גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם בתוכנית הסיוע הנוכחית העמותות והמגזר השלישי נשארים מאחור

תוכנית הסיוע למגזר השלישי שהציגה הממשלה לא כוללת קריטריונים ברורים והיא פונה רק לארגונים שקיבלו סיוע מהמדינה בעבר ● "המגזר השלישי צריך קרן סיוע מיידית של אחוז אחד מסך התוכנית הכלכלית שתאפשר סיוע מיידי ואוויר לנשימה"

חיילים בפעילות של עמות יד לילד / צילום: יד לילד המיוחד
חיילים בפעילות של עמות יד לילד / צילום: יד לילד המיוחד

התוכנית הכלכלית של הממשלה לחילוץ המשק ממשבר הקורונה כוללת גם התייחסות למגזר השלישי - אותן עמותות סיוע אזרחי - בהיקף של 200 מיליון שקל. אך כמו גם התוכנית הגדולה, שמלאה בחורים ובעיות, כך גם התוכנית שאמורה לסייע לעמותות: הקריטריונים לקבלת הכסף לא גמרי ברורים; והסיוע מיועד רק לעמותות שקיבלו בעבר תמיכות מהמדינה.

מסלול התמיכה נוסף הוא באמצעות הלוואות. המדינה מאפשרת, מול כלל הבנקים, לקיחת הלוואה בערבות מדינה ללא צורך בערבות אישית עבור העמותות, עד מחזור של 4 מיליון שקל (עמותות קטנות יחסית), וארגונים חברתיים בתחומי רווחה, בריאות וחינוך. בנוסף, הטבות מס וארנונה שניתנו למגזר העסקי, יחולו על המגזר השלישי.

אך לדברי "מנהיגות אזרחית, ארגון הגג של העמותות בישראל", התוכנית המוצגת איננה מניחה את הדעת, ורחוקה מלספק מענה הולם לפגיעה הקשה בעמותות. "התרשמנו כי התוכנית נותנת מענה ראשוני בלבד. העמותות בישראל קורסות, מאות אלפי ישראלים יישארו ללא מענה", אומרת ליאור פינקל, מנכ"לית העמותה.

"הגענו למצב חירום - כשהעמותות יקרסו, מאות אלפי נזקקים, קשישים, נוער בסיכון, עולים ונכים ייפגעו פגיעה ישירה, ולא יישאר מי שישקם. רבע מהעמותות כבר סוגרות פעילות, עשרות אלפים כבר באבטלה, ואלו האנשים שיידרשו להקים מחדש את התשתית החברתית של ישראל. המגזר השלישי צריך קרן סיוע מיידית של אחוז אחד מסך התוכנית הכלכלית שתאפשר סיוע מיידי ואוויר לנשימה".

רבע מהעמותות כבר הפסיקו לפעול

"רבע מהעמותות כבר סוגרות פעילות, עשרות אלפים כבר נרשמו לאבטלה, ואלו האנשים שיידרשו להקים מחדש את התשתית החברתית של ישראל. המגזר השלישי צריך קרן סיוע מיידית של אחוז אחד מסך התוכנית הכלכלית שתאפשר סיוע מיידי ואוויר לנשימה".

במצבן של העמותות, המופקדות על סיוע לאנשים המוחלשים בחברה או לאלו הנעזרים בשירותים אותם מספקת הממשלה דרך העמותות, בכי רע. במשך יותר משנה, בשל הקיפאון הפוליטי, תקציבים ממשלתיים מבוששים לזרום וכעת הקורונה מובילה אותן למאבק הישרדות.

"אנחנו מספקים נופשונים לילדים עם צרכים מיוחדים, ומשרד הרווחה משתתף בתשלום. בגלל הקורונה, אנחנו משותקים לחלוטין. לפני כן, הורים שזכאים ל-14 לינות כאלו בשנה, הצליחו לגרד בקושי 6 מפני שלא עברו תקציבים בגלל הבחירות", מספר זכריה לנדאו, מנכ"ל עמותת יד לילד המיוחד.

"אנחנו מחלקים כרגע לילדים שנמצאים בבית טאבלטים, בעזרת תרומות ציבוריות. הממשלה לא עוזרת לנו. ההורים מתקשים בבית; זה לא ייאמן שאפשר להכניס הביתה שיפוצניק ואינסטלטור, אבל על הצוות המקצועי של בתי הספר לחינוך המיוחד לא בנו תוכנית שבמסגרתה הם יוכלו להגיע לבתים לעזור לילדים עם צרכים מיוחדים ללמוד דברים בסיסיים כמו איך לאכול, להתלבש ולדבר. יש הורים שמשלמים על הסייעות באופן פרטי, ולמגזר השלישי אין כסף כרגע כדי לעזור להם". 

הסוכנות היהודית ו"עוגן" מקימות קרן הלוואות בסך 30 מיליון שקל לעמותות

מאז פרוץ משבר הקורונה, חל זינוק של עשרות אחוזים במספרן של העמותות הפונות לבקשת סיוע כלכלי, ונותרות ללא סיוע ומענה הולם, כשהן עצמן נדרשות לתמוך באנשים רבים בחברה הישראלית. כעת, הסוכנות היהודית מקימה בשיתוף עם הקרן להלוואות חברתיות "עוגן", קרן חירום לעמותות במטרה לייצר פתרונות עבור מצוקות המגזר השלישי.

יצחק הרצוג / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

במסגרת המיזם, תקצה עוגן 30 מיליון שקל ממקורותיה למתן אשראי. הסוכנות היהודית תקצה 3 מיליון שקל עבור כרית ביטחון פילנתרופית להלוואות, יחד עם 3 מיליון שקל נוספים שגוייסו מתורמים שונים.

במסגרת המיזם יופעל מסלול חירום ייעודי לקיום פעילות שוטפת: הלוואות בסכום של עד 400 אלף שקל לתקופה של עד 60 חודשים עם גרייס של חצי שנה, ללא צורך בפיקדון וללא ערבים. תוכנית 'מעטפת', תעניק ליווי פיננסי ומנטורינג, ותסייע להם להיערך לתקופה הקרובה והאתגרים הצפויים בתחום איזון התקציב, גיוס הכספים, צמצום פעילות והתאמות לבסיס השירות העתידי מאידך. בכך, יוכלו העמותות לייצר תוכנית חירום ל-18 החדשים הקרובים, ולהתמודד עם גלי ההדף הנוספים של המשבר.

16 אלף מלכ"רים  בישראל

בישראל פועלים כיום כ-16 אלף מלכ"רים, המעסיקים מאות אלפי עובדים ומקיימים פעילות חברתית בהיקף של עשרות מיליארדי שקל בשנה. 14% מהשכירים בישראל משתייכים למגזר השלישי שאחראי ל-6% מהתל"ג. לאחר שלש מערכות בחירות ובהיעדר תקציב מדינה לשנת 2020, המגזר השלישי פועל מזה כשנה בתנאי אי ודאות בכל הנוגע לאספקת השירותים החברתיים, התקשרויות ותמיכות ממשלתיות. משבר הקורונה העצים את אי הוודאות ועלול להביא לקריסה כללית של המגזר.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת