גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפלו למשכב: גם החברות הישראליות בוול סטריט נסחרו במגמה שלילית שהובילה את המדד לירידה של 15% במרץ

בפן האופטימי: כשמשווים את ביצועי החברות במדד לביצועי S&P 500 - שליש מהן היכו את המדד האמריקאי ● בין אלה: פייבר, אודיוקודס ואלטק ● תת-מדד הטכנולוגיה צלל 16.2% במרץ, ותת-מדד מדעי החיים צנח ב-12.9%

משה מזרחי, אינמוד / צילום: איל יצהר, גלובס
משה מזרחי, אינמוד / צילום: איל יצהר, גלובס

חודש קשה עבר על שוקי ההון, ובתוכם גם על החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט. אלו נסחרו בחודש מרץ במגמה שלילית שהובילה את מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחר אותן חברות, לירידה של 15%. באותה תקופה, מדד ת"א 125 התרסק בשיעור של ב-17.2% ומדד נאסד"ק איבד מערכו 10.1%.

בדומה למגמה של המדד תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים צלל בשיעור של 12.9%, בעוד שמדד ת"א ביומד ירד ב-11.3% ואילו מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה ירד בשיעור מתון יותר של 5.4%.

אחת מהיורדות המשמעותיות בחודש החולף הייתה חברת אינמוד  של משה מזרחי. החברה, שהונפקה באוגוסט אשתקד, עוסקת בתחום האסתטיקה הרפואית. מחיר מניית החברה צנח במרץ ב-35% והשלים ירידה של 45% ברבעון הראשון, זאת על רקע משבר התפרצות נגיף הקורונה. למרות השפעה משמעותית אפשרית של הקורונה על הפעילות העסקית של החברה, אינמוד הכריזה כי אינה משנה את התחזיות שלה ל-2020 וצופה שתחום הפעילות שלה יתייצב בתחילת הרבעון השלישי. יצוין כי למרות שמחיר המניה ירד בחדות מתחילת השנה, הוא עדיין גבוה משמעותית מהמחיר בהנפקה בשנה שעברה.

גלובס-פרומתאוס - מרץ 2020

מניות הטכנולוגיה הישראליות בוול סטריט ירדו גם הן בחודש מרץ והובילו את תת-מדד הטכנולוגיה לירידה חדה של 16.2%. באותה תקופה, מדד ת"א טכנולוגיה ירד 12.4% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה איבד מערכו 10.3%. למרות הירידות החדות, בלטה לטובה החודש מניית סופרקום. החברה, העוסקת בהפקת תעודות חכמות, תקשורת בין מכונות, IoT ופתרונות סייבר, נסקה במרץ בשיעור של 67%. למרות שבשנים האחרונות מחיר המניה צנח משמעותית, החברה הודיעה החודש כי מוצר שלה יכול לסייע לאיתור חולי קורונה ולוודא שהם נשארים בביתם כשהם בבידוד. על פי סופרקום, הפתרון שלה מבוסס על מוצר קיים שלה תוך כדי שימוש בסמארטפון ובצמיד רגיל לניטור חולים בוירוס.

הידרדרות מהירה כמו בקורונה

שנת 2019 תיזכר בשוק ההון כשנה מוצלחת עם עלייה נאה בכל המדדים המובילים. לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מדד נאסד"ק עלה בכ-35% במהלך 2019 ומדד S&P 500 עלה בכ-29%. שנת 2020 אף היא החלה בעליות חדות של כ-25% עד אמצע פברואר, כאשר התפשטות נגיף הקורונה טרפה את הקלפים. השוק מגיב בתנודתיות רבה לחוסר הוודאות, והמשקיעים לא יודעים לצפות את התנהגות המשבר הנוכחי והשלכותיו על השוק בעתיד.

לפי פרומתאוס, מאז ה-19 בפברואר ועד סוף מרץ, מדד S&P 500 רשם ירידה של כ-24% (עד היום, הירידה היא של 26.5%). רוב הירידה התרחשה בחודש מרץ בו ירד המדד בכ-13% - הירידה החדה ביותר מאז משבר 2008. מה שבלט עוד יותר הוא המהירות שבה נרשמו ירידות אלה.

המשבר פקד במידה כזו או אחרת את מרבית החברות במשק הישראלי והגלובלי, ביניהן גם מרבית החברות במדד גלובס-פרומתאוס. עם זאת, כשמשווים את ביצועי החברות במדד לביצועי מדד S&P 500 מתקבלת תמונה אופטימית יותר: שליש מהן הכו את ה-S&P 500.

בפרומתאוס מציינים כי בבחינה ענפית, נראה שאף ענף לא חסין. למרות שברור שענף התעופה והתיירות הוא בחזית הנפגעים, הרי שגם מניות של חברות טכנולוגיה, תשתיות, תעשייה, אנרגיה ואף חברות פארמה נפגעו. בפרומתאוס מוסיפים כי שתיים משיאניות הירידות הן חברות בתחום האנרגיה, מגזר שספג ירידות חדות לאחר צניחת מחיר הנפט ל-20 דולר לחבית וצניחת מחיר הגז הנוזלי ל-1.6 דולר ליחידת אנרגיה. מדובר במגזר עתיר מינוף והשקעות שנפגע קשה מהמשבר, מכיוון שהפגיעה בתזרים מקשה על שירות החוב.

המדד נסוג כשנה אחורה - עוד לא קטסטרופה

לפי אייל שבח, שותף-מייסד בפרומתאוס וראש תחום טכנולוגיה, מגזרים "דפנסיביים" כוללים חברות שמציעות פתרונות לעבודה מהבית, לקנייה אונליין, ולתקשורת מרחוק. גם רשתות השיווק מוגנות יחסית, וכך גם חברות פארמה אשר בפורטפוליו שלהן עשויים להימצא פתרונות למניעה וטיפול בנגיף הקורונה ותסמיניו.

מחלקת המחקר של פרומתאוס חקרה את חברות מדד גלובס-פרומתאוס שהיכו את מדד S&P 500 מאז ה-19 בפברואר ועד היום (כאמור כשליש מהחברות).

בין אלו נמנית פייבר  (Fiverr) הנסחרת בבורסת ניו יורק. פייבר היא זירת מסחר אינטרנטית המחברת בין פרילנסרים, המבצעים עבודות דיגיטליות כמו עיצוב, כתיבה ופיתוח תוכנה, ללקוחות בעולם - בעיקר עסקים קטנים ובינוניים. פייבר נסחרת כיום בשווי של 733 מיליון דולר ומנייתה ירדה מה-19 לפברואר, המועד בו מדד ה- S&P 500 החל לרדת בצורה דרסטית ועד סוף מרץ, "רק" ב-16% (עד היום הירידה היא של 23.5%, עדיין ירידה מתונה יותר מירידת המדד).

מוקדם להעריך עדיין את ההשלכות של משבר הקורונה על המשק בכללותו, אך נראה כי השינוי של המציאות החדשה שהביאה עמה הקורונה, כמו המעבר לעבודה מרחוק, הגברת השימוש בזירות האונליין וכן מובטלים רבים שכעת נפתחה בפניהם היכולת להתפרנס מהבית, עשויה להאיץ את השימוש בפלטפורמת המסחר המקוונת של פייבר.

חברה נוספת ברשימה היא אודיוקודס   שנסחרת בנאסד"ק בשווי של כ-760 מיליון דולר. מניית אודיוקודס הייתה גם מן הבולטות בבורסה ב-2019, בה רשמה טיפוס של כ-160% בהשוואה לעלייה של 35% בנאסד"ק. אודיוקודס מפתחת ומשווקת פתרונות תקשורת קולית מבוססי אינטרנט וכן שערי גישה לרשתות תקשורת ופתרונות עיבוד מדיה לסביבת עבודה דיגיטלית. בימים אלו החברה מציעה פתרונות "Work-at-Home", ומקדמת מספר יוזמות לפריסת עבודה ביתית במהירות וביעילות ובכך לסייע לארגונים לפרוס טכנולוגיות תקשורת ושיתוף פעולה מהבית. לאור תחום הפעילות של החברה, מתבקש שמשבר הקורונה לא יפגע בה בעוצמה, ואכן מניית החברה נסחרה בסוף מרץ באותו מחיר שבו נסחרה ערב המשבר, וכעת נסחרת אף במחיר גבוה יותר לאחר עלייה בימים הראשונים של אפריל.

חברה נוספת שהכתה את המדד היא אלטק  שנסחרת בנאסד"ק. בפרומתאוס סבורים שמדובר בהפתעה, ומציינים כי היא חברה ותיקה וקטנה (15 מיליון דולר) שנמצאת מתחת לרדאר. אלטק מייצרת מעגלים מודפסים למגוון שימושים. בפרומתאוס מציינים כי מניית אלטק ירדה מה-19 בפברואר "רק" בכ-12%. החברה נחשבת מפעל "חיוני", מושג שקיבל חשיבות בימי הקורונה, וייתכן שמכאן חוסנה היחסי. המשמעות היא שחברה שמוגדרת כמפעל חיוני לשעת חירום גם בסגר מלא תמשיך לעבוד במתכונת מותאמת.

שבח מוסיף כי אם מנתחים את מצב מדד S&P 500 היום בהשוואה לתחילת 2019, מגלים נתון מעודד - שהמדד חזר לרמתו בתחילת שנת 2019. במילים אחרות: המדד נסוג כשנה אחורה, כך שבינתיים, לפחות ברמת המדד לא מדובר בקטסטרופה.

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי , מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה " ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול . חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו . משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד . העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; טסלה נופלת ב-5% במסחר המוקדם בעקבות עימות מחודש בין טראמפ למאסק

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסת תל אביב; אלקטרה צריכה מטפסת ב-5%, מדד הבנקים יורד ב-1.5%

ת"א 35 עולה ב-0.3% ● בניגוד למגמה החיובית, מדד הבנקים נסחר בירידות ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"