גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרופאים נגד ליצמן: דורשים מנתניהו להחליף את שר הבריאות

"האירוע הזה תפס אותנו עם המכנסיים למטה. הפעם לא ניתן לוועדות החקירה והבדיקות להיות מוכנסים למגירה. אנו דורשים יישום של רפורמות אמיתיות במערכת הבריאות. זה אומר לשים את הבריאות בראש מעיניהם של הפוליטיקאים", אמר פרופ' יורם קלוגר, יוזם הפנייה, ל"גלובס"

בנימין נתניהו ויעקב ליצמן מבקרים במרכז הרפואי שפתחו לחולי קורונה בשיב"א / צילום: Heidi Levine, Associated Press
בנימין נתניהו ויעקב ליצמן מבקרים במרכז הרפואי שפתחו לחולי קורונה בשיב"א / צילום: Heidi Levine, Associated Press

הבוקר פנו רופאים בכירים ומנהלי מחלקות לראש הממשלה בנימין נתניהו ולח"כ בני גנץ המנהלים משא ומתן לחלוקת התיקים בממשלה הבאה, בבקשה למנות במקום יעקב ליצמן שר בריאות מקצועי בעל הכשרה וכלים מתאימים להתמודד עם המשבר שבו שרויה מערכת הבריאות, וידרוש ניהול מקצועי גם לאחר שיחלוף משבר הקורונה.

"משרד הבריאות נאבק בימים טרופים אלה במגפת קורונה וכל כולו מושקע במיגור המגפה. האירוע, לו השלכות מרחיקות לכת על המדינה, חשף ומצא את מערכת הבריאות בנקודת שפל ארגונית ותפעולית לה כולם היו מודעים. האירוע הנוכחי מציף וחושף את הפערים במלוא עוצמתם", כותבים הרופאים. "נקודת המוצא לאירוע הנוכחי היא פועל יוצא של מדיניות, ארוכת שנים, שקבעה כי הבריאות, הגם שחשובה, אינה חשובה דייה".

את המכתב יזם פרופ' יורם קלוגר, יו"ר איגוד הכירורגים ומנהל המערך הכירורגי בבית החולים רמב"ם בחיפה. ואליו חברו בין היתר פרופ' פתחיה רייסמן מבית החולים שערי צדק בירושלים, פרופ' אייל גור מאיכילוב בתל אביב, פרופ' תמר תדמור מבני ציון בחיפה, פרופ' ראובן פיזוב ופרופ' אירי ליברגל מהדסה בירושלים, פרופ' אבירם ניסן משיבא בתל השומר ופרופ' דורון הלפרין מקפלן ברחובות, ומנהלי מחלקות ומנהלי איגודים וחברות מקצועיות של ההסתדרות הרפאית (הר"י). עד כה, חתמו על הפנייה כ-60 רופאים, ולאורך היום ממשיכים להצטרף אליו חותמים נוספים.

"יזמנו את המכתב הזה, קבוצה של רופאים כירוגיים, מפני שאנחנו חושבים שכעת אנחנו עסוקים בקורונה ובטיפול בחולים וחלקנו נידרש לכך בהמשך. האירוע הזה תפס אותנו עם המכנסיים למטה - הדברים שאנחנו מתריעים לגביהם שנים, הפעם, לא ניתן לוועדות החקירה והבדיקות להיות מוכנסים למגירה. אנחנו דורשים יישום של רפורמות אמיתיות במערכת הבריאות. זה אומר לשים את הבריאות בראש מעיניהם של הפוליטיקאים", אומר קלוגר ל"גלובס". "לא יכול להיות שפוליטיקאי יוביל את הרפורמות שאנחנו מדברים עליהן. צריך מישהו שניהל את המערכת מלמטה, ומבין ומכיר את הקשיים שלנו. אנחנו מאוד מעריכים את כבוד הרב ליצמן, אבל זה לא תפקידו. הוא לא יכול להיות שר הבריאות".

עם מה אתם מתמודדים בשנים האחרונות?

"בעשור האחרון אנחנו קצרים בתקני כוח אדם. אנחנו היינו עדים למהלכים שבסופו של דבר פגעו במערכת הציבורית, כמו למשל קיצור תורים - 850 מיליון שקלים הגיעו למערכת הפרטית במקום לציבורית. חוסר היכולת של מספר לא מבוטל של בתי חולים לעבוד אחר הצהריים, ושלח את הרופאים למערכת הפרטית. יש הרבה דברים שניתן לעשות בתוך המערכת. זה לא קרה בגלל אינטרסים ובגלל הרעבה ארוכת שנים של המערכת הזו. לא מתוך רוע לב ונקמנות, אלא מפני שמערכת הבריאות לא הייתה לאורך שנים בראש מעיניהם של הפוליטיקאים".

איך מתמודדת המערכת עם משבר גדול, נוכח המצב שאתה מתאר?

"האירוע הזה שהוא אירוע דרמטי, מדינתי, רפואי וכלכלי, גורם לזה שהציבור מזדעק כשהוא רואה שאין מספיק מיטות ואין מספיק מכונות הנשמה. אנחנו מגיעים למשבר מתוך מצוקה אמיתית, ויש מדינות אחרות שמגיעות אליו מתוך רווחה. עכשיו שולחים את המוסד להביא ציוד שהיה אמור להיות כאן כבסיס. לומר שבישראל יש 2900 מכונות הנשמה ומתוכם עשרות מקולקלים, זה מגוחך. אם עכשיו היו נופלים 100 טילים או הייתה מתרחשת רעידת אדמה - המערכת שלנו לא מוכנה גם לזה. אנחנו נזעקים וחושבים שכעת כשיש מגעים קואליציונים, זו הזדמנות לתקן את מה שנעשה למערכת הבריאות. מעל כל אותם שרים, חייבים לדון בכך ששר הבריאות יהיה איש מקצועי".

"אין תשתיות מלבד תרומות"

הרופאים הכירוגים אינם, באופן טבעי, חלק ממערך הלוחמה בקורונה, כעת, בשל המחסור המסתמן בצוותים רפואיים, הם מכינים את הצוותים לכך שיצטרכו לתת סיוע לצוותי הקורנה, מכשירים אותם לטיפול ממוקד במחלה, ומלמדים אותם באופן מזורז את כל שעליהם לדעת. לאחר השיח שהתנהל בימים האחרונים על מחסור במכונות הנשמה, פרופ' קלוגר מדגיש שקודם כל ישנו צורך בצוות רפואי גדול שידע ויוכל להעניק טיפול רפואי מקיף במצבים הללו. "כדי להנשים חולה קורונה שיש לו פגיעה ריאתית, צריך מרדימים ואנשי טיפול נמרץ שזו המומחיות שלהם. יש מחסור לא רק במכונות הנשמה, אלא בצוותי טיפול - אחיות, רופאים, מרדימים, וכמובן גם במיטות טיפול נמרץ. אתמול מנהלת מחלקת ההרדמה באיכילוב הסבירה שחסרים גם סופרי טיפות ממוחשבים שהכרחיים לטיפול הזה. רופאים מומחים לטיפול בישראל יש 200 בלבד. בגל השני של החולים כבר יטפלו פנימאים, כירוגיים ופלסטיקאים וכן רופאים אחרים שאין להם נגיעה יום יומית בנושא, ויצטרכו ללמוד. המשבר הזה מציף את החוסרים".

ישראל ידועה כמדינה הרגילה לפעול במצבי חירום.

"אנחנו מתגאים שיש לנו יכולת לנהל פיגועים המוניים. ראש הממשלה עצמו מתגאה בבתי החולים שלנו. מסתבר שמאחורי זה אין הרבה. יש לנו צוותים רפואיים ואנשי מד"א נהדרים שמוסרים נפשם כנגד זה, אבל אין תשתיות מלבד תרומות. כל מה שנבנה בבתי החולים היום זה על בסיס תרומות. אם אין תרומות, אין תשתיות. לא מקשיבים לאנשי המקצוע ולא קם מנהיג אמיתי שיבוא ויגיד לאנשי המקצוע הנמצאים בכל פורום בינלאומי: אתם מסתגרים בחדר ומוציאים פרוטוקול ישראלי: מה הסטנדרט הישראלי שאנחנו רוצים להתכוונן אליו. אנחנו מתריעים שנים.

"אתמול התראיין האלוף גיורא איילנד. מדינת ישראל מתכוננת למטח של 1000 טילים לצפון. למה לא מפעילים את המערכות שהוקמו לצורך העניין הזה? משק לשעת חירום והמל"ל, שאמור לנהל את האירוע הזה. לא משרד האוצר. זהו אירוע משמעותי שפוגע בכל תחום בחיינו. יש לנו יכולות לנהל אירוע כזה ואירועים דרמטיים אחרים, אבל הם לא הופעלו פה. היו צריכות לצאת הנחיות ברורות מהיום הראשון. במקום זה יצאו הנחיות סותרות הרבה מאד פעמים שבלבלו את הציבור ויצרו תסכולים. אנשים יושבים בחרדה בבית, היה צריך לפעול בצורה מאורגנת ויש כאן אנשים שיודעים לעשות את זה".

מפלגתו של גנץ, חוסן לישראל, ניהלה קמפיין בחירות סביב תיק הבריאות. כעת, הם פונים למשרד הביטחון ומשרד החוץ ולא דורשים את תיק הבריאות. ניסיתם לדבר איתם על כך?

"לפני הצגת המצעים של המפלגות נפגשנו ושמענו את כולם. אז כבר הבנו שמי שצריך לנהל את מערכת הבריאות זה רופא ולא פוליטיקאי. כל הפוליטיקאים שהופיעו מולנו לא הבינו על מה מדברים. בין מה שהם דיברו לבין מה שהמערכת זקוקה לה, היה לדעתי הבדל של שמים וארץ. אני מקווה שכעת המסר הועבר. אמנו די ויצאנו לדרך".

עוד כתבות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ״ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; מדד ניקיי עולה ב-1.4%


מדד הקוספי הדרום קוריאני מזנק בכ-2%, לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג יורד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים, המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב–10%–20% וזמן האספקה יתארך, וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל