גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"90% מחברי התאחדות המלאכה והתעשייה לא זכאים למענק מהמדינה"

על רקע הנתון הזה יוצאים היום חברי התאחדות המלאכה והתעשייה להפגנה רכובה מת"א לירושלים ● ההפגנה הרכובה הקודמת שעלתה לירושלים בשבוע שעבר כללה את מרבית ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים, והשתתפו בה אלפי עצמאים שחסמו את רחובות העיר

היום (ב') אמורה רשות המסים להפקיד כ-300 מיליון שקל בחשבונותיהם של כ-80 אלף עסקים שנמצאו זכאים למענק מהמדינה בעקבות משבר הקורונה, אך המאבק של העסקים הקטנים לא שוכך לרגע. בעוד זמן קצר עתידה לצאת מתל-אביב לירושלים "הפגנת המכוניות" השנייה של העסקים הקטנים, במחאה על הפקרתם על-ידי המדינה בתקופת המשבר, כאשר הפעם המוחים הם חברי התאחדות המלאכה והתעשייה (נציגה של התעשייה הזעירה בישראל). המפגינים מייצגים עשרות אלפי מפעלים יצרניים זעירים המונים עד 20 עובדים מענפי הטקסטיל, עץ, מתכת, דפוס, פלסטיק וכן תעשיית היופי, ארגון הקוסמטיקאיות וארגון מעצבי השיער במדינת ישראל.

נשיא ההתאחדות המלאכה והתעשייה, יוסי אלקובי, מסביר כי המדינה כופפה את ידם של חברי ההתאחדות, ואין להם ברירה אלא למחות על היחס של המדינה אליהם. "תוכנית הסיוע המוצעת היא זריעת חול בעיני העצמאים והמדינה כולה. חברנו מושבתים, לא מקבלים את המענקים המובטחים והגיעו לפת לחם. נשמיע את קולנו מול כנסת ישראל".

התאחדות המלאכה והתעשייה הזעירה מונה 40,000 חברים המעסיקים כ-300,000 עובדים, שרובם נמצאים בימים אלה בחל"ת. 

הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

"הספרים והקוסמטיקאיות הם הנפגעים הראשונים"

לדברי אלקובי, ההפגנה נערכת לבקשת החברים בהתאחדות, ובעיקר הקוסמטיקאיות והספרים שנפגעו קשה מאוד מהמשבר, אך רבים מהם לא זכאים למענק או כל פיצוי מהמדינה. לדבריו, "אני הייתי נגד ההפגנה, אבל אני מבין את החברים ואת המצוקה. הספרים והקוסמטיקאיות הם הנפגעים הראשונים, הם ביקשו להפגין, ונתתי להם את ברכת הדרך, אבל אני בדאגה נוראית על בריאותם של האנשים".

לדברי אלקובי, המדינה מפקירה את התעשייה הזעירה, שמתמוטטת כיום ולא תצליח להתאושש ללא סיוע. "הסיוע שהמדינה מתהדרת בו אינו סיוע. 90% מחברי ההתאחדות אינם זכאים למענק. הגשנו שלושה בגצ"ים נגד המענק ונגד העובדה שאין מענה לבעלי שליטה שכירים וכן בדרישה לפיצוי של 5% מהירידה על המחזור לכלל העסקים בארץ, אבל כרגע שום דבר לא קורה. המדינה אדישה.

"בעניין המענק, שמנו לב שרבים מחברי ההתאחדות לא זכאים לקבל את המענק, בגלל תקרת המחזור שהועמדה על 240 אלף שקל - וזה לא נכון. למה מי שיש לו מחזור של 245 אלף שקל לא זכאי? איזו מן קביעה שרירותית זאת? לשים את האצבע ולקבוע את הגבול. צריך לבטל את התקרה ולתת לכולם את המענק. התקרה זה דבר הזוי. אז מה אם לאדם היה מחזור 241 אלף שקל, עכשיו יש לו אפס, והוא לא מקבל פיצוי. 245-300 אלף שקל מחזור ואפילו יותר, אלה רווחים הגיוניים לעסקים קטנים, ואת כולם הוציאו מתוך גבולות הפיצוי. אין להם מקור פרנסה היום, אין להם חל"ת, אין להם דמי אבטלה, ואין להם שום זכויות". 

הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

הבנקים מערימים קשיים

בנוסף מפנה אלקובי אצבע מאשימה גם לעבר הבנקים, אשר לטענתו מערימים קשיים על התעשייה הזעירה. "הבנקים מתעללים בעסקים הקטנים, לא נותנים להם שום אוויר ולא מסייעים להם בכלום. זו פשוט התעללות. משבר הקורונה גורם לקריסתם המוחלטת של המפעלים היצרניים בישראל בתחום המתכת, עץ, פלסטיק, טקסטיל, כל תחום היופי והטיפוח, מעצבי השיער ועוד - והבנקים לא עושים כלום כדי לסייע".

אלקובי פנה בעניין זה למפקחת על הבנקים, לראשי המערכת הבנקאית, לראש הממשלה, לשר האוצר ולשר הכלכלה וביקש להקפיא מיידית את כל החיובים עבור התחייבויות עתידיות, הלוואות, משכנתאות, ארנונה ושאר מסים לרבעון הקרוב כדי שהעסקים יוכלו לשרוד את המשבר.

הפנייה מגיעה על רקע מאות פניות שמגיעות למוקדי ההתאחדות, מהן עולה כי 90% מחברי ההתאחדות אינם זכאים למענק. "המדינה באטימות מוחלטת מעוניינת להמשיך ולגבות מהם תשלומים, לסגור להם את מסגרות האשראי , להחזיר צ'קים ולהתנהג כאילו שעסקים כרגיל. יש לאפשר למעסיקים ולתעשייה כולה להרים את הראש ולצאת מהמשבר הקולוסלי", אומר אלקובי. "הפגנה לא נכונה בעיניי בגלל שהבריאות של האנשים שווה הרבה יותר מכסף, אבל האנשים הגיעו למצוקה כל-כך קשה, שהם מרגישים שהם חייבים למחות על מה שעושים להם". 

קריסה מוחלטת בענף האירועים והמופעים

לשיירת הרכבים העולים לירושלים הצטרף גם המטה להצלת עולם התרבות, האירועים והמופעים. לדברי נציג המטה, "ממשלת ישראל מביאה למאות אלפי רעבים ערב החג בצל משבר הקורונה. רק בתעשייה שלנו יש 150 אלף מובטלים שחווים כבר היום קריסה מוחלטת. התוכנית הכלכלית שהוצגה רחוקה מלתת מענה אמיתי, ואנחנו קוראים לממשלה לפעול להצלתנו. 

"נכון להיום התעשייה הזאת במאה אחוז אבטלה. התעשייה היחידה והראשונה שהגיעה למצב הזה. התעשייה היחידה שנמצאת במצב של אפס פעילות החל מתחילת חודש מרץ לאור ההגבלות של מגפת הקורונה. מדובר בכ-150 אלף איש, בעלי עסקים קטנים ובינוניים, עצמאים ופרילנסרים, בהם אנשי הגברה, תאורה, תפאורה, כרטיסנים, אבטחה ועוד, אשר נותרו ללא פרנסה וללא אופק כלכלי ברור. 

"הנזק הכלכלי רק מאירועי פורים שעברו עומד על 180 מיליון שקל, והנזק העתידי רק עד לחודש אפריל מוערך בכמיליארד שקל, בעקבות ביטול כל אירועי האביב, ימי הזיכרון ויום העצמאות". 

בהפגנה השתתפו גם חברי "מסעדנים חזקים יחד". הארגון מייצג כ-5,000 בעלי מסעדות, בתי קפה וברים מכל רחבי הארץ. לדברי תומר מור, מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד", "הצטרפנו לארגון ההפגנה, מאחר שלא ניתן עוד לשטות בנו. לא ניתן להתעלם מהרס ענף המסעדנות במחי יד. ההפגנה שאנחנו משתתפים בה היא זעקה אל ממשלת ישראל להתעורר לפני קריסה של כל תעשיית המסעדנות.

"אם ממשלת ישראל לא תסייע לבעלי העסקים ותזרים להם כספים באופן מיידי, תורה על דחיית תשלומי המסים והמקדמות - זוהי תהיה בכייה לדורות עבור הכלכלה ועבור מאות אלפי מובטלים". 

לדבריו, "חשוב לזכור כי תעשיית המסעדנות בישראל מונה למעלה מ-13,000 בתי עסק, מעסיקה מעל 200,000 עובדים באופן ישיר, ובנוסף עוד כ-800,000 עובדים בדרך של העסקה עקיפה, באמצעות רכישת חומרי גלם ואחרים. תעשייה זו משרתת כ-2.5 מיליון לקוחות ביום, ובשנת 2108 ייצרה למשק מחזור של כ-20 מיליארד שקל, אשר הולך ועולה. בעשור האחרון מהווה תעשיית המסעדנות קטר צמיחה למשק הישראלי.

"אתמול עשינו מעשה והגשנו בג"ץ יחד עם מספר ארגונים עסקיים וארגוני עצמאיים, כי לא ניתן למדינה להתייחס אלינו כאל שקופים. לא ייתכן שפקידי האוצר מחליטים מי יחיה ומי ימות בהינף קולמוס". 

ההפגנה הרכובה הקודמת שעלתה לירושלים בשבוע שעבר כללה את מרבית ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים בארץ, בהם לה"ב, לשכת יועצי המס, המסעדנים ועוד, והשתתפו בה אלפי עצמאים שחסמו את רחובות העיר ירושלים עם מכוניותיהם. ההפגנה פוזרה על-ידי המשטרה, לאחר שהמוחים יצאו מרכבם באזור מוזיאון ירושלים, והיה קשה לשמור על כללי הריחוק הנדרשים בעת משבר הקורונה.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א סוגרת שבוע חיובי: ת"א 35 עלה ב-3.5%, מדד הביטוח ב-10%

מדד ת"א 35 בשיא חדש, ה-57 השנה ● השקל מתחזק מול הדולר ● מדד הביטוח זינק ב-10% השבוע ● מניות השבבים הדואליות ירדו ● הפד הוריד את ריבית ארה"ב כצפוי, אך אותת כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב - וול סטריט ננעלה בירוק ●

מימין: יובל כספית, עומר לוי ונועה טקה / צילום: צילום מסך יוטיוב

20 המשפיעניות המצליחות ביותר בישראל, ולמה אין ברשימה גברים

שוק המשפיענים מגלגל בארץ כמעט 400 מיליון שקל בשנה, ולצד טיפוח ואופנה מתחזק בקטגוריות כמו פיננסים ובריאות, בעוד מותגי הרכב והגיימינג עדיין חלשים בתחום ● בחברת יומנז, המתמחה בכלכלת יוצרים, מצביעים גם על היציאה מהסושיאל לעבר שילוט חוצות וטלוויזיה

הנפקת אאוטבריין בנאסד''ק / צילום: נועם גלאי

סוף השנה בהייטק הפעם אגרסיבי במיוחד: כ-2,000 מפוטרים בחודש

חברות ההייטק מנצלות את סוף השנה להתייעלות, והפעם המגמה חריפה במיוחד ● בין המפטרים סטארט-אפים, חדי-קרן וחברות ותיקות כמו מובילאיי, אאוטבריין ופיוניר ● חלק גדול מהפיטורים נובע מהבינה המלאכותית, שדוחקת חלק מהמקצועות, וממעבר מהיר למיקוד ברווחיות

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

30 קומות שוממות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

נעים קאסם, מזכ''ל חיזבאללה / צילום: ap, Bilal Hussein

בדרך לתקיפה בדאחיה? האזהרה החריגה שהעבירה השליחה

לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● בעקבות הסופה: הרמטכ"ל הנחה על עוצר יציאות והגבלת פעילות בצה"ל - עד יום שישי בבוקר ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

הונאות בפייסבוק ובאינסטגרם / צילום: צילומי מסך

המלצה ממתחזה לגילעד אלטשולר: כך תיזהרו מגל ההונאות החדש ברשת

ההונאות בפייסבוק ובאינסטגרם לא מפסיקות להשתכלל ● נוכלים מתחזים לדמויות מפתח בשוק ההון ועוקצים מליונים ● בנתיים, הפלטפורמות מרוויחות מהמודעות — והמשתמשים נותרים חשופים

השטח שעליו תוקם תחנת הכוח ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

תחנת הכוח "קסם" סגרה פיננסית ותקבל תגמול מוגדל מרשת החשמל

ההלוואה מבנק הפועלים עומדת על 1.1 מיליארד אירו ועוד 300 מיליון שקל - ובסך-הכול כ-4.5 מיליארד שקל ● בכך הבטיחה "קסם" את הקמתה ואת "תשלום הזמינות" הגבוה שתקבל מרשת החשמל - זאת מכיוון שמדובר בתחנה קריטית לאספקת חשמל באזור צפון גוש דן

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

המגדלים של לוזון וחג'ג' בשדה דב צפויים לקבל היתר בנייה מאדריכל

שני המגדלים, בני 45 קומות, צפויים לקבל היתר במסלול הרישוי העצמי החדש, בו האדריכל עושה זאת במקום הוועדה המקומית ● "זה מהלך שמסייע לכולם - לעירייה, ליזמים, וגם לרוכשי הדירות", אומרים בענף ● אז למה זה בכל זאת עדיין מורכב?

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האנליסטים לא רואים בועת AI, אבל מסמנים מנצחות ומפסידות בשוק

בכמה בתי השקעות מובילים בוול סטריט כבר לא עוסקים בתהייה האם הראלי בקרב מניות הבינה המלאכותית משקף בועה ● במקום זאת הם מזהירים מהערכת חסר לעתיד התחום, וממפים את החברות שינצחו מההתפתחויות ב־AI ואת אלו שבכוננות ספיגה ● ומה מצב הישראליות?

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת היא צונחת במסחר ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

גליל מדיקל בפארק ההייטק יקנעם / צילום: גיל ארבל

מפעל גליל מדיקל ביקנעם ייסגר, ופעילותו תועבר לאירלנד

בעלת השליטה בוסטון סיינטיפיק החליטה להעביר את הפעילות של מפעל גליל מדיקל לאירלנד, במעבר הדרגתי שיושלם ב-2028 ● עפ"י הערכות, במפעל מועסקים כ-100 עובדים

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ידועה בציבור תבעה את ילדי בן זוגה לאחר שהוא התאבד. כך זה נגמר

ידועה בציבור תבעה את ילדי בן זוגה לאחר אירוע טרגי, בטענה כי הובטח לה מימון עד לסיום חייה ● השאלה המרכזית שעמדה בפני בית המשפט היא האם הצוואה נועדה להחליף את הסכם החיים המשותפים ● מילה אחת שונה בין ההסכמים הכריעה את הכף

זוהר עיני ויונתן בוגוסלבסקי, מייסדי פורט / צילום: Port

מנוע בינה מלאכותית כחול-לבן: פורט הישראלית כבר שווה 800 מיליון דולר

פורט, חברת הסטארט-אפ הישראלית שמבקשת לעצב מחדש את עבודת המפתחים, מגייסת 100 מיליון דולר לפי שווי של 800 מיליון דולר אחרי הכסף, במהלך שמציב אותה כאחת השחקניות המסקרנות בגל החדש של פלטפורמות הבינה המלאכותית לארגוני פיתוח

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

ענף הפיננסים משתלט על הפסקת הפרסומות: דיסקונט הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה

הפרסומת של דיסקונט היא הזכורה ביותר זה השבוע השלישי, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה● ביטוח 9 מחזירים לאוויר פרסומת ישנה לרגל סוף השנה ● וחברת התקשורת פרטנר מתברגת גבוה כבר בשבוע הראשון באוויר

מרכז יזמות לחרדים בירושלים (ארכיון) / צילום: יוסי זמיר

עידוד תעסוקת חרדים? ההחלטה ה"שקטה" שרחוקה מלהספיק

ברקע העיסוק הער בסוגיית השתלבות החרדים בחברה הישראלית, עברה החלטת ממשלה ששאפה לקדם את תעסוקת הגברים החרדים ● עד כמה ההחלטה הזאת מורגשת בשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מיצוי פוטנציאל תעסוקת גברים חרדים

מנה ב''לונל'' / צילום: דוד מויאל

ביסטרו, שיפודייה וחמארה: שלושה בתי אוכל ששווה לדגום עכשיו ברביעיית פלורנטין

שלוש מסעדות שכדאי להכיר ברביעיית פלורנטין ● "לונל" מביאה לשכונה ביסטרו שף צרפתי-תימני עם פרשנויות יצירתיות למנות מהמטבח של סבתא ● "סיח" מציעה שיפודייה מודרנית שמבוססת על ליקוט, התססות ונתחים לא שגרתיים ● "מפגש שאבי" הוא פופ-אפ של טבחית-נוודת שמגישה אוכל מסורתי ואינטימי בסטייל מקומי

עומרי כספי / צילום: Ilya Melnikov

עולה ליגה: עומרי כספי גייס 100 מיליון דולר לקרן ההון סיכון שלו

משקיע ההון סיכון וכוכב הכדורסל לשעבר גייס 100 מיליון דולר נוספים לקרן ההון סיכון, סוויש קפיטל ● הקרן החדשה תאפשר לסוויש להמשיך ולשמור על החזקותיה גם בשלבי גיוס מאוחרים יותר לחברות ● ויש לו גם מסר מעודד: "המשקיעים שלנו מאוד אופטימיים לגבי ישראל"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

החלטה מתוחה במיוחד: הפד הוריד את הריבית בפעם השלישית ברצף

הפדרל ריזרב הודיע על הפחתת ריבית של רבע אחוז, מרמה של 4% ל-3.75%, באחת ההחלטות המורכבות ביותר שנאלץ לקבל בשנים האחרונות ● כפי שאנליסטים צפו, הבנק המרכזי אותת כי צפויה הפסקה במתווה הורדות הריבית בעתיד הקרוב, וצופה הורדת ריבית אחת בלבד במהלך 2026

נשיא איראן לשעבר אברהים ראיסי ונשיא ונצואלה ניקולס מדורו במעמד החתימה על הסכם שיתוף הפעולה בין המדינות, 2022 / צילום: ap, Vahid Salemi

ישראל מרוצה: תקיפות ארה"ב בוונצואלה עשויות לפגוע בפעילות איראן וחיזבאללה

התקיפות האמריקאיות נגד קרטלים בוונצואלה מכוונות לנטרול אימפריית הסמים של איראן וחיזבאללה במדינה ● משטר מדורו נשען על סיוע ביטחוני וכלכלי מאיראן והסחר בסמים מממן את חיזבאללה ● עבור ישראל, הגברת לחץ על המדינה היא דרך להפחתת האיומים של ציר הרשע