גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק ביצים ונייר טואלט: המוצרים שהמחסור בהם כבר מעבר לפינה

עם כל הכבוד למוצרי יסוד כמו נייר טואלט וביצים, מתברר שהקורונה מציבה במחסור גם ענפים שבימי שגרה לא חלמו להפוך לנדרשים כל-כך, וזוכים כעת לרנסנס ואף לשוק שחור שהתפתח מתחת לרדאר ● ומהן הדרכים היצירתיות שמצאו הספקים להתמודד עם המחסור ולהרוויח?

ביקוש עצום בפאזלים / צילום: Ted S. Warren, Associated Press
ביקוש עצום בפאזלים / צילום: Ted S. Warren, Associated Press

השוק השחור שהתפתח בכל הנוגע למכירה של תבניות ביצים בחנויות השכונתיות, גלש למוצרים אחרים שעד לפני ימי הקורונה לא חלמו אפילו להימכר בסתר, בשוק משני שעובר מפה לאוזן. כך למשל - פאזלים. המחסור בפאזלים ל"גדולים", כאלו המכילים אלף חלקים לפחות, הוביל מתברר, גם לשוק של החלפות ומכירת מוצרים משומשים עם אלפי גולשים שחברו זה לזה בקבוצות פייסבוק ייעודיות.

באתר האינטרנט של הרשת פאזלנד פורסמה הודעה כי בעקבות העומס לא יתקבלו עוד הזמנות באתר. "חווינו בחודש האחרון גידול של מאות אחוזים בהזמנות אונליין - מה שהביא למחסור רב במלאי". הסיבה, כצפוי, היא שרבים מהנתונים בהסגר עוסקים בהרכבת פאזלים. "בשבוע וחצי האחרונים יש ביקוש עצום לפאזלים גדולים של חנויות ושל לקוחות פרטיים. די רוקנו אותנו", אומר שניאור ג'רופי סמנכ"ל ישראטויס, יצרנית משחקים.

באתר הצעצועים אמיגו מזהים מגמה דומה. האתר חווה גידול של 1,500% במכירות בשבועיים האחרונים. אורי לנדא, מנכ"ל האתר, ציין כי בשבועיים הראשונים לסגר ערכות היצירה היו המבוקשות ביותר כשהזמנה ממוצעת הייתה גבוהה ב-300% מהיקף ההזמנה באופן רגיל. לנדא מתאר מצב שבו "המחסן שלנו מתרוקן כל יום. יש חוסרים על בסיס יומי. לאור הביקוש הגדול לפאזלים למבוגרים יצרנו קטגוריה חדשה באתר".

שוק הפאזלים לא נח לרגע. באתר GROO (לשעבר גרופון) הצליחו לשים יד על הסחורה המבוקשת מחנות צעצועים קטנה בכפר סבא. מנכ"ל גרו תומי שונפלד מסביר כי המרדף אחר המלאים מוביל גם לחנויות מקומיות. "מצאנו 100 יחידות של פאזלים בחנות מקומית. זה אוצר. אנחנו עובדים עם הרבה ספקים ויבואנים ולכן ברגע שנגמרת סחורה לאחד עוברים לאחר. אנחנו לא מאחסנים מוצרים אצלנו אלא עושים חיבור בין ספקים ללוגיסטיקה".

מוצרים אחרים שדורשים עבודה מאומצת להשיג מהם מלאי הם מוצרי כושר וספורט. "זה נושא שלקחנו מראש בחשבון שיהיה לו ביקוש חריג. הזמנו מכולות של משקולות ומכרנו אלפים, בשבוע שעבר הוצאנו עסקה למזרן יוגה ומכרנו אלף ביום. כיום יש מעט מחסור בחלק מהמוצרים כמו מכשירי ריצה, אבל אני מניח שזה לא יימשך הרבה זמן משום שהייצור בסין חזר למתכונת די מלאה. אני יודע על ספקים שהזמינו סחורות לפני שבועיים והרבה כבר הגיעו לישראל", אומר שונפלד.

האם כשיש מחסור המחיר מתייקר בהתאם לעקומת הביקוש וההיצע?

"אני מכיר את התופעה הזו אבל אצלנו הספקים מתחייבים מראש למלאי ולמחיר שהוא לא דינמי או נתון לשינויים", אומר שונפלד.

מחסור במוצרי כושר

את המוצרים החסרים בימים אלה מגדיר מנכ"ל האתר וואלה!שופס רון שולויס כ"כל מה שמעביר את הזמן בבידוד ובסגר". שולויס מחלק את החוסרים על ציר הזמן: "המוצרים הראשונים שנגמרו היו מחשבים ניידים בקטגוריית מחיר זול (עד 1,500 שקל) ומצלמות רשת - זה יועד לתלמידים עבור שיעורים מרחוק ועבור מי שעבר לעבוד מהבית ולא היה ערוך וכמובן לצורך שיחות זום". לדבריו, "עד עכשיו יש דגמים שקשה להשיג, בעיקר של המוצרים הזולים, אבל המלאים חודשו ואפשר להשיג של יצרנים אחרים". מצלמות רשת שאמורות גם לחבר את הנכדים לסבא ולסבתא באמצעות שיחות הזום אזלו. "אין להשיג", אומר שולויס.

גם באתר עזריאלי.קום מזהים ביקוש של פי 2 ויותר בכלל הקטגוריות וגידול של 250% בקטגוריית הפארם, הפנאי והספורט.מטעם האתר נמסר כי "קיים מחסור במצלמות רשת, במזרני יוגה ובאביזרי כושר ביתיים בשוק. מצד האתר נעשים מאמצים להשלים מלאים באופן שוטף על מנת לספק ללקוחות האתר את כל מה שהם מחפשים וצריכים".

החוסרים אינם נחלת הכלל - במחסני חשמל מציינים דווקא כי אין חוסרים, גם במצלמות רשת. "יש הרבה דגמים. אם נגמר דגם אחד, מקדמים דגם אחר", נמסר מהחברה. "היקף המכירות באתר הסחר שלה זינק ב-500% כשהביקוש הגבוה מוסיף להיות למקפיאים ואחריהם מיקרוגלים, מצנמים ומיקסרים".

הציבור, כך מתברר, לא מסתפק בהנפת משקולות או מתיחה על מזרן היוגה. שולויס מתאר מחסור במוצרי כושר בהם הליכונים ואופני כושר כשהוא מציין כי לאחרונה קשה להשיג אפילו שולחנות פינג פונג ועמודי סל לחצר. "באופני כושר בעבר מכרנו 40 דגמים, והיום נשארנו עם שניים. בהתחלה היה הלם ואנשים מיהרו להתארגן עם צעצועים, מוצרי כושר וכל מה שצריך לסגר. במקביל, הייתה התנפלות על מקפיאים אבל זה ירד, אולי כי אנשים מבינים שאין צורך לאגור מזון ואולי כי אנחנו מתקרבים לחג", כך לדברי שולויס.

ההיסטריה של רכישת המקפיאים תוזמנה ביחד עם ההסתערות על נייר הטואלט. החשש מפני המחסור (וכן, גם התקשורת אשמה בזריעת הפאניקה) הוביל להתנפלות על מדפי נייר הטואלט חרף ההבטחות כי המלאי לא ייגמר. כעת הביצים הן כוכבות השעה. במכולות אין ביצים על המדף ובסמוך למחסני ביצים משתרך תור ארוך של קונים שלא מפחדים לצאת מהבית או לעמוד זה ליד זה, ובלבד שייצאו עם ערימות של תבניות הביתה.

ממסכות פנים ועד תוספי תזונה

האם באמת יש מחסור בביצים? "כמו אצל השאר, גם אנחנו מקבלים מלאי בבוקר ואחרי שעתיים הוא נגמר", אומר אייל רביד מנכ"ל ובעלים של הרשת ויקטורי. בדומה להסתערות על חבילות של נייר טואלט הפרסומים אודות צפי למחסור הובילו את הציבור ולרכוש הרבה מעבר לכמות הריאלית לצריכה במשק הבית. צרכנים מעמיסים תבניות בכמות שהיא גבוהה משמעותית מהצורך הריאלי.

"מעבר לזה, יש יותר אנשים במדינה ממה שיש בדרך-כלל בתקופה כזו, אז הצריכה כולה עולה", מסביר איתן יוחננוף בעלי הרשת יוחננוף. "אצלנו יש עלייה של 400% בביקוש לביצים, רבע מזה זה משקף את מגמת ההצטיידות ולא את הצריכה השוטפת. להבדיל מנייר טואלט צריך לזכור שלביצים יש תפוגה. יש מקומות שמגבילים את הכמות לכל צרכן".

יוחננוף מזכיר כי ככלל, לפני הפסח עולה צריכת הביצים - "אלא שמדובר בעלייה של 50% כל שנה. אנחנו הכנסנו ביצים ומצות בכמות גדולה כבר למחסנים וגם כמות גדולה מאוד של בשר. הצטיידנו מוקדם כי הבנו שיש פה אירוע שיכול להוביל למחסור".

ומה באשר למסכות פנים? ההנחיה לצאת מהבית עם מסכה הביאה את הצרכנים להסתער גם על המוצר הזה. "מסכות קשה להשיג", מסכים יוחננוף. "זה מוצר בביקוש בינלאומי בחסר אדיר וקצב הייצור לא מספיק. היה שלב שקנינו מכל מי שהציע בכל מחיר. הזמנו 100 אלף יחידות וסופקו לנו אולי 3,000. הביקוש היה היסטרי והמחירים היו מופקעים בלי פרופורציה. התנהל מסחר שחור. כשזה הגיע ל-37 שקל מחיר למסיכה אחת כמחיר סיטונאי, החלטנו לקנות רק לעובדים. היום מסיכה כזו עולה לנו 6 שקלים. ברגע שנכנס מלאי זה נעלם תוך יום. הבאנו מסיכות פשוטות בחבילה של 50 ב-150 שקל, הכנסנו לסניפים 10 אלפים מארזים - ביום אחד זה נחטף".

"יש מירוץ בין הקמעונאים להשגת מסיכות ועל התעשייה שהתפתחה סביבן," מוסיף שאול סלם, מנכ"ל אתר הפארם מדילינק. "צצו יבואנים פרטיים וספקי מסיכות שמנצלים את המצב, לא רק במחיר המופקע אלא גם באיכות ירודה של מוצרים". עוד בגזרת הפארם מזהה סלם מחסור בתוספי תזונה. הסגולות שפורסמו ברשתות החברתיות בכל הנוגע לצריכה ויטמין סי ואבץ לטיפול בקורונה עשו את שלהן.

"מאז פרוץ משבר הקורונה יש עלייה של 130% בקנייה של ויטמינים ותוספי מזון בעיקר של ויטמין סי של כל החברות. התחלנו להגביל ל-2 יחידות בכל הזמנה בכדי להימנע מחוסרים. המלאים אצל הספקים מוגבלים וייתכן שבקרוב יהיה מחסור כיוון ששרשרת האספקה תקועה או עובדת בקצב איטי בשל המצב", אומר סלם. 

עוד כתבות

ביקור ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

יותר מנשק או טכנולוגיה: מה חיפש ראש ממשלת הודו בישראל השבוע

השבוע נולדה בישראל "ארכיטקטורת היהלום": רשת בריתות אסטרטגית המשתרעת מיוון במערב ועד הודו ● בלב הציר עומד נרנדרה מודי שהגיע לירושלים כדי לקבוע סדר עולמי חדש ● איך נראה המרחב מהעיניים שלו ומה אנחנו מביאים לשולחן? ● טור אורח 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

הדוחות שהפילו את מניות האנרגיה המתחדשת בתל אביב

דוחות חלשים במיוחד של חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס הפילו את מדד הקלינטק בבורסה המקומית, שירד  ב-1% ● הכנסות החברה בשנת 2025 הצטמצמו ב-15% והרווח הנקי ירד בשיעור של 26%

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א