גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עושים זום על העובדים: האם הבוס עלול לפגוע בפרטיותכם?

האם אפליקציית שיחות הווידאו מאפשרת למעסיקים לפגוע בזכותם של העובדים לפרטיות במקומות העבודה?

פגישת עבודה דרך זום  / צילום: רויטרס
פגישת עבודה דרך זום / צילום: רויטרס

נדמה שבימים אלה כולם בזום. האפליקציה שהפכה לכוכבת בן לילה כבר הצליחה להוכיח שהיא אמינה מבחינה טכנית ומועילה בניהול פגישות רבות משתתפים, מפגשים חברתיים, אימוני כושר ועוד שלל מפגשים שלא ניתן לקיים כעת פנים אל פנים.

מקומות עבודה רבים החלו גם הם להשתמש באפליקציה כתחליף לישיבות במשרד, אך מתברר שהמפגש בין עובד למעסיק בזום עלול לטמון בחובו פגיעה בפרטיות העובדים, חלקה בניגוד להלכות המשפטיות הקיימות כיום.

לדברי עו"ד יודן קוריצקי, מומחה להגנת פרטיות וצווארון לבן במשרד גדעון פישר, "למנהלים התברר שהתחליף, האפליקציה, אף עולה ביעילותו על המקור, הפגישות הפרונטליות, שכן היא יעילה לא רק מהבחינה הטכנית; היא מאפשרת למנהלים מעקב אחר העובדים שלהם, יכולת שלא הייתה להם מעולם".

לדוגמה, אומר קוריצקי, זום מאפשרת למנהל הישיבה לדעת מי מהעובדים שלו עוקב אחר מהלך הישיבה ומי משוטט באתרים אחרים. "אם אחד המשתתפים בישיבה מיזער את חלון האפליקציה לטובת שיטוט בפייסבוק, אתרי חדשות או כל אתר שאינו זום, לאחר 30 שניות של 'אבטלה סמויה' זו, יקבל על כך מנהל הישיבה התראה".

כמו כן, זום מאפשרת למנהל הישיבה להקליט את הישיבה ללא הסכמת המשתתפים. "אמנם סמל הקלטה לצד המילה RECORDING יופיע בראש המסך והמשתתפים האחרים יכולים לראות שהם מוקלטים, אולם הסכמתם לכך אינה נדרשת. במילים אחרות, המעסיק יכול לתעד את עובדיו בווידאו, בעודם בביתם, ללא הסכמתם המפורשת".

תיעוד חזותי במקום הכי פרטי

"יש פה שאלה של פגיעה בפרטיות, כי האפליקציה מעניקה יכולת לבלוש אחרי העובדים ויש לבוסים יכולת רבה יותר מכפי שיש להם בחיים האמיתיים לשלוט על מה שהעובד עושה במהלך פגישה, וגם שאלה של מהי הסכמה לצורך הקלטה דיגיטלית".

מה הבעיה בכך שמנהל מקליט ישיבות עבודה עם עובדיו?

"חוק הגנת הפרטיות ופסיקות בית הדין לעבודה שבאו לאחר חקיקתו הציבו למעסיקים סטנדרט חדש בכל הנוגע לחדירה למרחב הפרטי של עובדיהם. למשל, בפסק הדין בעניין וייץ-יפרח קבע בית הדין לעבודה שזכותו של העובד לפרטיות אינה נגרעת בשל העובדה שלמעסיק ישנה זכות קניינית על המרחב שבו נמצא מקום העבודה. בהתאם לכך, קבע בית הדין שחל איסור גורף להתקין מצלמות נסתרות במקום העבודה ללא הסכמת העובד. השימוש באפליקציית זום אינו נעשה במקום העבודה. העובד נדרש לחשוף בפני המעסיק את ביתו הפרטי, ובכך הוא מאפשר לתעד אותו בתיעוד חזותי בעודו יושב בביתו".

עובדים יכולים לראות שהם מוקלטים ולבקש לבטל את ההקלטה או לצאת מהשיחה.

"ניתן, כמובן, להניח שהמשך השתתפות העובד בישיבה הווירטואלית, כאשר סמל ההקלטה מופיע על המסך, מהווה הסכמה מצדו, על דרך ההתנהגות, לתיעודו החזותי. אולם בהתאם למקובל בדיני העבודה, אפילו הסכמתו המפורשת של עובד באשר לתנאי עבודתו אינה משקפת בהכרח בחירה חופשית, בשל פערי הכוחות המובנים בין המעסיק לעובד. לכן גם תוקפה של הסכמה של עובד לפגיעה בזכותו החוקתית לפרטיו אינה בעלת משקל רב, קל וחומר כאשר הסכמה זו נעשית על דרך ההתנהגות ועל אחת כמה וכמה, כאשר הפגיעה בפרטיותו אינה מתרחשת במקום העבודה, אלא בביתו הפרטי - מקום המהווה קרקע פורה להיווצרותם של מצבים מביכים, כמו אותה עובדת שזכתה לתהילת עולם מפוקפקת כאשר תועדה, בזמן ישיבת עבודה, עושה את צרכיה".

קוריצקי מתייחס לשיימינג שעברה לאחרונה עובדת שיצאה לשירותים במהלך פגישת זום עם עמיתיה לעבודה. כפי הנראה, היא שכחה לכבות את המצלמה והסרטון שלה - ברגע הפרטי והמביך הזה - הופץ ברשת ברחבי העולם. אם היא הייתה יוצאת מפגישה במשרד לרגע, לשירותים או לכל מקום אחר, זה לא היה קורה. גם אם שיחת הזום שבה השתתפה לא הייתה מוקלטת, זה לא היה קורה.

מתמללים גם את הצ'אטים

קוריצקי מצביע על פיצ'ר בעייתי נוסף - האפשרות לשמור את שיחת הווידאו בענן ולקבל תמלול שלה. "נשמע תמים, נכון? אז זהו, שלא. התמלול הזה כולל גם שיחות צ'אט פרטיות שניהלו משתתפים בישיבה באמצעות חלון הצ'אט. כלומר, המעסיק יכול לראות את כל הריכולים שכתבו עליו עובדיו בזמן הישיבה, אם לא דברים גרועים יותר".

מעבר לכך, מסביר קוריצקי, בפסק דין בעניין איסקוב (פס"ד של בית הדין הארצי לעבודה שהתווה את העקרונות המנחים בנוגע לאפשרות של מעסיקים לחדור למחשבים ולתיבות המייל של העובדים במקום העבודה) נקבע כי העובדה שמחשב הוקצה לעובד לצורך עבודה, אף שיש למעסיק זכות קניינית עליו, אינה מפקיעה את זכות העובד לפרטיות על ענייניו האישיים, ובמיוחד על תכתובותיו האישיות. "מובן מאליו שמה שנפסק בעניין תכתובות דוא"ל אישיות שנשלחו מהמחשב בעבודה נכון שבעתיים ביחס להודעות פרטיות ששלחו העובדים מהמחשב האישי שלהם במהלך ישיבה".

לדברי קוריצקי, מאחר שאנו צועדים על קרקע שאינה חרושה מבחינה משפטית ובתי הדין טרם נתנו את דעתם על עניין התיעוד החזותי של עובדים בידי מעסיק באפליקציית זום, טוב יעשו המעסיקים אם לעת עתה יבקשו את הסכמתם המפורשת של העובדים להקלטת השיחה בווידאו. "ייתכן שעדיף למעסיקים, בשלב זה, לוותר על הקלטת השיחה כליל ולהסתפק בכתיבת הערות על דף נייר, תוך כדי ניהול הישיבה, ממש כפי שעשו בעולם שלפני הקורונה". 

עוד כתבות

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

כמעט ארבעים שנה של דיכוי וטרור: מי הוא עלי חמינאי?

לפי הערכות, המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן