גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינויים בצמרת בתי ההשקעות: מי טיפס לראש הרשימה רגע לפני שהיכתה הקורונה

בית ההשקעות של גילעד אלטשולר ורן שחם רשם בשנה שעברה הכנסות של כמעט מיליארד שקל, והקדים את מיטב דש עם הכנסות של 925 מיליון שקל ● בית ההשקעות הרווחי ביותר מפעילותו השוטפת ב-2019 - ילין לפידות

בתי ההשקעות: גילעד אלטשולר וקלמן שחם / דב ילין ויאיר לפידות / צילומים: איל יצהר
בתי ההשקעות: גילעד אלטשולר וקלמן שחם / דב ילין ויאיר לפידות / צילומים: איל יצהר

רגע לפני שפרץ משבר הקורונה בישראל ובעולם, היתה 2019 שנה חיובית בשוקי ההון - והדבר בא לידי ביטוי בדוחות הכספיים שפרסמו ארבעת בתי ההשקעות הגדולים בישראל. הארבעה רשמו יחד רווח לפני מס מצרפי של 765 מיליון שקל, המהווה גידול של 43% לעומת הרווח ב-2018.

מבדיקת "גלובס" עולה כי לפני המשבר הנוכחי, שחתך את היקף הנכסים המנוהלים של בתי ההשקעות, השתנו בשנה שעברה כמה מהמוסכמות שליוו את השוק זה שנים, ובהן גם שאלת זהותו של בית ההשקעות הגדול והמוביל בישראל. כיום התשובה לשאלה זו כבר אינה ברורה מאליה כבעבר, והיא נוטה לכיוונו של אלטשולר שחם. זאת, לאחר שנים רבות שבהן המוסכמה היתה כי בית ההשקעות הגדול והמוביל בשוק הוא פסגות, שנמצא בשליטת קרן ההשקעות אייפקס, ומאחוריו שלושה בתי השקעות גדולים נוספים - מיטב דש (הציבורי), אלטשולר שחם וילין לפידות.

פסגות הכי גדול בנכסים מנוהלים - כבר לא תשובה אוטומטית וברורה מאליה

מהדיווח האחרון למשקיעי קרן אייפקס אודות פעילותו של פסגות, ומנתוני הדוחות הכספיים של אלטשולר שחם, מיטב דש (הציבורי) וילין לפידות ("החצי ציבורי"), עולה כי בסוף 2019 בית ההשקעות הגדול בישראל במונחי הכנסות היה אלטשולר שחם, המנוהל על ידי בעליו, גילעד אלטשולר ורן שחם.

אלטשולר שחם רשם אשתקד הכנסות שכמעט ונגעו ברף של מיליארד שקל, והוא מקדים את מיטב דש עם הכנסות של 925 מיליון שקל משלל פעילויותיו. ההכנסות של פסגות קטנו מ-954 מיליון שקל ב-2017, לכ-885 מיליון שקל ב-2018 ולכ-851 מיליון שקל ב-2019, במידה רבה בשל מכירתה של פסגות ביטוח לאיילון.

וזה עוד לא הכל: בעלת הבית בפסגות, קרן אייפקס, המנוהלת על ידי זהבית כהן, פועלת זה זמן למכירת בית ההשקעות פסגות, ובכוונתה לפצל את הפעילויות השונות שלו כדי למצוא רוכש. הקרן מצמידה כיום לבית ההשקעות שלה שווי של 289 מיליון אירו (כ-1.12 מיליארד שקל), לאחר שחילק בעבר דיבידנד בהיקף של 72 מיליון אירו (כ-300 מיליון שקל). על פי הערכות בשוק, אייפקס היתה במגעים מתקדמים עם שני גופים נפרדים בנוגע לשתי הפעילויות העיקריות שלה, אבל משבר הקורונה טרף את הקלפים.

זינוק ברווח של אלטשולר שחם

גם בסוף 2019 בית ההשקעות בעל הרווחיות הגבוהה ביותר מפעילותו השוטפת הוא ילין לפידות, המנוהל על ידי מייסדיו, יאיר לפידות ודב ילין. ילין לפידות הציג רווח לפני מס של יותר מ-228 מיליון שקל, ללא רווחים חד-פעמיים וחריגים. אחריו ניצבים כתף אל כתף פסגות ומיטב דש, כשהרווח מפעילות של בית ההשקעות אלטשולר שחם עומד, על פי הערכות, מתחת לרף של 100 מיליון שקל.

עם זאת, בצירוף רווחים חד-פעמיים רשם אלטשולר שחם כנראה את הרווח לפני מס הגבוה בענף בשנה שעברה - 291 מיליון שקל - בעיקר הודות לרווח הון בהיקף לא ידוע (שנאמד בסדר גודל של כ-200 מיליון שקל) מההנפקה המוצלחת של חברת הגמל והפנסיה שלו, שסיימה את 2019 עם רווח לפני מס של 141 מיליון שקל, והיא נסחרת כיום בשווי של 2.3 מיליארד שקל.

אלטשולר שחם עקף את פסגות ומיטב דש בהכנסות, ילין לפידות עם הפעילות הכי רווחית בשוק

בשורה התחתונה רשם אלטשולר שחם רווח נקי שנתי של 237 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 37 מיליון שקל ב-2018, הודות לרווח ההון החד-פעמי מאלטשולר שחם גמל ופנסיה.

מי מנהל הכי הרבה נכסים?

וכך אנו מגיעים למדד השלישי והאחרון לדירוג בתי ההשקעות: היקף הנכסים המנוהלים. בשורה זו, כבר אין תשובה חד-משמעית בנוגע להובלה בשוק.

פסגות, שבחודשים האחרונים עבר לניהולו של ראובן קפלן, ניהל נכון לסוף 2019 נכסים בהיקף כולל של כ-192 מיליארד שקל - ההיקף הכי גבוה בקרב בתי ההשקעות. אחריו ניצבו בסוף השנה החולפת אלטשולר שחם עם 157 מיליארד שקל, מיטב דש עם 138 מיליארד שקל, וילין לפידות עם 93 מיליארד שקל.

ואולם, לבתי ההשקעות יש כמה פעילויות "שונות", שיש להן מודל הכנסות ורווחיות ייחודי, ולכן הנכסים שנצברים בגינן יכולים ואף צריכים להיצבע בצבע אחר. מדובר בקרנות הנאמנות הכספיות, שיש בפסגות, במיטב דש ובאלטשולר שחם, ובקופות המפעליות, הענפיות האוניברסיטאיות ואחרים - "הגופים המוסדיים החיצוניים" - שבתי ההשקעות הגדולים מנהלים עבורם את ההשקעות במסגרת פעילות ניהול התיקים הגדולים, ושדמי הניהול בהם מזעריים ביחס לגודל.

פסגות הוא מוביל השוק בתחום ניהול כספי מוסדיים חיצוניים, כשסכום הנאמד ב-55 מיליארד שקל מסך הנכסים שבניהולו משויכים לתחום זה. גם אלטשולר שחם ומיטב דש פועלים בתחום, כשאצלם מדובר בנכסים בהיקף של 7 מיליארד שקל ושל 6 מיליארד שקל, בהתאמה. נציין כי ניהול כספי מוסדיים הוא פעילות עם יתרון לגודל, שבא לידי ביטוי בפסגות, שמרוויח מכך כמה עשרות מיליוני שקלים בשנה בגלל ההוצאות הנמוכות יחסית.

מעיבוד הנתונים שהגיעו לידי "גלובס", עולה כי בנטרול הקרנות הכספיות, ניהל פסגות בסוף 2019 נכסים בהיקף כולל של 186 מיליארד שקל, כשאחריו אלטשולר שחם עם 156 מיליארד שקל, ומיטב דש עם 131 מיליארד שקל.

בנטרול פעילות ניהול של כספי מוסדיים חיצוניים, הרי שבסוף 2019 פסגות כבר אינו הגדול בשוק, מאחר וניהל 131 מיליארד שקל, בעוד אלטשולר שחם ניהל נכסים בהיקף של 149 מיליארד שקל. מיטב דש ניהל נכסים דומים בהיקף של כ-125 מיליארד שקל, כשילין לפידות עם כ-93 מיליארד שקל.

ואולם, מאז שהסתיימה השנה, טרף משבר הקורונה את הקלפים - ובבתי ההשקעות דיווחו על פגיעת המשבר בנכסיהם בתום הרבעון הראשון של 2020. בילין לפידות (ש-50% ממנו מוחזקים על ידי החברה הבורסאית אטראו) דיווחו כי משבר הקורונה צימצם את היקף הנכסים בכ-16% לכ-78 מיליארד שקל, ואילו במיטב דש דיברו על ירידה של כ-14% לכ-119 מיליארד שקל. לגבי אלטשולר שחם ופסגות הפרטיים, אין נתונים בנוגע לנזקי המשבר, אף שאלטשולר שחם גמל ופנסיה דיווחה על "ירידה לא מהותית" בעיצומו של המשבר.

יש לציין כי פעילותם העסקית של בתי ההשקעות המובילים בישראל אינה זהה. ילין לפידות עוסק רק בתחום ניהול כספי לקוחות בגמל והשתלמות, בקרנות נאמנות ובתיקים מנוהלים; פסגות מתמקד בעסקים אלה, כשלצדם יש לו קרן גידור, סוכנויות ביטוח וחבר בורסה; לעומת זאת, באלטשולר שחם יש גם פעילות של קרנות גידור וקרנות השקעה נוספות, למשל בנדל"ן, ובמיטב דש בחרו בתפיסה ניהולית-אסטרטגית מגוונת בהרבה, עם שלל הפעילויות שאותן ציינו, ונוסף עליהן גם פעילויות אחרות, כמו אשראי חוץ-בנקאי. 

עוד כתבות

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

כותרות העיתונים בעולם

בלי לירות ירייה אחת: האסטרטגיה הסינית במלחמה המסתמנת באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את ביקור ראש ממשלת הודו בישראל, מה סין יכולה להפסיד אם איראן תיפול, וטראמפ עלול לחזור על הטעות של בוש במלחמת עיראק • כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים לשתי החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא וגל עמית את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון

טל דיליאן / איור: גיל ג'יבלי

פרשת הריגול שטלטלה את אירופה: שמונה שנות מאסר למייסד הישראלי

ארבעה בכירים בחברת הסייבר ההתקפי אינטלקסה, ביניהם שני ישראלים, הורשעו בפגיעה בפרטיות ובהאזנות סתר ● כעת, גזר הדין מעוכב עד להכרעה בערעור ומסמן תקדים בינלאומי נגד יצרנית רוגלה

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו