גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל מיי הריטג': "אין לנו כוונות אפלות. לא נפיק מידע נוסף מבדיקות הקורונה"

חברת מיי־הריטג' מתכננת להקים מעבדה לבדיקת 10,000 בדיקות קורונה ביום, אך משרד הבריאות החליט להקפיא את הפרויקט ולערוך מכרז עם חברה נוספת ● מאחורי הקמת המעבדה יש סימני שאלה, בין היתר, בגלל השותפה הסינית ● "צריך לתת לנו להקים מעבדה, אין מה לחשוש מהסינים"

גלעד יפת / צילום: MyHeritage
גלעד יפת / צילום: MyHeritage

"אין לנו שום כוונות אפלות נסתרות, והסינים לא רוצים להקים פה מעבדה כדי לגנוב ממדינת ישראל אלא כי הם רוצים מערכת יחסים עסקית עם מיי-הריטג'. יכול להיות שיש להם אינטרסים נוספים, אבל לא גניבת מידע. לדעתי זה גם לא דריסת רגל בישראל, הם יהיו שותפים במיזם, אבל המעבדה היא ישראלית לגמרי", כך אומר גלעד יפת, מנכ"ל מיי-הריטג', על החששות משיתוף הפעולה שלו עם חברת BGI הסינית. שתי החברות אמורות להקים בישראל מעבדה חדשה שתבצע 10,000 בדיקות קורונה ביום.

בשבוע שעבר, באופן מפתיע, החליט משרד הבריאות להקפיא את הקמת המעבדה. במשרד אמרו ל"גלובס", כי בין שני הצדדים "לא נחתם הסכם. רק מזכר הבנות לא מחייב ואנחנו בוחנים את הדברים מחדש". יפת מספר כי שלושה ימים אחרי החתימה כשהיה עמוק בתהליך ההקמה, הוא קיבל לפתע ווטסאפ מאיתמר גרוטו, משנה למנכ"ל משרד הבריאות, שבו נאמר לו שהמשרד זקוק לחשיבה מחודשת. "הוא לא אמר לנו את הסיבה. שלח מכתב תמוה, שבו הנוסח היה שהם לא מוצאים טעם להתקדם עם ההצעה שלנו, כאילו זאת הצעה היפותטית", מספר יפת.

"בדרך כלל עושים הסכם הבנות לא מחייב וכותבים שבהמשך הוא יוחלף בהסכם מחייב. במקרה הזה לא היה סעיף כזה כי הסכם מלא הוא באורך 200 עמודים ולוקח חמישה חודשים להכין אותו. היה ברור שאין לנו זמן ושאנחנו יוצאים לדרך מיד. לאחר מכן, משרד הבריאות החליט שהוא עושה מכרז שבו נכללת גם חברת AIDGenomics, היבואנית של BGI בארץ".

ההחלטה של משרד הבריאות להקפיא את הקמת המעבדה גרמה להרמת גבה אצל אנשים רבים, בעיקר בגלל הצורך להגדיל את מספר הבדיקות. עם זאת, סביב המיזם של מיי הריטג' והסינית קיימים מספר סימני שאלה, כפי שפירטנו בכתבה שפורסמה במהלך הסופ"ש. בין השאר העלו שורה של מומחי טכנולוגיה ומשפט תהיות לגבי שיתוף הפעולה עם חברה סינית וחששות כי היא תקבל גישה למידע רגיש של אזרחי ישראל. במיי-הריטג' סירבו להגיב לאותה כתבה, אך כעת יפת החליט להתייחס. במשרד הבריאות לא הסכימו להגיב לשתי הכתבות, כולל לטענות שהעלה יפת.

"זה יכול להיראות מפחיד"

מיי-הריטג' הוקמה ב-2003 על ידי יפת, כרשת חברתית שמאפשרת למשתמשים לבנות אילנות יוחסין משפחתיים. בהמשך הדרך החברה התפתחה ונוספו לה שירותים וכיוונים עסקיים נוספים - ב-2016 השיקה החברה בדיקת דנ"א ביתית, שתוצאותיה הגנטיות מאפשרות למשתמשים לאתר קרובי משפחה ולקבל מידע מפורט על מקורותיהם האתניים והגיאוגרפיים. בשנה שעברה שודרג השירות, כך שהחברה תוכל על סמך הדגימות לספק מידע בריאותי, כמו רמת סיכון למחלות גנטיות ונשאות של מחלות תורשתיות.

האם אתה מבין את החששות מפני שיתוף הפעולה עם הסינים?

"אני מבין שעל הנייר זה יכול להיראות מפחיד למי שלא מכיר את הפרטים. אנחנו צריכים להתעלות מעל זה, אם הסינים הם אלו שיכולים להוציא אותנו מהקורונה. אם הם היו היחידים שהיו יכולים לתת לנו נשק ביום כיפור, אז מה היינו עושים - מפסידים במלחמה? אני מבין את החשש מהסינים אבל לא מסכים איתו, ולא חושב שזה מה שעומד מאחורי ההקפאה. במעבדה שלנו אין ציוד שיאפשר לנו להפיק דנ"א, ומשרד הבריאות יכול להיכנס ולבדוק אותנו. הסינים לא יהיו נוכחים במעבדה לאחר תקופת ההקמה, ולא מקבלים גישה לשום מידע. אין קו נתונים מהמעבדה לסין, אלא רק למשרד הבריאות.

"אנחנו גם משמידים את כל הבדיקות. להבנתנו, אין לנו שום יכולת לעשות איתן משהו בלאו הכי. אין לי בעיה שמשרד הביטחון יבדוק אלף פעמים אם הסינים לא השתילו משהו לציוד. BGI כבר כיום מוכרת את הציוד שלה בישראל".

  אם לא מדובר בחשש מהסינים, מדוע להערכתך הוקפא המיזם?

"במשרד הבריאות החליטו לערוך מכרז עם היבואן של BGI בישראל. להבנתי, ואני לא עו"ד, בזמן חירום מדינה לא צריכה לעשות מכרז כי הוא יעכב את הפרויקט. וגם יש סעיף שאם עלול להיגרם נזק לכלכלת המדינה אז לא צריך מכרז. מבחינתי שיקימו את שתי המעבדות, שיתנו רק ליבואן - אבל שיקימו. אני מאמין שצריך לעשות כמה שיותר בדיקות. משרד הבריאות מעדיף לשלוט כמה שניתן בביצוע הבדיקות, ויכול להיות שעד שנתעורר, הסינים כבר יעברו להקים מעבדה במדינה אחרת - זאת יכולה להיות בכייה לדורות".

"אנחנו רוצים להקים מעבדה פרטית"

  אם חשוב לכם נושא בדיקות הקורונה, מדוע לא קיבלתם את ההצעה של מנכ"ל בית חולים הדסה פרופ' זאב רוטשטיין לשכור את המתקנים בקמפוס הדסה, שמוכנים לפעולה, כמו גם סיוע בגיוס כוח אדם?

"אנחנו רוצים להקים מעבדה פרטית. ככל הידוע לי זה שטח של המדינה. רוטשטיין אמר לנו רק לקחת את השטח של המעבדה, אבל זה היה שטח קטן מדי, של 1,000 מ"ר. אנחנו מצאנו שטח בפתח תקווה של 2,800 מ"ר, וגם העדפנו שטח במרכז הארץ. בעין כרם יותר קשה לגייס כוח אדם. רוטשטיין לא בדיוק הציע לי את הדוקטורנטים, אלא רק אמר שהוא יעזור לנו להביא כוח אדם. אני אשמח לגייס כל עובד מוכשר שהוא יציע לי. כנראה גם למנכ"ל הדסה יש אינטרסים - הוא רוצה את המעבדה אצלו".

  מה תגובתך למכתב של מומחי המשפט והטכנולוגיה למשרד הבריאות שבו הם ביקשו "לפרסם את תוכן ההתקשרות לאלתר", וזאת מתוך חשש שהמידע הרפואי יזלוג למטרות אחרות ויגיע לידיים מסחריות ואחרות?

"אני מבין את החששות של אלו שכתבו את המכתב, כי מי שרואה מרחוק חברות פרטיות מסחריות שעובדות עם הסינים עלול לחשוש שהן יכולות להשיג גישה למידע גנטי. אבל חתמנו על הסכם שלא נותן לנו שום זכות לשימוש במידע. אנחנו לא יכולים לעשות כלום, זה לא שייך לנו. בגלל שידינו נקיות, אין לנו בעיה להראות את ההסכם. למעשה שלחנו להם את החלקים בהסכם שקשורים לפרטיות, אבל כותבי המכתב רוצים שהמשרד יחשוף את כל ההסכם שכולל גם תנאים עסקיים.

"בכל מקרה, אנחנו לא מכניסים ציוד שמסוגל להוציא דנ"א, מעבדה כזו היתה עולה פי 100. לגבי אזרחים ישראלים - אסור לנו ממילא לבדוק בדיקות דנ"א שלהם.

"החוזק שלנו בלעבוד ישירות עם הסינים משום שברגע שהם בונים איתנו מיזם של 50%-50%, יש להם עניין בהצלחת הפרויקט. הם רוצים שיהיו כמה שיותר בדיקות. העובדה שהם רוצים להיות שותפים מאוד חשובה להצלחת הפרויקט. אם חסרים מטושים הם יהפכו את העולם כדי להביא אותם. אני לא מטיל דופי ביבואן שרוצה להיות חלק מהפתרון ואני מאחל לו שהוא יצליח ושאנחנו נצליח".

  מה האינטרס של BGI?

"חברת BGI היא מחברות הגנטיקה הידועות העולם, והחזקה באסיה. זאת חברה שמומחית בהרכב הגנטי של נגיפים, והיא מחזרת אחרינו כבר שנה כדי להקים לנו מעבדה של בדיקות דנ"א. אנחנו החברה הגדולה בעולם בתחום מחוץ לארה"ב (והשלישית בסך הכל). BGI רצתה אותנו בתור לקוח ענק כי הממשל האמריקאי לא מאפשר לעשות עסקים עם הסינים. הם ביקרו אותנו בערך עשר פעמים בשנה האחרונה, כי רצו שנקים ביחד מעבדה באירופה. BGI שיחקה תפקיד מפתח במאבק של הסינים בקורונה, ויש לה את הניסיון הדרוש.

"הם פיתחו שיטה של בניית מעבדה בפריסה מהירה, כולל הבאת רובוטים, פס ייצור, ציוד לבדיקה ממוגנת ואת המומחים עצמם. עכשיו הם מקימים מעבדה כזאת באבו דאבי ואז הם מתוכננים לבוא לישראל. האינטרס שלנו הוא שנקים מעבדה ביחד כפי שהם רצו, אבל בישראל ולא באירופה. עוד כמה שנים, כשהקורונה תיגמר, נוכל לנצל חלק מהתשתית ולעשות הסבה לבדיקות דנ"א.

"בנוסף, אנחנו אמנם הצהרנו שמיי-הריטג' לא תגרוף רווח מהמיזם המשותף, אבל לסינים יש 50% ממנו והם יקבלו ממנו כסף. ההתחייבות של המדינה לקנות מאיתנו בדיקה לא כל כך גדולה, ואם לא יהיה צורך בהן - נעשה בדיקות גם עבור הפלסטינים, הירדנים והמצרים. גם עליהם לא נעשה כסף - תקראו לי נאיבי, אבל אני חושב שזה יכול לתרום ליחסים במזרח התיכון". 

לא התקבלה תגובה מAid Genomics לדברים. 

עוד כתבות

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי מאיים על טראמפ: נושאת מטוסים? נוכל להטביע

וויטקוף וקושנר ייפגשו היום בזנ'ווה עם נציגים איראניים, בניסיון אחרון להגיע להסכם שיימנע מלחמה ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות באירופה; מניית צים מזנקת בכ-35% במסחר המוקדם

מדד הדאקס נסחר ביציבות ● מניית חברת הספנות הישראלית צים מזנקת בוול סטריט, לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● אחרי טלטלת ה-AI בשבוע שעבר, הבורסה בניו יורק חוזרת מחופשה לשבוע מסחר מקוצר - והחוזים העתידיים אדומים

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק, וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" נגד המהלך

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב; אנלייט מזנקת, מניות חברות האופנה נופלות

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● אלביט מטפסת בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● אחרי טלטלת ה-AI בשבוע שעבר, הבורסה בניו יורק חוזרת מחופשה לשבוע מסחר מקוצר - והחוזים העתידיים אדומים ● המשקיעים יעקבו אחר השיחות בין ארה"ב ואיראן בג'נבה ● וגם: באופנהיימר מאמינים שהתנודתיות בוול סטריט מייצרת הזדמנויות חדשות

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

מה חושב ניר ברקת על הבורסה בת"א? "רק חברות נכות מנפיקות בישראל"

שר הכלכלה טען כי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף, ברקת קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● רק בשבוע שעבר הודיעה פאלו אלטו כי תבצע רישום כפול בבורסה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים