גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ניירות ערך מקילה על עסקאות ההחלף; בשוק ישמחו גם לוודאות בנוגע לאכיפה בדיעבד

מוטי ימין ממשרד ארדינסט, בן נתן טולידאנו ושות', בעבר מנהל מחלקת תאגידים ברשות: "עסקאות SWAP הן כלי מימוני מקובל בשוקי הון משוכללים בעולם. אם רוצים להבטיח שוק מניות בריא, חשוב להבטיח כי לצידו יתקיים שוק נגזרים פעיל"

לפני ימים ספורים הודיעה רשות ניירות ערך, שבראשות היו"רית ענת גואטה, כי היא מקפיאה הוראה שהיא עצמה קבעה לפני כשנה, שלפיה שני הצדדים לעסקת החלף (Swap) ייחשבו כמחזיקים בנייר הערך. עתה, במטרה למתן את פוטנציאל התנודתיות בשוק המניות, הרשות הקפיאה את ההנחיה והיא למעשה מתירה לגופים מוסדיים לפעול בשוק באמצעות הסכמי החלף. בשוק מברכים על ההקלה אך אומרים כי כדי להביא לשינוי של ממש בנזילות בשוק, כדאי שהרשות תשקול סדרה של הקלות במישורים נוספים כגון התאמה של כללי "נמל מבטחים" לעסקאות רכישה עצמית של ניירות ערך ועסקאות לרכישת מניות בידי נושאי משרה. זאת לצד הוספת כללי "נמל מבטחים" חדשים במטרה להגביר את הוודאות בשוק ולהפחית את החשש שקיים בשוק מפני פעולות אכיפה של הרשות אם וכאשר פעולות אלה ייחשבו בדיעבד כהפרה של הוראות הדין.

לדברי עו"ד מוטי ימין, ראש מחלקת שוק הון במשרד ארדינסט, בן נתן טולידאנו ושות', ובעבר מנהל מחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך, "בעקבות הסרת החסם לגבי עסקאות החלף נראה גופים מוסדיים משתמשים יותר בכלי של הסכמי החלף". זאת, הוא מסביר, משום ש"עסקאות SWAP הן כלי מימוני מקובל בשוקי הון משוכללים בעולם. אם רוצים להבטיח שוק מניות בריא, חשוב להבטיח כי לצידו יתקיים שוק נגזרים פעיל".

עוד אומר ימין, כי ההקלה שפרסמה הרשות היא "מבורכת ומצביעה על רגישות מצד הרגולטור לצורכי השעה. לדבריו, שימוש נכון בעסקאות החלף עשוי למתן תנודות בשוק הודות למתן פתח למוסדיים להיות מעורבים יותר בהזרמת ביקושים למניות של תאגידים שמחייבים קבלת "היתר החזקה" רגולטורי (כגון בנקים, חברות ביטוח, אנרגיה ותקשורת)".

ביחס ל"נמל המבטחים", אומר ימין, כי "יצירת ודאות בשוק היא דבר משמעותי בראיית השחקנים, ומשכך הבטחת כללי "נמל מבטחים" תסייע להגדלת המעורבות של שורה ארוכה של שחקנים בשוק". עוד הוסיף, כי "טוב שכל הרגולטורים הפיננסיים מקילים על השוק בימים אלה, וטוב אם ימשיכו בצעדי הקלה נוספים".

במה מדובר? בעקבות הוראת השעה גופים מוסדיים שהחזיקו קרוב ל-5% ממניות תאגידים שמחייבים קבלת היתרי החזקה (כגון בנקים, ביטוח, תקשורת, אנרגיה) לא יכלו להשתתף כרוכשים בעסקאות מכירה של אותן מניות, ולמעשה "שוק הרוכשים" הפוטנציאליים הצטמצם בעקבות זאת בשנה האחרונה. כעת, כשמוסדיים רשאים לבצע עסקאות SWAP הם יכולים למכור חלק מהמניות שהם מחזיקים כנגד התקשרות בעסקת SWAP (שמשמרת להם את החשיפה לשערי המניה מבלי להחזיק במניה) ובמקביל "תתפנה" להם מכסה חדשה לרכישת מניות בתאגיד, והם יוכלו לשוב לשוק כרוכשים פוטנציאליים. ההנחה היא כי הגדלת שוק הרוכשים הפוטנציאלי משמעותה הגדלת ביקושים, שתמתן את ההיצעים ותפחית לחץ להפחתת מחיר המניות בעסקאות המכירה.

לפני כשנה הפתיעה רשות ניירות ערך את הפעילים בשוק כשפרסמה עמדה אשר הגבילה באופן משמעותי את השימוש בעסקאות החלף ככלי עבור גופים מוסדיים ליצירת חשיפה פיננסית לשערי מניות שרשומות למסחר בבורסה. אז חששה הרשות כי בעסקאות אלה יש ניסיון לעקוף באופן מלאכותי הוראות רגולטוריות וליצור מצג שווא לפיו בעלי עניין בתאגיד מכרו החזקותיהם לציבור הרחב, כשהטריגר למהלך של הרשות, ולמהלך אחר בהקשר זה של רשות שוק ההון, היה רצף עסקאות החלף שבוצעו על ידי אי.די.בי שבשליטת אדוארדו אלשטיין במניות כלל ביטוח, ושאף עוררו את הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת, לטעון בשעתו כי מדובר ב"פיקציה". על פי עמדת רשות ניירות ערך, צד שהתקשר בעסקת החלף ייחשב כמי שמחזיק במניה ביחד עם הצד השני לעסקה. במלים אחרות, לא ניתן לייצר ניתוק בין המחזיק לבין המניה על-ידי שימוש בעסקת החלף.

בשוק מסבירים, כי "עמדת הרשות גררה ביקורת מצד גופים מוסדיים אשר התרעמו על כך שנחסמה בפניהם, ללא בסיס מוצדק לתפיסתם, חלופה לגיטימית ומוכרת בשוקי הון בעולם לייצר חשיפה פיננסית לשערי מניות באמצעות עסקת נגזרים כתחליף להחזקה במניות עצמן". לתפיסת אלה, "עיקר הקושי בא לידי ביטוי במצבים שבהם החזקת מניות מעל שיעור מסוים בתאגיד מפוקח (כגון בנק או חברת ביטוח) מחייבת קבלת היתר החזקה, ועל כן הדרך היחידה להגדיל חשיפה לתשואה בתאגיד כאמור היא באמצעות רכישת מכשיר נגזר על מניות התאגיד חלף רכישת מניות התאגיד".

על כן, כאמור, השבוע סטתה רשות ניירות ערך מהעמדה שפורסמה על-ידיה רק לפני שנה, תוך שהבהירה כי הגופים המוסדיים יהיו משוחררים מתחולתה. זאת בשל משבר הקורונה שמרעיד את השווקים ומביא את הרגולטורים לפרסם שורת הקלות לשוק ההון ולגופי הפיננסים בכללותם. גם מי שאינם גופים מוסדיים יורשו לפעול בעסקאות החלף שלא בהתאם לעמדת הסגל משנה שעברה, וזאת כל עוד הם לא משתמשים בעסקאות החלף כדי להתחמק מהחובה להגיש הצעת רכש מיוחדת (במקרה של רכישת שליטה לראשונה בחברה ציבורית) או כדי לעקוף את כללי השימור של הבורסה לעניין שיעור החזקות ציבור מזערי.

עוד כתבות

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

שדה חיטה בדרום אוקראינה / צילום: ap

תמורת הסכם עם ארה"ב, ישראל תגביל את ספקית החיטה העיקרית

בכירים ישראליים צפויים לבקר בוושינגטון ולסכם את פרטי הסחר החדש עם ארה"ב ● ההתחייבות הישראלית ביחס ליבוא החיטה, והחשש במגזר העסקי - תביא לעלייה ביוקר המחיה

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות שוב נופלות, הבנקים עולים

המניות הדואליות עולות ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכות ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

הפרויקט ברמת אפעל / הדמיה: viewpoint

לא רק דירות: גינדי מציעה תנאי תשלום 20־80 על משרדים ותשואה של 8%

חברת גינדי החזקות מבטיחה לשלם לקונים 8% על סכום המקדמה למשך 3 שנים, ואחר־כך על התשלום הכולל למשך עוד שנתיים ● החסרונות: התשואה הכוללת לשנים אלה אינה גבוהה, והמשקיע חייב להביא בחשבון תקופות אי־תפוסה, וכן דמי ניהול וארנונה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש 

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

טראמפ חשף כי שוחח עם איראן: "אמרתי להם - בלי גרעין, ותפסיקו להרוג מפגינים"

הנשיא אישר כי בכוונתו להמשיך להיות בקשר עם גורמים באיראן • "יש לנו הרבה ספינות שנעות לכיוון איראן כרגע, זה יהיה נחמד אם לא נצטרך להשתמש בהן", אמר • דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ שוקל אפשרויות תקיפה נרחבות בהרבה נגד איראן - בהן גם פשיטות קומנדו על אתרי הגרעין • עוד על פי הדיווח, ישראל דוחפת לכך שארה"ב תצטרף אליה למתקפה משותפת על מערך הטילים הבליסטיים ● עדכונים שוטפים

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"