גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פיזור גיאוגרפי של תיק ההשקעות מעולם לא היה חשוב יותר, גם הזהב יכול להיות שימושי"

פול דונובן, הכלכלן הראשי של בנק UBS, אומר בראיון ל"גלובס" כי "רוב הנתונים הכלכליים מבוססים על סקרים, וצריך להיות אדם מאוד יוצא דופן כדי למלא סקר כשהכלכלה מושבתת" ● בינתיים, ב-UBS ממליצים "ניטרלי" על שוק המניות הגלובלי ו"משקל עודף" על אג"ח חברות בדירוגים גבוהים

פול דונובן / צילום: רונן מכלב
פול דונובן / צילום: רונן מכלב

הכלכלה העולמית, וגם הישראלית, צפויות להתכווץ בחצי הראשון של 2020, ככל הנראה במידה משמעותית, על רקע ההשפעות השליליות של התפרצות נגיף הקורונה. שוקי המניות, שצנחו במהלך הרבעון הראשון, כבר  מגלמים את המיתון שהגיע בפתאומיות, בצורה מלאה או חלקית. פול דונובן, הכלכלן הראשי של בנק UBS השווייצרי, מתייחס למצב בראיון ל"גלובס".

מתי צפוי המשק העולמי להתאושש והאם הבנקים המרכזיים והממשלות פועלים נכון?

דונובן: "התחזית הכלכלית שלנו מתחלקת לשני שלבים. בשלב הראשון, שהוא השלב הנוכחי, יש מיתון חד, שכן הממשלות פועלות למעשה להורדת התוצר במכוון. המדיניות של שירותי הבריאות מביאה דה-פקטו להורדה של התוצר במטרה לצמצם את מספר המתים מהקורונה. בשלב השני, שהוא שלב ההתאוששות הכלכלית, ממשלות יחזרו וינסו להעלות את התוצר המקומי.

"אין ספק ששני השלבים דורשים סוגי מדיניות שונים לחלוטין. בשלב הראשון אין שום טעם לנסות ולעורר את הכלכלה כי אי-אפשר לעשות זאת ולהוריד את התוצר באותו זמן. המדיניות בשלב הראשון מיועדת להבטיח שהירידה בביקוש תהיה קצרת-מועד ככל האפשר. בשלב השני ניתן לחפש תמריצים שונים".

לדברי דונובן, "מדיניות הבנק המרכזי בכל מדינה או אזור משחקת תפקיד מצומצם בשלב הראשון. על בנקים מרכזיים לוודא כי יש במערכת מספיק מזומנים, כי הבנקים בכל מדינה יוכלו לתת הלוואות לחברות הזקוקות למזומן, כי שוקי האג"ח הממשלתיים עובדים כראוי וכי הממשלות יכולות לגייס כסף. לרוב, הבנקים המרכזיים העיקריים בעולם הצליחו לבצע את כל הדברים הללו.

"בשלב זה על קובעי המדיניות הפיסקאלית לשאוף לשמור על נזילות העסקים ועל אחוז אבטלה נמוך, ככל האפשר. כדי לאפשר התאוששות בשלב השני, עסקים וצרכנים צריכים להיות מוכנים לתמוך בכלכלה. זה לא יוכל לקרות אם העסקים התמוטטו והאנשים מובטלים. אירופה הציעה מספר מתווים טובים כדי לוודא שאנשים שומרים על מקומות העבודה שלהם. ארה"ב הציעה תמיכה כדי לשמור על מקומות עבודה, אך בהיקף מוגבל יותר".

האם יש עוד פעולות שכדאי לממשלות ולבנקים מרכזיים לבצע?

"אחת השאלות היא באיזו מהירות ניתן לגלגל תמריצים פיסקאליים לחברות ולצרכנים. על פי ההערכות, בערך לרבע מהעסקים הקטנים בארה"ב יש מזומנים שיספיקו להם לשבועיים בלבד במקרה של השבתה. אפילו עיכוב של שבוע עלול להוות בעיה רצינית לעסקים כאלה. לכן סיוע בפועל - במקום הכרזה על סכומים גדולים - צריך לעמוד בראש סדר העדיפויות. גם כאן ארה"ב מפגרת מעט אחרי אירופה".

מתי לדעתך צפויה הכלכלה העולמית להתאושש ואילו כלכלות ייצאו ראשונות מהמשבר?

"כמעט בלתי אפשרי לענות על השאלה הזו. לרוע המזל, רוב הנתונים הכלכליים לא יתפרסמו, או יהיו באיכות כה גרועה עד שלא תהיה להם כמעט משמעות, במהלך החודשים הבאים. רוב הנתונים הכלכליים מבוססים על סקרים. צריך להיות אדם מאוד יוצא דופן כדי למלא סקר בזמן שהכלכלה מושבתת. דפוס ההתפשטות של הווירוס מראה שאסיה כבר יצאה מהשלב הראשון (מבטלים את ההשבתות או מקילים את ההגבלות). השאלה האם אירופה או ארה"ב יובילו ביציאה מהמשבר תלויה בשאלה האם ארה"ב תצליח לבלום את העלייה המהירה בשיעור האבטלה".

האם מחזיקי האג"ח הממשלתיות צריכים להיות מודאגים מגירעונות הענק של הממשלות?

"לא. סכומי התמריצים הפיסקאליים כוללים בדרך-כלל ערבויות להלוואות. לכן, הסכום בפועל שיש ללוות נמוך בהרבה מהסכומים המופיעים בכותרות שכן ערבויות להלוואות יוצרות חוב ממשלתי רק אם הלווה כשל בפירעון.

"סך הגידול בחוב של ממשלות מרכזיות בעולם עדיין קטן יחסית ולכן לממשלות לא צפויה להיות בעיה לממן את החזר החובות. ליפן יש יחס חוב לתוצר של יותר מ-200% ואין לה שום בעיה לממן את החוב. בשנת 1945, לבריטניה היה יחס חוב לתוצר של 250%. היא הצליחה לממן אותו, ועד 1970 היחס הגיע ל-50%. המצב הכלכלי הנוכחי נוצר בגלל ירידת התוצר. הגיוני לצפות שממשלות יתמודדו עם המשבר על-ידי נטילת הלוואות כדי לקזז את הירידה בביקושים".

האם לדעתכם ב-UBS המשקיעים צריכים להתמקד כיום בהשקעה במניות, באג"ח ממשלתיות או באג"ח קונצרניות?

"במשרד מנהל ההשקעות הראשי של UBS ממליצים כיום על מצב ניטרלי לגבי מניות, כלומר לא להיכנס לבונקר ולצאת לגמרי משוק המניות, אבל גם לא לקנות יותר. הם מעניקים משקל יתר לאג"ח קונצרניות בדירוג גבוה. שווי המניות עלה עם הראלי של השנים האחרונות והן מתומחרות כיום בצורה הוגנת בתרחיש הכלכלי המרכזי שלנו, המניח התאוששות הדרגתית במחצית השנייה של השנה".

לדברי דונובן, המשקיעים לא צריכים להתמקד בשוק מסוים (אירופה, ארה"ב או סין למשל), אלא לפזר ולגוון את השקעותיהם. "פיזור גיאוגרפי של נכסים מעולם לא היה חשוב יותר מאשר במצב הנוכחי. לא רק מכיוון שהתגובות לווירוס שונות ברמה הרפואית, אלא ישנן גם תגובות שונות לווירוס ברמת המדיניות הכלכלית. כתוצאה מכך, פיזור גיאוגרפי טוב, הוא חיוני לניהול סיכונים".

כדאי להחזיק חלק מהתיק בזהב?

"זהב הוא נכס שיכול לשפר את הגיוון בתיק ההשקעות, ומבחינה זו הוא שימושי".

האם משבר הקורונה יפגע בסיכויים של טראמפ להיבחר שוב לנשיאות בנובמבר?

"מוקדם מדי להעריך מה תהיה השפעת הנגיף על הבחירות בארה"ב. צריך לזכור שהדמוקרטים טרם הכריעו לגבי מועמד ויכול להיות גם שידחו את מועד הבחירות בארה"ב במספר חודשים. ההשלכות הכלכליות והחברתיות המלאות של המצב עדיין לא ברורות לחלוטין לבוחרים האמריקאים.

"דירוג שביעות-הרצון מטראמפ עלה, אך מוקדם לדעת האם הדבר משקף את הנטייה לפטריוטיות בעת משבר או שביעות-רצון אמיתית מניהול המשבר על-ידיו. אפילו לפני המשבר אני סברתי שהשווקים שיקפו ודאות רבה מדי לגבי בחירתו מחדש של טראמפ".

לסיום, האם אתה מעריך שהדולר צפוי להתחזק מול המטבעות המרכזיים כגון האירו, הלירה שטרלינג והין היפני?

"ברגע שדרישות הנזילות הראשוניות שנוצרו בעקבות המשבר יתפוגגו, רוב הסיכויים שהדולר ייחלש בשנה הקרובה. דומה כי ארה"ב תתאושש מאוחר יותר מאשר אירופה, בעיקר בשל התגובה המאוחרת יחסית של ממשל טראמפ, התקדמות הווירוס, עיתויי ההשבתות והגידול בשיעור האבטלה בארה"ב.

"כמו כן, הדולר מתחיל ממקום של הערכת יתר. הירידה במחירי הנפט תפחית את הביקוש לדולרים וכך גם הירידה בהיקף הסחר העולמי. ללא מהלך דרמטי, הגורמים האלה יביאו לירידה בשער הדולר".

עוד כתבות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

קבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח

צה"ל השלים שורת תרגילים בצפון: "דימה לחימה בלבנון" • דיווח: הסיבה לפיצוץ במו"מ לשחרור החטופים - הדרישה של חמאס להפסקת אש של 12 שבועות • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • בריטניה וארה"ב לא מוכנות להציב חיילים ברציף ההומניטרי ברצועה - הפתרון: קבלן ישראלי • מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור בלבנון • עדכונים בולטים

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם