גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

"סטריליזציה היא הנשק האולטימטיבי - ה-F15 כדי למנוע התפשטות חיידקים"

ניר כנורי, מנכ"ל יצרנית מכונות הסטריליזציה טוטנאור: "יש לנו נוכחות נרחבת בבתי חולים ומרפאות בעולם, ואנחנו רואים שקיים מחסור אדיר במסכות בעיקר מסוג N95 ובציוד נלווה"● "ביציאה מהמשבר יהיה ביקוש גדול לציוד שלנו"

בין שלל הציוצים של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, צצו בימים האחרונים גם ציוצים בנושא אזוטרי למדי בזמן רגיל, אך משמעותי בימי קורונה: סטריליזציה (עיקור) של מסכות. ב-29 במרץ צייץ טראמפ שהוא מקווה שה-FDA (רשות המזון והתרופות של ארה"ב) "תאשר סטריליזציה של מסכות בהקדם האפשרי". למחרת, ה-FDA אכן אישרה טכנולוגיה מסוימת לעיקור מסכות, וטראמפ הריע בציוץ נוסף.

הצורך בעיקור מסכות הגיע מהמחסור הגדול, בעיקר במסכות מסוג N95 שמשמשות צוותים רפואיים, בשל הביקושים הגבוהים שיוצרת מגפת הקורונה בקרב האוכלוסייה הכללית.

חברה ישראלית העוסקת בתחום של ייצור ושיווק מכשירי סטריליזציה, היא טוטנאור מבית שמש. החברה נוסדה ב-1960 על-ידי זאב טוטנאור ז"ל ונוהלה עד לאחרונה על ידי בני המשפחה, נסחרה בבורסה תקופה מסוימת, וב-2017 נרכשה תמורת 100 מיליון דולר על-ידי קרן הפרייבט אקוויטי פורטיסימו, בראשות יובל כהן. לקוחות החברה מגיעים מכ-100 מדינות, ובהם בתי חולים, מרפאות, מכוני מחקר ומעבדות.

"סטריליזציה היא תהליך שמחסל נגיפים וחיידקים מכלים וציוד רפואי וכן ממשטחי עבודה", מסביר מנכ"ל טוטנאור, ניר כנורי. "במילים אחרות, זה הנשק האולטימטיבי - ה-F15 של התעשייה כדי למנוע התפשטות חיידקים. ההגדרה ברמה המדעית אומרת שאם יש מיליון חיידקים בתחילת התהליך, בסיום אסור שיישאר אפילו אחד".

ישנן שלוש טכנולוגיות: עיקור חם - השיטה הרווחת, על בסיס קיטור; עיקור קר - באמצעות חומרים כימיים כמו מי חמצן, המפוזרים בחלל שבו קיים ואקום; ועיקור באמצעות קרינה אולטרה סגולה, שהוא נדיר יותר.

על נושא עיקור המסכות, שהגיע עד טראמפ, אומר כנורי כי "יש לנו נוכחות נרחבת בבתי חולים ומרפאות בעולם, ואנחנו רואים שקיים מחסור אדיר במסכות בעיקר מסוג N95 ובציוד נלווה. כתוצאה מהמחסור בציוד, החל שימוש בעיקור מוצרים שהם בעיקרון חד-פעמיים כדי לאפשר שימוש חוזר. בימים האחרונים, בתי חולים בקליפורניה, סיאטל וספרד החלו לעשות שימוש במעקרים, כולל של טוטנאור לטובת מסכות".

"כל עוד הקורונה פה, יחסרו מסכות"

לדבריו, המסכות שבשימוש בבתי החולים כוללות שכבת סינון, ויש לוודא שאיכות הסינון לא נפגעת בסטריליזציה. אם בנושא התרופה לקורונה, שעדיין לא קיימת, ב-FDA אישרו כשימוש חירום תרופות קיימות למלריה אף שאין מספיק עדויות רפואיות - במקרה זה, נראה שיש די ראיות תומכות.

כנורי מצביע על מספר מחקרים שהראו שניתן לבצע 3-7 סבבי עיקור מבלי לפגוע במסכה. לדבריו, "בעקבות התפרצות מגפת הסארס נערכו מחקרים של מוסדות מובילים, שהצביעו על מתודולוגיות לטיפול במחסור של פריטים של מתכלים. לא ממציאים היום את הגלגל. הסיפור היום הוא שהיקף השימוש במסכות גדל כנראה במאות אחוזים, ולכן כל עוד הקורונה פה, יהיה מחסור במסכות".

כנורי מוסיף שהקריאה של טראמפ "נפלה על אוזניים קשובות וב-FDA פרסמו אישורים לפתרונות בטיפול בחוסרים של ציוד רפואי וציוד מגן אישי עקב התפרצות הקורונה". להערכתו, "זה בהחלט דבר שיעשה מהפכה בתחום הזה בימים הקרובים".

נוצרו אצלכם ביקושים מידיים?

"בטווח המיידי זה לא יוצר ביקוש. בנינו מלאי לביקושים המידיים, ידידינו ברשות הפלסטינאית מקבלים מאיתנו סדרה של מכונות וכנ"ל במקומות נוספים בעולם, ואנו מספקים גם לתעשייה הישראלית לפי דרישה, אבל לא רואים כרגע עלייה בביקוש. זה יגיע בהמשך. אני בהחלט חושב שביציאה מהמשבר יהיה ביקוש גדול לציוד שלנו, אבל בעין הסערה מתמקדים בדברים המיידיים".

  גם בארה"ב?

"אתמול עד אמצע הלילה הייתי בקשר עם החברה הבת שלנו בניו יורק. הם קיבלו שם אינסוף פניות בעיקר למידע, אבל בשלב זה עוד לא ראינו רכש משמעותי של מכונות מעבר למספר בתי חולים שהצטיידו".

  איך הפעילות כיום בחברה?

"אנחנו מפעל חיוני ועובדים באופן מלא, אך גם אנחנו נאלצנו להוציא חלק מהעובדים לחל"ת בשביל לשמור על יכולת עבודה רציפה לאורך זמן. בסך הכול הוצאנו כ-120 עובדים לחל"ת - 70 מהייצור ו-50 מהמטה (בחברה 500 עובדים, מתוכם 380 בישראל)".

כנורי אומר שטוטנאור מסייעת למערכת הרפואית ככל הניתן. לדבריו, במלוניות שבהם משתכנים חולי קורונה יש לבצע סטריליזציה לכל הפסולת שיוצאת מהמקום, "כדי למנוע מצב שבו בגדים או רכיבים אחרים יסתובבו בפחי אשפה לאחר שחולי קורונה באים איתם במגע". טוטנאור עובדת עם משרד הביטחון אך לא בתחום זה, וכנורי לא יודע האם זה נעשה, אך לדבריו "אין ספק שזה חיוני".

מהשחקניות הגדולות בארה"ב בתחום המרפאות

כחברה פרטית טוטנאור אינה מפרסמת דוחות, אך כנורי אומר שהכנסותיה השנתיות הן כ-250 מיליון שקל. הוא לא מספק פרטים על הרווחיות ומציין את ההשקעות: "אנחנו משקיעים הרבה מאוד בפיתוח ורגולציה של מכשירים, ולאחרונה הרחבנו את סל המוצרים שלנו מעבר לעיקור לשלב המקדים, של חיטוי, שמתבצע במכונות אחרות".

לחברה יש מתחרות שונות בכל תחום פעילות, כולל חברות גדולות. כנורי אומר שטוטנאור היא שחקן מרכזי בארץ, יש לה נתח מרכזי באירופה בתחום המעבדות ובארה"ב היא השחקנית ה-3-4 בגודלה בתחום המרפאות, כאשר בשאר המקומות היא שחקנית נישתית יותר.

לאחר הרכישה על-ידי פורטיסימו נבחנו כל תחומי הפעילות בחברה, ובמקומות מסוימים בוצע שינוי במודל העסקי. כך למשל, במדינה מסוימת החברה מספקת ציוד לבית החולים שמוקם בה, כשהציוד נותר בבעלות טוטנאור, היא מפעילה אותו ומקבלת תשלומים בהתאם לשימוש.

התפתחות נוספת בחברה בשנים האחרונות הייתה רכישת חברה איטלקית העוסקת בתחום החיטוי, וכניסה לתחום ה-biological indicator, שמוודאים שהעיקור בוצע כנדרש. בתחום הרגולציה החברה עסקה ברישום בטריטוריות שונות, "כהכנה לשלב בו נגדיל את המכירות", אומר כנורי.

  מה המצב בחברה הבת האיטלקית?

"זה יפתיע אותך, אבל לפי שיחה שקיימתי עם המנכ"ל שלהם אתמול, החברה שיושבת אמנם בלב האזור הבעייתי באיטליה (ורונה שבצפון), לא הפסידה אפילו יום עבודה אחד בייצור, והעבודה במטה מתנהלת במתכונת דומה לישראל - בין שליש לחצי מהעובדים נוכחים, והיתר עובדים מהבית. לשמחתנו, אף אחד מהם ומהמשפחות שלהם לא חלה, וזה מעודד מאוד. אנחנו בקשר יומיומי איתם והמצב שונה ממה שנראה בתקשורת: יש אזורים כמו שכונות בברגמו וכפרים במצב קשה, אבל באזורים אחרים הקורונה לא מתפשטת כמו הרושם שנוצר על איטליה".

  מה יקרה ביום שאחרי הקורונה בעולם בו אתם פועלים?

"אנחנו מעריכים שביום שאחרי, עולם הסטריליזציה יהיה שונה לחלוטין מהיום שלפני. תהיה כניסה לסטנדרטים חדשים, יועדפו מכונות עם רמת סטריליזציה גבוהה יותר על פני מכונות פשוטות ויוגדרו סטנדרטים לאירועים מהסוג הזה. היקף הפעילות בבתי חולים ומרפאות יגדל, אבל זה ייקח זמן, לא מהיום שאחרי אבל החל מהשנה שאחרי".   

עוד כתבות

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס MAD / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "האתגר החדש של מותגים הוא שילוב בין אמון לרלוונטיות"

בכנס MAD של גלובס אמרה בר און: "מנסים להסיט אותנו לכל כיוון אפשרי, אבל אנחנו לוקחים את הסיכון עם האני מאמין שלנו. אנחנו לא עושים שורט על המשק הישראלי, אבל אנחנו גם לא להקת המעודדות שלו" ● לדברי מו"ל גלובס, "אנחנו מדברים לחמישה דורות במקביל"

קרן כספית או פיקדון בבנק: מה יותר משתלם כשהריבית יורדת

הריביות יורדות, האינפלציה התקררה, וחלק מהשיקולים בבחירת חיסכון סולידי משתנים ● מדוע הקרנות הכספיות עדיין כדאיות יותר מרוב הפיקדונות, ומה כדאי לכם לדעת לפני שמנסים לשחזר את התשואה שהשגתם בשנה שעברה? ● המחשבון 

חרדים חוסמים כביש במחאה על מעצרי עריקים (ארכיון) / צילום: דוברות המשטרה.

בג"ץ מקפיא את החוק לביטול מעצרי עריקים חרדים

החוק המקפיא מעצרי עריקים חרדים עבר אמש במליאת הכנסת ברוב של 58 תומכים מול 54 מתנגדים ● עם אישור החוק הוגשו נגדו ארבע עתירות בטענה לאפליה ולפגיעה בעיקרון השוויון ● כעת הוציא בג"ץ צו ארעי המקפיא את כניסתו של החוק לתוקף ● נקבע כי דיון בעתירות יתקיים בהקדם האפשרי בפני הרכב מורחב

כטב''ם / צילום: Shutterstock

סעודיה הפכה לרוכשת הכטב"מים הגדולה של טייוואן

זינוק חריג ביצוא מטאיפיי, זאת לאחר שהסעודים רכשו אלפי כטב״מים במחיר גבוה מהשוק ומחדדים את מרוץ החימוש האזורי

יצחק תשובה וצחי נחמיאס / צילום: יונתן בלום, ורד

המהלך הפיננסי שהציף ליצחק תשובה ערך של חצי מיליארד שקל ביום

חלוקת מניות דלק ייזום כ"דיבידנד בעין" לבעלי המניות של קבוצת דלק, חשפה לציבור את השווי של תמלוגי מאגר לוויתן ● בד־בבד, דיסקונט הכריזה השקעות על מהלך דומה, שנועד לקרב את בעליה לנכס המרכזי שלה - מניות השליטה בחברת גב־ים ● והן לא היחידות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; SK hynix זינקה, IBM התרסקה

הירידה החודשית במדד המחירים, החדה ביותר מאז 2020, העניקה רוח גבית לשוק ●  הבנקים פתחו ברגל ימין את עונת הדוחות ● IBM צללה אחרי שפרסמה תוצאות כספיות ראשוניות מאכזבות ● טאואר זינקה לאחר שדיווחה על הרחבת כושר הייצור ביפן ● מחירי הנפט התמתנו, לאחר שטראמפ חזר בו מדרישתו להטיל אגרת מעבר במצר הורמוז

גארי סרוויס / צילום: אינסייט פרטנרס

היועץ הבכיר שמשוכנע: ה־AI לא הרגה את השיווק, אך הוא יצטרך להיוולד מחדש

גארי סרוויס, שותף בצוות onsite של קרן ההון סיכון אינסייט פרטנרס, סבור שבעולם שבו לכולם יש גישה לאותם כלי AI, היתרון התחרותי כבר לא יהיה הטכנולוגיה עצמה ● בראיון לקראת הופעתו בכנס MAD של גלובס הוא מסביר מדוע מותגים יצטרכו ללמוד לדבר גם למכונות ולמה כדאי להפנים שהשינוי לא יסתיים לעולם ● לקראת כנס MAD שיתקיים מחר 

מתי יהב, נהר זמורה ולירן ליברמן בפאנל משותף בהנחיית סופי מלניק אמיתי

"לא לבעלי לב חלש": האם אפשר לייצר מורשת בהייטק הישראלי?

בפאנל במסגרת כנס MAD של גלובס, דנו המשתתפים בשאלה - האם אפשר לייצר לגאסי בהייטק הישראלי? ● המשתתפים הסכימו כי "ככל שעוברות השנים המסרים צריכים להיות יותר משוכללים, יותר בגובה העיניים"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה בירוק בוהק; מדד הבנקים זינק במעל 5%

מדד ת"א 35 קפץ בכ-2.7% וחתם את היום החזק ביותר שלו מאז סוף מאי ● העליות התרחשו על רקע הציפיות למדד המחירים לצרכן בישראל, שצפוי להראות כי האינפלציה התמתנה לשפל של כחמש שנים ● אמש החזירה ארה"ב את המצור הימי על איראן ● השקל התחזק ל-2.99 שקלים, מחירי הנפט טיפסו

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

רוח גבית מנתוני האינפלציה: מניות הטכנולוגיה דוחפות את וול סטריט לעליות

עליות שערים קלות בוול סטריט, מגמה מעורבת בבורסות אירופה ● מדד המחירים ליצרן בארה"ב הפתיע לטובה עם ירידה של 0.3% ביוני ● בלקרוק שוברת שיא: הנכסים המנוהלים זינקו ל-15.3 טריליון דולר ● מורגן סטנלי עקפה את התחזיות ברבעון השני על רקע פעילות מסחר חזקה ● רויטרס: סטרייפ ו-Advent הגישו הצעת ענק לרכישת פייפאל תמורת יותר מ-53 מיליארד דולר

יהודה אליהו / צילום: תמונה פרטית

בהסכמת הממשלה: בג"ץ ביטל את מינוי יהודה אליהו למנהל רמ"י

ועדת האיתור תדון מחדש בשלושת המועמדים הסופיים לתפקיד מנהל רמ"י, בהם יהודה אליהו ● נקבע כי אליהו יישאר בתפקידו עד 22 ביולי, ולאחר מכן ימונה ממלא-מקום בהתאם להוראות החוק ● השופטים ציינו כי תוצאות ההליך הנוכחי לא שוללות את מינויו של אליהו לממלא-המקום

ברק אברמוב, בעלי רשת ג'פניקה / צילום: שלומי יוסף

"סוחטים אותי": גרסת ברק אברמוב לרימונים על ג'פניקה נחשפת

לגלובס נודע כי אברמוב אמר למקורביו שהאירועים סביב מסעדות ג'פניקה נובעים מסירובו לשלם דמי פרוטקשן ● לאומי פרטנרס השקיעה לאחרונה 200 מיליון שקל ברכישת 20% מהחברה-האם של ג'פניקה, והעסקה כרגע נמשכת כסדרה

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

מודי'ס: נתוני המאקרו של הכלכלה הישראלית חזקים

סוכנות הדירוג מסכמת את מחצית שנת 2026, ולא מרמזת על לחצים כלשהם להעלאה או להורדה של הדירוג הנוכחי ● החלטת הדירוג הבאה של מודי'ס צפויה רק בעוד כמה חודשים, ובשוק מעריכים כי לא צפוי שינוי בדירוג או באופק הדירוג ● בינואר האחרון עדכנה חברת הדירוג את תחזית הדירוג של ישראל ל"יציבה"

מייסדי המיספריק, ד''ר חגי לאלזר וגידי ליטוין / צילום: דויד גארב

אחרי שש שנים בפיתוח: החברה שמנסה לקרוא גלי מוח נחשפת עם גיוס של 52 מיליון דולר

חברת הסטארט-אפ הישראלית Hemispheric הודיעה על השלמת גיוס של 52 מיליון דולר והשיקה את Descartes, מודל AI המבוסס על נתוני EEG - בדיקה המודדת את הפעילות החשמלית של המוח ● לדברי החברה, המערכת תאפשר למדוד את פעילות המוח באופן אובייקטיבי ולסייע באבחון ובהתאמת טיפולים במחלות ובהפרעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות

חברת הכנסת אפרת רייטן. פרסום ברשת איקס, 08.07.26 / צילום: שלומי אמסלם

ישראל מלאה בעורכי דין. איך זה שכמעט אין בה שופטים?

ההשוואה הבינלאומית מגלה ששיעור השופטים בישראל נמוך ביחס למערב • השופטים שכן נמצאים במערכת עובדים ביעילות, אבל מה זה אומר על האיכות? • המשרוקית של גלובס

מייסדי היילו. מימין: אור דנון, אבי באום והדר צייטלין (שכבר אינה בחברה) / צילום: איל יצהר

חד הקרן שמשך את המשקיעים הכי נוצצים במשק יימכר בנזיד עדשים

לגלובס נודע שחברת השבבים היילו, שכבר הגיעה לשווי של יותר ממיליארד דולר, מנהלת מגעים מתקדמים למכירת פעילותה בעסקה של עשרות מיליונים בודדים ● אם העסקה תושלם, היא תביא לקץ הפעילות העצמאית של חד הקרן המבטיח, שגייס כ־350 מיליון דולר וריכז סביב שולחן המשקיעים כמה מהשמות הבולטים בתעשייה ● בין המשקיעים הבולטים: עידן עופר, אלפרד אקירוב, אבי באום ודלק רכב של גיל אגמון, שביצעה את ההשקעה הגדולה ביותר

דור גביזון / צילום: ענבל מרמרי

כך הפתיעה וולט בנפיטס את בכירי השיווק: הדרך החדשה להעניק לעובדים תקציב הסעדה

בכנס MAD של גלובס, סיפר דור גביזון מוולט בנפיטס כי הם רואים עליה משמעותית של חברות וארגונים שרוצים לתת ערך והטבות לעובדים שלהם ומצטרפים לוולט בנפיטס ● עוד סיפר כי המנה הכי מוזמנות בצהריים היא שווארמה ואחריה המבורגר: "ניכר שעובדים בצהריים רוצים רגעי אושר, ולא לאכול משהו מעולמות הדיאטה"

צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

בלי צ'ופרים ונסיעות לחו"ל ליועצים: האסדרה שתשנה את שוק המשכנתאות החוץ־בנקאיות

הצעדים שמקדמות רשות שוק ההון והכנסת מבקשים לטפל בפערי הפיקוח ובניגודי העניינים בענף במטרה להגן על הלקוחות ● ברקע נכנסת גם חברת הפניקס לתחום המשכנתאות ● היעד להחלת המגבלות החדשות: כבר באזור החגים

גל מלכה בקמפיין פליי אול / צילום: צילום מסך

טיסה חינם? האותיות הקטנות בהצעות של חברות כרטיסי האשראי

מאחורי שטף הטיסות חינם ובזול שמציאות חברות האשראי, יש גם שורות קטנות ● אתר הטיפוח והאיפור המצליח Guilty שוב מחליף ידיים ● פירמת רואי החשבון פאהן קנה מקימה חברת AI ארגוני ● וגם: פארק ילדים חדש בבמעלות-תרשיחא ● אירועים ומינויים

מטה IBM בקנדה / צילום: Shutterstock

היום הגרוע בתולדות IBM: ממה השוק חושש, ואילו מניות דווקא הרוויחו?

אזהרת רווח לרבעון השני של IBM הקריסה את המניה ● בחברה טענו כי ברקע עומדים הסטת תקציבים לשבבי זיכרון ואבטחת סייבר ובשוק תהו עד כמה מדובר במגמה רוחבית ● ויש גם מניות שהרוויחו