גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עושים זום על העובדים: האם הבוס עלול לפגוע בפרטיותכם?

האם אפליקציית שיחות הווידאו מאפשרת למעסיקים לפגוע בזכותם של העובדים לפרטיות במקומות העבודה?

פגישת עבודה דרך זום  / צילום: רויטרס
פגישת עבודה דרך זום / צילום: רויטרס

נדמה שבימים אלה כולם בזום. האפליקציה שהפכה לכוכבת בן לילה כבר הצליחה להוכיח שהיא אמינה מבחינה טכנית ומועילה בניהול פגישות רבות משתתפים, מפגשים חברתיים, אימוני כושר ועוד שלל מפגשים שלא ניתן לקיים כעת פנים אל פנים.

מקומות עבודה רבים החלו גם הם להשתמש באפליקציה כתחליף לישיבות במשרד, אך מתברר שהמפגש בין עובד למעסיק בזום עלול לטמון בחובו פגיעה בפרטיות העובדים, חלקה בניגוד להלכות המשפטיות הקיימות כיום.

לדברי עו"ד יודן קוריצקי, מומחה להגנת פרטיות וצווארון לבן במשרד גדעון פישר, "למנהלים התברר שהתחליף, האפליקציה, אף עולה ביעילותו על המקור, הפגישות הפרונטליות, שכן היא יעילה לא רק מהבחינה הטכנית; היא מאפשרת למנהלים מעקב אחר העובדים שלהם, יכולת שלא הייתה להם מעולם".

לדוגמה, אומר קוריצקי, זום מאפשרת למנהל הישיבה לדעת מי מהעובדים שלו עוקב אחר מהלך הישיבה ומי משוטט באתרים אחרים. "אם אחד המשתתפים בישיבה מיזער את חלון האפליקציה לטובת שיטוט בפייסבוק, אתרי חדשות או כל אתר שאינו זום, לאחר 30 שניות של 'אבטלה סמויה' זו, יקבל על כך מנהל הישיבה התראה".

כמו כן, זום מאפשרת למנהל הישיבה להקליט את הישיבה ללא הסכמת המשתתפים. "אמנם סמל הקלטה לצד המילה RECORDING יופיע בראש המסך והמשתתפים האחרים יכולים לראות שהם מוקלטים, אולם הסכמתם לכך אינה נדרשת. במילים אחרות, המעסיק יכול לתעד את עובדיו בווידאו, בעודם בביתם, ללא הסכמתם המפורשת".

תיעוד חזותי במקום הכי פרטי

"יש פה שאלה של פגיעה בפרטיות, כי האפליקציה מעניקה יכולת לבלוש אחרי העובדים ויש לבוסים יכולת רבה יותר מכפי שיש להם בחיים האמיתיים לשלוט על מה שהעובד עושה במהלך פגישה, וגם שאלה של מהי הסכמה לצורך הקלטה דיגיטלית".

מה הבעיה בכך שמנהל מקליט ישיבות עבודה עם עובדיו?

"חוק הגנת הפרטיות ופסיקות בית הדין לעבודה שבאו לאחר חקיקתו הציבו למעסיקים סטנדרט חדש בכל הנוגע לחדירה למרחב הפרטי של עובדיהם. למשל, בפסק הדין בעניין וייץ-יפרח קבע בית הדין לעבודה שזכותו של העובד לפרטיות אינה נגרעת בשל העובדה שלמעסיק ישנה זכות קניינית על המרחב שבו נמצא מקום העבודה. בהתאם לכך, קבע בית הדין שחל איסור גורף להתקין מצלמות נסתרות במקום העבודה ללא הסכמת העובד. השימוש באפליקציית זום אינו נעשה במקום העבודה. העובד נדרש לחשוף בפני המעסיק את ביתו הפרטי, ובכך הוא מאפשר לתעד אותו בתיעוד חזותי בעודו יושב בביתו".

עובדים יכולים לראות שהם מוקלטים ולבקש לבטל את ההקלטה או לצאת מהשיחה.

"ניתן, כמובן, להניח שהמשך השתתפות העובד בישיבה הווירטואלית, כאשר סמל ההקלטה מופיע על המסך, מהווה הסכמה מצדו, על דרך ההתנהגות, לתיעודו החזותי. אולם בהתאם למקובל בדיני העבודה, אפילו הסכמתו המפורשת של עובד באשר לתנאי עבודתו אינה משקפת בהכרח בחירה חופשית, בשל פערי הכוחות המובנים בין המעסיק לעובד. לכן גם תוקפה של הסכמה של עובד לפגיעה בזכותו החוקתית לפרטיו אינה בעלת משקל רב, קל וחומר כאשר הסכמה זו נעשית על דרך ההתנהגות ועל אחת כמה וכמה, כאשר הפגיעה בפרטיותו אינה מתרחשת במקום העבודה, אלא בביתו הפרטי - מקום המהווה קרקע פורה להיווצרותם של מצבים מביכים, כמו אותה עובדת שזכתה לתהילת עולם מפוקפקת כאשר תועדה, בזמן ישיבת עבודה, עושה את צרכיה".

קוריצקי מתייחס לשיימינג שעברה לאחרונה עובדת שיצאה לשירותים במהלך פגישת זום עם עמיתיה לעבודה. כפי הנראה, היא שכחה לכבות את המצלמה והסרטון שלה - ברגע הפרטי והמביך הזה - הופץ ברשת ברחבי העולם. אם היא הייתה יוצאת מפגישה במשרד לרגע, לשירותים או לכל מקום אחר, זה לא היה קורה. גם אם שיחת הזום שבה השתתפה לא הייתה מוקלטת, זה לא היה קורה.

מתמללים גם את הצ'אטים

קוריצקי מצביע על פיצ'ר בעייתי נוסף - האפשרות לשמור את שיחת הווידאו בענן ולקבל תמלול שלה. "נשמע תמים, נכון? אז זהו, שלא. התמלול הזה כולל גם שיחות צ'אט פרטיות שניהלו משתתפים בישיבה באמצעות חלון הצ'אט. כלומר, המעסיק יכול לראות את כל הריכולים שכתבו עליו עובדיו בזמן הישיבה, אם לא דברים גרועים יותר".

מעבר לכך, מסביר קוריצקי, בפסק דין בעניין איסקוב (פס"ד של בית הדין הארצי לעבודה שהתווה את העקרונות המנחים בנוגע לאפשרות של מעסיקים לחדור למחשבים ולתיבות המייל של העובדים במקום העבודה) נקבע כי העובדה שמחשב הוקצה לעובד לצורך עבודה, אף שיש למעסיק זכות קניינית עליו, אינה מפקיעה את זכות העובד לפרטיות על ענייניו האישיים, ובמיוחד על תכתובותיו האישיות. "מובן מאליו שמה שנפסק בעניין תכתובות דוא"ל אישיות שנשלחו מהמחשב בעבודה נכון שבעתיים ביחס להודעות פרטיות ששלחו העובדים מהמחשב האישי שלהם במהלך ישיבה".

לדברי קוריצקי, מאחר שאנו צועדים על קרקע שאינה חרושה מבחינה משפטית ובתי הדין טרם נתנו את דעתם על עניין התיעוד החזותי של עובדים בידי מעסיק באפליקציית זום, טוב יעשו המעסיקים אם לעת עתה יבקשו את הסכמתם המפורשת של העובדים להקלטת השיחה בווידאו. "ייתכן שעדיף למעסיקים, בשלב זה, לוותר על הקלטת השיחה כליל ולהסתפק בכתיבת הערות על דף נייר, תוך כדי ניהול הישיבה, ממש כפי שעשו בעולם שלפני הקורונה". 

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"