גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקועים בסבך הסיוע: גם קרן ההלוואות החדשה מתקשה לעמוד בעומס

באוצר מעריכים כי הלוואות ב–2 מיליארד שקל יועברו בשבועיים הקרובים, אולם בעלי עסקים מדווחים על דרישות בלתי נגמרות למסמכים ואישורים, שמקשות לקבל כספים

החשכ"ל חזקיהו / צילום: איל יצהר, גלובס
החשכ"ל חזקיהו / צילום: איל יצהר, גלובס

אחרי שבשבוע שעבר אישר החשב הכללי באוצר, רוני חזקיהו, שורת הקלות בתנאי הקרן להעמדת הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים בערבות המדינה, הודיע משרדו על כך שביומיים האחרונים התקבלו למעלה מ-20 אלף פניות לקרן. על פי הודעת האוצר, הפניות נמצאות בטיפול המערכת הבנקאית וההערכה היא כי כבר בשבועיים הקרובים יועברו למעלה מ-2 מיליארד שקל ישירות לעסקים. לדברי האוצר, מאחר שהקרן התחילה למעשה לפעול מחדש בסוף השבוע האחרון, עדיין לא אושרה אף בקשה. הסיבה: זמן המינימום שלוקח לאשר בקשה עומד על שבעה ימים.

נציין, כי במסגרת הקרן יכולים עסקים בעלי מחזור של עד 400 מיליון שקל בשנה להגיש בקשה לקבלת הלוואה בסכום של 8% מהמחזור החודשי ועד ל-20 מיליון שקל, בפריסה של עד 5 שנים ועד 12 חודשי גרייס על הקרן. זאת, בנוסף כאמור להקלות שהציג האוצר, ביניהן קיצור הליכי בדיקת הבקשות, קבלת ההלוואה תוך שבעה ימים ומימון תשלום הריבית בשנה הראשונה בכל הלוואה שתועמד בקרן.

"נפלתי בבירוקרטיה"

הבעיה היא שהעסקים שהגישו בקשות לפני ה"ריסטרט" שנעשה לתנאי הקרן (לפני פרסום ההקלות והמסלול המקוצר להגשת בקשות להלוואה) לא יודעים היכן הם עומדים. האם הם צריכים להגיש את הבקשות מחדש במסלול המקוצר? האם הם מטופלים באופן אוטומטי? אף אחד לא עונה להם על השאלות הללו.

"הגשתי את הבקשה להלוואה לפני שבועיים ונאמר לי שזה עבר אוטומטית למסלול החדש. אני לא יודע איפה זה עומד, ואני לא יכול להגיש כלום כעת באתר של האוצר. בבנק היו אמורים להגיד לי מה הססטוס של הבקשה, אבל גם שם לא עונים", מספר ל"גלובס" דני סטירין, בעלי חוות הסוסים הטיפולית "החווה של דני בסתריה".

לדבריו, "נפלתי בביורוקרטיה. הבקשה בהקפאה, ואני לא יכול לפנות למסלול המהיר בלחיצת כפתור במחשב. יש סרבול נוראי, אין תשובות ויש ממש בלגן". סיטרין מתאר את האכזבה שלו מההבטחות חסרות הכיסוי של המדינה: "השקעתי את כל כולי בעסק, ובבת אחת הכול נעצר. כל העובדים בחל"ת, ויש לי הוצאות קבועות של 80 אלף שקל". מאחר שהוא נחשב לשכיר בעל שליטה (הוא המעסיק של עצמו) ולכן אינו זכאי למענק לעצמאים, מה גם שסכום המענק (עד 6,000 שקל) לא היה מציל לו את העסק, הוא פנה למסלול ההלוואה בערבות המדינה. "אני לא זכאי למענק העצמאים למרות שכל חיי אני משלם מסים כחוק. הבנתי שאין לי ברירה, אלא להגדיל את ההלוואה בערבות המדינה שכבר לקחתי בעבר. הגשתי בקשה באמצעות גוף ייעוץ הלוואות ידוע, והתברר שהבנק מאוד מקשה.

לדבריו, במצב הנוכחי עסקים לא ישרדו. "כל הדיבורים על הקלות הם סתם, בשטח אין שום הקלות ושום נעליים., ובינתיים אני קורס. שמחתי לשמוע שיש הקלות בביורוקרטיה - והתבדיתי".

"אחיזת עיניים גדולה"

בסוף השבוע האחרון חשפנו ב"גלובס" טענות קשות של יועצים המלווים את העסקים נגד הדרישות הבלתי אפשריות שמעמידים הבנקים כלפי הלווים. הדיווחים שממשיכים להגיע ל"גלובס "מצביעים על תמונת מצב עגומה של ביורוקרטיה, שלל דרישות בלתי סבירות מהבנקים ועיכובים באישור ההלוואות. גם דותן ששון, זכיין של סניף ארומה בגבעתיים, שהגיש את הבקשה שלו לקרן ההלוואות לפני ה"הקלות" המדוברות, מספר שאותן "הקלות" רק מקשות עליו יותר.

"הגשתי את הבקשה להלוואה ב-18 במרץ, ברגע שפתחו את הקרן. שבוע לאחר מכן פתאום הודיעו על ההקלות, ואז בעצם סגרו את המסלול הרגיל שהיה להגשת הבקשות והבקשה שלי נתקעה. מאחר שהכללים השתנו נאלצנו להגיש מחדש את הבקשה לאוצר. אז קיבלנו מהבנקים את הדרישות שלהם ונדהמנו. הם מבקשים ניירת מטורפת: מאזנים של 2018-2019, ואם יש גם לשליש הראשון של 2020; תדפיסים של כל הבנקים, ריכוז יתרות, תחזית תזרימים קדימה ועוד ועוד. הם מבקשים דברים שגם אם אתה רוצה לדמיין אותם אתה לא יכול, כי מי יכול לדמיין מה יהיה עם העסק שלו קדימה ומתי ייגמר בכלל המשבר.

לדברי ששון, "הבנקים למעשה חוסמים אותנו בדרישות, ואני עוד במצב טוב כי הייתה לי תוכנית מוכנה מראש שהגשתי אותה, אבל מי שמגיש עכשיו בקשה להלוואה הסיכוי שלו לקבל אותה בשבועיים-שלושה הקרובים - אפסי.

"בנוסף, ההלוואה אמורה להינתן לחשבון ייעודי, אבל לא ניתן לפתוח חשבון חדש כי אין מפגשים פרונטליים עם הבנק. האוצר מנחית הוראות, אבל לבנקים אין את הפתרון. הבנקים צוחקים כשאנחנו אומרים להם שההלווואה אמורה להינתן תוך שבעה ימים. המזל שלנו זה שארומה מגבה אותנו ונותנת לנו הלוואות ומענקים. היא מחליפה את המדינה בסיוע. רשתות קטנות לא ישרדו".

גם א’, בעל עסק שפנה לקרן, מספר על החוויה השלילית. "הגשתי את הבקשה לקבלת הלוואה וקיבלתי רשימת מכולת הזויה, שכוללת דרישה לדוח עושר, דוחות פיננסיים, מה עשיתי כדי לתמוך בעסק, אילו ביטחונות העמדתי, האם קיצצתי במשכורת ועוד. הם לא מבינים שזו הלוואה בערבות המדינה ושזה בגלל הקורונה? העסקים קורסים ויקרסו, ולאחריהם גם משפחות".

אלי שטרן, מנכ"ל חברת הייעוץ העסקי אי פרוג’קט, המסייע בימים אלה ללקוחותיו להגיש את הבקשות להלוואה, נדהם מהדרישות שהבנקים מציבים בפניהם. "לא די שהמדינה הפקירה לאורך השנים את העצמאיים וראתה בהם פרה חולבת, כעת, הם נדרשים לעבור דרך חתחתים אל מול הביורוקרטיה המתישה - כל בנק עם הדרישות שלו (מדוח מאושר אישי חתום ועד מילוי עשרות טפסים ושאלונים מייגעים מול עורכי הדין ורואי החשבון).

"האוצר לא יודע לפקח על הבנק, והבנק לא רץ, אלא זוחל. בקשות תקועות חמישה-שישה ימים ולא מועברות לסניפים כי יש שני אנשים שמטפלים ב-2,000-3,500 בקשות בכל בנק והם קורסים. זו אחיזת עיניים אחת גדולה".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי ההנחיות שניתנו לבנקים זה לעשות מיחזור לכל ההלוואות שכבר ניתנו ונמצאות בצנרת. כלומר הבנקים אמורים לבדוק את ההלוואות החדשות והישנות ולהשיב למגישי הבקשות. ואולם, עסקים שהגישו בקשות בשבועיים האחרונים לא קיבלו את אותה התשובה מהבנקים, ולכן חלקם הגישו את בקשתם מחדש, במסלול המקוצר. 

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; מטא יורדת בכ-1% לקראת הדוחות

הנאסד"ק נסחר סביב רמות הבסיס ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"