גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרופאים נגד ליצמן: דורשים מנתניהו להחליף את שר הבריאות

"האירוע הזה תפס אותנו עם המכנסיים למטה. הפעם לא ניתן לוועדות החקירה והבדיקות להיות מוכנסים למגירה. אנו דורשים יישום של רפורמות אמיתיות במערכת הבריאות. זה אומר לשים את הבריאות בראש מעיניהם של הפוליטיקאים", אמר פרופ' יורם קלוגר, יוזם הפנייה, ל"גלובס"

בנימין נתניהו ויעקב ליצמן מבקרים במרכז הרפואי שפתחו לחולי קורונה בשיב"א / צילום: Heidi Levine, Associated Press
בנימין נתניהו ויעקב ליצמן מבקרים במרכז הרפואי שפתחו לחולי קורונה בשיב"א / צילום: Heidi Levine, Associated Press

הבוקר פנו רופאים בכירים ומנהלי מחלקות לראש הממשלה בנימין נתניהו ולח"כ בני גנץ המנהלים משא ומתן לחלוקת התיקים בממשלה הבאה, בבקשה למנות במקום יעקב ליצמן שר בריאות מקצועי בעל הכשרה וכלים מתאימים להתמודד עם המשבר שבו שרויה מערכת הבריאות, וידרוש ניהול מקצועי גם לאחר שיחלוף משבר הקורונה.

"משרד הבריאות נאבק בימים טרופים אלה במגפת קורונה וכל כולו מושקע במיגור המגפה. האירוע, לו השלכות מרחיקות לכת על המדינה, חשף ומצא את מערכת הבריאות בנקודת שפל ארגונית ותפעולית לה כולם היו מודעים. האירוע הנוכחי מציף וחושף את הפערים במלוא עוצמתם", כותבים הרופאים. "נקודת המוצא לאירוע הנוכחי היא פועל יוצא של מדיניות, ארוכת שנים, שקבעה כי הבריאות, הגם שחשובה, אינה חשובה דייה".

את המכתב יזם פרופ' יורם קלוגר, יו"ר איגוד הכירורגים ומנהל המערך הכירורגי בבית החולים רמב"ם בחיפה. ואליו חברו בין היתר פרופ' פתחיה רייסמן מבית החולים שערי צדק בירושלים, פרופ' אייל גור מאיכילוב בתל אביב, פרופ' תמר תדמור מבני ציון בחיפה, פרופ' ראובן פיזוב ופרופ' אירי ליברגל מהדסה בירושלים, פרופ' אבירם ניסן משיבא בתל השומר ופרופ' דורון הלפרין מקפלן ברחובות, ומנהלי מחלקות ומנהלי איגודים וחברות מקצועיות של ההסתדרות הרפאית (הר"י). עד כה, חתמו על הפנייה כ-60 רופאים, ולאורך היום ממשיכים להצטרף אליו חותמים נוספים.

"יזמנו את המכתב הזה, קבוצה של רופאים כירוגיים, מפני שאנחנו חושבים שכעת אנחנו עסוקים בקורונה ובטיפול בחולים וחלקנו נידרש לכך בהמשך. האירוע הזה תפס אותנו עם המכנסיים למטה - הדברים שאנחנו מתריעים לגביהם שנים, הפעם, לא ניתן לוועדות החקירה והבדיקות להיות מוכנסים למגירה. אנחנו דורשים יישום של רפורמות אמיתיות במערכת הבריאות. זה אומר לשים את הבריאות בראש מעיניהם של הפוליטיקאים", אומר קלוגר ל"גלובס". "לא יכול להיות שפוליטיקאי יוביל את הרפורמות שאנחנו מדברים עליהן. צריך מישהו שניהל את המערכת מלמטה, ומבין ומכיר את הקשיים שלנו. אנחנו מאוד מעריכים את כבוד הרב ליצמן, אבל זה לא תפקידו. הוא לא יכול להיות שר הבריאות".

עם מה אתם מתמודדים בשנים האחרונות?

"בעשור האחרון אנחנו קצרים בתקני כוח אדם. אנחנו היינו עדים למהלכים שבסופו של דבר פגעו במערכת הציבורית, כמו למשל קיצור תורים - 850 מיליון שקלים הגיעו למערכת הפרטית במקום לציבורית. חוסר היכולת של מספר לא מבוטל של בתי חולים לעבוד אחר הצהריים, ושלח את הרופאים למערכת הפרטית. יש הרבה דברים שניתן לעשות בתוך המערכת. זה לא קרה בגלל אינטרסים ובגלל הרעבה ארוכת שנים של המערכת הזו. לא מתוך רוע לב ונקמנות, אלא מפני שמערכת הבריאות לא הייתה לאורך שנים בראש מעיניהם של הפוליטיקאים".

איך מתמודדת המערכת עם משבר גדול, נוכח המצב שאתה מתאר?

"האירוע הזה שהוא אירוע דרמטי, מדינתי, רפואי וכלכלי, גורם לזה שהציבור מזדעק כשהוא רואה שאין מספיק מיטות ואין מספיק מכונות הנשמה. אנחנו מגיעים למשבר מתוך מצוקה אמיתית, ויש מדינות אחרות שמגיעות אליו מתוך רווחה. עכשיו שולחים את המוסד להביא ציוד שהיה אמור להיות כאן כבסיס. לומר שבישראל יש 2900 מכונות הנשמה ומתוכם עשרות מקולקלים, זה מגוחך. אם עכשיו היו נופלים 100 טילים או הייתה מתרחשת רעידת אדמה - המערכת שלנו לא מוכנה גם לזה. אנחנו נזעקים וחושבים שכעת כשיש מגעים קואליציונים, זו הזדמנות לתקן את מה שנעשה למערכת הבריאות. מעל כל אותם שרים, חייבים לדון בכך ששר הבריאות יהיה איש מקצועי".

"אין תשתיות מלבד תרומות"

הרופאים הכירוגים אינם, באופן טבעי, חלק ממערך הלוחמה בקורונה, כעת, בשל המחסור המסתמן בצוותים רפואיים, הם מכינים את הצוותים לכך שיצטרכו לתת סיוע לצוותי הקורנה, מכשירים אותם לטיפול ממוקד במחלה, ומלמדים אותם באופן מזורז את כל שעליהם לדעת. לאחר השיח שהתנהל בימים האחרונים על מחסור במכונות הנשמה, פרופ' קלוגר מדגיש שקודם כל ישנו צורך בצוות רפואי גדול שידע ויוכל להעניק טיפול רפואי מקיף במצבים הללו. "כדי להנשים חולה קורונה שיש לו פגיעה ריאתית, צריך מרדימים ואנשי טיפול נמרץ שזו המומחיות שלהם. יש מחסור לא רק במכונות הנשמה, אלא בצוותי טיפול - אחיות, רופאים, מרדימים, וכמובן גם במיטות טיפול נמרץ. אתמול מנהלת מחלקת ההרדמה באיכילוב הסבירה שחסרים גם סופרי טיפות ממוחשבים שהכרחיים לטיפול הזה. רופאים מומחים לטיפול בישראל יש 200 בלבד. בגל השני של החולים כבר יטפלו פנימאים, כירוגיים ופלסטיקאים וכן רופאים אחרים שאין להם נגיעה יום יומית בנושא, ויצטרכו ללמוד. המשבר הזה מציף את החוסרים".

ישראל ידועה כמדינה הרגילה לפעול במצבי חירום.

"אנחנו מתגאים שיש לנו יכולת לנהל פיגועים המוניים. ראש הממשלה עצמו מתגאה בבתי החולים שלנו. מסתבר שמאחורי זה אין הרבה. יש לנו צוותים רפואיים ואנשי מד"א נהדרים שמוסרים נפשם כנגד זה, אבל אין תשתיות מלבד תרומות. כל מה שנבנה בבתי החולים היום זה על בסיס תרומות. אם אין תרומות, אין תשתיות. לא מקשיבים לאנשי המקצוע ולא קם מנהיג אמיתי שיבוא ויגיד לאנשי המקצוע הנמצאים בכל פורום בינלאומי: אתם מסתגרים בחדר ומוציאים פרוטוקול ישראלי: מה הסטנדרט הישראלי שאנחנו רוצים להתכוונן אליו. אנחנו מתריעים שנים.

"אתמול התראיין האלוף גיורא איילנד. מדינת ישראל מתכוננת למטח של 1000 טילים לצפון. למה לא מפעילים את המערכות שהוקמו לצורך העניין הזה? משק לשעת חירום והמל"ל, שאמור לנהל את האירוע הזה. לא משרד האוצר. זהו אירוע משמעותי שפוגע בכל תחום בחיינו. יש לנו יכולות לנהל אירוע כזה ואירועים דרמטיים אחרים, אבל הם לא הופעלו פה. היו צריכות לצאת הנחיות ברורות מהיום הראשון. במקום זה יצאו הנחיות סותרות הרבה מאד פעמים שבלבלו את הציבור ויצרו תסכולים. אנשים יושבים בחרדה בבית, היה צריך לפעול בצורה מאורגנת ויש כאן אנשים שיודעים לעשות את זה".

מפלגתו של גנץ, חוסן לישראל, ניהלה קמפיין בחירות סביב תיק הבריאות. כעת, הם פונים למשרד הביטחון ומשרד החוץ ולא דורשים את תיק הבריאות. ניסיתם לדבר איתם על כך?

"לפני הצגת המצעים של המפלגות נפגשנו ושמענו את כולם. אז כבר הבנו שמי שצריך לנהל את מערכת הבריאות זה רופא ולא פוליטיקאי. כל הפוליטיקאים שהופיעו מולנו לא הבינו על מה מדברים. בין מה שהם דיברו לבין מה שהמערכת זקוקה לה, היה לדעתי הבדל של שמים וארץ. אני מקווה שכעת המסר הועבר. אמנו די ויצאנו לדרך".

עוד כתבות

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקה: האם מיזם הטלוויזיה של קשת ו־RGE הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50־60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים שזה תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך זה לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ביידן בהצרה דרמטית: "אם ישראל תרחיב את הפעולה ברפיח - לא נשלח לה פצצות"

צה"ל בהודעה לילית: "תוקפים מטרות טרור של חמאס במרכז הרצועה" • אחרי גל התקיפות בלבנון: חיזבאללה מודיע על שני הרוגים מכוחותיו • שיגורים זוהו מרפיח למעבר כרם שלום, לוחם נפצע קל • צה"ל ושב"כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה • עדכונים בולטים

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל