גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל מיי הריטג': "אין לנו כוונות אפלות. לא נפיק מידע נוסף מבדיקות הקורונה"

חברת מיי־הריטג' מתכננת להקים מעבדה לבדיקת 10,000 בדיקות קורונה ביום, אך משרד הבריאות החליט להקפיא את הפרויקט ולערוך מכרז עם חברה נוספת ● מאחורי הקמת המעבדה יש סימני שאלה, בין היתר, בגלל השותפה הסינית ● "צריך לתת לנו להקים מעבדה, אין מה לחשוש מהסינים"

גלעד יפת / צילום: MyHeritage
גלעד יפת / צילום: MyHeritage

"אין לנו שום כוונות אפלות נסתרות, והסינים לא רוצים להקים פה מעבדה כדי לגנוב ממדינת ישראל אלא כי הם רוצים מערכת יחסים עסקית עם מיי-הריטג'. יכול להיות שיש להם אינטרסים נוספים, אבל לא גניבת מידע. לדעתי זה גם לא דריסת רגל בישראל, הם יהיו שותפים במיזם, אבל המעבדה היא ישראלית לגמרי", כך אומר גלעד יפת, מנכ"ל מיי-הריטג', על החששות משיתוף הפעולה שלו עם חברת BGI הסינית. שתי החברות אמורות להקים בישראל מעבדה חדשה שתבצע 10,000 בדיקות קורונה ביום.

בשבוע שעבר, באופן מפתיע, החליט משרד הבריאות להקפיא את הקמת המעבדה. במשרד אמרו ל"גלובס", כי בין שני הצדדים "לא נחתם הסכם. רק מזכר הבנות לא מחייב ואנחנו בוחנים את הדברים מחדש". יפת מספר כי שלושה ימים אחרי החתימה כשהיה עמוק בתהליך ההקמה, הוא קיבל לפתע ווטסאפ מאיתמר גרוטו, משנה למנכ"ל משרד הבריאות, שבו נאמר לו שהמשרד זקוק לחשיבה מחודשת. "הוא לא אמר לנו את הסיבה. שלח מכתב תמוה, שבו הנוסח היה שהם לא מוצאים טעם להתקדם עם ההצעה שלנו, כאילו זאת הצעה היפותטית", מספר יפת.

"בדרך כלל עושים הסכם הבנות לא מחייב וכותבים שבהמשך הוא יוחלף בהסכם מחייב. במקרה הזה לא היה סעיף כזה כי הסכם מלא הוא באורך 200 עמודים ולוקח חמישה חודשים להכין אותו. היה ברור שאין לנו זמן ושאנחנו יוצאים לדרך מיד. לאחר מכן, משרד הבריאות החליט שהוא עושה מכרז שבו נכללת גם חברת AIDGenomics, היבואנית של BGI בארץ".

ההחלטה של משרד הבריאות להקפיא את הקמת המעבדה גרמה להרמת גבה אצל אנשים רבים, בעיקר בגלל הצורך להגדיל את מספר הבדיקות. עם זאת, סביב המיזם של מיי הריטג' והסינית קיימים מספר סימני שאלה, כפי שפירטנו בכתבה שפורסמה במהלך הסופ"ש. בין השאר העלו שורה של מומחי טכנולוגיה ומשפט תהיות לגבי שיתוף הפעולה עם חברה סינית וחששות כי היא תקבל גישה למידע רגיש של אזרחי ישראל. במיי-הריטג' סירבו להגיב לאותה כתבה, אך כעת יפת החליט להתייחס. במשרד הבריאות לא הסכימו להגיב לשתי הכתבות, כולל לטענות שהעלה יפת.

"זה יכול להיראות מפחיד"

מיי-הריטג' הוקמה ב-2003 על ידי יפת, כרשת חברתית שמאפשרת למשתמשים לבנות אילנות יוחסין משפחתיים. בהמשך הדרך החברה התפתחה ונוספו לה שירותים וכיוונים עסקיים נוספים - ב-2016 השיקה החברה בדיקת דנ"א ביתית, שתוצאותיה הגנטיות מאפשרות למשתמשים לאתר קרובי משפחה ולקבל מידע מפורט על מקורותיהם האתניים והגיאוגרפיים. בשנה שעברה שודרג השירות, כך שהחברה תוכל על סמך הדגימות לספק מידע בריאותי, כמו רמת סיכון למחלות גנטיות ונשאות של מחלות תורשתיות.

האם אתה מבין את החששות מפני שיתוף הפעולה עם הסינים?

"אני מבין שעל הנייר זה יכול להיראות מפחיד למי שלא מכיר את הפרטים. אנחנו צריכים להתעלות מעל זה, אם הסינים הם אלו שיכולים להוציא אותנו מהקורונה. אם הם היו היחידים שהיו יכולים לתת לנו נשק ביום כיפור, אז מה היינו עושים - מפסידים במלחמה? אני מבין את החשש מהסינים אבל לא מסכים איתו, ולא חושב שזה מה שעומד מאחורי ההקפאה. במעבדה שלנו אין ציוד שיאפשר לנו להפיק דנ"א, ומשרד הבריאות יכול להיכנס ולבדוק אותנו. הסינים לא יהיו נוכחים במעבדה לאחר תקופת ההקמה, ולא מקבלים גישה לשום מידע. אין קו נתונים מהמעבדה לסין, אלא רק למשרד הבריאות.

"אנחנו גם משמידים את כל הבדיקות. להבנתנו, אין לנו שום יכולת לעשות איתן משהו בלאו הכי. אין לי בעיה שמשרד הביטחון יבדוק אלף פעמים אם הסינים לא השתילו משהו לציוד. BGI כבר כיום מוכרת את הציוד שלה בישראל".

  אם לא מדובר בחשש מהסינים, מדוע להערכתך הוקפא המיזם?

"במשרד הבריאות החליטו לערוך מכרז עם היבואן של BGI בישראל. להבנתי, ואני לא עו"ד, בזמן חירום מדינה לא צריכה לעשות מכרז כי הוא יעכב את הפרויקט. וגם יש סעיף שאם עלול להיגרם נזק לכלכלת המדינה אז לא צריך מכרז. מבחינתי שיקימו את שתי המעבדות, שיתנו רק ליבואן - אבל שיקימו. אני מאמין שצריך לעשות כמה שיותר בדיקות. משרד הבריאות מעדיף לשלוט כמה שניתן בביצוע הבדיקות, ויכול להיות שעד שנתעורר, הסינים כבר יעברו להקים מעבדה במדינה אחרת - זאת יכולה להיות בכייה לדורות".

"אנחנו רוצים להקים מעבדה פרטית"

  אם חשוב לכם נושא בדיקות הקורונה, מדוע לא קיבלתם את ההצעה של מנכ"ל בית חולים הדסה פרופ' זאב רוטשטיין לשכור את המתקנים בקמפוס הדסה, שמוכנים לפעולה, כמו גם סיוע בגיוס כוח אדם?

"אנחנו רוצים להקים מעבדה פרטית. ככל הידוע לי זה שטח של המדינה. רוטשטיין אמר לנו רק לקחת את השטח של המעבדה, אבל זה היה שטח קטן מדי, של 1,000 מ"ר. אנחנו מצאנו שטח בפתח תקווה של 2,800 מ"ר, וגם העדפנו שטח במרכז הארץ. בעין כרם יותר קשה לגייס כוח אדם. רוטשטיין לא בדיוק הציע לי את הדוקטורנטים, אלא רק אמר שהוא יעזור לנו להביא כוח אדם. אני אשמח לגייס כל עובד מוכשר שהוא יציע לי. כנראה גם למנכ"ל הדסה יש אינטרסים - הוא רוצה את המעבדה אצלו".

  מה תגובתך למכתב של מומחי המשפט והטכנולוגיה למשרד הבריאות שבו הם ביקשו "לפרסם את תוכן ההתקשרות לאלתר", וזאת מתוך חשש שהמידע הרפואי יזלוג למטרות אחרות ויגיע לידיים מסחריות ואחרות?

"אני מבין את החששות של אלו שכתבו את המכתב, כי מי שרואה מרחוק חברות פרטיות מסחריות שעובדות עם הסינים עלול לחשוש שהן יכולות להשיג גישה למידע גנטי. אבל חתמנו על הסכם שלא נותן לנו שום זכות לשימוש במידע. אנחנו לא יכולים לעשות כלום, זה לא שייך לנו. בגלל שידינו נקיות, אין לנו בעיה להראות את ההסכם. למעשה שלחנו להם את החלקים בהסכם שקשורים לפרטיות, אבל כותבי המכתב רוצים שהמשרד יחשוף את כל ההסכם שכולל גם תנאים עסקיים.

"בכל מקרה, אנחנו לא מכניסים ציוד שמסוגל להוציא דנ"א, מעבדה כזו היתה עולה פי 100. לגבי אזרחים ישראלים - אסור לנו ממילא לבדוק בדיקות דנ"א שלהם.

"החוזק שלנו בלעבוד ישירות עם הסינים משום שברגע שהם בונים איתנו מיזם של 50%-50%, יש להם עניין בהצלחת הפרויקט. הם רוצים שיהיו כמה שיותר בדיקות. העובדה שהם רוצים להיות שותפים מאוד חשובה להצלחת הפרויקט. אם חסרים מטושים הם יהפכו את העולם כדי להביא אותם. אני לא מטיל דופי ביבואן שרוצה להיות חלק מהפתרון ואני מאחל לו שהוא יצליח ושאנחנו נצליח".

  מה האינטרס של BGI?

"חברת BGI היא מחברות הגנטיקה הידועות העולם, והחזקה באסיה. זאת חברה שמומחית בהרכב הגנטי של נגיפים, והיא מחזרת אחרינו כבר שנה כדי להקים לנו מעבדה של בדיקות דנ"א. אנחנו החברה הגדולה בעולם בתחום מחוץ לארה"ב (והשלישית בסך הכל). BGI רצתה אותנו בתור לקוח ענק כי הממשל האמריקאי לא מאפשר לעשות עסקים עם הסינים. הם ביקרו אותנו בערך עשר פעמים בשנה האחרונה, כי רצו שנקים ביחד מעבדה באירופה. BGI שיחקה תפקיד מפתח במאבק של הסינים בקורונה, ויש לה את הניסיון הדרוש.

"הם פיתחו שיטה של בניית מעבדה בפריסה מהירה, כולל הבאת רובוטים, פס ייצור, ציוד לבדיקה ממוגנת ואת המומחים עצמם. עכשיו הם מקימים מעבדה כזאת באבו דאבי ואז הם מתוכננים לבוא לישראל. האינטרס שלנו הוא שנקים מעבדה ביחד כפי שהם רצו, אבל בישראל ולא באירופה. עוד כמה שנים, כשהקורונה תיגמר, נוכל לנצל חלק מהתשתית ולעשות הסבה לבדיקות דנ"א.

"בנוסף, אנחנו אמנם הצהרנו שמיי-הריטג' לא תגרוף רווח מהמיזם המשותף, אבל לסינים יש 50% ממנו והם יקבלו ממנו כסף. ההתחייבות של המדינה לקנות מאיתנו בדיקה לא כל כך גדולה, ואם לא יהיה צורך בהן - נעשה בדיקות גם עבור הפלסטינים, הירדנים והמצרים. גם עליהם לא נעשה כסף - תקראו לי נאיבי, אבל אני חושב שזה יכול לתרום ליחסים במזרח התיכון". 

לא התקבלה תגובה מAid Genomics לדברים. 

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה