גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"90% מחברי התאחדות המלאכה והתעשייה לא זכאים למענק מהמדינה"

על רקע הנתון הזה יוצאים היום חברי התאחדות המלאכה והתעשייה להפגנה רכובה מת"א לירושלים ● ההפגנה הרכובה הקודמת שעלתה לירושלים בשבוע שעבר כללה את מרבית ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים, והשתתפו בה אלפי עצמאים שחסמו את רחובות העיר

היום (ב') אמורה רשות המסים להפקיד כ-300 מיליון שקל בחשבונותיהם של כ-80 אלף עסקים שנמצאו זכאים למענק מהמדינה בעקבות משבר הקורונה, אך המאבק של העסקים הקטנים לא שוכך לרגע. בעוד זמן קצר עתידה לצאת מתל-אביב לירושלים "הפגנת המכוניות" השנייה של העסקים הקטנים, במחאה על הפקרתם על-ידי המדינה בתקופת המשבר, כאשר הפעם המוחים הם חברי התאחדות המלאכה והתעשייה (נציגה של התעשייה הזעירה בישראל). המפגינים מייצגים עשרות אלפי מפעלים יצרניים זעירים המונים עד 20 עובדים מענפי הטקסטיל, עץ, מתכת, דפוס, פלסטיק וכן תעשיית היופי, ארגון הקוסמטיקאיות וארגון מעצבי השיער במדינת ישראל.

נשיא ההתאחדות המלאכה והתעשייה, יוסי אלקובי, מסביר כי המדינה כופפה את ידם של חברי ההתאחדות, ואין להם ברירה אלא למחות על היחס של המדינה אליהם. "תוכנית הסיוע המוצעת היא זריעת חול בעיני העצמאים והמדינה כולה. חברנו מושבתים, לא מקבלים את המענקים המובטחים והגיעו לפת לחם. נשמיע את קולנו מול כנסת ישראל".

התאחדות המלאכה והתעשייה הזעירה מונה 40,000 חברים המעסיקים כ-300,000 עובדים, שרובם נמצאים בימים אלה בחל"ת. 

הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

"הספרים והקוסמטיקאיות הם הנפגעים הראשונים"

לדברי אלקובי, ההפגנה נערכת לבקשת החברים בהתאחדות, ובעיקר הקוסמטיקאיות והספרים שנפגעו קשה מאוד מהמשבר, אך רבים מהם לא זכאים למענק או כל פיצוי מהמדינה. לדבריו, "אני הייתי נגד ההפגנה, אבל אני מבין את החברים ואת המצוקה. הספרים והקוסמטיקאיות הם הנפגעים הראשונים, הם ביקשו להפגין, ונתתי להם את ברכת הדרך, אבל אני בדאגה נוראית על בריאותם של האנשים".

לדברי אלקובי, המדינה מפקירה את התעשייה הזעירה, שמתמוטטת כיום ולא תצליח להתאושש ללא סיוע. "הסיוע שהמדינה מתהדרת בו אינו סיוע. 90% מחברי ההתאחדות אינם זכאים למענק. הגשנו שלושה בגצ"ים נגד המענק ונגד העובדה שאין מענה לבעלי שליטה שכירים וכן בדרישה לפיצוי של 5% מהירידה על המחזור לכלל העסקים בארץ, אבל כרגע שום דבר לא קורה. המדינה אדישה.

"בעניין המענק, שמנו לב שרבים מחברי ההתאחדות לא זכאים לקבל את המענק, בגלל תקרת המחזור שהועמדה על 240 אלף שקל - וזה לא נכון. למה מי שיש לו מחזור של 245 אלף שקל לא זכאי? איזו מן קביעה שרירותית זאת? לשים את האצבע ולקבוע את הגבול. צריך לבטל את התקרה ולתת לכולם את המענק. התקרה זה דבר הזוי. אז מה אם לאדם היה מחזור 241 אלף שקל, עכשיו יש לו אפס, והוא לא מקבל פיצוי. 245-300 אלף שקל מחזור ואפילו יותר, אלה רווחים הגיוניים לעסקים קטנים, ואת כולם הוציאו מתוך גבולות הפיצוי. אין להם מקור פרנסה היום, אין להם חל"ת, אין להם דמי אבטלה, ואין להם שום זכויות". 

הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

הבנקים מערימים קשיים

בנוסף מפנה אלקובי אצבע מאשימה גם לעבר הבנקים, אשר לטענתו מערימים קשיים על התעשייה הזעירה. "הבנקים מתעללים בעסקים הקטנים, לא נותנים להם שום אוויר ולא מסייעים להם בכלום. זו פשוט התעללות. משבר הקורונה גורם לקריסתם המוחלטת של המפעלים היצרניים בישראל בתחום המתכת, עץ, פלסטיק, טקסטיל, כל תחום היופי והטיפוח, מעצבי השיער ועוד - והבנקים לא עושים כלום כדי לסייע".

אלקובי פנה בעניין זה למפקחת על הבנקים, לראשי המערכת הבנקאית, לראש הממשלה, לשר האוצר ולשר הכלכלה וביקש להקפיא מיידית את כל החיובים עבור התחייבויות עתידיות, הלוואות, משכנתאות, ארנונה ושאר מסים לרבעון הקרוב כדי שהעסקים יוכלו לשרוד את המשבר.

הפנייה מגיעה על רקע מאות פניות שמגיעות למוקדי ההתאחדות, מהן עולה כי 90% מחברי ההתאחדות אינם זכאים למענק. "המדינה באטימות מוחלטת מעוניינת להמשיך ולגבות מהם תשלומים, לסגור להם את מסגרות האשראי , להחזיר צ'קים ולהתנהג כאילו שעסקים כרגיל. יש לאפשר למעסיקים ולתעשייה כולה להרים את הראש ולצאת מהמשבר הקולוסלי", אומר אלקובי. "הפגנה לא נכונה בעיניי בגלל שהבריאות של האנשים שווה הרבה יותר מכסף, אבל האנשים הגיעו למצוקה כל-כך קשה, שהם מרגישים שהם חייבים למחות על מה שעושים להם". 

קריסה מוחלטת בענף האירועים והמופעים

לשיירת הרכבים העולים לירושלים הצטרף גם המטה להצלת עולם התרבות, האירועים והמופעים. לדברי נציג המטה, "ממשלת ישראל מביאה למאות אלפי רעבים ערב החג בצל משבר הקורונה. רק בתעשייה שלנו יש 150 אלף מובטלים שחווים כבר היום קריסה מוחלטת. התוכנית הכלכלית שהוצגה רחוקה מלתת מענה אמיתי, ואנחנו קוראים לממשלה לפעול להצלתנו. 

"נכון להיום התעשייה הזאת במאה אחוז אבטלה. התעשייה היחידה והראשונה שהגיעה למצב הזה. התעשייה היחידה שנמצאת במצב של אפס פעילות החל מתחילת חודש מרץ לאור ההגבלות של מגפת הקורונה. מדובר בכ-150 אלף איש, בעלי עסקים קטנים ובינוניים, עצמאים ופרילנסרים, בהם אנשי הגברה, תאורה, תפאורה, כרטיסנים, אבטחה ועוד, אשר נותרו ללא פרנסה וללא אופק כלכלי ברור. 

"הנזק הכלכלי רק מאירועי פורים שעברו עומד על 180 מיליון שקל, והנזק העתידי רק עד לחודש אפריל מוערך בכמיליארד שקל, בעקבות ביטול כל אירועי האביב, ימי הזיכרון ויום העצמאות". 

בהפגנה השתתפו גם חברי "מסעדנים חזקים יחד". הארגון מייצג כ-5,000 בעלי מסעדות, בתי קפה וברים מכל רחבי הארץ. לדברי תומר מור, מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד", "הצטרפנו לארגון ההפגנה, מאחר שלא ניתן עוד לשטות בנו. לא ניתן להתעלם מהרס ענף המסעדנות במחי יד. ההפגנה שאנחנו משתתפים בה היא זעקה אל ממשלת ישראל להתעורר לפני קריסה של כל תעשיית המסעדנות.

"אם ממשלת ישראל לא תסייע לבעלי העסקים ותזרים להם כספים באופן מיידי, תורה על דחיית תשלומי המסים והמקדמות - זוהי תהיה בכייה לדורות עבור הכלכלה ועבור מאות אלפי מובטלים". 

לדבריו, "חשוב לזכור כי תעשיית המסעדנות בישראל מונה למעלה מ-13,000 בתי עסק, מעסיקה מעל 200,000 עובדים באופן ישיר, ובנוסף עוד כ-800,000 עובדים בדרך של העסקה עקיפה, באמצעות רכישת חומרי גלם ואחרים. תעשייה זו משרתת כ-2.5 מיליון לקוחות ביום, ובשנת 2108 ייצרה למשק מחזור של כ-20 מיליארד שקל, אשר הולך ועולה. בעשור האחרון מהווה תעשיית המסעדנות קטר צמיחה למשק הישראלי.

"אתמול עשינו מעשה והגשנו בג"ץ יחד עם מספר ארגונים עסקיים וארגוני עצמאיים, כי לא ניתן למדינה להתייחס אלינו כאל שקופים. לא ייתכן שפקידי האוצר מחליטים מי יחיה ומי ימות בהינף קולמוס". 

ההפגנה הרכובה הקודמת שעלתה לירושלים בשבוע שעבר כללה את מרבית ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים בארץ, בהם לה"ב, לשכת יועצי המס, המסעדנים ועוד, והשתתפו בה אלפי עצמאים שחסמו את רחובות העיר ירושלים עם מכוניותיהם. ההפגנה פוזרה על-ידי המשטרה, לאחר שהמוחים יצאו מרכבם באזור מוזיאון ירושלים, והיה קשה לשמור על כללי הריחוק הנדרשים בעת משבר הקורונה.

עוד כתבות

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מסמכי אפשטיין

מסמכי אפשטיין: תיבת הפנדורה שמרעידה את העולם העסקי

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"