גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם בתוכנית הסיוע הנוכחית העמותות והמגזר השלישי נשארים מאחור

תוכנית הסיוע למגזר השלישי שהציגה הממשלה לא כוללת קריטריונים ברורים והיא פונה רק לארגונים שקיבלו סיוע מהמדינה בעבר ● "המגזר השלישי צריך קרן סיוע מיידית של אחוז אחד מסך התוכנית הכלכלית שתאפשר סיוע מיידי ואוויר לנשימה"

חיילים בפעילות של עמות יד לילד / צילום: יד לילד המיוחד
חיילים בפעילות של עמות יד לילד / צילום: יד לילד המיוחד

התוכנית הכלכלית של הממשלה לחילוץ המשק ממשבר הקורונה כוללת גם התייחסות למגזר השלישי - אותן עמותות סיוע אזרחי - בהיקף של 200 מיליון שקל. אך כמו גם התוכנית הגדולה, שמלאה בחורים ובעיות, כך גם התוכנית שאמורה לסייע לעמותות: הקריטריונים לקבלת הכסף לא גמרי ברורים; והסיוע מיועד רק לעמותות שקיבלו בעבר תמיכות מהמדינה.

מסלול התמיכה נוסף הוא באמצעות הלוואות. המדינה מאפשרת, מול כלל הבנקים, לקיחת הלוואה בערבות מדינה ללא צורך בערבות אישית עבור העמותות, עד מחזור של 4 מיליון שקל (עמותות קטנות יחסית), וארגונים חברתיים בתחומי רווחה, בריאות וחינוך. בנוסף, הטבות מס וארנונה שניתנו למגזר העסקי, יחולו על המגזר השלישי.

אך לדברי "מנהיגות אזרחית, ארגון הגג של העמותות בישראל", התוכנית המוצגת איננה מניחה את הדעת, ורחוקה מלספק מענה הולם לפגיעה הקשה בעמותות. "התרשמנו כי התוכנית נותנת מענה ראשוני בלבד. העמותות בישראל קורסות, מאות אלפי ישראלים יישארו ללא מענה", אומרת ליאור פינקל, מנכ"לית העמותה.

"הגענו למצב חירום - כשהעמותות יקרסו, מאות אלפי נזקקים, קשישים, נוער בסיכון, עולים ונכים ייפגעו פגיעה ישירה, ולא יישאר מי שישקם. רבע מהעמותות כבר סוגרות פעילות, עשרות אלפים כבר באבטלה, ואלו האנשים שיידרשו להקים מחדש את התשתית החברתית של ישראל. המגזר השלישי צריך קרן סיוע מיידית של אחוז אחד מסך התוכנית הכלכלית שתאפשר סיוע מיידי ואוויר לנשימה".

רבע מהעמותות כבר הפסיקו לפעול

"רבע מהעמותות כבר סוגרות פעילות, עשרות אלפים כבר נרשמו לאבטלה, ואלו האנשים שיידרשו להקים מחדש את התשתית החברתית של ישראל. המגזר השלישי צריך קרן סיוע מיידית של אחוז אחד מסך התוכנית הכלכלית שתאפשר סיוע מיידי ואוויר לנשימה".

במצבן של העמותות, המופקדות על סיוע לאנשים המוחלשים בחברה או לאלו הנעזרים בשירותים אותם מספקת הממשלה דרך העמותות, בכי רע. במשך יותר משנה, בשל הקיפאון הפוליטי, תקציבים ממשלתיים מבוששים לזרום וכעת הקורונה מובילה אותן למאבק הישרדות.

"אנחנו מספקים נופשונים לילדים עם צרכים מיוחדים, ומשרד הרווחה משתתף בתשלום. בגלל הקורונה, אנחנו משותקים לחלוטין. לפני כן, הורים שזכאים ל-14 לינות כאלו בשנה, הצליחו לגרד בקושי 6 מפני שלא עברו תקציבים בגלל הבחירות", מספר זכריה לנדאו, מנכ"ל עמותת יד לילד המיוחד.

"אנחנו מחלקים כרגע לילדים שנמצאים בבית טאבלטים, בעזרת תרומות ציבוריות. הממשלה לא עוזרת לנו. ההורים מתקשים בבית; זה לא ייאמן שאפשר להכניס הביתה שיפוצניק ואינסטלטור, אבל על הצוות המקצועי של בתי הספר לחינוך המיוחד לא בנו תוכנית שבמסגרתה הם יוכלו להגיע לבתים לעזור לילדים עם צרכים מיוחדים ללמוד דברים בסיסיים כמו איך לאכול, להתלבש ולדבר. יש הורים שמשלמים על הסייעות באופן פרטי, ולמגזר השלישי אין כסף כרגע כדי לעזור להם". 

הסוכנות היהודית ו"עוגן" מקימות קרן הלוואות בסך 30 מיליון שקל לעמותות

מאז פרוץ משבר הקורונה, חל זינוק של עשרות אחוזים במספרן של העמותות הפונות לבקשת סיוע כלכלי, ונותרות ללא סיוע ומענה הולם, כשהן עצמן נדרשות לתמוך באנשים רבים בחברה הישראלית. כעת, הסוכנות היהודית מקימה בשיתוף עם הקרן להלוואות חברתיות "עוגן", קרן חירום לעמותות במטרה לייצר פתרונות עבור מצוקות המגזר השלישי.

יצחק הרצוג / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

במסגרת המיזם, תקצה עוגן 30 מיליון שקל ממקורותיה למתן אשראי. הסוכנות היהודית תקצה 3 מיליון שקל עבור כרית ביטחון פילנתרופית להלוואות, יחד עם 3 מיליון שקל נוספים שגוייסו מתורמים שונים.

במסגרת המיזם יופעל מסלול חירום ייעודי לקיום פעילות שוטפת: הלוואות בסכום של עד 400 אלף שקל לתקופה של עד 60 חודשים עם גרייס של חצי שנה, ללא צורך בפיקדון וללא ערבים. תוכנית 'מעטפת', תעניק ליווי פיננסי ומנטורינג, ותסייע להם להיערך לתקופה הקרובה והאתגרים הצפויים בתחום איזון התקציב, גיוס הכספים, צמצום פעילות והתאמות לבסיס השירות העתידי מאידך. בכך, יוכלו העמותות לייצר תוכנית חירום ל-18 החדשים הקרובים, ולהתמודד עם גלי ההדף הנוספים של המשבר.

16 אלף מלכ"רים  בישראל

בישראל פועלים כיום כ-16 אלף מלכ"רים, המעסיקים מאות אלפי עובדים ומקיימים פעילות חברתית בהיקף של עשרות מיליארדי שקל בשנה. 14% מהשכירים בישראל משתייכים למגזר השלישי שאחראי ל-6% מהתל"ג. לאחר שלש מערכות בחירות ובהיעדר תקציב מדינה לשנת 2020, המגזר השלישי פועל מזה כשנה בתנאי אי ודאות בכל הנוגע לאספקת השירותים החברתיים, התקשרויות ותמיכות ממשלתיות. משבר הקורונה העצים את אי הוודאות ועלול להביא לקריסה כללית של המגזר.

עוד כתבות

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

תחרות לגז הישראלי? ארה"ב תייצא גז למצרים ב-4 מיליארד דולר

"הארטרי פרטנרס" האמריקאית תייצא למצרים גז בשווי 4 מיליארד דולר בתצורת גז טבעי מונזל ● וזאת לאחר שמצרים כבר חתמה עם שותפות "לוויתן" על עסקת יצוא בשווי 35 מיליארד דולר ● ברגע האחרון, במשרד האנרגיה החליטו לעכב את היתר היצוא הסופי

בשורה לחוסכים / אילוסטרציה: Shutterstock

העברות כספים בשוק הגמל: אנליסט, מיטב ומור בצמרת המגייסים. ומי איבד הכי הרבה?

בית ההשקעות מיטב ממשיך להתקרב לאלטשולר שחם מבחינת היקף הכספים המנוהלים, מור מסמן ציון דרך וחוצה שווי נכסים בגמל של 100 מיליארד שקל ● אוקטובר היה החודש שבו איבד ילין לפידות הכי הרבה כספים למתחריו מעולם - 703 מיליון שקל

אמיר טייג / צילום: פרטי

המשקיע שעבר למדריד ויצא לפנסיה מוקדמת בזכות רכישת דירות

החיים האינטנסיביים בישראל וסקרנות הובילו עיתונאי ואדריכלית לעזוב את ישראל לטובת ספרד - לאחר שהחלו להשקיע בה בנדל"ן מניב ● כעת הם מחזיקים במדריד מספר דירות, חלקן להשכרה לטווח קצר וחלקן לטווח הארוך

BitMine, שבין משקיעיה גם פיטר ת'יל, צנחה 35% בחודש האחרון / צילום: Reuters, IMAGO/Hanno Bode

סוגרים פוזיציות "מתחת למים": העסקאות הממונפות בקריפטו הפכו לבור הפסדים

הנפילות לאחרונה בשוק מטבעות הקריפטו בהובלת הביטקוין, חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים המוצעים כיום למשקיעים הפרטיים על ידי וול סטריט וחברות התחום ● "השבועיים האחרונים היו קשים מאוד עבור רבים", כשסך הסגירות של פוזיציות בבורסות קריפטו זינקו לשיא חדש

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

המסחר באסיה מתנהל בירידות חדות: הקוספי צולל ב-3.7%

על רקע ירידת המניות הטכנולוגיה - המסחר באסיה מתנהל בירידות חדות: הקוספי צולל ב-3.7% והנייקי יורד בכ-2.4% ● החוזים העתידיים על וול סטריט עולים קלות ● אמש, וול סטריט ננעלה בירידות, למרות מיני ראלי בתחילת המסחר ● שער הדולר עומד כעת על 3.28 שקלים - עלייה של 1.5% בתוך 8 ימים ● הביטקוין ממשיך בדעיכה ועומד על פחות מ-86 אלף דולר למטבע

רפי סער, ראש עיריית כפ''ס / צילום: יח''צ

כפר סבא במאבק מול הותמ"ל על עתודת הקרקע האחרונה: "פיגוע תכנוני"

עיריית כפר סבא מתנגדת לתוכנית של הותמ"ל בצפון העיר, שתכלול יותר מ-14 אלף יחידות דיור על פני 1,367 דונם ● "אתם מביאים מצגת מנותקת לחלוטין מהעיר", טען ראש העיר רפי סער, "בלי פתרון תחבורתי, בלי מט"ש ובלי שטחי ציבור. כמו גבינה צהובה מלאה חורים"

משרדי רשות ניירות ערך בגבעת שאול בירושלים / צילום: ויקיפדיה

נאמני חברת הנדל"ן שקרסה: "היזם הוביל לנזק של 180 מיליון שקל"

חקירת הנאמנים העלתה כי עו"ד יאיר פנחסי, היזם של קבוצת אוורסט שממנה צמחה פרסונל, מכר את החברות לבעלי השליטה הנוכחיים אלון מורן ואלישי להב כאשר הן בחדלות פירעון ובגירעונות כבדים ● קבוצת ההתחדשות העירונית מצויה תחת חקירה וחייבת 500 מיליון שקל למשקיעים ● עורל דינו של פנחסי: "הוא מכר את החזקותיו שנים לפני הקריסה"

מחבלי חמאס לאחר הפסקת האש / צילום: ap, Jehad Alshrafi

חמאס מעכב במכוון את איתור החטופים החללים: "מנסה למשוך זמן"

בחמאס סבורים שישראל מחכה להזדמנות להביא לקריסת ההסכם, ולכן הם מעכבים את המשך העברת החללים ● טראמפ נפגש עם שורדי שבי בבית הלבן: "אתם לא חטופים - אתם גיבורים" ●  צה"ל והשב"כ עצרו את מרוואן אלהמץ שהיה שותף בקביעת מותו של סגן הדר גולדין וחשוד כמי שידע היכן נקבר במנהרה ברפיח ● עדכונים שוטפים

המעבר הגדול של צה''ל לדרום / איור: גיל ג'יבלי

המעבר הגדול של צה"ל לדרום מתחיל, ללא פתרונות תחבורה או דיור כרגע

18 שנה לאחר החלטת הממשלה, המעבר של אגפי המודיעין והתקשוב לנגב יתחיל בהדרגה בחודש הבא ● במסגרתו, אלפי חיילים ואנשי קבע יחלו לשרת בדרום, ומאות דונם במרכז יפונו לטובת מסחר ומגורים ● אלא שהתקציבים לפתרונות תחבורתיים ולדיור נותרו על הנייר או טרם יושמו בשטח, ובדרום מזהירים: אנו רחוקים מלהיות מוכנים

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה הערב בירידות ומסכמת שבוע שלילי

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ו-2.2% השבוע ● מדדי הבנייה ורשתות השיווק בלטו השבוע לרעה ● מניית נייס השילה כרבע משוויה השבוע ● בלטו השבוע מניות נאייקס, בי קומיוניקיישנס ומבטח שמיר ● מניות האנרגיה ירדו בחדות ● פרוטוקולים של הפד חושפים: ייתכן כי ישנו רוב נגד הורדת ריבית בארה"ב בדצמבר

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

בהיקף של מיליארדים: משרד הביטחון חתם על חוזה חדש עם רפאל

משרד הביטחון חתם היום (ה') על חוזה ענק עם חברת רפאל להרחבת הייצור של כיפת ברזל ● החוזה נחתם כחלק מחבילת הסיוע האמריקאית למלחמה, שכללה חבילה של 5.2 מיליארד דולר לחיזוק מערכות ההגנה האווירית של ישראל

מנכ''ל ביג חי גאליס (מימין) ומנכ''ל טרמינל X ניר הורוביץ (משמאל) / צילום: יח''צ

בהשקעה של מיליון שקל: מותג האופנה פתח לראשונה חנות פיזית

אחרי חמש שנות פעילות, מותג האופנה‑אקטיב לנשים STRONGFUL מבית טרמינל X פתח חנות במתחם ביג פאשן גלילות ● חברת One Digital Marketing ערכה אירוע בנושא הטרנדים הדיגיטליים של 2026 ● וגם: אלו הזוכים בפרס רוטשילד ● אירועים ומינויים

לפני המלחמה עם איראן: פגישות סודיות של מדעני גרעין ברוסיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: רוסיה ניסתה לסייע לאיראן בפיתוח נשק גרעיני, גרמניה נמנעה לראשונה בהצבעה על המשך מימון אונר"א, ובצרפת חוקרים את ה-AI של מאסק בחשד להכחשת שואה  ● כותרות העיתונים בעולם 

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שהציגה זינוק של מעל 40% ברווח הנקי, וזו שהעלתה תחזית

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● עלבד דיווחה על זינוק של 42% ברווח הנקי ● ריט 1 הודיעה על עלייה של 8% ב-NOI והעלתה את תחזיתה ל-2025 ● וחילן דיווחה על עלייה של כ-14% ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ● אלוט עקפה את תחזית הרווח של האנליסטים בפער, והמניה מזנקת

מיצב אמנות המציג את הנשיא דונלד טראמפ וג'פרי אפשטיין מחזיקים ידיים, המוצב סמוך לקפיטול / צילום: ap, Jose Luis Magana

הנשיא טראמפ חתם על שחרור מסמכי ג'פרי אפשטיין

אחרי שהקונגרס העביר חוק שיחייב לפרסם את כל החומרים של העבריין המורשע - הנשיא חתם עליו כפי שהבטיח ● טראמפ הצהיר על כך ברשת Truth ותקף את המפלגה הדמוקרטית: "השתמשו בסוגיה כדי להסיח את הדעת מההצלחות שלנו, האמת תתגלה בקרוב" ● הוא טען כי כבר הורה להעביר כ-50 אלף עמודים מהמסמכים לקונגרס - ועקץ את ביידן: "לא העביר אפילו קובץ או עמוד אחד"

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

לפי שווי של מיליארד ש': קרן אמריקאית רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של עומר אדם, מאור מלול ונסים גאון

קרן ההשקעות האמריקאית BGA רוכשת 20% מחברת חוות השרתים של היזמים מאור מלול, נסים גאון ועומר אדם ● לפי ההערכות, העסקה מגלמת לחברה שווי של מיליארד שקל ותאפשר לה לרכוש קרקעות נוספות ולהתרחב לפרויקטים נוספים

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך

מי קונה בבלאק פריידי שיניים שחורות? התשובה בפרסומת האהובה ביותר, של ביטוח 9

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק מזרחי טפחות, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, משרד התחבורה השקיע את התקציב הגדול ביותר, בקמפיין צדק תחבורתי

נחלות במושב / צילום: Shutterstock

זוג חתם על הסכם ממון. האם הם יכולים לקבל שתי הקצאות קרקע בפטור ממכרז?

ביהמ"ש דחה עתירה של אישה שביקשה לקבל נחלה במושב בפטור ממכרז, אף שבן זוגה כבר קיבל מגרש בפטור במושב אחר ● העותרת טענה כי קיים הסכם ממון המפריד רכושית ביניהם, אך ביהמ"ש קבע כי מדובר ב"הטבה שהתא המשפחתי כולו נהנה ממנה"

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן היום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ערב הסעודית נכנסת למשחק הגרעין ומציתה מרוץ אזורי חדש

הכניסה הסעודית לתחום הגרעין האזרחי מסמנת שינוי עמוק במזרח התיכון ומקרבת את האזור לעידן שבו יותר שחקנים מחזיקים יכולות מתקדמות ● לצד הממלכה, גם טורקיה ומצרים מקדמות את תוכניות הגרעין שלהן ● כמה קצר המרחק בין העשרה אזרחית ליכולת צבאית, ומה ישראל יכולה לעשות בעניין?