גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך קורס המגזר השלישי בישראל: 25% מארגוני הסיוע האזרחי עצרו פעילות בגלל הקורונה

תורמים שסגרו את הארנק ומקצצים בהוצאות, מתנדבים שנמצאים בסגר ביתי ולא יכולים לשנע ארוחות חג לנזקקים, וכוח-אדם שצומצם כמעט לאפס • רבע מעמותות המגזר השלישי שאמורות לסייע לנזקקים הפסיקו לתפקד, דווקא בזמן של עלייה בפניות שכופה משבר הקורונה

פעילות של עמותת בית הגלגלים / צילום: בית הגלגלים
פעילות של עמותת בית הגלגלים / צילום: בית הגלגלים

הנזקים הכלכליים של מגפת הקורונה נותנים את אותותיהם כמעט בכל גזרה במשק. שיעור האבטלה חצה את רף ה-20% כשעד פסח ישנן תחזיות כי מספר מבקשי העבודה בישראל יעמוד על כמיליון, עסקים קטנים וגדולים נסגרו או נמצאים בסכנת סגירה, ועצמאים חוששים כי יצטרכו להחזיר הלוואות לאורך שנים כדי לאושש את העסק שהושלך לקיפאון בצל המגפה.

בתוך כך, דווקא בשעה שבה נדרש מגזר אזרחי איתן יותר מתמיד, חוששות עמותות המגזר השלישי גם הן מפני קריסה. כשחלקן נשענות על סיוע ממשלתי שנפגע לאחר שנת בחירות ובהיעדר תקציב, הן נדרשות בתקופת משבר הקורונה להתמודד עם כמות גדלה של פונים, הפסקת תרומות גדולות ומחסור חמור במתנדבים.

עמותות אלו מגיעות למשבר הקורונה לאחר שנה של הרעבה תקציבית. מערכת בחירות אחר מערכת בחירות הובילה לכך שאין תקציב מדינה, והעמותות הרבות הנסמכות על שולחן הממשלה נפגעו אנושות. כעת, הפגיעה הכלכלית שיוצרת מגפת הקורונה מביאה רבות מהן להכרזה כי מדובר במכה אחרונה בשרשרת. מכה שממנה רבות מהעמותות כבר לא יקומו.

הנה דוגמה אחת לאיך נראה המצב בשטח בעקבות סגר הקורונה: ארגון לתת, שפועל לצמצום העוני בישראל, ביטל שמונה אירועים לניצולי שואה נזקקים. מבצע איסוף מזון בסניפי שופרסל שמתחיל היום עד ערב החג, יתקיים בפעם הראשונה זה 20 שנה ללא 8,000 מתנדבים שהיו אמורים לקחת בו חלק, 4,500 עובדי חברות עסקיות לא ייקחו חלק באריזת חבילות לחג, עקב ההגבלות על התקהלות. הפגיעה באלפי משפחות נזקקות, קשישים וציבור שלם שנסמך על פעילות זו לקראת החג היא עובדה מוגמרת.


"אין אף אחד אחר שמסייע כעת לאוכלוסיות שהכי צריכות עזרה - ואנחנו כבר על סף אסון", אומרת ליאור פינקל-פרל, מנכ"לית "מנהיגות אזרחית", ארגון הגג של העמותות בישראל. "כמובן שיש יוזמות אזרחיות שקמות, אך הן נקודתיות, אפילו לא פלסטר. מדובר בתשתית חברתית שלקח שנים לבסס ולבנות. עשרות אלפי עובדים ומאות אלפי ישראלים שנשענים על העמותות - לשקם אותה אחר כך, גם יהיה יותר יקר וגם ישאיר הרבה מאוד אנשים באוכלוסייה ללא מענה לצרכים מידיים".

כעת, כאשר התשתית החברתית של ישראל נמצאת לדבריה בסכנת קריסה, מתכונן הארגון למאבק, יחד עם עמותות החברה האזרחית, ודורש 1.25% מסך התוכנית הכלכלית שגובשה במשרדי הממשלה.

"מאות אלפי ישראלים, החלשים ביותר בחברה, כבר נפגעים מהמצב של הארגונים, ובימים הקרובים - עקב התמוטטות החברה האזרחית - הפגיעה תוחמר ותחריף", כתבו הארגונים בפנייתם לראש הממשלה ולשר האוצר. "50% מהארגונים הוציאו עובדים לחל"ת, וכלל לא ברור אם יהיה להם לאן לחזור. 25% מהארגונים כבר הפסיקו פעילותם. המגזר השלישי כולו דומם. התוכנית הכלכלית מתעלמת מהמשבר האדיר הזה. אנחנו דורשים הקצאה מיידית של מיליארד שקל לארגוני החברה האזרחית. הלוואות הן לא פתרון, כי אחרי שנת בחירות וקושי תקציבי עצום - איך יחזירו הארגונים את ההלוואה? כשהממשלה תרצה ליישם את החלטותיה בשטח ולהיעזר בארגונים הפועלים בשטח, לא יהיה עוד מי שיבצע זאת".

מחיר הסגר: מי יחלק אלפי ארוחות לחג

ערב חג הפסח, שתי עמותות האמונות על סיוע תזונתי לנזקקים מדווחות על קשיים שטרם חוו. ב"לקט ישראל", ארגון העוסק בהצלת מזון עבור אוכלוסיות נזקקות, מספרים על כך שמצד אחד, המשבר נותן את אותותיו; יותר מובטלים ויותר אנשים מבוגרים המוצאים את עצמם בבידוד, גרמו לכך שהעמותה מקבלת עשרות פניות נוספות מדי יום. מאידך, מתנדבים כבר אין ופגיעה חמורה בתרומות יש, כשהעמותה נאלצת להביא במקומם עובדים בשכר.

העמותה חווה ירידה כמעט מוחלטת בתרומות המזון המבושל המקשה על יכולת הסיוע - למרות שתרומות של תוצרת חקלאית עולות בשל הפגיעה בענף. למרות ההוצאות הגדלות והירידה בתרומות, סיוע ממשלתי אין. בשל הירידה התרומות של מזון מבושל, העמותה עברה לרכישת מנות, והצפי הוא שכבר השבוע תהייה עלייה של יותר מעשר אלפים מנות שיחולקו לבתים - כולן מנות שיירכשו בכסף.

גם בעמותת לתת מדווחים על חוסר יכולת לתת מענה. "העמותות בשטח על סף קריסה: יש פחות משאבים, פחות תרומות, פחות מתנדבים - אבל ביקוש שלא ידענו כמותו ב-20 השנים האחרונות, והעמותות לא מסוגלות לתת מענה לאלפי הפניות החדשות שמתקבלות", אומר מנכ"ל לתת, ערן וינטרוב.

מנכ"ל לתת, ערן וינטרוב / צילום: אלעד גוטמן

"חג הפסח כבר פה. כל בני הבית ובהם הילדים, שלא מקבלים ארוחה חמה דרך מפעל ההזנה, נמצאים בבית לאורך כל שעות היום כבר שבועיים, והצורך של הסיוע במזון גובר. ההצטרפות של למעלה מחצי מיליון אנשים למעגל דורשי עבודה מטילה עומס נפשי רב וחרדה קיומית ואנו צופים שעשרות אלפי משפחות עלולות להצטרף למעגל העוני עקב משבר הקורונה".

וינטרוב אומר כי "החברה האזרחית אמנם משמשת קו הגנה ראשון ורשת ביטחון חברתית, אבל אנחנו לא נוכל להחזיק מעמד הרבה זמן. הממשלה חייבת להבין, שלצד האתגרים הרבים האחרים - חייבים לדאוג לאוכלוסיות המוחלשות והפגיעות ביותר שאינן יכולות לדאוג לעצמן".

המחיר הכלכלי: התורמים מצמצמים הוצאות

לא רק עמותות המחלקות מזון מתקשות להתמודד; "בית הגלגלים" מלווים אנשים עם מוגבלות פיזית מילדות לבגרות, במטרה להקנות להם כלים לחיים אוטונומיים. הצעירים מגיעים לבתים שהקימה העמותה ברחבי הארץ, לנים בהם מעת לעת ולומדים לפתח כלים לעצמאות.

"מיד עם התחלת המגבלות של משרד הבריאות הפסקנו את הפעילות הפיזית, כאשר החניכים שלנו נמצאים בקבוצת סיכון מובהקת בגלל המוגבלות שלהם. כעת, תחושת הבדידות שלהם מקצינה כשהם ספונים בבתיהם בלי שום קשר פיזי ומסגרת יומיומית", אומר יונתן קרני, מנכ"ל העמותה.

"החבר’ה שלנו לא תמיד טכנולוגים, ומוגבלות לעיתים מקשה להתמודד עם הטכנולוגיה ללא התאמות ציוד. לפני כחודש נעצרה הפעילות הכלכלית, שכן התרומות המהוות שני שלישים מההכנסות שלנו נעצרו כמעט לחלוטין. השליש שאנחנו מקבלים מהמדינה, גם תחת איום קיומי - כי אין פעילות שמתבצעת. הוצאנו לחל"ת 49 מתוך 56 עובדי העמותה, ואנחנו שומעים על מצוקה מתגברת בקרב המשפחות. זה חוסר אונים גדול, וחשש שביום שהמשבר יירגע, תשתיות כמו שלנו לא יוכלו לשרוד".

מחיר ההנחיות: מגייסים "כוחות מילואים"

אחת מהעמותות שנפגעו באופן רב-מערכתי ממשבר הקורונה היא "חיבוק ראשון", המטפלת כבר יותר מעשור במאות בתינוקות נטושים בבתי חולים. מרבית המתנדבות הן נשים בגילאי 60-65, שכעת לא יכולות לצאת מהבית בשל דרישה של משרד הבריאות שכוללת הנחייה מפורטת למניעת יציאה בקרב קבוצות הסיכון. "משרד הבריאות יצא בהנחיה צודקת לפיה האוכלוסייה המבוגרת צריכה להישאר בבתים, וכך לפחות 70% מהמתנדבות לא יכולות להגיע", מספרת אפרת יסעור, מנכ"לית העמותה. "איבדנו את רוב המתנדבות שלנו". בימים האחרונים קיבלה יסעור פניות מבתי חולים שונים בבקשה להכשרת מתנדבות ומתנדבים צעירים, שעליהם לא חלות מגבלות הדוקות.

העמותה מטפלת לאורך השנה בתינוקות שאך נולדו וננטשו בבתי החולים על ידי הוריהם, תינוקות למשפחות רווחה שלא זוכים לדמות הורית צמודה וקרובה, ומסייעת להורים שבשל קושי רפואי לא יכולים לשהות לצד הרך הנולד בבית החולים. חלק מהתינוקות סובלים ממומים מולדים או ממחלות וננטשים. "המתנדבים שלנו מטפלים בתינוקות האלו, ונותנים להם חיבוק ויחס חם, לעתים רק כדי שיוכלו ללכת לעולמם אחרי שהם זכו לאהבה, ולא שכבו בבית חולים ללא טיפול ומגע. המתנדבות מעניקות לתינוקות טיפול הורי שלו הם זקוקים", מסבירה יסעור.

מנכ"לית עמותת חיבוק ראשון / צילום: תמונה פרטית

לדברי יסעור, "לאחרונה נולד תינוק חולה מאוד לאם חולה וחד-הורית, שבשל המחלה שלה לא יכלה להיות איתו כל הזמן, והוא טופל על ידי מתנדבות העמותה במשך חודשיים. בגלל המצב, הטיפול של המתנדבות הופסק לפני כשבועיים. בשבוע שעבר קיבלנו הודעה שהמצב הרפואי שלו הידרדר והוא נפטר".

העמותה לא מקבלת תמיכה ממשלתית ונשענת רק על התנדבות ותרומות פרטיות. אלא שעם פרוץ המשבר תורמים רבים עצרו את הזרמת הכספים, כחלק מניסיון לצמצם הוצאות בשל המצב הכללי במשק. העמותה הוציאה עובדים לחל"ת, ונותרה עם שתי עובדות בשכר וצורך מהותי להקים מערך הכשרה מקוון למתנדבים חדשים, בתקווה שיאותרו כאלו בהקדם. "אנחנו חייבים להתאים את עצמנו לצו השעה ולייצר 'כוח מילואים' צעיר שיוכל להיכנס לבתי החולים", אומרים בעמותה.

"מחזור הפעילות שלנו עומד על כמיליון וחצי שקל לשנה", אומרת יסעור. "נכון לסיום הרבעון הראשון של 2020 הצלחנו לגייס רק 100 אלף שקל. בקצב הזה התרומות בקושי יצליחו לכסות רבע ממחזור הפעילות הנדרש. זו הסיבה שנאלצנו כרגע להוציא יותר ממחצית העובדים בשכר לחל"ת. בשבוע האחרון הוצאנו איגרת לתורמים הגדולים שלנו, עם בקשה לסיוע דחוף. מתוך 20 פניות נענתה אחת, עם תרומה של 180 שקל". 

עוד כתבות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

מדד S&P 500 סגר את הרבעון הטוב ביותר שלו מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד