גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"90% מחברי התאחדות המלאכה והתעשייה לא זכאים למענק מהמדינה"

על רקע הנתון הזה יוצאים היום חברי התאחדות המלאכה והתעשייה להפגנה רכובה מת"א לירושלים ● ההפגנה הרכובה הקודמת שעלתה לירושלים בשבוע שעבר כללה את מרבית ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים, והשתתפו בה אלפי עצמאים שחסמו את רחובות העיר

היום (ב') אמורה רשות המסים להפקיד כ-300 מיליון שקל בחשבונותיהם של כ-80 אלף עסקים שנמצאו זכאים למענק מהמדינה בעקבות משבר הקורונה, אך המאבק של העסקים הקטנים לא שוכך לרגע. בעוד זמן קצר עתידה לצאת מתל-אביב לירושלים "הפגנת המכוניות" השנייה של העסקים הקטנים, במחאה על הפקרתם על-ידי המדינה בתקופת המשבר, כאשר הפעם המוחים הם חברי התאחדות המלאכה והתעשייה (נציגה של התעשייה הזעירה בישראל). המפגינים מייצגים עשרות אלפי מפעלים יצרניים זעירים המונים עד 20 עובדים מענפי הטקסטיל, עץ, מתכת, דפוס, פלסטיק וכן תעשיית היופי, ארגון הקוסמטיקאיות וארגון מעצבי השיער במדינת ישראל.

נשיא ההתאחדות המלאכה והתעשייה, יוסי אלקובי, מסביר כי המדינה כופפה את ידם של חברי ההתאחדות, ואין להם ברירה אלא למחות על היחס של המדינה אליהם. "תוכנית הסיוע המוצעת היא זריעת חול בעיני העצמאים והמדינה כולה. חברנו מושבתים, לא מקבלים את המענקים המובטחים והגיעו לפת לחם. נשמיע את קולנו מול כנסת ישראל".

התאחדות המלאכה והתעשייה הזעירה מונה 40,000 חברים המעסיקים כ-300,000 עובדים, שרובם נמצאים בימים אלה בחל"ת. 

הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

"הספרים והקוסמטיקאיות הם הנפגעים הראשונים"

לדברי אלקובי, ההפגנה נערכת לבקשת החברים בהתאחדות, ובעיקר הקוסמטיקאיות והספרים שנפגעו קשה מאוד מהמשבר, אך רבים מהם לא זכאים למענק או כל פיצוי מהמדינה. לדבריו, "אני הייתי נגד ההפגנה, אבל אני מבין את החברים ואת המצוקה. הספרים והקוסמטיקאיות הם הנפגעים הראשונים, הם ביקשו להפגין, ונתתי להם את ברכת הדרך, אבל אני בדאגה נוראית על בריאותם של האנשים".

לדברי אלקובי, המדינה מפקירה את התעשייה הזעירה, שמתמוטטת כיום ולא תצליח להתאושש ללא סיוע. "הסיוע שהמדינה מתהדרת בו אינו סיוע. 90% מחברי ההתאחדות אינם זכאים למענק. הגשנו שלושה בגצ"ים נגד המענק ונגד העובדה שאין מענה לבעלי שליטה שכירים וכן בדרישה לפיצוי של 5% מהירידה על המחזור לכלל העסקים בארץ, אבל כרגע שום דבר לא קורה. המדינה אדישה.

"בעניין המענק, שמנו לב שרבים מחברי ההתאחדות לא זכאים לקבל את המענק, בגלל תקרת המחזור שהועמדה על 240 אלף שקל - וזה לא נכון. למה מי שיש לו מחזור של 245 אלף שקל לא זכאי? איזו מן קביעה שרירותית זאת? לשים את האצבע ולקבוע את הגבול. צריך לבטל את התקרה ולתת לכולם את המענק. התקרה זה דבר הזוי. אז מה אם לאדם היה מחזור 241 אלף שקל, עכשיו יש לו אפס, והוא לא מקבל פיצוי. 245-300 אלף שקל מחזור ואפילו יותר, אלה רווחים הגיוניים לעסקים קטנים, ואת כולם הוציאו מתוך גבולות הפיצוי. אין להם מקור פרנסה היום, אין להם חל"ת, אין להם דמי אבטלה, ואין להם שום זכויות". 

הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

הבנקים מערימים קשיים

בנוסף מפנה אלקובי אצבע מאשימה גם לעבר הבנקים, אשר לטענתו מערימים קשיים על התעשייה הזעירה. "הבנקים מתעללים בעסקים הקטנים, לא נותנים להם שום אוויר ולא מסייעים להם בכלום. זו פשוט התעללות. משבר הקורונה גורם לקריסתם המוחלטת של המפעלים היצרניים בישראל בתחום המתכת, עץ, פלסטיק, טקסטיל, כל תחום היופי והטיפוח, מעצבי השיער ועוד - והבנקים לא עושים כלום כדי לסייע".

אלקובי פנה בעניין זה למפקחת על הבנקים, לראשי המערכת הבנקאית, לראש הממשלה, לשר האוצר ולשר הכלכלה וביקש להקפיא מיידית את כל החיובים עבור התחייבויות עתידיות, הלוואות, משכנתאות, ארנונה ושאר מסים לרבעון הקרוב כדי שהעסקים יוכלו לשרוד את המשבר.

הפנייה מגיעה על רקע מאות פניות שמגיעות למוקדי ההתאחדות, מהן עולה כי 90% מחברי ההתאחדות אינם זכאים למענק. "המדינה באטימות מוחלטת מעוניינת להמשיך ולגבות מהם תשלומים, לסגור להם את מסגרות האשראי , להחזיר צ'קים ולהתנהג כאילו שעסקים כרגיל. יש לאפשר למעסיקים ולתעשייה כולה להרים את הראש ולצאת מהמשבר הקולוסלי", אומר אלקובי. "הפגנה לא נכונה בעיניי בגלל שהבריאות של האנשים שווה הרבה יותר מכסף, אבל האנשים הגיעו למצוקה כל-כך קשה, שהם מרגישים שהם חייבים למחות על מה שעושים להם". 

קריסה מוחלטת בענף האירועים והמופעים

לשיירת הרכבים העולים לירושלים הצטרף גם המטה להצלת עולם התרבות, האירועים והמופעים. לדברי נציג המטה, "ממשלת ישראל מביאה למאות אלפי רעבים ערב החג בצל משבר הקורונה. רק בתעשייה שלנו יש 150 אלף מובטלים שחווים כבר היום קריסה מוחלטת. התוכנית הכלכלית שהוצגה רחוקה מלתת מענה אמיתי, ואנחנו קוראים לממשלה לפעול להצלתנו. 

"נכון להיום התעשייה הזאת במאה אחוז אבטלה. התעשייה היחידה והראשונה שהגיעה למצב הזה. התעשייה היחידה שנמצאת במצב של אפס פעילות החל מתחילת חודש מרץ לאור ההגבלות של מגפת הקורונה. מדובר בכ-150 אלף איש, בעלי עסקים קטנים ובינוניים, עצמאים ופרילנסרים, בהם אנשי הגברה, תאורה, תפאורה, כרטיסנים, אבטחה ועוד, אשר נותרו ללא פרנסה וללא אופק כלכלי ברור. 

"הנזק הכלכלי רק מאירועי פורים שעברו עומד על 180 מיליון שקל, והנזק העתידי רק עד לחודש אפריל מוערך בכמיליארד שקל, בעקבות ביטול כל אירועי האביב, ימי הזיכרון ויום העצמאות". 

בהפגנה השתתפו גם חברי "מסעדנים חזקים יחד". הארגון מייצג כ-5,000 בעלי מסעדות, בתי קפה וברים מכל רחבי הארץ. לדברי תומר מור, מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד", "הצטרפנו לארגון ההפגנה, מאחר שלא ניתן עוד לשטות בנו. לא ניתן להתעלם מהרס ענף המסעדנות במחי יד. ההפגנה שאנחנו משתתפים בה היא זעקה אל ממשלת ישראל להתעורר לפני קריסה של כל תעשיית המסעדנות.

"אם ממשלת ישראל לא תסייע לבעלי העסקים ותזרים להם כספים באופן מיידי, תורה על דחיית תשלומי המסים והמקדמות - זוהי תהיה בכייה לדורות עבור הכלכלה ועבור מאות אלפי מובטלים". 

לדבריו, "חשוב לזכור כי תעשיית המסעדנות בישראל מונה למעלה מ-13,000 בתי עסק, מעסיקה מעל 200,000 עובדים באופן ישיר, ובנוסף עוד כ-800,000 עובדים בדרך של העסקה עקיפה, באמצעות רכישת חומרי גלם ואחרים. תעשייה זו משרתת כ-2.5 מיליון לקוחות ביום, ובשנת 2108 ייצרה למשק מחזור של כ-20 מיליארד שקל, אשר הולך ועולה. בעשור האחרון מהווה תעשיית המסעדנות קטר צמיחה למשק הישראלי.

"אתמול עשינו מעשה והגשנו בג"ץ יחד עם מספר ארגונים עסקיים וארגוני עצמאיים, כי לא ניתן למדינה להתייחס אלינו כאל שקופים. לא ייתכן שפקידי האוצר מחליטים מי יחיה ומי ימות בהינף קולמוס". 

ההפגנה הרכובה הקודמת שעלתה לירושלים בשבוע שעבר כללה את מרבית ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים בארץ, בהם לה"ב, לשכת יועצי המס, המסעדנים ועוד, והשתתפו בה אלפי עצמאים שחסמו את רחובות העיר ירושלים עם מכוניותיהם. ההפגנה פוזרה על-ידי המשטרה, לאחר שהמוחים יצאו מרכבם באזור מוזיאון ירושלים, והיה קשה לשמור על כללי הריחוק הנדרשים בעת משבר הקורונה.

עוד כתבות

עו''ד ג'ייסון גרינבלט / צילום: תמר מצפי

האם הפסקת האש תחזיק מעמד ומה הסיכוי לנורמליזציה עם סעודיה? יועצו של טראמפ לשעבר מדבר

ג’ייסון גרינבלט, לשעבר שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון ומאדריכלי הסכמי אברהם, הגיע כאורח מיוחד לערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים ● הוא מסביר כיצד 7 באוקטובר שינה את האזור, מה ישראל תיאלץ לעשות מול חמאס ועד כמה ריאלי חידוש המגעים עם סעודיה

מו''ל גלובס, אלונה בר און, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און: "גלובס פועל מרצון אמיתי להיות גורם שמסייע בחוסן של הכלכלה הישראלית"

בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים שתיערך היום, מו"ל גלובס אלונה בר און התייחסה לאתגרים עמם התמודדה החברה הישראלית בשנים האחרונות, וכן לאתגרים עמם התמודד העיתון ● בר און: "יצירת תוכן נקי שהוא לא מלא בסימני קריאה, ולפעמים יש בו גם סימני שאלה, הייתה קשה לעיכול לרבים"

פול דונובן / צילום: UBS

מה הקשר בין מחירי הדיור לביטקוין? ההסבר של הכלכלן הבכיר מ-UBS

במהלך יותר מ־30 שנה ב־UBS, פול דונובן, הכלכלן הראשי של חטיבת ניהול ההון הגלובלי בבנק, ראה לא מעט משברים היסטוריים ● בראיון לגלובס הוא מציע לשמור על גישה זהירה בנוגע ל־AI, מעריך שהזהב מיצה את העליות, וגם: הקשר בין הקושי לקנות דירה להשקעה בביטקוין

אמריקאים רבים מחזיקים בדעות סוציאליסטיות, גם אם אינם מזדהים עם ה''מיתוג''. הפגנה בניו יורק / צילום: ap

כשאי השוויון מעמיק והאמון בכלכלה נחלש: אמריקה מאבדת אחיזה בקפיטליזם

הבחירה הגוברת במועמדים פופוליסטיים, התמיכה ברעיונות סוציאליסטיים והעמדה הציבורית כלפי עסקים גדולים משקפים מפנה עמוק בחברה האמריקאית ● אינפלציה עיקשת, שוק עבודה נחלש והצורך בהורדת ריבית יוצרים סביבה שתעמיק את הפערים הכלכליים — ותגביר את הלחץ על היציבות הפיננסית ● הפד יצטרך להתמודד עם שאלת היסוד: האם הכלים המוכרים שלו עדיין עובדים ● כתבה רביעית בסדרה

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

ביל אקמן שוקל הנפקות בו זמנית של חברה וקרן חדשה

המיליארדר ביל אקמן, מתכנן להנפיק את חברת ניהול קרנות הגידור שלו, פרשינג סקוור לציבור כבר בתחילת השנה הבאה, במקביל לקרן סגורה חדשה

ג'יליאן מייקלס / צילום: Don FLood

הכוכבת האמריקאית שסבורה: "השנאה כלפי ישראל היא קופת מזומנים של משפיענים"

התמודדות עם עודף משקל בילדות הפכה את ג'יליאן מייקלס לאימפריית כושר ובריאות משגשגת - עם תפקידי מפתח בפריים טיים, אפליקציה עתירת משתמשים, סדרת רבי–מכר והון שמוערך ב–20 מיליון דולר ● בשנים האחרונות היא אחת הדמויות הבולטות במאבק באנטישמיות בארה"ב, ולאחרונה עוררה סערה כשעזבה את תוכנית האירוח שלה בעיצומו של ויכוח בנושא ● ראיון מיוחד

מרים פיירברג / צילום: תמר מצפי

הלכה לעולמה ראש עיריית נתניה מרים פיירברג-איכר

פיירברג ז"ל כיהנה כראש העיר יותר מ-26 שנים, והתמודדה בשנים האחרונות עם מחלה קשה • היא אותרה בביתה, שם נאלצו לקבוע את מותה • מלבד תפקיד ראש העיר שאותו מילאה, פיירברג ז"ל שימשה גם יו"ר איגוד ערים לכבאות ודירקטורית במגוון גופים, בהם מקורות ומד"א

הישראליות בוול סטריט / צילום: באדיבות נאייקס, אלן צצקין, נאבן

הישראלית שצנחה במעל 20% בעקבות הדוחות, וזו שהתאוששה מהשפל

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● פלטפורמת בניית האתרים Wix נפלה בכ-24% מאז שפרסמה את דוחותיה, על רקע ירידה שנרשמה בשולי הרווח ● מנגד, נאייקס קפצה בשיעור דו־ספרתי לאחר הדוחות ● נאבן התאוששה מעט, לאחר שנפלה במעל 40% מאז הנפקתה בחודש שעבר

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

הקרב על הצעירים: הפועלים יממן את המסחר בניירות ערך לגילאי 35 ומטה

בנק הפועלים משיק חבילת הטבות לצעירים ולסטודנטים, והוא יממן להם החזר מלא של עמלות המסחר בניירות ערך בארץ ובחו"ל ● כמו כן, לקוחות אלו שיצטרפו לבנק הפועלים, ייהנו מהחזר מלא של עמלות מסוף נובמבר 2025 עד לסוף חודש יוני 2026

איציק חנגל (מימין) ויעקב ביטון. ''זה נראה נוצץ מבחוץ'' / צילום: ענבל מרמרי

המסעדן והמשקיע שעומדים מאחורי כמה מהמסעדות הטובות בישראל: "אין תשואה כזאת בשום מקום אחר"

ליעקב ביטון יש 30 שנות ניסיון ו-14 מסעדות, אבל הוא מעדיף להישאר משקיע שקט ● המסעדן המוערך איציק חנגל חבר אליו לשלושה מקומות משותפים ● בראיון משותף הם מדברים על אתגרי הענף ("יש התקפי חרדה מטורפים"), קשיי גיוס העובדים ("בכשרות אין מחסור בכוח אדם") ועל המשקיע הפסיבי בעל החברה הבורסאית: "משקיע לא יקבל תשואה כזאת בשום מקום אחר"

התחדשות עירונית בירושלים. משהו נסדק / צילום: Shutterstock

1,450 דירות ב-3 מיליון שקל בסה"כ: העסקה שחושפת את מצבו של הענף

בשנים האחרונות, למעלה מאלף יזמים רכבו על טרנד ההתחדשות העירונית, כשהפיתוי הכלכלי ברור ● החברות רצו לבורסה וביצעו שלל רכישות, אבל כש–1,450 "דירות לשיווק" עולות 3 מיליון שקל, די ברור שמשהו כבר לא עובד

לובי הבניין. אולם עצום ומרשים באורך 88 מטר שחוצה את הבניין עד מדיסון אווניו / צילום: Reuters, Anthony Behar

המגדל החדש של ג'יי.פי. מורגן צ'ייס: גורד שחקים עם נשמה אנושית

הבניין החדש של הבנק בפארק אווניו במנהטן, בעיצובו של משרד האדריכלים נורמן פוסטר, נבנה בעלות של כ־3 מיליארד דולר ● הוא מוסיף נופך מרהיב לקו הרקיע של ניו יורק ומשלב רגישות אנושית והתחשבות בשכונה, חרף ממדיו האדירים

מייקל רפפורט, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: תמר מצפי

מייקל רפפורט: "ישראל צריכה להיפטר מהמושג הסברה, כי היא לא צריכה להסביר שום דבר"

"נעלבתי מכך ששחקנים לא יכלו לתמוך בישראל בזמן שהיו חטופים בשבי. זו מבוכה", אמר השחקן והאקטיביסט הפרו-ישראלי מייקל רפפורט בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס ● בעוד כמעט כל שחקני הוליווד, לרבות היהודים שבהם, נאלמו דום או יצאו כנגד ישראל אחרי ה-7 באוקטובר, רפפורט היה בין אלה שהשמיעו קול צלול וברור בעד ישראל

Plasan SandCat MK-IV / צילום: צילום מסך

המדינה הדרום אמריקאית שתרכוש רכבים ממוגנים מישראל

משרד ההגנה של פרו בחר במכרז לרכישת 56 רכבים משוריינים מתוצרת פלסן סאסא תמורת כ־23.8 מיליון דולר ● רפאל הציגה טיל חדש מסדרת ספייק ● ברפובליקת מאלי קיימו את התערוכה הביטחונית הראשונה של המדינה, אך ללא הזמנה של מדינות מערביות ● וגם: אנדוריל האמריקאית מתכננת הקמת מיזם משותף עם הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דירה במגדל המלך דוד בתל אביב / צילום: ניר וייס־ודררו

בכמה נמכרה דירה עם 7 חדרים במגדל המלך דוד בתל אביב?

הדירה במגדל המלך דוד בתל אביב, בת 7 חדרים, נמכרה במחיר נמוך מהמקובל בשוק ● מגדל המלך דוד צמוד למלון דן, ושייך למשפחת מגדלי יוקרה ראשונים שהוקמו בעיר - ביניהם גם גן העיר ובזל ● בעבר נרשמו במגדל עסקאות במחירים של 100 אלף שקל למ"ר ויותר

מתוך ''משל החמ''ל - התצפיתניות של גזרת עזה'' / צילום: באדיבות היוצרת וספירו סרטים

"משל החמ"ל": אי אפשר להסיר את המבט

המיצג החדש במוזיאון תל אביב לאמנות של הבמאית והתסריטאית טליה לביא מביא את סיפורן של התצפיתניות בגזרת עזה ב-2016-2024 ● לא מדובר בתחקיר ההתרחשות ב-7 באוקטובר, אבל הסיפורים של הנשים הללו מלמדים יותר מכל מה באמת היה שם

וול סטריט / צילום: ap

וול סטריט ננעלה בעליות; שער הביטקוין עומד על כ-84 אלף דולר

לאחר יום מסחר תנודתי - נעילה מעורבת באירופה ● הביטקוין ממשיך בדעיכה ויורד מתחת ל-84 אלף דולר למטבע ● המסחר באסיה נסגר בירידות חדות: הקוספי צלל ב-3.8% והנייקי ירד ב-2.3% ● אמש, וול סטריט ננעלה בירידות, למרות מיני ראלי בתחילת המסחר ● שער הדולר עומד כעת על 3.29 שקלים

ליטל לשם / צילום: באדיבות Protego

בילדות היא נדדה בין בסיסי צה"ל. היום היא מובילה קרן לחברות ביטחוניות

"החודש קרביין נמכרה ב–625 מיליון דולר. למרות שאני כבר לא שם, האקזיט משמעותי מאוד מבחינתי, כי לא מכרתי את המניות שלי בניגוד לאחרים" ● שיחה קצרה עם ליטל לשם, מייסדת קרן פרוטגו להשקעה בטכנולוגיות ביטחוניות

איך לנהל עובדים שהם ''גם וגם'' - ולהרוויח מזה / צילום: Shutterstock

מנהלת מכירות ביום, בעלת מכון כושר בלילה: איך לנהל עובדים שהם "גם וגם" - ולהרוויח מזה

יותר ויותר עובדים משלבים כיום משרות קבועות עם עבודות עצמאיות ● 6 פרקטיקות יעזרו למנהלים לשמור על רמת המחוברות שלהם לארגון בדומה לזו של עובדים "מסורתיים"