גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האותיות הקטנות של תוכניות החילוץ הגדולות שפועלות מסביב לעולם

חברי הכנסת יאיר לפיד, ניצן הורוביץ ואיציק שמולי התייחסו השבוע למדיניות הכלכלית בעולם בימי המשבר, אבל לא תמיד דייקו ● צוות "המשרוקית של גלובס" יצא לבדוק מי אמור לקבל כמה, איפה ומתי, ומה שלא פחות חשוב - מה מופיע באותיות הקטנות

ג'ונסון, מקרון וטראמפ. כל האמת על תוכניות החילוץ / צילום: רויטרס
ג'ונסון, מקרון וטראמפ. כל האמת על תוכניות החילוץ / צילום: רויטרס

משבר הקורונה עולה לאזרחי העולם לא רק בבריאות, אלא גם במחיר כלכלי כבד. בזמן שבממשלת ישראל עדיין מתווכחים על הפרטים המדויקים של חבילת הסיוע, המבקרים במערכת הפוליטית מציעים ללמוד מהאופן שבו מדינות אחרות בחרו לסייע למחוסרי התעסוקה.

"דיברתי עכשיו עם חבר צרפתי, מנהל באחת החברות הגדולות במדינה (ובעולם)", צייץ ניצן הורוביץ בטוויטר. "כל עובד בצרפת שמפסיק לעבוד באילוץ המעביד ממשיך לקבל שכר. אם העובד מנוע מלעבוד (צריך לטפל בהוריו למשל), המדינה משלמת לו ישירות 80% מהשכר הרגיל שלו. בלי המתנה, בלי טפסים. העסקים מקבלים פיצוי נפרד. ככה עושים".

יאיר לפיד מיש עתיד-תל"ם (נכון למועד סגירת הגיליון) נתלה בשתי מדינות אחרות. "בכל העולם עושים את זה", הוא אמר בראיון בכאן ב' על הצורך לספק רשת ביטחון כלכלית. "באנגליה, בהולנד נותנים 90% מהשכר למעסיקים תמורת התחייבות שאחרי החל"ת אנשים יחזרו לעבוד ולא יפוטרו".

עד כמה התיאורים האלה נאמנים למציאות? הסתכלנו מקרוב בתוכניות שאימצו ממשלות אחרות כדי לסייע לאלה שאיבדו את מקור הכנסתם בשל משבר הקורונה.

צרפת: נדיבים, אבל לא לכולם

הממשלה הצרפתית מציעה חבילת סיוע נדיבה לעובדים שנקלעו למה שמכונה שם "אבטלה זמנית", בלי הרבה ביורוקרטיה. כחלק משורת צעדים שאושרו בחקיקה בשבוע שעבר, עובדים שהוצאו לחל"ת יהיו זכאים לקבל עד 84% ממשכורת הנטו, ומשתכרי שכר מינימום - 100%. לניירת אמור לדאוג המעסיק.

המדינה לא משלמת את הכסף הזה ישירות לעובדים. בניגוד למשתמע מהתיאור של הורוביץ, היא מעבירה אותו למעסיק, והוא בתורו מעביר אותו לעובד. לכן המעסיקים הם אלו שצריכים להתעסק בביורוקרטיה.

הורוביץ מגזים בעניין מהותי יותר: הטענה שכל עובד שחדל לעבוד מאונס זכאי למענק. בודקי העובדות של העיתון הצרפתי ליברסיון, שביררו מהם תנאי חבילת ההטבות ישירות עם לשכתה של שרת העבודה מוריאל פניקו, מצאו שיש קבוצות שלא ייהנו מאותו סיוע. העזרה מוגבלת למי שמשתכר עד פי חמישה משכר המינימום. היא גם מוגבלת למי שלא יכול לעבוד מהבית, או שנבצר ממנו להגיע לעבודה מטעמים ספציפיים: העסק נסגר, או שתנאי העבודה בו מפרים את הנחיות הבריאות. עובד שנעדר כדי לטפל בהורים לא זכאי לדמי החל"ת המשודרגים. במקרה שבו שני בני זוג נאלצים להישאר בבית כדי לטפל בילדים, רק הורה אחד יוכל ליהנות מהכנסה.

צרפת מציעה גם חבילת סיוע לעצמאים: בקרוב יוכלו עסקים קטנים שנפגעו מהמשבר לפנות ולקבל חבילת סיוע של עד 1,500 אירו.

בריטניה: הכסף יגיע רק ביוני

ומה קורה במדינות שהזכיר לפיד, הולנד ובריטניה? האם המדינה אמנם מבטיחה למעסיקים 90% משכר העובדים בתנאי שימשיכו להעסיק אותם אחרי המשבר?

בהולנד, אם עסק צפוי להפסיד 20% ומעלה מההכנסות, הוא יכול לפנות לשירות התעסוקה ההולנדי, ולקבל עד 90% מהוצאות השכר עד שלושה חודשים, לפי גובה ההפסד. התנאי: לא לפטר בפרק הזמן הזה שום עובד מטעמים כלכליים. עצמאים יהיו זכאים מהרשות המקומית לסיוע בגובה עד 1,500 אירו, לתקופה דומה, או להלוואה של כ-10,000 אירו בתנאים נוחים.

בבריטניה, כפי שכתב לאחרונה ב"גלובס" אסף אוני, הכריז שר האוצר רישי סונאק על כיסוי של עד 80% משכרם של שכירים (לא 90%), ובלבד שאינו עולה על 2,500 ליש"ט לחודש. כמו בצרפת, הכסף יועבר למעסיקים כערובה לאי-פיטורים. כמה ימים לאחר ההכרזה זו הודיע סונאק גם על חבילת סיוע לעצמאים: עד 80% מהרווח החודשי, עד תקרה של 2,500 ליש"ט בחודש.

הממשלה הבריטית לא התכוונה מראש להעניק לעצמאים חבילה נדיבה כל כך. כמו שקרה בישראל, שר האוצר הבריטי נדחף לכך בידי האופוזיציה. הוא הבטיח לעצמאים שהממשלה "לא שכחה אותם", אבל בפועל הכסף לא צפוי להיכנס לכיסיהם לפני יוני.

ארה"ב: סיוע של 2 טריליון דולר

גם מדינות מערביות אחרות גיבשו חבילות סיוע למי שהמאבק בקורונה כפה עליו אבטלה בבית. אירלנד, למשל, בחרה במענק כספי אחיד לשכירים ולעצמאים כאחד, שעומד על 350 אירו בשבוע.

ארה"ב נוקטת גישה שונה ומורכבת יותר. הנשיא דונלד טראמפ חתם בסוף השבוע על חבילת סיוע בגובה 2 טריליון דולר. חלקם ישמשו לתשלום אוטומטי לאזרחים, בלי למלא שום טפסים, אבל חלק אחר יוקצה בדרכים אחרות, כגון דמי אבטלה.

בישראל טועים לפעמים בהבנת המודל האמריקאי לסיוע לעובדים במשבר הקורונה. ח"כ איציק שמולי מהעבודה, שמוזכר עכשיו כמועמד לשר הרווחה, אמר ברדיו כל רגע: "הנשיא האמריקאי החליט לשלוח הביתה לכל אזרח אמריקאי 1,500 דולר או משהו כזה, ועל כל ילד 500 דולר". התיאור הזה קרוב למציאות, אבל המתווה הממשי מסובך יותר.

הסכום שישולם לכל אזרח ואזרחית תלוי בהכנסה שהייתה להם ב-2019. מי שהשתכר בשנה זו עד 75,000 דולר יקבל 1,200 דולר, ועוד 500 דולר לכל ילד מתחת לגיל 16. מעל ההכנסה הזאת, הסיוע מהמדינה יפחת. התקרה לסיוע היא 99,000 דולר: מי שהשתכר יותר מזה לא יקבל מהמדינה דבר. גם משפחה עם שני ילדים שהכנסתה ב-2019 עלתה על 218,000 דולר לא תהיה זכאית לעזרה מהמדינה.

ההגבלה הזאת נכונה גם לאנשים שאיבדו כליל את מטה לחמם בעקבות המשבר. אלה יוכלו להסתייע בצעד אחר שנקט הממשל האמריקאי - הרחבה של דמי האבטלה. דמי האבטלה עשויים לגדול במקרים מסוימים ב-600 דולר בשבוע. 

בשורה התחתונה: המדינות השונות מחפשות פתרונות קצרי טווח לאלו שאיבדו את מקור הכנסתם בשל הקורונה. זה נכון לשכירים, ופעמים רבות גם לעצמאים.

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם