גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

"סטריליזציה היא הנשק האולטימטיבי - ה-F15 כדי למנוע התפשטות חיידקים"

ניר כנורי, מנכ"ל יצרנית מכונות הסטריליזציה טוטנאור: "יש לנו נוכחות נרחבת בבתי חולים ומרפאות בעולם, ואנחנו רואים שקיים מחסור אדיר במסכות בעיקר מסוג N95 ובציוד נלווה"● "ביציאה מהמשבר יהיה ביקוש גדול לציוד שלנו"

בין שלל הציוצים של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, צצו בימים האחרונים גם ציוצים בנושא אזוטרי למדי בזמן רגיל, אך משמעותי בימי קורונה: סטריליזציה (עיקור) של מסכות. ב-29 במרץ צייץ טראמפ שהוא מקווה שה-FDA (רשות המזון והתרופות של ארה"ב) "תאשר סטריליזציה של מסכות בהקדם האפשרי". למחרת, ה-FDA אכן אישרה טכנולוגיה מסוימת לעיקור מסכות, וטראמפ הריע בציוץ נוסף.

הצורך בעיקור מסכות הגיע מהמחסור הגדול, בעיקר במסכות מסוג N95 שמשמשות צוותים רפואיים, בשל הביקושים הגבוהים שיוצרת מגפת הקורונה בקרב האוכלוסייה הכללית.

חברה ישראלית העוסקת בתחום של ייצור ושיווק מכשירי סטריליזציה, היא טוטנאור מבית שמש. החברה נוסדה ב-1960 על-ידי זאב טוטנאור ז"ל ונוהלה עד לאחרונה על ידי בני המשפחה, נסחרה בבורסה תקופה מסוימת, וב-2017 נרכשה תמורת 100 מיליון דולר על-ידי קרן הפרייבט אקוויטי פורטיסימו, בראשות יובל כהן. לקוחות החברה מגיעים מכ-100 מדינות, ובהם בתי חולים, מרפאות, מכוני מחקר ומעבדות.

"סטריליזציה היא תהליך שמחסל נגיפים וחיידקים מכלים וציוד רפואי וכן ממשטחי עבודה", מסביר מנכ"ל טוטנאור, ניר כנורי. "במילים אחרות, זה הנשק האולטימטיבי - ה-F15 של התעשייה כדי למנוע התפשטות חיידקים. ההגדרה ברמה המדעית אומרת שאם יש מיליון חיידקים בתחילת התהליך, בסיום אסור שיישאר אפילו אחד".

ישנן שלוש טכנולוגיות: עיקור חם - השיטה הרווחת, על בסיס קיטור; עיקור קר - באמצעות חומרים כימיים כמו מי חמצן, המפוזרים בחלל שבו קיים ואקום; ועיקור באמצעות קרינה אולטרה סגולה, שהוא נדיר יותר.

על נושא עיקור המסכות, שהגיע עד טראמפ, אומר כנורי כי "יש לנו נוכחות נרחבת בבתי חולים ומרפאות בעולם, ואנחנו רואים שקיים מחסור אדיר במסכות בעיקר מסוג N95 ובציוד נלווה. כתוצאה מהמחסור בציוד, החל שימוש בעיקור מוצרים שהם בעיקרון חד-פעמיים כדי לאפשר שימוש חוזר. בימים האחרונים, בתי חולים בקליפורניה, סיאטל וספרד החלו לעשות שימוש במעקרים, כולל של טוטנאור לטובת מסכות".

"כל עוד הקורונה פה, יחסרו מסכות"

לדבריו, המסכות שבשימוש בבתי החולים כוללות שכבת סינון, ויש לוודא שאיכות הסינון לא נפגעת בסטריליזציה. אם בנושא התרופה לקורונה, שעדיין לא קיימת, ב-FDA אישרו כשימוש חירום תרופות קיימות למלריה אף שאין מספיק עדויות רפואיות - במקרה זה, נראה שיש די ראיות תומכות.

כנורי מצביע על מספר מחקרים שהראו שניתן לבצע 3-7 סבבי עיקור מבלי לפגוע במסכה. לדבריו, "בעקבות התפרצות מגפת הסארס נערכו מחקרים של מוסדות מובילים, שהצביעו על מתודולוגיות לטיפול במחסור של פריטים של מתכלים. לא ממציאים היום את הגלגל. הסיפור היום הוא שהיקף השימוש במסכות גדל כנראה במאות אחוזים, ולכן כל עוד הקורונה פה, יהיה מחסור במסכות".

כנורי מוסיף שהקריאה של טראמפ "נפלה על אוזניים קשובות וב-FDA פרסמו אישורים לפתרונות בטיפול בחוסרים של ציוד רפואי וציוד מגן אישי עקב התפרצות הקורונה". להערכתו, "זה בהחלט דבר שיעשה מהפכה בתחום הזה בימים הקרובים".

נוצרו אצלכם ביקושים מידיים?

"בטווח המיידי זה לא יוצר ביקוש. בנינו מלאי לביקושים המידיים, ידידינו ברשות הפלסטינאית מקבלים מאיתנו סדרה של מכונות וכנ"ל במקומות נוספים בעולם, ואנו מספקים גם לתעשייה הישראלית לפי דרישה, אבל לא רואים כרגע עלייה בביקוש. זה יגיע בהמשך. אני בהחלט חושב שביציאה מהמשבר יהיה ביקוש גדול לציוד שלנו, אבל בעין הסערה מתמקדים בדברים המיידיים".

  גם בארה"ב?

"אתמול עד אמצע הלילה הייתי בקשר עם החברה הבת שלנו בניו יורק. הם קיבלו שם אינסוף פניות בעיקר למידע, אבל בשלב זה עוד לא ראינו רכש משמעותי של מכונות מעבר למספר בתי חולים שהצטיידו".

  איך הפעילות כיום בחברה?

"אנחנו מפעל חיוני ועובדים באופן מלא, אך גם אנחנו נאלצנו להוציא חלק מהעובדים לחל"ת בשביל לשמור על יכולת עבודה רציפה לאורך זמן. בסך הכול הוצאנו כ-120 עובדים לחל"ת - 70 מהייצור ו-50 מהמטה (בחברה 500 עובדים, מתוכם 380 בישראל)".

כנורי אומר שטוטנאור מסייעת למערכת הרפואית ככל הניתן. לדבריו, במלוניות שבהם משתכנים חולי קורונה יש לבצע סטריליזציה לכל הפסולת שיוצאת מהמקום, "כדי למנוע מצב שבו בגדים או רכיבים אחרים יסתובבו בפחי אשפה לאחר שחולי קורונה באים איתם במגע". טוטנאור עובדת עם משרד הביטחון אך לא בתחום זה, וכנורי לא יודע האם זה נעשה, אך לדבריו "אין ספק שזה חיוני".

מהשחקניות הגדולות בארה"ב בתחום המרפאות

כחברה פרטית טוטנאור אינה מפרסמת דוחות, אך כנורי אומר שהכנסותיה השנתיות הן כ-250 מיליון שקל. הוא לא מספק פרטים על הרווחיות ומציין את ההשקעות: "אנחנו משקיעים הרבה מאוד בפיתוח ורגולציה של מכשירים, ולאחרונה הרחבנו את סל המוצרים שלנו מעבר לעיקור לשלב המקדים, של חיטוי, שמתבצע במכונות אחרות".

לחברה יש מתחרות שונות בכל תחום פעילות, כולל חברות גדולות. כנורי אומר שטוטנאור היא שחקן מרכזי בארץ, יש לה נתח מרכזי באירופה בתחום המעבדות ובארה"ב היא השחקנית ה-3-4 בגודלה בתחום המרפאות, כאשר בשאר המקומות היא שחקנית נישתית יותר.

לאחר הרכישה על-ידי פורטיסימו נבחנו כל תחומי הפעילות בחברה, ובמקומות מסוימים בוצע שינוי במודל העסקי. כך למשל, במדינה מסוימת החברה מספקת ציוד לבית החולים שמוקם בה, כשהציוד נותר בבעלות טוטנאור, היא מפעילה אותו ומקבלת תשלומים בהתאם לשימוש.

התפתחות נוספת בחברה בשנים האחרונות הייתה רכישת חברה איטלקית העוסקת בתחום החיטוי, וכניסה לתחום ה-biological indicator, שמוודאים שהעיקור בוצע כנדרש. בתחום הרגולציה החברה עסקה ברישום בטריטוריות שונות, "כהכנה לשלב בו נגדיל את המכירות", אומר כנורי.

  מה המצב בחברה הבת האיטלקית?

"זה יפתיע אותך, אבל לפי שיחה שקיימתי עם המנכ"ל שלהם אתמול, החברה שיושבת אמנם בלב האזור הבעייתי באיטליה (ורונה שבצפון), לא הפסידה אפילו יום עבודה אחד בייצור, והעבודה במטה מתנהלת במתכונת דומה לישראל - בין שליש לחצי מהעובדים נוכחים, והיתר עובדים מהבית. לשמחתנו, אף אחד מהם ומהמשפחות שלהם לא חלה, וזה מעודד מאוד. אנחנו בקשר יומיומי איתם והמצב שונה ממה שנראה בתקשורת: יש אזורים כמו שכונות בברגמו וכפרים במצב קשה, אבל באזורים אחרים הקורונה לא מתפשטת כמו הרושם שנוצר על איטליה".

  מה יקרה ביום שאחרי הקורונה בעולם בו אתם פועלים?

"אנחנו מעריכים שביום שאחרי, עולם הסטריליזציה יהיה שונה לחלוטין מהיום שלפני. תהיה כניסה לסטנדרטים חדשים, יועדפו מכונות עם רמת סטריליזציה גבוהה יותר על פני מכונות פשוטות ויוגדרו סטנדרטים לאירועים מהסוג הזה. היקף הפעילות בבתי חולים ומרפאות יגדל, אבל זה ייקח זמן, לא מהיום שאחרי אבל החל מהשנה שאחרי".   

עוד כתבות

פאבל פריגוז'ין / צילום: צילום מסך רשתות חברתיות

הפלייבוי שירש את צבא שכירי החרב הידוע לשמצה בעולם

בנו של מייסד קבוצת וגנר המנוח ממשיך להחזיק במעוז באפריקה וגורף הון מסחר בנשק, בסמים ובזהב

GAC AION UT / צילום: יח''צ

במחיר של משומשת בת 3 תקבלו רכב זריז ומאובזר

החשמלית העירונית של GAC אינה חפה מבאגים באגף הדינמי ● אבל במחיר של משומשת בת שלוש היא מציעה תא נוסעים משפחתי מרווח, טווח שימושי, ביצועים זריזים ואבזור של מכוניות שעולות כפול

המשקיע ביל אקמן בשיחה עם מנכ''ל בית החולים שיבא פרופ' יצחק קרייס / צילום: דוברות שיבא

המיליארדר ביל אקמן: "ישראל תהיה אחת הכלכלות הטובות בעולם"

המשקיע המיליארדר התארח בכנס Summit ARC בבית החולים שיבא, שם אמר כי היתרון של ישראל הוא שיש לה "הכי הרבה IQ ו-IP לנפש, וזה מה שחשוב לכלכלה" ● אקמן, שהגיע לארץ גם כדי להצביע עם אשתו הישראלית נרי אוקסמן בבחירות, שיתף כיצד האירוע הרפואי שעברה בתו הוביל אותו להקים מכון לבריאות המוח וסיפר מה מדאיג אותו בפוליטיקה האמריקאית

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר

בורסת תל אביב צפויה לסגור את השבוע בירידות שערים ברקע פערי ארביטראז' שליליים והטלטלה במניות הטכנולוגיה בעולם ● בוול סטריט נרשם יום המסחר הגרוע ביותר מאז חודש יולי, והמשקיעים נהרו לנכסי מקלט ולאיגרות חוב ● מחירי הנפט מזנקים בצל המתיחות הגיאופוליטית ואזהרות הפינוי של ארה"ב בסעודיה ● וגם: היסטוריית הטכנולוגיה מזהירה: מרוויחי ה-AI האמיתיים הם לא מי שאתם חושבים ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר 

משה בר סימן טוב, מנכ''ל משרד הבריאות / צילום: שלומי יוסף

במשרד הבריאות מודים: זינוק בתלונות על התארכות זמני המתנה בעקבות רפורמת התפתחות הילד

המשרד פרסם את דוח נציבות קבילות הציבור לשנת 2025 ● אף שהדוח אינו כולל תלונות בנוגע לרפורמה שנכנסה רק בתחילת השנה הנוכחית, בנציבות כבר מזהים "עלייה משמעותית" בהיקף התלונות לאור ביטול ההחזרים על טיפולים פרטיים ● בגלובס נחשף החודש כי מנכ"ל המשרד בר סימן טוב הודה שזמני ההמתנה לא יתקצרו וכי אין כוונה לפרסם את הנתונים

צילומים: חיים גולדברג/פול פלאש90, שאטרסטוק

הפוליטיקאים חוקקו את חוק הספאם, ודאגו להחריג את עצמם

חוק הספאם מדלג על הפוליטיקאים ● העסקה שלא צלחה של קוקה קולה ● והעמותות שמופקרות תקציבית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל רוזן / צילום: אתר החברה

הוסגר מפורטוגל לישראל: אייל רוזן, החשוד בגניבת מיליונים

עפ"י החשד, רוזן שלח את ידו בכספי חברת גיבוי אחזקות אותה ניהל, תוך שימוש במעשי מרמה מתוחכמים, ובהמשך פעל להלבנת הכספים שמקורם בגניבה ● עוד נטען כי רוזן הסתיר את מעשיו וגרם להכללת פרטים מטעים בדיווחיה של החברה הציבורית למשקיעים ● בשנת 2022 עזב רוזן את ישראל, והמחלקה הבינ"ל בפרקליטות פעלה לאתרו

צילום: Shutterstock

אני ישיר, משמע אכפת לי: אמפתיה נוסח ישראל

ד"ר תמר קנה־שליט, אנתרופולוגית שחוקרת את השיח הפסיכולוגי בחברה, הצטרפה כתלמידה לשלושה בתי ספר למאמנים וגילתה שהתחום שעלה לישראל מארה"ב קיבל טוויסט מקומי ● המילה "דוגרי" אולי יצאה מהאופנה, אבל תרבות הישירות חזקה מתמיד, היא אומרת לגלובס ● למה ישראלים תופסים אמת בפרצוף כגילוי אמפתיה?

בנייה חדשה במודיעין / צילום: Shutterstock

למרות ההתנגדות: אושרה שכונה חדשה עם 3,575 דירות במודיעין

הוועדה המקומית בתל אביב אישרה את תוכנית העיצוב לפרויקט של שיכון ובינוי בשדה דב, שיכלול גם שטחי מסחר ותעסוקה ● במודיעין אושרה הקמת שכונה חדשה עם 3,575 דירות, למרות התנגדות רשות הטבע והגנים ● רמ"י אישרה לקדם את הסדרת היישוב עזוז הסמוך לגבול מצרים, שבו מתגוררות כיום 18 משפחות ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מייסדי פיירבלוקס, מימין: פבל ברנגולץ, מיכאל שאולוב ועידן עפרת / צילום: יוליה נר

דיווח: ויזה במגעים לרכישת פיירבלוקס הישראלית ב-2.5 מיליארד דולר

ענקית התשלומים ויזה בוחנת רכישת ענק נוספת בישראל, חודשים לאחר שהודיעה על רכישת חברת הפינטק ביוקאץ' ב־2.4 מיליארד דולר ● כעת מדובר במגעים לרכישת פיירבלוקס, המפתחת תשתיות לניהול נכסים דיגיטליים ● החברה מכחישה את הדיווחים

רני צים / צילום: איל יצהר

רני צים בדרך להחזיר לעצמו את השליטה בחברת מרכזי הקניות

קבוצת חג'ג' תמכור לרני צים 7.5% ממניות החברה תמורת 75 מיליון שקל, בעסקה המשקפת לחברה שווי של מיליארד שקל ● לאחר השלמת העסקה ירדו החזקות חג'ג' לכ־22.16%, ואילו חלקו של צים יעלה לכ־36% ● בנוסף, צים קיבל אופציה לרכישת 7.5% נוספים

''מפגש הדייגים'' / צילום: ספיר פארמן

סוף סוף יש על שפת הכנרת מסעדת דגים מצוינת

"מפגש הדייגים" בעין גב מגישה דגים מהכנרת באווירת טברנה משוחררת ● מומלץ לבוא בשקיעה למרפסת ולתת לנוף לעשות את כל השאר

יהוד / צילום: כדיה לוי

ההיצע עולה פי עשרה על הביקוש: הערים שמוצפות במלאי עצום של דירות למכירה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● אישורים מואצים של תוכניות והפשרות קרקע גדולות בערים קטנות יחסית הביאו למצב של בנייה רבה, אך בשל האטה בשוק - קצב המכירות נמוך ● גלובס בדק באיזה עיר יש את היצע הדירות הגדול ביותר, איפה הכי קל למכור, והיכן היזמים מרגישים בטוחים

אילוסטרציה: Shutterstock

פרצת האבטחה החמורה ביותר של השנים האחרונות: מי יושפע ואיך מתמודדים?

פרצת אבטחה חמורה שהתגלתה בתוכנת PHP, המשמשת כ-70% מאתרי האינטרנט, עלולה לאפשר לתוקפים גישה לשרתים ולמאגרי מידע ● גילוי הפרצה הודלף לפני פרסום התיקון ועורר חשש ממתקפות סייבר ● מי יושפע ואיך מתמודדים? ● גלובס עושה סדר

מוגתבא חמינאי / צילום: AP

צי מכליות הצללים של איראן נותר ללא נפט לאחר חודשים של מצור אמריקאי

לאיראן היו מיליוני חביות נפט גולמי על מכליות במימי אסיה, שסיפקו לה זרם הכנסות קבוע. כעת מלאי הנפט הזה אזל

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock, Felix Tchvertkin

משבוע הבא: חברת התעופה שמשיקה קווים חדשים לישראל

יונייטד מרחיבה את פעילותה בישראל עם טיסות לשיקגו ולוושינגטון, שיצטרפו לקו ניו יורק ולתוכנית לחידוש הטיסות לסן פרנסיסקו במרץ ● התרחבות התחרות בקווים לארה"ב כבר מתבטאת במחירים, עם ממוצע של כ־1,223 דולר לטיסה לניו יורק בנובמבר וצפי לירידה מתחת לאלף דולר בתחילת 2027

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

שרת התחבורה מתנגדת לעסקת צים: המתווה לא מגן על האינטרס הלאומי

שרת התחבורה הצטרפה לשר האוצר בהתנגדות למתווה הפיצול של צים והפג-לויד, בטענה כי הוא אינו מבטיח שמירה על יכולות ספנות לאומיות עצמאיות ● המהלך צפוי לחייב הגשת בקשה חדשה ולעכב מחדש את קידום העסקה

משכנתא / איור: Shutterstock

אחרי שלושה חודשי ירידה, הפיגורים במשכנתאות שוב מטפסים

הפיגורים בתשלומי המשכנתאות עלו ל-4.23 מיליארד שקל בספטמבר ● היקף המשכנתאות החדשות היה נמוך יחסית לחודשים הקודמים והסתכם ב-8.66 מיליארד שקל עקב חגי תשרי ומיעוט ימי העבודה ● המשקיעים נטלו את המשכנתאות הגבוהות ביותר, בממוצע של 1.26 מיליון שקל

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע מזהיר: "החלפת ריכוזיות בנקאית בריכוזיות מוסדית אינה תחרות"

ספי זינגר,יוצא נגד הקמת קונגלומרטים פיננסיים ומזהיר מפני ניגודי עניינים, פגיעה בתחרות ובצרכנים ● לדבריו, קרוב ל־60% מנכסי הגופים המוסדיים, בהיקף של יותר מ־3 טריליון שקל, מנוהלים בידי חמישה גופים בלבד

מפעל זוגלובק בשלומי / צילום: Studio T

למרות המלחמה: זוגלובק הקימה מפעל בשלומי ב-120 מיליון שקל

הקמת המפעל מאות מטרים בלבד מגבול לבנון התעכבה בכשנה וחצי בשל המלחמה, וכעת הוא צפוי להגדיל את כושר הייצור של זוגלובק ● החברה מחזיקה בנתח של 42% משוק הנקניקיות המצוננות ברשתות השיווק, כשברקע התעניינות מחודשת של הצרכנים ומעבר למוצרים יקרים יותר