גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: להיות אופציה על המדף - ולהמתין בסבלנות

החלופה לשלטון הימין הגיעה אל סוף דרכה ● האפשרות האחרונה שנותרה לאופוזיציה הישראלית היא להודות בעקרותם של קיצורי הדרך, להסכים להיות אופציה, ולדעת שמימושה יצריך דור שלם

בני גנץ / צילום: Sebastian Scheiner, Associated Press
בני גנץ / צילום: Sebastian Scheiner, Associated Press

על מה כדאי לדבר כדי להסיח את הדעת מן החדשות הרעות, שאין להן שיעור ואין להן תאריך סיום? אני מציע לדבר על פוליטיקה. על פוליטיקה ישראלית.

מעולם לא חשבתי את בנימין נתניהו לקוסם. מה פתאום קוסם? איש בינוני, המוקף באנשים בינוניים, משתמש באמצעים בינוניים, כדי לנהל מדיניות בינונית. הוא אינו צריך להלך קסמים. הוא צריך רק קצת מזל. והנה המזל אזל, והוא מחוסל, וחסל.

ואז בא רגע גנץ, ושינה את דעתי על מהלך ההיסטוריה ועל פשר בנימין. שם היה קסם, כישוף; שם הפוליטיקה התמזגה עם המטפיזיקה; שם, המדינאי הטובע הצליח למצוא לא סתם קרש הצלה, אלא יאכטה, או צוללת גרעינית.

הוא טרף את הקלפים בחפיסה שאפילו לא הייתה עוד בידיו. הוא שכנע את יריבו המסוכן ביותר זה שנים לקפוץ מראש ההר, במקום לרדת ממנו אל הארץ המובטחת. תפיסת "הגוש החוסם" הגיעה אל קיצה בדיוק בזמן שבו התקרבה להתממש. אין לזה הסבר רציונלי, לא ייתכן הסבר רציונלי, מפני שהתמוטטות רצונו של בני גנץ לנצח הייתה מאורע לא-רציונלי.

אין עוד נוסחה

הבעתי כאן את דעתי שהשמאל הישראלי הגיע אל סוף דרכו. אבל עכשיו לא על השמאל אנחנו מדברים, אלא על עצם הרעיון של חלופה דמוקרטית כלשהי לשלטון הימין. החלופה היא שהגיעה אל סוף דרכה.

אין עוד נוסחה אריתמטית. אין עוד נוסחה פוליטית. 43 שנה לאחר ד"ש ויגאל ידין, נודע סוף-סוף שלא יהיו עוד קיצורי דרך. שום גיבור לא ירכיב את האופוזיציה על סוסו הלבן, וינחיל לה שלטון קל. מי שירצו אופוזיציה יצטרכו תחילה להמציא אותה, בסבלנות של ברזל.

הטור הזה מנסה מפעם לפעם למצוא מקבילות היסטוריות למאורעות ההווה, בתקווה שהעבר ילמד משהו על העתיד. ההשוואות לעולם אינן מלאות או מדויקות. אבל לא דמיון העובדות עומד במרכז האנלוגיות, אלא דמיון הדינמיקות: סך כל הדחפים, הרצונות, הגחמות והתאוות של הנשמות הפועלות. אנשים אינם מוכרחים להיות דומים; מספיק בהחלט שהם מבורכים בחולשות דומות.

בחיפוש אחר עקרותם של קיצורי דרך אני מציע לפנות אל דמוקרטיה פגומה ורעשנית ששמה הודו. היא התחילה את דרכה העצמאית רק חודשים מספר לפני ישראל, הייתה לה מפלגת שלטון כול-יכולה, לא הייתה למפלגה ההיא שום חלופה סבירה.

לבסוף, מפלגת השלטון לא עמדה בפיתוי הסמכותני, ובנסיבות שאין לנו כאן המקום לתאר השעתה את הדמוקרטיה, השליכה רבבות ממתנגדיה לכלא, וסתמה לאופוזיציה את הפה. כמעט שנתיים אחר כך, מרץ 1977, היא החליטה שהיא חזקה מספיק כדי לערוך בחירות חופשיות.

מנהיגי האופוזיציה שוחררו מן הכלא כדי שיוכלו להתחרות. בגלל שיטת הבחירות, פיצול היה מבטיח את תבוסת האופוזיציה. היא החליטה להתמודד ברשימה משותפת לא-מתקבלת-על-הדעת, מן השמאל הקיצוני עד הימין הקיצוני.

הליכוד הלא טבעי של השורות הנחיל לאופוזיציה ניצחון מרעיש. העולם כולו הוכה בתדהמה. אפילו בארץ המאורע עשה רושם, חודשיים וקצת לפני הבחירות לכנסת התשיעית. אם בהודו, אמרו אז, אז אולי גם בישראל.

מפלגת העם חיכתה 30 שנה

הניסיון ההודי לא האריך ימים. הליכוד הלא-טבעי התפורר במהירות עצומה, וממשלתו התמוטטה. בחירות מוקדמות ב-1980 החזירו את מפלגת השלטון משכבר הימים אל השלטון. בקצה הימני של האופוזיציה המובסת גמלה ההכרה שאין עוד טעם בקיצורי דרך, ומוטב לנסות ולגדול בהדרגה במקום בקפיצות מטאוריות.

"מפלגת העם של הודו" (BJP) התחרתה בפעם הראשונה בבחירות ב-1984. היא קיבלה 8% של הקולות, שני מושבים בפרלמנט של 541. המפלגה המנצחת קיבלה 49%, שהעניקו לה 404 מושבים. כוח והשפעה לא היו למפלגת העם. אבל היא הייתה מבורכת בסבלנות.

בדיוק 30 שנה אחר כך היא קיבלה רוב מוחלט של המושבים בפרלמנט, ובשנה שעברה הרוב הזה גדל עוד יותר. הרסיס המיקרוסקופי של 1984 הוא עכשיו מפלגת השלטון הטבעית של הודו. מנהיגיה מדברים על עשרות שנים של מונופול פוליטי.

מעניין שגם האופוזיציה הנוכחית בהודו מנסה את כוחה בקיצורי דרך. פה ושם הקיצורים אפילו עובדים, בבחירות מקומיות. אבל הכישלון בבחירות כלליות הוא מלא, ללא תנאי.

מבחן הרצינות

צריך להודות שכישלונם של קיצורי דרך אינו מובן מאליו. הם דווקא עולים יפה בשיטה הנשיאותית, המזמינה דמגוגים פופוליסטיים, או כוכבים יפי-קלסתר (לא ציון מגדרי) לנחול את השלטון. אלמלא בוטלה הבחירה הישירה של ראש הממשלה בארץ, אולי אופציית קיצורי הדרך הייתה יכולה לעבוד. אבל קשה להגיע לשלטון במשטר פרלמנטרי מבלי לעשות עבודת שטח עמוקה מאוד, מסניף לסניף, משכונה לשכונה.

כמובן, פרויקט כזה מחייב מכנים משותפים רחבים, ששום קבוצת אופוזיציה בישראל אינה מסוגלת להציע. לזה יש אולי תשובה לא-מבטיחה אחת: הנכונות להישאר על המדף לאורך ימים, להעלות אבק, אפילו להצהיב קצת, אבל לסמוך על כושר ההתרגלות של הבוחרים. לחיות לאורך ימים כאופציה אינה משאת נפשו של איש. אבל עניינן של אופציות הוא שיום אחד עשוי לבוא תורן להתממש.

המתנה לתור ההיסטורי היא מבחן עצבים וגם מבחן רצינות. כל-כך הרבה אנשים קצרי רוח נכשלו בזמן האחרון במבחן הרצינות. אפילו רסיסי שמאל כמעט בלתי נראים מפלרטטים עכשיו עם ממשלת נתניהו, כי מה יש להם להפסיד חוץ מאשר את שמם הטוב ואת הסיכוי הלא-סביר שיום אחד יימצא להם קונה.

לא הכול מאבדים את סבלנותם. בעל טור אחר, שיכתוב בעוד 30 שנה, יזכיר אולי את אביב 2020. בימי הקורונה, הוא יכתוב, נבט הזרע של השינוי הפוליטי שזמנו הגיע לבסוף ב-2050. היה שווה לחכות. או לא.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר