גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: קושנר ישיר לנו סולו - החתן הראשון של ארה"ב יצא למתקפה

החתן הראשון של ארה"ב מתייצב בפעם הראשונה בפני המיקרופונים בתדרוך היומי על מצב הקורונה ויוצא בהתקפה חסרת תקדים על כשירותם והתאמתם של מושלים וראשי ערים ש"אין להם מושג מה מתרחש במדינותיהם"

ג'ראד קושנר / צילום: Leah Millis, רויטרס
ג'ראד קושנר / צילום: Leah Millis, רויטרס

ללמדך איפה עומדת ארה"ב הבוקר: מספר הנדבקים החדשים בנגיף הקורונה, שדווחו ב-24 השעות האחרונות, מתקרב ל-30,000 - יותר מאשר באיטליה, ספרד, גרמניה, סין, צרפת, איראן ובריטניה גם יחד. בשעות הקרובות יגיע מספר כל הנדבקים בארה"ב לרבע מיליון, אם כי מספר המתים הוא עדיין קטן יחסית, קצת פחות מאלף (6 בבוקר שעון ישראל).

זה לא היה המספר המבהיל היחיד בארה"ב אתמול. נתוניה השבועיים של לשכת הסטטיסטיקה של משרד העבודה בוושינגטון הראו, כי בשבוע שעבר הצטרפו עוד 6.6 מיליון אמריקאים אל ציבור המובטלים, נוסף על 3.3 מיליון שהצטרפו שבוע אחד קודם. המספרים הם של העותרים למענקי אבטלה בפעם הראשונה. הציפייה עכשיו היא ש-20 מיליון מקומות עבודה יאבדו בשבועות הבאים, והאבטלה תגיע ל-10% ויותר ברבעון השני של השנה.

המספר הזה משקף אנשים שחדלו לקבל שכר. אין להסיק ממנו כמובן שכל השאר מוסיפים לעבוד. אדרבא, הרוב הגדול של כל השאר אינם עובדים, וגם אינם צורכים אלא את הדברים הבסיסיים ביותר הנחוצים לקיומם. מאז השפל הגדול של שנות ה-30 לא היה כנתון הזה, בוודאי מצד פתאומיותו.

במדינת ניו יורק, הנפגעת העיקרית במשבר הקורונה (אתמול נרשמו בה יותר מקרים חדשים מאשר בספרד או באיטליה), מספר העותרים למענקי אבטלה הגיע בשבוע המלא האחרון של מארס ל-396,000. זו עלייה של כמעט 2,700% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. אתר הרשת של מדינת ניו יורק חזר וקרס בימים האחרונים בגלל היקף העתירות. קליפורניה, המדינה המאוכלסת ביותר בארה"ב, רשמה 880,000 עתירות.

המובטלים החדשים לא ירעבו ללחם. הקונגרס חוקק בשבוע שעבר חבילת סיוע לנפגעי הקורונה בהיקף של 2.2 טריליון דולר, הכוללת מענקים חד-פעמיים והשוואה של מענקי האבטלה לרמת השכר האחרונה לפני הפיטורים. שיקים כבר התחילו להגיע ליעדיהם.

אדם לכל עת

התדרוך היומי של הנשיא בבית הלבן כלל אתמול אורח לא צפוי, אם כי הוא לא היה צריך הצגה: יועצו הבכיר של הנשיא וחתנו, ג'ארד קושנר, אדם לכל עת, שידו לו רב כמעט בכל תחום של מדיניות, פנים וחוץ. היה זמן, במחצית הראשונה של נשיאות טראמפ, שאיש לא היה בטוח איך קושנר נשמע, כה נחבא אל הכלים היה. אבל זה השתנה סביב הזמן שבו הנהיג את "עסקת המאה" של חמיו במזרח התיכון.

אתמול, קושנר לא נחבא אל שום כלים. הוא תקף ללא רחם, בטונים יהירים, בלי ספק בשליחות הנשיא ועל דעתו.

זה היה דרבי ניו יורקי לא-רשמי. הנשיא וחתנו, סוחרי נדל"ן מניו יורק, הכריזו מלחמה על מושל ניו יורק, אנדרו קואומו, ועל הסנאטור הדמוקרטי הבכיר של ניו יורק, צ'אק שומר. קושנר לא נקב בשמותיהם, אבל לא היה קושי לייחס את התקפותיו למאורעות שהתרחשו בשעות הקודמות.

שומר, פוליטיקאי יהודי ותיק מברוקלין, הוא מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט. בתור שכזה הוא עומד בקו העימות הראשון עם טראמפ ועם הרפובליקאים. עקיצות וכמעט-גידופים הם לחם חוקו של שומר. הנשיא, המרגיש צורך להעניק תארים מזלזלים ליריביו, התחיל לקרוא לשומר "צ'אק הבכיין" עוד לפני שנתיים.

"מאמץ הצללים"

אתמול בבוקר שיגר שומר מכתב אל הנשיא, וקרא לו להפקיד איש בעל רקע צבאי על הוצאה לפועל של חוק, המאפשר לממשלה הפדרלית לכוון את מהלכיה של התעשיה הפרטית בזמן משבר לאומי. החוק הזה אומץ בימי מלחמה (קוריאה, 1950), ומכוחו הממשלה יכולה לאכוף הסבה של קווי ייצור לטובת מאמץ המלחמה. שמו של החוק הוא 'פקודת הייצור הבטחוני', או DPA, בראשי התיבות האנגליים.

כאן אמנם אין מלחמה, אלא מגפה, אבל הנשיא עצמו הכריז בחודש שעבר שהוא רואה את עצמו "נשיא של ימי מלחמה". אף על פי כן, הנשיא היסס בהחלת DPA, מפני ש"אנחנו בארה"ב לא מלאימים תעשיות". בסופו של דבר הוא עשה שימוש חד פעמי בחוק, כאשר הורה לג'נרל מוטורס, המייצרת רכב, להסב את המפעל שלה במדינת אינדיאנה לייצור מכונות הנשמה.

גם הסנאטור שומר וגם המושל קואומו לא הסתפקו במהלך הזה, ותבעו התערבות מסיבית של הממשלה לשם שינוי עדיפויות הייצור. שומר ביקר בחריפות את מינויו של פיטר נאבארו, כלכלן אקדמי המייעץ לנשיא בענייני סחר, למתאם DPA. שומר כתב לנשיא, שנאבארו "אינו מתאים להחריד". יתר על כן, הוא התלונן על "מאמץ צללים" בממשל, שמנהלים "אנשים לא כשירים ולא מנוסים". אין כמעט ספק שהוא התכוון, בעיקר או בין השאר, לג'ארד קושנר. חתן הנשיא הואשם גם בעבר שהוא מנצל את קשרי משפחתו כדי לנהל מדיניות מאחורי גבם של אלה המופקדים רשמית על ניהולה.

מה תעולל אלכסנדריה לצ'אק

טראמפ ירה מן המותן מכתב תשובה ארוך, שבו לא רק דחה אחת לאחת את טענות שומר, אלא גם האשים אותו בזניחת האינטרסים של תושבי ניו יורק. מאחר שהוא הקדיש את מעייניו ל"בדיית האימפיצ'מנט המגוחכת" (החלטת הדמוקרטים בבית הנבחרים להעמיד את הנשיא למשפט הדחה בסנאט), ניו יורק נתפסה בלתי מוכנה להתמודד עם "האויב הבלתי נראה", כפי שהנשיא מכנה את Covid-19, כאשר אינו קורא לו "הנגיף הסיני".

"אין פלא", כותב הנשיא במכתבו, "שאלכסנדריה אוקסיו-קורטז ואחרים שוקלים להתמודד נגדך בבחירות המקדימות. אם הם יעשו כן, הם ינצחו אל נכון". אוקסיו-קורטז היא נציגת קונגרס צעירה מרובע ברונקס בניו יורק, חביבתו של השמאל הרדיקלי. המקדימות שעליהן דיבר טראמפ ייערכו ב-2022, כדי לבחור את מועמד המפלגה לסנאט. שומר הוא מועמד טבעי לשמור על מושבו.

ספק אם נכתב מכתב כזה אי פעם מנשיא ארה"ב למנהיג האופוזיציה בסנאט. טראמפ עצמו התחרט על המכתב עוד לפני שהגיע אל יעדו. טראמפ ושומר דיברו בטלפון פעמיים אתמול אחר הצהריים. לפי דיווח באתר הרשת של 'פוליטיקו', הנשיא אמר לשומר, כי הוא נמצא בעיצומה של כתיבת "מכתב מגעיל מאוד", הוא ינסה למנוע את המכתב מלהישלח, והוא יתנצל אם לא יצליח.

לא זו בלבד שהוא לא התנצל, אלא שהמכתב מופיע עכשיו באתר הרשת של הבית הלבן, וניתן לקריאה. קושנר הכריז: "לכמה מושלים שאיתם אנחנו מדברים ולכמה סנאטורים אין מושג מה מתרחש במדינותיהם".

"מה שאנשים רבים רואים עכשיו"

זה כנראה לא הספיק. בבית הלבן של דונלד טראמפ איש אינו אמון על לשון המעטה. קושנר, שמעולם לא נבחר לשום כהונה, והגיע לבית הלבן בזכות טבעת נישואים וכתובה, הוסיף: "מה שאנשים רבים רואים עכשיו, זה שכאשר רוצים שמישהו יהיה ראש עיר, או מושל, או נשיא, אנחנו מנסים לחשוב מי יהיה מנהל בעל כישורים בזמן משבר. זה זמן משבר, ואנחנו רואים מספר אנשים שהם מנהלים טובים יותר מאחרים".

וכך, בשעה שהנשיא הנבחר של ארה"ב, המושלים הנבחרים, ראשי הערים הנבחרים וחברי הקונגרס הנבחרים צריכים לעשות יד אחת כדי לטפל במשבר היסטורי, חתנו של הנשיא תוקף את מידת התאמתם לכהונות שאליהם נבחרו, מטיל ספק בכישוריהם ומלגלג עליהם בפומבי, בשעה שהנשיא עומד מאחוריו, פיזית ומטאפורית.

האם זו הייתה מעידה, מסוג "המכתב המגעיל מאוד" שעליו הנשיא היה מוכן להתנצל, או שמכאן ואילך בדעת הבית הלבן להיכנס להילוך פוליטי ואלקטורלי גבוה, על חשבון כל העמדת פנים של אחדות ושל ליכוד? סוף סוף, אנחנו נמצאים עכשיו רק שבעה חודשים לפני הבחירות לנשיאות ולקונגרס.

הוועידה נדחית, אבל מה יהיה על הבחירות?

אגב בחירות, אתמול הודיעה הנהלת המפלגה הדמוקרטית כי היא דוחה בחודש את ועידת המינוי שלה. זה המאורע הארבע-שנתי, שבו המפלגה ממנה רשמית את מועמדה לנשיאות, ומתחילה פורמלית את מערכת הבחירות. הוועידה עמדה להתקיים בעיר מילווקי, במדינת וויסקונסין, באמצע יולי. סביר להניח שביולי עדיין יהיה מסוכן לאסוף אלפי בני אדם בתוך היכל במשך ארבעה ימים. הוועידה נדחית אפוא עד אמצע אוגוסט.

קרוב לוודאי שלא מעט אנשים שואלים עכשיו בצנעה מה יקרה אם הנגיף עדיין ישתולל, או יחזור וישתולל בנובמבר. ארה"ב מעולם לא ביטלה בחירות או דחתה אותן, אפילו לא בעיצומה של מלחמת האזרחים, או בעיצומה של מלחמת העולם השניה. קשה להעלות על הדעת אפשרות כזאת. אבל היה קשה להעלות על הדעת את הימים האלה.

הנה נתוני התפשטותה של המגיפה, נכון לחצות שעון וושינגטון, 6 בבוקר בישראל:

מספר הנדבקים הידועים על אדמת ארה"ב: קצת יותר מ-245,000, עלייה של כמעט 30,000 ויותר.

מספר המתים: 5,974, עלייה של 864 בתוך 24 שעות.

מספר המחלימים: 10,403.

המדינות הפגועות ביותר:

ניו יורק - 93,053 נדבקים ידועים, עלייה של 9,000 ויותר בתוך 24 שעות; מספר המתים 2,538, עלייה של 319

ניו ג'רזי - 25,950 נדבקים, עלייה של 3,335; 537 מתים, 182+

קליפורניה - 10,838 נדבקים, 1,031+; 234 מתים, 24+

מישיגן - 10,791 נדבקים, 1,457+; 417 מתים, 80+

לואיזיאנה - 9,150 נדבקים, 2,726+; 310 מתים, 37+

פלורידה - 9,008 נדבקים, 1,235+; 144 מתים, 43+

מסצ'וסטס - 8,966 נדבקים, 1,228+; 154 מתים, 32+

אילינוי - 7,695 נדבקים, 715+; 157 מתים, 16+

העלייה הגדולה ביותר במספר הנדבקים מחוץ לניו יורק ולניו ג'רזי חוזרת ונרשמת בלואיזיאנה, שבה מתרבים הסימנים מבשרי הרעות. כיוצא בזה מתרבים סימני ההחמרה במישיגן, שבה נרשם מספר המתים היומי הגדול ביותר במחוץ לניו יורק ולניו ג'רזי

______________________

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

תיקון והתנצלות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"