גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לסוחרי חיות הבר בסין היה לובי פוליטי חזק. כך הם קיבלו הגנה מהממשלה וכך התפרצה הקורונה

ד"ר פיטר לי, מומחה למדיניות הסינית לחיות בר, מסביר כי במשך שנים שכנעה התעשייה את ההנהגה בבייג'ינג שהיא תורמת לתעסוקה, מצילה חיים ומגנה על הטבע: "קבוצה קטנה החזיקה אומה שלמה בת ערובה" • האיסורים שהוטלו אחרי התפרצות הסארס בוטלו מהר, הפעם אולי זה ייגמר אחרת

דביבונים מוערמים בכלובים צפופים בשוק לחיות בר במחוז Guangzhou. לא הסיקו מסקנות לאחר מגפת הסארס / צילום: Xinhua, Liu Dawei, Associated Press
דביבונים מוערמים בכלובים צפופים בשוק לחיות בר במחוז Guangzhou. לא הסיקו מסקנות לאחר מגפת הסארס / צילום: Xinhua, Liu Dawei, Associated Press

"בילדותי במחוז ג'יאנגשי במזרח סין אכלנו כמה פעמים בשנה צפרדעים, צבים או חלזונות. אלו חיות שחקלאים אספו מהשדות והנהרות ומכרו בבוקר לשוק, כך שהכול היה טרי ולא הייתה שום סכנה. אף פעם לא אכלנו נחשים, ג‘ירפות, דובים, טיגריסים או פנגולינים. החיות המוזרות האלה לא היו משהו שסינים אכלו עד ל-40 השנה האחרונות", אומר ד"ר פיטר לי, מומחה למדיניות הסינית ביחס לחיות בר מאוניברסיטת יוסטון-דאונטאון.

"לחיות הבר הגדולות לא היה ביקוש בסין. הן הוזכרו בספרי רפואה סינית אבל אף אחד לא התייחס לזה. מי שיצר את הביקוש לחיות האלה היו סוחרים ובעלי מסעדות ששכנעו גברים שאם יאכלו נחשים יגבירו את הכוח המיני ונשים שאם יאכלו פנגולין יהיה להן יותר חלב לתינוק, ממש כמו שחברות סיגריות משפיעות על צרכנים באמצעות פרסומות של גבר מסוקס מעשן".

לפי הערכה הרווחת, מגפת הקורונה שמשביתה כיום את הכלכלה העולמית התפתחה משוק פירות הים הסיטונאי בווהאן, שרוב החולים המוקדמים היו מוכרים או לקוחות בו. בפינה אחת של אותו השוק עמד אזור "רטוב" בו נמכרו בתנאים לא היגיינים חיות אקזוטיות כמו פנגולינים, טווסים, שועלים וגמלים, חלקן הובאו חיות לשוק וחלקן כבשר. באזור הזה קפץ כנראה הנגיף לראשונה מבעל חיים לאדם. נגיף הקורונה הגיע במקור מעטלפים אך עבר לבעל חיים אחר, אולי פנגולין, לפני שהדביק בני אדם.

בכל הנוגע לשווקים למכירת חיות בר הכתובת הייתה על הקיר כבר זמן רב. מגפת הסארס הקטלנית של 2002-2003, שהרגה 774 בני אדם, גם היא התפתחה משוק רטוב למכירת חיות במחוז גואנגדונג בדרום סין. בעקבות מגפת הסארס סין אסרה זמנית את המסחר בחיות בר לצורך מאכל, אך לאחר ארבעה חודשים התירה הרבעה וגידול של 54 סוגים. בראיון לעיתונות הסינית ב-2010 הזהיר ג‘ונג נאנשאן, המומחה המוביל למחלות מדבקות בסין, מהסכנה בחזרת מחלת הסארס ואמר כי נגיפים דומים לסארס התגלו בבעלי חיים "בהונג קונג ובעיר ווהאן". אמירה שנשמעת בדיעבד מצמררת.

תעשייה של עשרות מיליארדי דולרים

מאחורי השווקים הרטובים עומדת תעשייה מכניסה מאוד של חוות גידול והרבעת חיות בר. לפי דו"ח של האקדמיה הסינית להנדסה, תעשיית חיות הבר בסין גלגלה 75 מיליארד דולר ב-2016 והעסיקה 14 מיליון עובדים. הרבעת חיות בר בחוות נעשית לצורך פרווה, מאכל, חיות מחמד, תרופות סיניות ומחקר. התעשייה של חיות בר לבשר מאכל גלגלה לבדה כ-18 מיליארד דולר ב-2016 והעסיקה 6.63 מיליון בני אדם. בסין צריכת חיות אקזוטיות חביבה בעיקר על השכבה העשירה ומתח הרווחים בתחום גבוה. "כשחקלאי מוצא נחש בטבע הוא ימכור אותו לחווה ב-2 דולר. החווה תמכור אותו למסעדה ב-10-20 דולר ובמסעדה יכינו ממנו ארוחה שתימכר ב-100 דולר", אומר לי.

לדברי לי, בימי הקומוניזם של מאו דזה-דונג, כאשר החקלאות כולה הולאמה על ידי המדינה, לא צרכו הסינים חיות בר רבות. התקופה יוצאת הדופן הייתה השנים 1960-1962, ימי הרעב הגדול של הקפיצה הגדולה קדימה שהובילו למסע ציד חסר שליטה. אלא שכבר בתקופה הקומוניסטית התקבעה בסין תפיסה של מלחמה בין האדם לטבע, שבאה לידי ביטוי בקריאה של מאו ב-1958 להשמדת ציפורי הדרור המזיקות ליבולים חקלאיים.

עם פתיחת הכלכלה ומעבר החקלאות לידיים פרטיות בסוף שנות ה-70, צמחו החוות הגדולות להרבעת חיות בר שזכו לגיבוי מהרשויות. גם כאשר ב-1989 חוקקה סין חוק לשמירת חיות הבר, הדגש היה בו פחות על שימור ויותר על ניצול החיות בתור "משאב" למען מודרניזציה כלכלית.

"לתעשייה היה במשך שנים לובי חזק מאוד בממשל הסיני והאינטרסים העסקיים שלהם השתלטו לגמרי על השיח בנוגע לחיות בר במדינה", מסביר לי. "חלק מבעלי החוות הם בעצמם נציגים בבתי המחוקקים המחוזיים בסין והם הצליחו לשכנע ביתרונות של התעשייה שתאמו את המטרות הפוליטיות של הממשל. אם מישהו ניסה לקרוא תיגר עליהם, בעלי החוות טענו כי הם בעצם מגנים על בעלי החיים בטבע, כיוון שהרבעת חיות בשבי מונעת צייד לא חוקי. הם טענו כי התעשייה מצילת חיים כיוון שחיות בר משמשות לייצור תרופות סיניות מסורתיות. כשמישהו אומר בסין שהוא מציל חיים, כולם מסביב משתתקים. הם גם טענו שהם נלחמים בעוני ומעסיקים מיליוני אזרחים עניים. עבור ממשלות מקומיות שחוששות מאבטלה זה מספר מאוד משמעותי".

אלא שלדברי לי רוב ההסברים שהתעשייה טוותה במיומנות לא עומדים במבחן המציאות. "בניגוד לטענה של המגדלים תרופות סיניות אינן תרופות מצילות חיים. גם המספר של 14 מיליון מועסקים בתעשייה שגוי, כי במקרים רבים מדובר בחקלאים שעובדים בחוות הרבעה במשרה חלקית בלבד. הרווח של התעשייה לא הולך אליהם אלא לבעלים של החוות", לי אומר. "לסין בכל מקרה יש הרבה כסף לעזור לעובדים בתעשייה למצוא עבודה אחרת. בשנים 2006-2010 סין סגרה הרבה מפעלים מזהמים והעובדים שפוטרו הצליחו להסתדר בעבודות אחרות".

עד למגפת הקורונה הממשלה הסינית אישרה גידול והרבעה של 54 סוגי חיות בר כאמור, אבל סוגים רבים אחרים של בעלי חיים מוגנים כמו פנגולין המשיכו להימכר לאור יום בשווקים הרטובים. למה הרשויות והמשטרה לא עשו שום דבר בעניין?

"השווקים הרטובים של סין היו מקומות חסרי חוק לגמרי", אומר לי. "בסין יש משטרה וממשלה חזקה ואם תגיד משהו לא טוב על הנשיא, אתה תעלם מהר. אבל כל עוד אתה לא עושה משהו שמאיים על הממשלה, המוטיבציה של המשטרה לטפל בך קטנה. במקביל רשות היערות מקבלת מימון ממשלתי כדי לפקח על תעשיית חיות הבר, לכן היא לא רצתה לעשות יותר מדי רגולציה כדי שהתעשייה הזו לא תעלם והיא תאבד את המימון".

ב -2003 סין דווקא אסרה על הסחר בחיות בר , למה הרשויות חזרו אחורה?

"עוד בזמן שהסארס עשתה שמות בסין בעלי החוות כבר נפגשו בסודיות עם רשות היערות וחשבו איך לשדל את ראש הממשלה והמנהיגות הבכירה לאפשר להם להמשיך בעסקים. ביוני 2003 סיפקה אוניברסיטת החקלאות של סין מחקר, שלא ברור עד היום מי מימן אותו, לפיו אין שום רע בגידול בשבי של חיות בר. הם טענו שהסכנה הרפואית היא רק בחיות הניצודות מהטבע ולא באלו שעברו הרבעה בחוות, אבל זה לא נכון. אם אתה לוקח את הדוגמה של גחן דקלים אסייתי, אחת החיות החשודות בהעברת נגיף הסארס, אם מרבים אותו רק מלאכותית בשבי, המין מתנוון בסופו של דבר. לכן בחוות כל הזמן מערבבים בין חיות ניצודות מהטבע לחיות שעברו הרבעה בשבי וכך אתה מכניס את הנגיפים. הדו"ח הזה הוביל את המנהיגות הבכירה לבטל את האיסור באוגוסט 2003. באותם הימים לא היו רשתות חברתיות כמובן ולכן אי אפשר היה להגיב מיידית לממצאים האלה".

ביקורת אדירה ברשתות החברתיות

במגפת הקורונה הרשתות החברתיות בסין כבר שיחקו תפקיד קריטי. פרוץ המגפה הוביל לביקורת אדירה ברשתות החברתיות סביב הנושא של סחר בחיות בר ובסקר אינטרנטי גדול ענו 97% מהמשיבים הסינים שהם מתנגדים בחריפות לאכילת חיות בר. בעקבות זאת ב-23 בפברואר החליטה הוועדה המתמדת של הקונגרס העממי הלאומי הסיני, גוף החקיקה הבכיר של סין, על איסור קבוע על מסחר וצריכה של חיות בר, הן חיות שגדלו בטבע והן כאילו שגודלו בשבי. האיסור אינו כולל שימוש בחיות בר לתרופות סיניות ואפילו ברשימת ההמלצות לטיפול בקורונה כללו רשויות הבריאות הסיניות זריקות המופקות ממיצי מרה של דובים. בכל זאת הפעם לי אופטימי יותר כי האיסור על השווקים הרטובים ייאכף סופסוף.

"יש כל מיני סימנים שהפעם זה יהיה אחרת. קודם כל מגפת הקורונה שיתקה את הכלכלה הסינית באופן חסר תקדים וגרמה הרבה יותר נזק מאשר סארס. ברשתות החברתיות הסינים ביטאו זעם רב על כך שקבוצה קטנה של סוחרים ממשיכה להחזיק כבת ערובה אומה שלמה. אפילו נשיא סין שי ג‘ינפינג הכיר בעצמו בכך שהסיכון בצריכת חיות בר כל כך גדול שאי אפשר להמשיך לאפשר זאת. אלו דברים שלא קרו ב-2003". למרבה הצער, בכל הנוגע לנגיף הקורונה שכבר נפוץ בבני אדם כל זה מאוחר מדי. 

עוד כתבות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, wutzkohphoto

כל מה שצריך לדעת על העסקה ההיסטורית בין נטפליקס לוורנר ברדרס

עבור נטפליקס מדובר בהימור מחושב על עתיד תעשיית הבידור ● במשך שנים החברה התבססה על רכישת תוכן מאולפנים אחרים ועל בניית הפקות מקור, אך לא החזיקה בבעלות מלאה על סטודיו גדול ● רכישת וורנר ברדרס מעניקה לה גישה ישירה לקטלוג עצום, לכוח יצירתי מוכר ולמותגים בעלי ערך ● וורנר ברדרס נכנסה למהלך המכירה מתוך רצון למקסם ערך עבור בעלי המניות על רקע שינוי עמוק בתעשייה

בית בקיבוץ אשדות יעקב מאוחד / צילום: טל וולינסקי

עם נוף לשדות: בכמה נמכר בית עם 5 חדרים בקיבוץ אשדות יעקב?

מחיר הנכס גבוה בזכות המיקום והנוף, אך לא מדובר בעסקה היקרה ביותר בקיבוץ ● הקונה הוא תושב טבריה, שרכש אותו כדי לשנות אווירת מגורים ועל מנת שילדיו ייהנו ממוסדות החינוך האזוריים.

כמה שווה התחזקות של מטבע / איור: גיל ג'יבלי

מאות מיליונים נמחקו: אלה המפסידים הגדולים של התחזקות השקל, ולא כולם יצואנים

התחזקות השקל ביותר מ־10% מול הדולר בשנה האחרונה, הסבה פגיעה לשורה ארוכה של חברות נסחרות - החל מענקית המזון שטראוס, דרך אל על ועד חברות תעשייה כמו מיטרוניקס ופלרם ● בזמן שבחברות מנסים למתן את עוצמת הפגיעה באמצעות עסקאות גידור, ויש מי שכבר מאיימים: "אם זה יימשך עוד ועוד חברות יעבירו פעילויות לחו"ל"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הגרושה מרוויחה פי 3: האם האב בכל זאת חייב לשלם מזונות?

המחוזי בחיפה קבע שלא ניתן להרוס אגף בבית משותף בלי הסכמה של כל הדיירים ● בית הדין הרבני הפחית מזונות אך חזר על כך שהאב מחויב בהם גם כשפערי ההכנסות משמעותיים לטובת האם ● בית הדין לעבודה קבע שמשקיע ששימש כעובד זכאי לפיצויי פיטורים ואף חייב את בעל השליטה לשלם חלק מהחוב ● 3 פסקי דין בשבוע

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות בת"א שזינקו ביותר מ-100% – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בבורסה בת"א מעריכים כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר למימוש רווחים ● הכלכלנית שממליצה להגדיל החזקות מעבר לים ● מבט על גוגל ואנבידיה מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● והאם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו?

המייסדים: יונתן פסס, נדב שץ, יהלי סער, תום להט וגל שלזינגר / צילום: MNG

הם פרשו מהלימודים והקימו אתר שביקש לחולל מהפכה. זה הפך אותם למכונת מזומנים

טיילור ברנדס סיפקה לעסקים קטנים פתרונות מיתוג, וחלקה את השוק עם ענקיות כמו וויקס ופייבר ● שינוי כיוון כשברקע מהפכת ה-AI הביא אותה לתחום ביורוקרטי בארה"ב - שמייצר לה בשנה 100 מיליון דולר בהכנסות ו-40% צמיחה במכירות ● המנכ"ל יהלי סער: "הצלנו את העצמאים משעמום"

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

תקציב 2026 אושר בממשלה

תקציב המדינה לשנת 2026 אושר כעת בממשלה ברוב גדול. בין היתר, אושרה הרפורמה במשק החלב שעמדה במחלוקת עד הרגע האחרון ● התקציב יעבור כעת לתהליך החקיקה בכנסת, בדרך לדד ליין לאישורו הסופי במליאה, ה-31 במרץ. עד אז, תוכנית התקציב עשויה עוד לעבור שינויים

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניית נטפליקס ירדה בכ-3%

נעילה מעורבת באירופה ● נטפליקס הודיעה על רכישת וורנר ברדרס דיסקברי בעסקה היסטורית שמאחדת בין שירות הסטרימינג המוביל בעולם לבין אחד האולפנים הוותיקים והמשפיעים ביותר בהוליווד ● פורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE)

תעשיית הקרנות בשיא / אילוסטרציה: Shutterstock

תעשיית הקרנות בשיא: חצתה לראשונה את רף ה-750 מיליארד שקל

בצל העליות בשווקים הישראלים ממשיכים להזרים כספים לתעשיית הקרנות ותוך שנה וחצי התעשייה גדלה ב-50% ● אם הקצב יישמר, רף טריליון השקלים צפוי להישבר כבר בעוד מספר חודשים

הרמטכ''ל, רא''ל אייל זמיר, בביקור ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל בביקורת חריפה: "קורא לוועדת חקירה חיצונית"

הרמטכ"ל זמיר: קורא לוועדת חקירה חיצונית – ומפנה אצבע מאשימה לכל הדרגים ● למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון ● לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון ● עדכונים שוטפים

מגדל דה וינצ'י הצפוני. ''פגיעה בשלד'' / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה משלמת 70 אלף שקל לחודש על דיור חלופי לפנטהאוז בבניין שנפגע במלחמה עם איראן

עברו כחמישה חודשים מאז נפגע מגדל דה וינצ'י בתל אביב מטיל איראני, אך עבודות השיקום של המגדל הצפוני טרם החלו ● בינתיים משלמת המדינה כחצי מיליון שקל בחודש על דיור חלופי לדיירי המגדל

מודעת גיוס בסנט פטרסבורג / צילום: ap, Dmitri Lovetsky

נשים ברוסיה מתחתנות עם גברים שהן בקושי מכירות. מה עומד מאחורי הטרנד?

במאמץ לגייס לוחמים מבטיחה רוסיה מענק של 200 אלף דולר למשפחות נופלים ● אלא שיש מי שרקמו מזה משימה זדונית במיוחד: נשים שנישאות להם - במטרה להרוויח ממותם ● ברשתות קמו עשרות קבוצות שמסייעות להן בחיפוש אחר גברים משרתים, והרשויות מדווחות על מעורבות של כנופיות פשע

פיוש גויאל / צילום: לע''מ

שר התעשייה של הודו מסביר איך אפשר לנהל יחסים טובים עם איראן וישראל במקביל

מאז מלחמת חרבות ברזל, הודו היא בין המדינות הבולטות שממשיכה להעמיק את קשריה עם ישראל - כולל בתחום הביטחוני ● בריאיון לגלובס אומר השר פיוש גויאל שניו דלהי מחויבת לקדם את מסדרון IMEC בין הודו לאירופה וכי "ישראל היא גורם אינטגרלי במהלך" ● הוא מדגיש את הפוטנציאל בשיתופי פעולה בטכנולוגיה, ביטחון ופוד־טק, ומסביר כיצד הודו מצליחה לנהל יחסים מקבילים עם ישראל ואיראן

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים? / צילום: שירי נועה חסון

פער של שנתיים ו־200 אלף שקל פחות: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים?

בשכונת דרום־מערב בבת ים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 111 מ"ר, תמורת 2.63 מיליון שקל ● הבניין משופץ עם מעלית ונמצא בקו שלישי לים ● לפני כשנתיים נמכרה דירה זהה בבניין, בקומה הרביעית, תמורת 2.8 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ג'וני סרוג'י / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דיווח: ג'וני סרוג'י, הישראלי הבכיר באפל, הודיע שבכוונתו לעזוב

הישראלי הבכיר בחברה, ג'וני סרוג'י, שמנהל את פיתוח השבבים בענקית האלקטרוניקה, הודיע לקוק כי הוא שוקל ברצינות לעזוב את החברה בעתיד הקרוב, כך על פי דיווח בבלומברג ● עזיבה אפשרית של סרוג'י, עלולה להוות מכה למרכז הפיתוח הישראלי של החברה, שהוקם בזכותו ותחת הנהגתו

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם בני סבטי / צילום: INSS

"בתוך שמונה חודשים צפויה עוד מערכה מול איראן, והיא תתמקד במשטר"

שיחה עם בני סבטי, מומחה לאיראן ב-INSS ● על התחזית להתפרקות משטר האייתוללות בתוך כשנתיים, מדוע אסטרטגיית טבעת האש לא צפויה להשתנות ומה יקרה בחזית מול חיזבאללה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שנייה בסדרה

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

10 קומות מאוכלסות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

מנה בקפה נחשון / צילום: טל בדרק

100 אלף בקבוקים בשנה: היקב הישראלי שירגיש לכם כמו ביקור בצרפת

קפה עם מאפים מושחתים וגרניטה, סיור יין טבעוני, מיני-גולף בהשראת שבעת המינים וארוחה כורדית-תימנית במרפסת של בית ● יש מה לעשות ביישובי עמק איילון ● חגית אברון תופרת יום

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים