גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הירידות החדות בשווקים הגיעו גם לנכסים שנחשבו סולידיים

משקיעים רבים הופתעו מכך שגם נכסים שנחשבים לסולידיים ספגו פגיעה במשבר הנוכחי ● איך אפשר להסביר ירידות חדות בנכסים כמו מק"מ, אג"ח מדינה ואג"ח קצרצרות בדירוג גבוה?

בורסת ניו יורק / צילום: Lucas Jackson , רויטרס
בורסת ניו יורק / צילום: Lucas Jackson , רויטרס

הירידות החדות בשווקים הפיננסים בחודש האחרון הצליחו להגיע גם לבטן הרכה של המשקיעים. כל משקיע שבונה תיק מפוזר, משלב בתיק ההשקעות שלו גם נכסים סולידיים למדי, אך במשבר הנוכחי ראינו התנהגות מאוד קיצונית ולא אופיינית לנכסים אלה. מתחילת החודש ראינו ירידות חריגות גם בנכסים כמו מק"מים, אג"ח מדינה ואג"ח קונצרניות קצרצרות בדירוג גבוה ומכשירי השקעה אחרים הנחשבים שמרנים.

בניגוד לתקופות משבר אחרות, שבהן המשקיעים הסולידיים יכלו להתנחם לפחות בפגיעה מינימלית, נראה כי הדרמה בשווקים הפיננסיים במשבר הקורונה שפרץ לשווקים בתחילת מרץ, לא פסחה על אף נכס. אפילו האג"ח הממשלתיות הארוכות, נכס שבעיני משקיעים רבים נחשב למקום המבטחים בתקופות קשות, לא הצליח להימנע מירידה חדה (לפחות עד שבנק ישראל הודיע על רכישת אג"ח ממשלתיות בתחילת השבוע). 

דוגמאות לעיוותים שנוצרו בין אגח קצרות לארוכות של אותן חברות

ירידת המק"מ: כשתחליף הנזילות הופך למזומן

אם נבחן למשל את שוק המק"מ, נראה כי בשלושת השבועות הראשונים של חודש מרץ ירדו חלק מהמקמי"ם בשיעורים של עד 0.09% ובחלק מהמקרים הם כבר נסחרו בתשואה לפדיון שמעל 0.25%, כלומר מעל ריבית בנק ישראל.

הירידה במק"מים והריבית הגלומה בהם לכאורה מצביעה על תמחור שגוי, שכן ברור שבעיצומו של המשבר הנוכחי לא צפויה הריבית בישראל לעלות, אולי להפך. לפיכך, המק"מ שאמור לשקף את הריבית לשנה בעוד שנה, נראה מעוות.

מאחורי הירידה החדה הזו מסתתר הצורך הגדול של המוסדיים הישראלים בנזילות. בשל הירידות החדות בשוקי המניות והאג"ח בישראל ובעולם, נדרשו מוסדיים רבים להגדיל את הביטחונות שהם מעמידים כנגד החזקתם בנכסים אלה באמצעות חוזים עתידיים. מאחר שחלק ניכר מיתרות המזומנים שלהם "חנה" במק"מ, הם נאלצו למכור מק"מים בהיקף משמעותי.

עד כמה משמעותי? אפשר ללמוד על כך מהיקפי המסחר במק"מ בשלושת השבועות האחרונים. בחודש האחרון זינק היקף המסחר במק"מים בצורה משמעותית להיקפים של 100-200 מיליון שקל בסדרות מסוימות, כמעט פי שלושה מהיקף המסחר הממוצע במקמי"ים בששת החודשים האחרונים.

תופעה דומה ראינו גם באג"ח קצרצרות בדירוגים גבוהים, כולל של בנקים. כך למשל, אג"ח של בנק מזרחי המדורגת AAA לפירעון בעוד 3 חודשים, ירדה החודש ביותר מ-0.2%; אג"ח של אלביט מערכות המדורגת AA + לפדיון בסוף יוני הקרוב, ירדה החודש ב-0.65%. במקרים רבים, האג"ח האלה מוחזקות על ידי חברות, גופים מוסדיים ואחרים כתחליף נזילות בדיוק בגלל שהן כל-כך קרובות לפדיון. אך בימים של ירידות חדות בשווקים, התחליף הופך למציאות - ההחזקה באג"ח הללו הופכת באמת לנזילות. הרי זו הייתה מראש המטרה של ההחזקה בהן. תופעה דומה אפשר לראות גם בנע"מ, ניירות ערך מסחריים לתקופות קצרות משלושה חודשים, שבהן מחזיקות בעיקר קרנות כספיות או קרנות קצרות אחרות.

אגב, זו תופעה לא ייחודית לשוק הישראלי. בעולם ראינו גם קרנות כספיות דולריות שרשמו ירידות חדות מאלה שראינו בשוק הישראלי, לעתים ירידה של יותר מ-1% ביום, במהלך החודש האחרון.

אג"ח קצרה בתשואה גבוהה מארוכה?

כמו בכל משבר, החששות הגדולים והזינוק ברמת הפחד מובילים לכך שמשקיעים מפסיקים לתמחר סיכונים, מוכרים את מה שאפשר וכך קורה שכל הנכסים יורדים. הירידות החדות האלה יצרו בשבועיים האחרונים מקרים מוזרים שבהם אג"ח לטווחי פדיון קצרים נסחרות בתשואה גבוהה יותר מאג"ח ארוכות של אותן חברות. במצב "נורמלי", התמונה הזו הפוכה - בשל הסיכון שנוטל על עצמו המשקיע בהשקעה באג"ח ארוכות יותר, הוא מצפה לתשואה גבוהה יותר.

בשוק האג"ח אפשר למצוא לא מעט דוגמאות כאלה. כך למשל, אג"ח אמות ג' עם מח"מ של פחות משנה נסחרת בתשואה של צמוד + 4.2%, לעומת אמות ד' עם 5 שנים מח"מ, שנסחרות בתשואה נמוכה משמעותית של צמוד + 2.6%. ניתן לראות זאת גם באג"ח בנקים, כאשר למשל מזרחי 43 לפדיון באוגוסט 21 נסחרת בתשואה של 2.6% והאג"ח לפדיון בספטמבר 24 נסחרת בתשואה של 2%.

התופעה הזו נובעת מהעובדה שדווקא האג"ח הקצרות האלה, הן לעתים האג"ח שהכי קל למכור במקרה של לחץ להתנזל, מאחר שמדובר בחברות בדירוגים גבוהים והמשקיע שקונה, כבר יכול לאמוד במידה רבה את יכולת הפירעון שלהן ולכן מוכן לקנות כמויות גדולות. מנגד, על רקע הירידות החדות בכל שוק האג"ח, כאשר מוסדיים מחליטים להתחיל לרכוש אג"ח קונצרניות בעקבות הירידות החדות - אלה לא האג"ח הראשונות שהם ממהרים לקנות, כי הם מעדיפים דווקא אג"ח במח"מ ארוך יותר, שיכולות להניב רווחי הון גדולים יותר.

הירידות החדות האלה באג"ח הקצרות הובילו לכך שניתן כיום לבנות תיק מפוזר של עשרות איגרות חוב של חברות חזקות לטווחי פדיון של שנה וחצי עד שנתיים, כאשר גם בתרחיש שיהיו כמה חברות שיתקשו לשלם, תשואת התיק צפויה להיות גבוהה משמעותית כפי שלא יכולנו לדמיין בשנים הקרובות. אם רק לפני חודש התשואה הגלומה בתיק כזה הייתה כ-1% צמוד, הרי שהיום היא עשויה להיות גבוהה פי יותר מחמישה.

מוסדיים: יותר קונצרני, פחות ממשלתי ארוך

אם הירידות באג"ח הקונצרניות הקצרות נבעו בעיקר מלחצי התנזלות של המוסדיים, הרי שתמונת המראה של התופעה הזו הייתה הירידות באג"ח הממשלתיות הארוכות. באג"ח הקונצרניות נוצרו בשבועיים האחרונים לא מעט הזדמנויות בעקבות ירידות של עשרות אחוזים באג"ח של חברות חזקות, לעתים בגלל סיבות טכניות כמו מכירות של קרנות סל על מדדים או של החזקות בקרנות נאמנות.

לפיכך, כשמוסדיים רבים ביקשו לנצל פתיחת מרווחים באג"ח הקונצרניות ולהגדיל חשיפה, הם עשו זאת בשבוע שעבר על חשבון החזקה באג"ח מדינה. מאחר שהפערים שנוצרו כאן היו כל-כך גדולים, גם מכירות של אג"ח ממשלתיות היו בהיקפים מאוד גדולים. זו הסיבה לכך שראינו ירידות גם באג"ח הממשלתיות הארוכות - מקום שבעבר משקיעים רבים מיהרו אליו כמקום מפלט. הודעת בנק ישראל על רכישת אג"ח ממשלתיות בתחילת השבוע, שינתה את המגמה הזו.

כל התופעות האלה ובעיקר לחצי ההתנזלות של המוסדיים על רקע החשש מהיווצרות מחנק אשראי, הובילו לכך שבשבועות האחרונים נפגעו כל אפיקי ההשקעה - מהסולידיים ביותר ועד המסוכנים ביותר. על רקע הנחישות שמפגינים הבנקים המרכזיים בעולם ובימים האחרונים ראינו גם את בנק ישראל פועל בנחישות ובעוצמה, נראה כי החשש ממחנק אשראי בשלב זה הולך ויורד. עם זאת, כל עוד משבר הקורונה לא מאחורינו, נראה שהתנודתיות צפויה להישאר כאן בתקופה הקרובה. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו, ו/או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בכתבה זו שהשקעותיהם יכללו ניירות ערך ונכסים פיננסיים המצוינים בכתבה. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם