גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: דרושה תוכנית צנע לאומית ורשת ביטחון תעסוקתית

חשוב שמדינת ישראל והמגזר העסקי יכינו את עצמם למשבר ארוך יחסית ויאמצו כבר כיום תוכניות צנע מהותיות שיבטיחו את תקומת המשק

ראש הממשלה בנימין נתניהו במליאת הכנסת / צילום: דוברות הכנסת - עדינה ולמן
ראש הממשלה בנימין נתניהו במליאת הכנסת / צילום: דוברות הכנסת - עדינה ולמן

השבוע גייסה מדינת ישראל חוב בסך מיליארד דולר אשר מועד תשלום הקרן שלו הוא בעוד מאה שנה. במקביל, נטלה המדינה הלוואות דולריות ארוכות טווח נוספות בהיקף מצטבר של 4 מיליארד דולר לטווחים של 10 ו- 30 שנה. כל הריביות שנקבעו בהלוואות הללו אטרקטיביות במיוחד.

היכולת של מדינת ישראל לגייס בעיצומה של סערה כלכלה עולמית הלוואות לטווחים אולטרה-ארוכים, היא פרי המדיניות התקציבית האחראית של ממשלותיה בעשורים האחרונים.

למרות הבעת האמון של המשקיעים הבינלאומיים באופק הכלכלי של ישראל, בעצם הנכונות להעמיד הלוואות לטווחי זמן דמיוניים בעת הנוכחית, ראוי לומר כי אל לנו להיות שאננים בכל האמור לגבי כושר הגיוס של המדינה בעתיד.

משבר הקורונה ריסק לחתיכות את המדיניות הפיסקאלית המבוקרת במרבית השווקים המפותחים, וכל הממשלות נאלצות להגדיל בצורה חדה את הגירעונות שלהן מתוך מטרה למנוע את קריסת הכלכלה המקומית.

מדובר בפעילות כלכלית אנטי מחזורית במלוא מובן המילה, ובנסיבות הקיימות היא מתקבלת בטולרנטיות על ידי סוכנויות הדירוג הגלובליות והמשקיעים. במצב הכלכלי העולמי שנוצר כיום, הרע הפיסקאלי הוא רע יחסי, ולפיכך ככל שהמתירנות התקציבית מתונה יותר, ונקודת הפתיחה של יחס החוב-תוצר נמוכה יותר, המשקיעים מסכימים לעצום את העיניים, לסתום את האף ולפתוח את הארנק נוכח הגירעון השוטף החזוי וההזוי.

העובדה שבנק ישראל הודיע על הרחבה כמותית בהיקף של 50 מיליארד שקל, אשר במסגרתה הוא עתיד לרכוש חוב ממשלתי ארוך, מייצרת עבור המשקיעים בחוב זה את הביטחון כי גוף פיננסי חזק יבצע מניפולציה-ברישיון בתשואות החוב על מנת למנוע עליית תשואות חדה, אשר תייקר את עלות המימון של החוב הממשלתי. לכולם ברור כי הבנק המרכזי הישראלי יגדיל את היקף ההרחבה הכמותית במידת הצורך, ולפיכך הם לא מודאגים במיוחד מעליית תשואות חריפה.

העובדה שתשואות החוב של אג"ח ממשלת ארה"ב, אשר מהוות את מדד הייחוס העולמי בשוק האג"ח, ירדו בחדות בשבועות האחרונים, נוכח איפוס הריבית המוניטרית בארה"ב והפעילות האגרסיבית של הפדרל ריזרב בשוק האג"ח, הכשירה אף היא את הנכונות של המשקיעים לממן את מדינת ישראל לתקופות כל כך ארוכות.

המציאות הכלכלית הנוכח ית בעולם קיבעה במסמרות את הקונצנזוס לפיו הריביות בעולם המערבי יישארו אפסיות ואף שליליות למשך זמן רב, והאינפלציה תיוותר נמוכה ואף שלילית למשך תקופה ארוכה. מציאות כלכלית שכזו מגבירה את התמריץ להלוות כסף לטווחים ארוכים ולא לפחד מסיכון משך-החיים-הממוצע הארוך, שהוא אדיר בחוב לפדיון בעוד עשרות שנים.

עבור מרביתנו גיוס של 5 מיליארד דולר הוא כסף גדול מאוד, אולם עבור המשקיעים הגלובליים מדובר על כסף קטן בעולם שבו המירוץ אחר נכסים בטוחים מצוי בעיצומו.

המשקיעים המוסדיים בעולם נדרשים להקביל ככל שניתן בין נכסי החוסכים לפנסיה והתחייבות הביטוחיות ארוכות הטווח, לבין משך החיים הממוצע (מח"מ) של הנכסים, ולפיכך מוצרי חוב בעלי מח"מ ארוך זוכים באופן טבעי לביקוש רב גם בימי קורונה מפחידים.

להתכונן לתרחיש קיצון של גל שני אלים בחורף הבא

אני סבור שאין מקום לאופוריה מעצם גיוס החוב הנוכחי, ככל שזה נוגע לכושר ולעלות גיוס החוב הלאומי בתרחישי קיצון. היה ואירוע הקורונה העולמי והמקומי יהיה ממושך,  והעולם וישראל יחוו גל אלים שני של המחלה בחורף הבא, אזי התוכניות הפיסקאליות המרחיבות של היום יהפכו ל"מנה ראשונה" של הסיוט הבריאותי-כלכלי העולמי, ולכך יש להתכונן.

הדרך להתכו נן לאירוע מצמרר שכזה, שהלוואי שלא יתרחש, היא תוכנית צנע לאומית, שתגובש כבר בימים אלו בשילוב כל המנהיגות הכלכלית של המשק. התוכנית צריכה להתבסס על קיצוץ שכר רוחבי מהותי ודיפרנציאלי בכלל המשכורות בשירות הציבורי לתקופה של שנתיים, ובמקביל קיצוץ דיפרנציאלי בפנסיות התקציביות.

הכסף שיתקבל מהתוכנית האמורה יוזרם במלואו לתמיכה במובטלים החדשים, באמצעות עידוד מעסיקים לגייס עובדים, וכן כרשת סוציאלית למחוסרי העבודה. בסקטור הפרטי על הנהלות החברות להגיע להבנות על מנגנון דומה, אך תוך התחייבות כי החיסכון בעלויות לחברות יבטיח את מקום עבודתם של כל העובדים למשך התקופה האמורה.

הקורונה לא תישאר איתנו לעולם, היא תתפוגג בעתיד הלא רחוק. אולם חשוב כי מדינת ישראל והמגזר העסקי יכינו את עצמם למשבר ארוך יחסית, ויאמצו כבר כיום תוכניות צנע מהותיות שיבטיחו את תקומת המשק, החוסן האישי והחוסן הלאומי של כולנו. היה והקורונה תסתלק מוקדם מהצפוי, יופעל נוהל חזרה לשגרה, ובא לציון גואל.

היה ולא יופעלו תוכניות צנע רציניות, כאלו או אחרות, הרי שגל שני וחריף של הקורונה יפגוש את כולנו במצב קשה ואולי בלתי הפיך. ואז, כבר אף אחד בעולם לא יהיה מוכן להלוות למדינת ישראל כסף ל-100 שנה. 

הכותב הוא יועץ כלכלי, דירקטור וחבר ועדות השקעה בגופים מוסדיים. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב