גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קסטרו: "יש בידי הקבוצה די מקורות כספיים לחזור לפעילות סדירה עם תום המשבר"

קבוצת האופנה מסכמת את 2019 עם הכנסות של 1.73 מיליארד שקל, גידול של כ-39% לעומת 2018 - ואולם הגידול הזה נובע מהמיזוג שביצעה הקבוצה עם הודיס, כך שבפועל המגמה האמיתית שמאפיינת את תוצאות החברה דווקא מעידה על יציבות יחסית

גבי רוטר, מנכ"ל משותף ומבעלי קבוצת קסטרו / צילום: יאיר שגיא
גבי רוטר, מנכ"ל משותף ומבעלי קבוצת קסטרו / צילום: יאיר שגיא

בצל הימשכותו של משבר הקורונה שמשפיע בצורה דרמטית על ענף האופנה בכלל ובמסגרת זו גם על קסטרו , קבוצת האופנה הישראלית מדווחת על גידול חד בהפסדיה ב-2019, כשהיא נהנית מהתרומה של הודיס למכירותיה. בימים האחרונים נאלצה קסטרו כמו מתחרותיה לסגור את רוב פעילותה, כשמקביל היא צמצמה משמעותית את הוצאותיה לספקים, לעובדים (שחלק ניכר מהם מהם הוצא לחל"ת) ולבכיריה שקיצצו בשכרם.

הקבוצה שבניהול המנכ"לים המשותפים גבי ואתי רוטר "הודיעה לכל משכירי החנויות שבהן פועלים מותגי הקבוצה על הפסקת כל התשלומים החל מ-15 במרץ ועד לחזרה לשגרה" - כך עולה ממידע שמפרסמת קבוצת האופנה קסטרו במסגרת דוחותיה הכספיים לשנת 2019 בנוגע להשפעות משבר הקורונה על הקבוצה.

גבי רוטר, מנכ"ל משותף ומבעלי הקבוצה, התייחס היום (ג') לצעדי ההתייעלות שבצעה הקבוצה על רקע המשבר וציין: "הפחתנו את העלויות הקבועות בזמן הדממת פעילות הקבוצה לכ-2 מיליון שקל, ואנו ממשיכים להתקדם בהכנת ובניית הקולקציות הבאות לחורף ולקיץ בשנה הבאה, זאת בכדי להבטיח את חזרתנו המלאה לפעילות ענפה של כלל מותגי הקבוצה, עם חזרתו של המשק הישראלי לפעילות באישור המדינה".

במקביל מציין רוטר כי "מותגי קבוצת קסטרו-הודיס ממשיכים לפעול בהצלחה 6 אתרי האונליין, ואנו רואים גידול משמעותי בנפח הפעילות בתקופה זו. על-מנת לסייע לעובדינו ככל האפשר בתקופה זו, אנו מקדימים את תשלום המשכורות ליום חמישי הקרוב 2 באפריל, ומקווים כי נוכל לחזור לפעילות בהקדם האפשרי".

קבוצת האופנה הציבורית קסטרו מסכמת את 2019 עם הכנסות של 1.73 מיליארד שקל, גידול של כ-39% לעומת 2018. ואולם הגידול הזה נובע מהמיזוג שביצעה הקבוצה עם הודיס, כך שבפועל המגמה האמיתית שמאפיינת את תוצאות החברה דווקא מעידה על יציבות יחסית, עם קיטון סמלי במהותו של פחות מ-1%.

מדוח הפרופורמה שפרסמה קסטרו ל-2019, על בסיס נתונים המשקפים הנחה של איחוד תוצאות הודיס גם בדוחות הקודמים לשנת 2018, עולה כי ב-2019 רשמה הקבוצה ירידה של 0.65% בלבד בשורת ההכנסות. בקבוצה מציינים כי הירידה נובעת בעיקרה מתחום פעילות ההלבשה, אפשר הופחתה בחלקה על-ידי גידול בפעילות אביזרי האופנה והקוסמטיקה. ברבעון הרביעי של השנה מציגה קסטרו גידול של 2.84% בשורת ההכנסות שהסתכמו בכ-474 מיליון שקל בשנה.

בשורה התחתונה מסכמת קסטרו את 2019 עם הפסד של 85.2 מיליון שקל, שמהווה העמקה של הפסד בגובה 58.7 מיליון שקל שרשמה ב-2018. אגב, על-פי דוח הפרופורמה, לו הייתה הודיס מאוחדת עם קסטרו כבר ב-2018, החברה הייתה מציגה אז רווח בגובה 11.6 מיליון שקל - כך שבפועל עברה הקבוצה להפסד ב-2019 עם הרעה של כ-97 מיליון שקל בשורה התחתונה. ברבעון האחרון ב-2019 הפסידה החברה 16 מיליון שקל לעומת איזון ברבעון הרביעי ב-2018.

הרווח הגולמי של קסטרו עמד על 972 מיליון שקל ב-2019, כששיעור הרווח הגולמי עמד על 56.05%, שיעור נמוך ביחס לזה של הקבוצה ב-2018 גם על בסיס דוח הפרופורמה. בחברה מסבירים כי הירידה בשיעור הרווחיות הגולמית נובעת בעיקרה מהפחתת ערך מלאי בתחום אביזרי האופנה בארץ ובחו"ל בהיקף של 22.5 מיליון שקל. ככל הנראה ירידה זו מיוחסת למותג המשקפיים של הקבוצה, קרולינה למקה, ולסגירת הפעילות של רשת האביזרים אקססורייז עליה הודיעה הקבוצה.

כמו כן, ברבעון הרביעי הרווח הגולמי של הקבוצה הסתכם ב-260 מיליון שקל, ירידה של פחות מאחוז מול הרבעון המקביל אשתקד. עם זאת, שיעור הרווחיות הגולמית מהמחזור לרמה של 54.9% בלבד, וזאת לעומת 56.9% ברבעון המקביל אשתקד. בקבוצה מייחסים את הירידה הזו ל"גידול בשיעור ההנחה הממוצעת", וזאת בשל "העמקת מבצעי המכירות" וכן בשל הפחתת ערך מלאי בתחום פעילות אביזרי אופנה בארץ בהיקף של כ-6 מיליון שקל.

נזכיר כי תוצאות הקבוצה ב-2018 כללו הפסד חד-פעמי של כ-60 מיליון שקל, כאשר הוצאות המימון צמחו בשנה החולפת בשיעור ניכר, אך זאת בשל אימוץ התקן החשבונאי IFRS16.

עוד עולה כי הקבוצה רשמה בשנה החולפת הפסד של 7 מיליון שקל של פעילות אתר האונליין שרכשה ב-2018, אותה היא סגרה בשנה זו.

בנוגע למכירות בחנויות זהות מסכמת קסטרו את 2019 עם ירידה של 6.9% בשיעור השינוי במכירות מחנויות זהות בתחום ההלבשה לצד גידול של 4.6% בתחום אביזרי האופנה בישראל ביחס לשנה המקבילה אשתקד במונחי פרופורמה. עם זאת, הרבעון הרביעי ב-2019 הסתמן בשינוי חיובי במגמת המכירות בחנויות הזהות במגזר ההלבשה במותגי הקבוצה, שהציג התייצבות יחסית למול המגמה בשוק עם ירידה של 3.4% "בלבד", לצד גידול משמעותי במכירות הזהות במגזר אביזרי האופנה בישראל - גידול של 9.6%.

עוד מגלה קסטרו כי נכון למועד הדוח "מרבית המלאי אשר יועד להימכר במסגרת עונת הקיץ כבר נמצא בידי הקבוצה, אולם לאור הדממת הפעילות ואי-הוודאות בדבר מועד החזרה לשגרת פעילות, אין באפשרות הקבוצה להעריך בעת הנוכחית האם ניתן יהיה להנזיל מלאי זה ובאילו מחירי מכירה".

בכך מציינת קסטרו חשש כי הסחורה שרכשה לעונה הקרובה לא תוכל להימכר במחירים בהם תכננה למכור אותם או בכלל. היא ממשיכה ומפרטת כי היא "פועלת להיערך להזמנת מלאים לעונת החורף, מתוך תקווה כי בעונת החורף, תשוב פעילותה המסחרית לסדרה, ככל הניתן".

בנוסף היא מציינת כי בתקופת ההדממה הקבוצה "פועלת על מנת לצמצם לרמה מינימלית את הוצאותיה השוטפות, על-מנת להתמקד בהיערכות לחזרה לפעילות סדירה ככל הניתן, עם תום המשבר"; וכי "להערכת הקבוצה יש בידה די מקורות כספיים לחזור לפעילות סדירה עם תום המשבר ולרכוש סחורה לעונת החורף".

להערכת קסטרו, מעבר לקיטון מסוים שחל בהיקפי מכירות הקבוצה עד ל-14 במרץ, היום בו פורסמה הודעה על השבתת פעילות הקניונים, לצעדי המנע לריסון המשבר הננקטים על-ידי הרשויות השלכות מהותיות מאוד על היקפי המכירות של הקבוצה, עד כדי כאמור ביטולן המוחלט בתקופת ההדממה וכתלות במשכם או החרפתם, צעדים אלה ישפיעו באופן מהותי מאוד על תוצאותיה הכספיות של הקבוצה ברבעון הראשון ובתקופות עתידיות לפי נסיבות העניין. במקביל, קסטרו מעדכנת כי נכון למועד זה, פעילות המכירה המקוונת של הקבוצה ממשיכה.

כמו כן כותבת קסטרו כי "הצפי במשק כי משבר הקורונה עלול גם ליצור הגבלות בשוק האשראי וכן להגביל זמינות אשראי, וודאי שבהיקפים מהותיים, ולייקר עלויות מימון. בשלב זה לא ניתן להעריך באופן מלא וודאי את מלוא ההשלכות על תוצאות הפעילות". בהקשר זה נציין כי בקבוצה סרבו להתייחס לשאלת "גלובס" האם הקבוצה לקחה הלוואה מאז פרוץ משבר הקורונה.

כך או כך, הקבוצה מציינת כי חזרתה לשגרת פעילות סדירה תהא כפופה לגורמים רבים, אשר מרביתם אינם בשליטתה, כגון הסרת המגבלות שהוטלו על-ידי רשויות המדינה על פתיחת מרכזים מסחריים ועל יכולת ההתקהלות, המצב הכלכלי במשק עם חלוף המשבר, שיעור המועסקים, הסכמות שאליהן תידרש הקבוצה להגיע עם משכירי הנכסים להתאמת תנאי החוזים למצב במשק כפי שיהיה עם סיום המשבר ועוד.

קסטרו מפרטת כי תבחן באופן שוטף את ההתפתחויות ואת הנחיות הרשויות ו"תפעל ככל הניתן להיערך לחידוש פעילותה במועד האפשרי", אך מסייגת כי "בעת הנוכחית אין ביכולת הקבוצה לתת הערכות או אומדנים מהימנים בנוגע לתחזיות או תכניות אסטרטגיות לשנת 2020 ולשנים שלאחריה, שהרי כל עוד לא יתבהרו פני הדברים, אין ביכולת החברה לדעת האם ומתי תחזור פעילות הקבוצה לסדרה, וכשתחזור לסדרה, כיצד ישפיע המשבר על הכלכלה הבינלאומית והמקומית".

עוד מסר היום רוטר כי "במרץ 2020 תוכננה השקת קולקציית אביב-קיץ 2020 החדשה של הסטודיו לאופנה החדש של קסטרו, אשר מהווה את הבשורה החדשה של בית האופנה קסטרו. השקה זו נדחתה לאור המצב, ואנו נשיק את הקולקציה החדשה עם החזרה לשגרה, ובטוחים במהפכה שנוביל בשוק האופנה בישראל".

קסטרו, שבשליטת משפחות רוטר, קסטרו ובעלי הודיס, יוסי גביזון ושותפיו, מחזיקה כיום יותר מ-400 חנויות ודוכנים בישראל, וקרוב ל-50 חנויות ודוכנים בחו"ל, ומחלקת את פעילותה לשני מגזרים עיקריים - פעילות הלבשה ופעילות אביזרים, ובראשם מותג משקפי השמש קרולינה למקה.

עוד כתבות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים