גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"90% מחברי התאחדות המלאכה והתעשייה לא זכאים למענק מהמדינה"

על רקע הנתון הזה יוצאים היום חברי התאחדות המלאכה והתעשייה להפגנה רכובה מת"א לירושלים ● ההפגנה הרכובה הקודמת שעלתה לירושלים בשבוע שעבר כללה את מרבית ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים, והשתתפו בה אלפי עצמאים שחסמו את רחובות העיר

היום (ב') אמורה רשות המסים להפקיד כ-300 מיליון שקל בחשבונותיהם של כ-80 אלף עסקים שנמצאו זכאים למענק מהמדינה בעקבות משבר הקורונה, אך המאבק של העסקים הקטנים לא שוכך לרגע. בעוד זמן קצר עתידה לצאת מתל-אביב לירושלים "הפגנת המכוניות" השנייה של העסקים הקטנים, במחאה על הפקרתם על-ידי המדינה בתקופת המשבר, כאשר הפעם המוחים הם חברי התאחדות המלאכה והתעשייה (נציגה של התעשייה הזעירה בישראל). המפגינים מייצגים עשרות אלפי מפעלים יצרניים זעירים המונים עד 20 עובדים מענפי הטקסטיל, עץ, מתכת, דפוס, פלסטיק וכן תעשיית היופי, ארגון הקוסמטיקאיות וארגון מעצבי השיער במדינת ישראל.

נשיא ההתאחדות המלאכה והתעשייה, יוסי אלקובי, מסביר כי המדינה כופפה את ידם של חברי ההתאחדות, ואין להם ברירה אלא למחות על היחס של המדינה אליהם. "תוכנית הסיוע המוצעת היא זריעת חול בעיני העצמאים והמדינה כולה. חברנו מושבתים, לא מקבלים את המענקים המובטחים והגיעו לפת לחם. נשמיע את קולנו מול כנסת ישראל".

התאחדות המלאכה והתעשייה הזעירה מונה 40,000 חברים המעסיקים כ-300,000 עובדים, שרובם נמצאים בימים אלה בחל"ת. 

הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

"הספרים והקוסמטיקאיות הם הנפגעים הראשונים"

לדברי אלקובי, ההפגנה נערכת לבקשת החברים בהתאחדות, ובעיקר הקוסמטיקאיות והספרים שנפגעו קשה מאוד מהמשבר, אך רבים מהם לא זכאים למענק או כל פיצוי מהמדינה. לדבריו, "אני הייתי נגד ההפגנה, אבל אני מבין את החברים ואת המצוקה. הספרים והקוסמטיקאיות הם הנפגעים הראשונים, הם ביקשו להפגין, ונתתי להם את ברכת הדרך, אבל אני בדאגה נוראית על בריאותם של האנשים".

לדברי אלקובי, המדינה מפקירה את התעשייה הזעירה, שמתמוטטת כיום ולא תצליח להתאושש ללא סיוע. "הסיוע שהמדינה מתהדרת בו אינו סיוע. 90% מחברי ההתאחדות אינם זכאים למענק. הגשנו שלושה בגצ"ים נגד המענק ונגד העובדה שאין מענה לבעלי שליטה שכירים וכן בדרישה לפיצוי של 5% מהירידה על המחזור לכלל העסקים בארץ, אבל כרגע שום דבר לא קורה. המדינה אדישה.

"בעניין המענק, שמנו לב שרבים מחברי ההתאחדות לא זכאים לקבל את המענק, בגלל תקרת המחזור שהועמדה על 240 אלף שקל - וזה לא נכון. למה מי שיש לו מחזור של 245 אלף שקל לא זכאי? איזו מן קביעה שרירותית זאת? לשים את האצבע ולקבוע את הגבול. צריך לבטל את התקרה ולתת לכולם את המענק. התקרה זה דבר הזוי. אז מה אם לאדם היה מחזור 241 אלף שקל, עכשיו יש לו אפס, והוא לא מקבל פיצוי. 245-300 אלף שקל מחזור ואפילו יותר, אלה רווחים הגיוניים לעסקים קטנים, ואת כולם הוציאו מתוך גבולות הפיצוי. אין להם מקור פרנסה היום, אין להם חל"ת, אין להם דמי אבטלה, ואין להם שום זכויות". 

הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

הבנקים מערימים קשיים

בנוסף מפנה אלקובי אצבע מאשימה גם לעבר הבנקים, אשר לטענתו מערימים קשיים על התעשייה הזעירה. "הבנקים מתעללים בעסקים הקטנים, לא נותנים להם שום אוויר ולא מסייעים להם בכלום. זו פשוט התעללות. משבר הקורונה גורם לקריסתם המוחלטת של המפעלים היצרניים בישראל בתחום המתכת, עץ, פלסטיק, טקסטיל, כל תחום היופי והטיפוח, מעצבי השיער ועוד - והבנקים לא עושים כלום כדי לסייע".

אלקובי פנה בעניין זה למפקחת על הבנקים, לראשי המערכת הבנקאית, לראש הממשלה, לשר האוצר ולשר הכלכלה וביקש להקפיא מיידית את כל החיובים עבור התחייבויות עתידיות, הלוואות, משכנתאות, ארנונה ושאר מסים לרבעון הקרוב כדי שהעסקים יוכלו לשרוד את המשבר.

הפנייה מגיעה על רקע מאות פניות שמגיעות למוקדי ההתאחדות, מהן עולה כי 90% מחברי ההתאחדות אינם זכאים למענק. "המדינה באטימות מוחלטת מעוניינת להמשיך ולגבות מהם תשלומים, לסגור להם את מסגרות האשראי , להחזיר צ'קים ולהתנהג כאילו שעסקים כרגיל. יש לאפשר למעסיקים ולתעשייה כולה להרים את הראש ולצאת מהמשבר הקולוסלי", אומר אלקובי. "הפגנה לא נכונה בעיניי בגלל שהבריאות של האנשים שווה הרבה יותר מכסף, אבל האנשים הגיעו למצוקה כל-כך קשה, שהם מרגישים שהם חייבים למחות על מה שעושים להם". 

קריסה מוחלטת בענף האירועים והמופעים

לשיירת הרכבים העולים לירושלים הצטרף גם המטה להצלת עולם התרבות, האירועים והמופעים. לדברי נציג המטה, "ממשלת ישראל מביאה למאות אלפי רעבים ערב החג בצל משבר הקורונה. רק בתעשייה שלנו יש 150 אלף מובטלים שחווים כבר היום קריסה מוחלטת. התוכנית הכלכלית שהוצגה רחוקה מלתת מענה אמיתי, ואנחנו קוראים לממשלה לפעול להצלתנו. 

"נכון להיום התעשייה הזאת במאה אחוז אבטלה. התעשייה היחידה והראשונה שהגיעה למצב הזה. התעשייה היחידה שנמצאת במצב של אפס פעילות החל מתחילת חודש מרץ לאור ההגבלות של מגפת הקורונה. מדובר בכ-150 אלף איש, בעלי עסקים קטנים ובינוניים, עצמאים ופרילנסרים, בהם אנשי הגברה, תאורה, תפאורה, כרטיסנים, אבטחה ועוד, אשר נותרו ללא פרנסה וללא אופק כלכלי ברור. 

"הנזק הכלכלי רק מאירועי פורים שעברו עומד על 180 מיליון שקל, והנזק העתידי רק עד לחודש אפריל מוערך בכמיליארד שקל, בעקבות ביטול כל אירועי האביב, ימי הזיכרון ויום העצמאות". 

בהפגנה השתתפו גם חברי "מסעדנים חזקים יחד". הארגון מייצג כ-5,000 בעלי מסעדות, בתי קפה וברים מכל רחבי הארץ. לדברי תומר מור, מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד", "הצטרפנו לארגון ההפגנה, מאחר שלא ניתן עוד לשטות בנו. לא ניתן להתעלם מהרס ענף המסעדנות במחי יד. ההפגנה שאנחנו משתתפים בה היא זעקה אל ממשלת ישראל להתעורר לפני קריסה של כל תעשיית המסעדנות.

"אם ממשלת ישראל לא תסייע לבעלי העסקים ותזרים להם כספים באופן מיידי, תורה על דחיית תשלומי המסים והמקדמות - זוהי תהיה בכייה לדורות עבור הכלכלה ועבור מאות אלפי מובטלים". 

לדבריו, "חשוב לזכור כי תעשיית המסעדנות בישראל מונה למעלה מ-13,000 בתי עסק, מעסיקה מעל 200,000 עובדים באופן ישיר, ובנוסף עוד כ-800,000 עובדים בדרך של העסקה עקיפה, באמצעות רכישת חומרי גלם ואחרים. תעשייה זו משרתת כ-2.5 מיליון לקוחות ביום, ובשנת 2108 ייצרה למשק מחזור של כ-20 מיליארד שקל, אשר הולך ועולה. בעשור האחרון מהווה תעשיית המסעדנות קטר צמיחה למשק הישראלי.

"אתמול עשינו מעשה והגשנו בג"ץ יחד עם מספר ארגונים עסקיים וארגוני עצמאיים, כי לא ניתן למדינה להתייחס אלינו כאל שקופים. לא ייתכן שפקידי האוצר מחליטים מי יחיה ומי ימות בהינף קולמוס". 

ההפגנה הרכובה הקודמת שעלתה לירושלים בשבוע שעבר כללה את מרבית ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים בארץ, בהם לה"ב, לשכת יועצי המס, המסעדנים ועוד, והשתתפו בה אלפי עצמאים שחסמו את רחובות העיר ירושלים עם מכוניותיהם. ההפגנה פוזרה על-ידי המשטרה, לאחר שהמוחים יצאו מרכבם באזור מוזיאון ירושלים, והיה קשה לשמור על כללי הריחוק הנדרשים בעת משבר הקורונה.

עוד כתבות

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

התקרה בגמל להשקעה מתעדכנת: כמה ניתן יהיה להפקיד בשנה הבאה?

בקופות הגמל להשקעה ניתן כיום להפקיד סכום של עד 81.7 אלף שקל בשנה וליהנות מהטבת מס משמעותית ● החל מ-1 בינואר התקרה מתעדכנת בהתאם לאינפלציה

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

התחזית של חברות הדירוג / צילום: Shutterstock

הלייזר ישנה את התמונה, הדיור ייתקע - ומה עם יוקר המחיה? תחזית חברות הדירוג ל-2026

לאחר שנה אדירה לתעשיות הביטחוניות, ב־S&P מעריכים מעלות כי "נראה מעבר מייצור התקפי לייצור הגנתי", וכי הלייזר "ישנה את התמונה" ● מידרוג צופה כי מחירי הדירות הגבוהים, יוקר המחיה והצפי להמשך שחיקה במחירים צפויים להגביל את חזרת הביקושים בענף

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

פרויקט הענק עובר לשלב הביצוע: הונחה אבן הפינה להקמת המטרו בגוש דן

בטקס רשמי שנערך הבוקר, הפרויקט שאמור לשנות את מפת התחבורה במרכז הארץ עובר משלב התכנון לשלב ביצועי ראשון ● רשת המטרו צפויה לכלול 3 קווים שיחברו בין 24 רשויות לאורך 300 ק"מ של מנהרות ● עם זאת, המטרו עדיין ניצב בפני שורה ארוכה של אתגרים - תכנוניים, ניהוליים ותפעוליים

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

האקזיט הענק של פורר וסרצ׳לייט: ביקום מחלקת 2.8 מיליארד שקל לבעלי המניות

כחודש לאחר שהשלימה את מכירת מניותיה בבזק, בי קומיוניקיישן הולכת לפירוק ותחלק את המזומן שבקופתה לבעלי המניות ● קרן סרצ'לייט תקבל 1.86 מיליארד שקל, ודוד פורר יקבל 350 מיליון שקל

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

מרקו רוביו, מזכיר המדינה של ארה''ב / צילום: ap, Mark Schiefelbein

רוביו: "מקווים שהשיחות בין לבנון לישראל יביאו להתקדמות וימנעו עימות"

היום התקיים בנאקורה שבגבול בין ישראל ללבנון הסבב השני של שיחות בין המדינות תחת חסות ארה"ב ● בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, מניות האנרגיה זינקו

ת"א 35 עלה בכ-0.7% לשיא ה-59 שלו השנה ● השקל תנודתי לאחר פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב ● מניות התקשורת יורדות ומעיבות על השוק, מנגד אישור עסקת הגז תומכת בשוק ● אפקון גייסה 74 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים, מור תהפוך לבעלת עניין ● ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ברבע אחוז כצפוי

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מי ירוויח ומה זה יעשה למחירי החשמל בישראל: כל מה שכדאי לדעת על עסקת הגז הענקית עם מצרים

עסקת הגז הגדולה בתולדות ישראל צפויה לצאת דרך, לאחר שמשרד האנרגיה אישר את היתר היצוא הסופי למאגר לוויתן ● מי ירוויח מהעסקה, מה זה יעשה למחירי החשמל, ואיך זה ישפיע על מצרים? ● גלובס עושה סדר

אלון שטאובר / צילום: אפרת קופר

"יש תחושה של הזדמנויות בשוק": המנכ"ל שקנה חברת נדל"ן ותיקה בראיון

אלון שטאובר, מנכ"ל ושותף בקבוצת מסד עוז, נכנס לאחרונה גם לתפקיד מנכ"ל משותף בחברת אמריקה ישראל לאחר השלמה של מיזוג בין החברות, וכעת נערך להנפקה בשנתיים הקרובות ● מסד עוז מנהלת כיום פרויקטים בהיקף של 40 מיליארד שקל, ומה שחסר לה זה רק מהנדסים

ראשת ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י בפרלמנט. האישה הראשונה בתפקיד / צילום: ap, Eugene Hoshiko

התיירות הישראלית ליפן קפצה ב־88% מהשנה שעברה. זו הסיבה האמיתית

הציבור המזדקן, התוצר המתכווץ והיחלשות המטבע הכניסו את הכלכלה הרביעית בגודלה לסחרור, וחבילת תמריצים ממשלתית כבר יצאה לדרך ● אבל כשהשמיים מתקדרים מעל ארץ השמש העולה, נדמה שדווקא לישראלים נוצרות הזדמנויות יוצאות דופן - מההייטק והביטחון ועד החופשה שהוזלה

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"'ק עלה ב-1.4%

נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר הפתיעו לטובה ועמדו על 2.7%, מה שהוביל לעליות בוול סטריט ● נעילה חיובית באירופה, הדאקס קפץ בכ-1.1% ● מחר צפוי להיות יום תנודתי במיוחד ● חברת הספנות הישראלית צים עומדת למכירה, אך MSC מכחישה שהיא הרוכשת ● הבנק המרכזי של האיחוד האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ל-3.75%

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות