיריות בחרו להשתמש בהצעה של חברות השילוט ולפרסם על השלטים - עיריית תל-אביב למשל, שאחראית לזיכיון הפרסום גדול בארץ, החליטה להשתמש בכל השלטים המסחריים לטובת פרסום עירוני, מבלי להתחייב כעת על מתווה התשלום שהוצע. הפרסום שעלה מתייחס ברובו למצב הנוכחי ופונה לתושבי העיר בבקשה "להישאר בבית". לדברי גבאי "זה שימוש מושכל מאוד במדיית השילוט, שכן מי שנחשף אליה נמצא באותה העת מחוץ לביתו בהכרח".

בענף שילוט החוצות מנסים למזער נזקים, אבל יש מי שמעז להגיד בקול רם אם כי לא לייחוס ש"אם העיריות לא ילכו לקראת חברות השילוט, תהיה פה קריסה גדולה של כל החברות האלו, שהן חלק מהנפגעים העיקריים בענף הפרסום ממגיפת הקורונה".

מעיריית רמת גן נמסר בתגובה: "עיריית רמת גן ציפתה שהחברות שהפיקו רווחים גדולים מהזיכיון בעיר יפנו בימים קשים אלה - בזמן שעסקים קטנים בעיר מתרסקים ואגף הרווחה העירוני מוצף באלפי משפחות שנותרו ללא אוכל - וישאלו איך הן יכולות לעזור לעיר ולתרום, ולא רק לחשוב איך לחלוב. החברות האלה מחזיקות מכרות זהב בעיר והעירייה תשמח בכל רגע שבו הן חושבות שהוא לא רווחי לשחרר אותן ולקבל את הזיכיון בחזרה". 

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?