גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פיזור גיאוגרפי של תיק ההשקעות מעולם לא היה חשוב יותר, גם הזהב יכול להיות שימושי"

פול דונובן, הכלכלן הראשי של בנק UBS, אומר בראיון ל"גלובס" כי "רוב הנתונים הכלכליים מבוססים על סקרים, וצריך להיות אדם מאוד יוצא דופן כדי למלא סקר כשהכלכלה מושבתת" ● בינתיים, ב-UBS ממליצים "ניטרלי" על שוק המניות הגלובלי ו"משקל עודף" על אג"ח חברות בדירוגים גבוהים

פול דונובן / צילום: רונן מכלב
פול דונובן / צילום: רונן מכלב

הכלכלה העולמית, וגם הישראלית, צפויות להתכווץ בחצי הראשון של 2020, ככל הנראה במידה משמעותית, על רקע ההשפעות השליליות של התפרצות נגיף הקורונה. שוקי המניות, שצנחו במהלך הרבעון הראשון, כבר  מגלמים את המיתון שהגיע בפתאומיות, בצורה מלאה או חלקית. פול דונובן, הכלכלן הראשי של בנק UBS השווייצרי, מתייחס למצב בראיון ל"גלובס".

מתי צפוי המשק העולמי להתאושש והאם הבנקים המרכזיים והממשלות פועלים נכון?

דונובן: "התחזית הכלכלית שלנו מתחלקת לשני שלבים. בשלב הראשון, שהוא השלב הנוכחי, יש מיתון חד, שכן הממשלות פועלות למעשה להורדת התוצר במכוון. המדיניות של שירותי הבריאות מביאה דה-פקטו להורדה של התוצר במטרה לצמצם את מספר המתים מהקורונה. בשלב השני, שהוא שלב ההתאוששות הכלכלית, ממשלות יחזרו וינסו להעלות את התוצר המקומי.

"אין ספק ששני השלבים דורשים סוגי מדיניות שונים לחלוטין. בשלב הראשון אין שום טעם לנסות ולעורר את הכלכלה כי אי-אפשר לעשות זאת ולהוריד את התוצר באותו זמן. המדיניות בשלב הראשון מיועדת להבטיח שהירידה בביקוש תהיה קצרת-מועד ככל האפשר. בשלב השני ניתן לחפש תמריצים שונים".

לדברי דונובן, "מדיניות הבנק המרכזי בכל מדינה או אזור משחקת תפקיד מצומצם בשלב הראשון. על בנקים מרכזיים לוודא כי יש במערכת מספיק מזומנים, כי הבנקים בכל מדינה יוכלו לתת הלוואות לחברות הזקוקות למזומן, כי שוקי האג"ח הממשלתיים עובדים כראוי וכי הממשלות יכולות לגייס כסף. לרוב, הבנקים המרכזיים העיקריים בעולם הצליחו לבצע את כל הדברים הללו.

"בשלב זה על קובעי המדיניות הפיסקאלית לשאוף לשמור על נזילות העסקים ועל אחוז אבטלה נמוך, ככל האפשר. כדי לאפשר התאוששות בשלב השני, עסקים וצרכנים צריכים להיות מוכנים לתמוך בכלכלה. זה לא יוכל לקרות אם העסקים התמוטטו והאנשים מובטלים. אירופה הציעה מספר מתווים טובים כדי לוודא שאנשים שומרים על מקומות העבודה שלהם. ארה"ב הציעה תמיכה כדי לשמור על מקומות עבודה, אך בהיקף מוגבל יותר".

האם יש עוד פעולות שכדאי לממשלות ולבנקים מרכזיים לבצע?

"אחת השאלות היא באיזו מהירות ניתן לגלגל תמריצים פיסקאליים לחברות ולצרכנים. על פי ההערכות, בערך לרבע מהעסקים הקטנים בארה"ב יש מזומנים שיספיקו להם לשבועיים בלבד במקרה של השבתה. אפילו עיכוב של שבוע עלול להוות בעיה רצינית לעסקים כאלה. לכן סיוע בפועל - במקום הכרזה על סכומים גדולים - צריך לעמוד בראש סדר העדיפויות. גם כאן ארה"ב מפגרת מעט אחרי אירופה".

מתי לדעתך צפויה הכלכלה העולמית להתאושש ואילו כלכלות ייצאו ראשונות מהמשבר?

"כמעט בלתי אפשרי לענות על השאלה הזו. לרוע המזל, רוב הנתונים הכלכליים לא יתפרסמו, או יהיו באיכות כה גרועה עד שלא תהיה להם כמעט משמעות, במהלך החודשים הבאים. רוב הנתונים הכלכליים מבוססים על סקרים. צריך להיות אדם מאוד יוצא דופן כדי למלא סקר בזמן שהכלכלה מושבתת. דפוס ההתפשטות של הווירוס מראה שאסיה כבר יצאה מהשלב הראשון (מבטלים את ההשבתות או מקילים את ההגבלות). השאלה האם אירופה או ארה"ב יובילו ביציאה מהמשבר תלויה בשאלה האם ארה"ב תצליח לבלום את העלייה המהירה בשיעור האבטלה".

האם מחזיקי האג"ח הממשלתיות צריכים להיות מודאגים מגירעונות הענק של הממשלות?

"לא. סכומי התמריצים הפיסקאליים כוללים בדרך-כלל ערבויות להלוואות. לכן, הסכום בפועל שיש ללוות נמוך בהרבה מהסכומים המופיעים בכותרות שכן ערבויות להלוואות יוצרות חוב ממשלתי רק אם הלווה כשל בפירעון.

"סך הגידול בחוב של ממשלות מרכזיות בעולם עדיין קטן יחסית ולכן לממשלות לא צפויה להיות בעיה לממן את החזר החובות. ליפן יש יחס חוב לתוצר של יותר מ-200% ואין לה שום בעיה לממן את החוב. בשנת 1945, לבריטניה היה יחס חוב לתוצר של 250%. היא הצליחה לממן אותו, ועד 1970 היחס הגיע ל-50%. המצב הכלכלי הנוכחי נוצר בגלל ירידת התוצר. הגיוני לצפות שממשלות יתמודדו עם המשבר על-ידי נטילת הלוואות כדי לקזז את הירידה בביקושים".

האם לדעתכם ב-UBS המשקיעים צריכים להתמקד כיום בהשקעה במניות, באג"ח ממשלתיות או באג"ח קונצרניות?

"במשרד מנהל ההשקעות הראשי של UBS ממליצים כיום על מצב ניטרלי לגבי מניות, כלומר לא להיכנס לבונקר ולצאת לגמרי משוק המניות, אבל גם לא לקנות יותר. הם מעניקים משקל יתר לאג"ח קונצרניות בדירוג גבוה. שווי המניות עלה עם הראלי של השנים האחרונות והן מתומחרות כיום בצורה הוגנת בתרחיש הכלכלי המרכזי שלנו, המניח התאוששות הדרגתית במחצית השנייה של השנה".

לדברי דונובן, המשקיעים לא צריכים להתמקד בשוק מסוים (אירופה, ארה"ב או סין למשל), אלא לפזר ולגוון את השקעותיהם. "פיזור גיאוגרפי של נכסים מעולם לא היה חשוב יותר מאשר במצב הנוכחי. לא רק מכיוון שהתגובות לווירוס שונות ברמה הרפואית, אלא ישנן גם תגובות שונות לווירוס ברמת המדיניות הכלכלית. כתוצאה מכך, פיזור גיאוגרפי טוב, הוא חיוני לניהול סיכונים".

כדאי להחזיק חלק מהתיק בזהב?

"זהב הוא נכס שיכול לשפר את הגיוון בתיק ההשקעות, ומבחינה זו הוא שימושי".

האם משבר הקורונה יפגע בסיכויים של טראמפ להיבחר שוב לנשיאות בנובמבר?

"מוקדם מדי להעריך מה תהיה השפעת הנגיף על הבחירות בארה"ב. צריך לזכור שהדמוקרטים טרם הכריעו לגבי מועמד ויכול להיות גם שידחו את מועד הבחירות בארה"ב במספר חודשים. ההשלכות הכלכליות והחברתיות המלאות של המצב עדיין לא ברורות לחלוטין לבוחרים האמריקאים.

"דירוג שביעות-הרצון מטראמפ עלה, אך מוקדם לדעת האם הדבר משקף את הנטייה לפטריוטיות בעת משבר או שביעות-רצון אמיתית מניהול המשבר על-ידיו. אפילו לפני המשבר אני סברתי שהשווקים שיקפו ודאות רבה מדי לגבי בחירתו מחדש של טראמפ".

לסיום, האם אתה מעריך שהדולר צפוי להתחזק מול המטבעות המרכזיים כגון האירו, הלירה שטרלינג והין היפני?

"ברגע שדרישות הנזילות הראשוניות שנוצרו בעקבות המשבר יתפוגגו, רוב הסיכויים שהדולר ייחלש בשנה הקרובה. דומה כי ארה"ב תתאושש מאוחר יותר מאשר אירופה, בעיקר בשל התגובה המאוחרת יחסית של ממשל טראמפ, התקדמות הווירוס, עיתויי ההשבתות והגידול בשיעור האבטלה בארה"ב.

"כמו כן, הדולר מתחיל ממקום של הערכת יתר. הירידה במחירי הנפט תפחית את הביקוש לדולרים וכך גם הירידה בהיקף הסחר העולמי. ללא מהלך דרמטי, הגורמים האלה יביאו לירידה בשער הדולר".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב