גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק ביצים ונייר טואלט: המוצרים שהמחסור בהם כבר מעבר לפינה

עם כל הכבוד למוצרי יסוד כמו נייר טואלט וביצים, מתברר שהקורונה מציבה במחסור גם ענפים שבימי שגרה לא חלמו להפוך לנדרשים כל-כך, וזוכים כעת לרנסנס ואף לשוק שחור שהתפתח מתחת לרדאר ● ומהן הדרכים היצירתיות שמצאו הספקים להתמודד עם המחסור ולהרוויח?

ביקוש עצום בפאזלים / צילום: Ted S. Warren, Associated Press
ביקוש עצום בפאזלים / צילום: Ted S. Warren, Associated Press

השוק השחור שהתפתח בכל הנוגע למכירה של תבניות ביצים בחנויות השכונתיות, גלש למוצרים אחרים שעד לפני ימי הקורונה לא חלמו אפילו להימכר בסתר, בשוק משני שעובר מפה לאוזן. כך למשל - פאזלים. המחסור בפאזלים ל"גדולים", כאלו המכילים אלף חלקים לפחות, הוביל מתברר, גם לשוק של החלפות ומכירת מוצרים משומשים עם אלפי גולשים שחברו זה לזה בקבוצות פייסבוק ייעודיות.

באתר האינטרנט של הרשת פאזלנד פורסמה הודעה כי בעקבות העומס לא יתקבלו עוד הזמנות באתר. "חווינו בחודש האחרון גידול של מאות אחוזים בהזמנות אונליין - מה שהביא למחסור רב במלאי". הסיבה, כצפוי, היא שרבים מהנתונים בהסגר עוסקים בהרכבת פאזלים. "בשבוע וחצי האחרונים יש ביקוש עצום לפאזלים גדולים של חנויות ושל לקוחות פרטיים. די רוקנו אותנו", אומר שניאור ג'רופי סמנכ"ל ישראטויס, יצרנית משחקים.

באתר הצעצועים אמיגו מזהים מגמה דומה. האתר חווה גידול של 1,500% במכירות בשבועיים האחרונים. אורי לנדא, מנכ"ל האתר, ציין כי בשבועיים הראשונים לסגר ערכות היצירה היו המבוקשות ביותר כשהזמנה ממוצעת הייתה גבוהה ב-300% מהיקף ההזמנה באופן רגיל. לנדא מתאר מצב שבו "המחסן שלנו מתרוקן כל יום. יש חוסרים על בסיס יומי. לאור הביקוש הגדול לפאזלים למבוגרים יצרנו קטגוריה חדשה באתר".

שוק הפאזלים לא נח לרגע. באתר GROO (לשעבר גרופון) הצליחו לשים יד על הסחורה המבוקשת מחנות צעצועים קטנה בכפר סבא. מנכ"ל גרו תומי שונפלד מסביר כי המרדף אחר המלאים מוביל גם לחנויות מקומיות. "מצאנו 100 יחידות של פאזלים בחנות מקומית. זה אוצר. אנחנו עובדים עם הרבה ספקים ויבואנים ולכן ברגע שנגמרת סחורה לאחד עוברים לאחר. אנחנו לא מאחסנים מוצרים אצלנו אלא עושים חיבור בין ספקים ללוגיסטיקה".

מוצרים אחרים שדורשים עבודה מאומצת להשיג מהם מלאי הם מוצרי כושר וספורט. "זה נושא שלקחנו מראש בחשבון שיהיה לו ביקוש חריג. הזמנו מכולות של משקולות ומכרנו אלפים, בשבוע שעבר הוצאנו עסקה למזרן יוגה ומכרנו אלף ביום. כיום יש מעט מחסור בחלק מהמוצרים כמו מכשירי ריצה, אבל אני מניח שזה לא יימשך הרבה זמן משום שהייצור בסין חזר למתכונת די מלאה. אני יודע על ספקים שהזמינו סחורות לפני שבועיים והרבה כבר הגיעו לישראל", אומר שונפלד.

האם כשיש מחסור המחיר מתייקר בהתאם לעקומת הביקוש וההיצע?

"אני מכיר את התופעה הזו אבל אצלנו הספקים מתחייבים מראש למלאי ולמחיר שהוא לא דינמי או נתון לשינויים", אומר שונפלד.

מחסור במוצרי כושר

את המוצרים החסרים בימים אלה מגדיר מנכ"ל האתר וואלה!שופס רון שולויס כ"כל מה שמעביר את הזמן בבידוד ובסגר". שולויס מחלק את החוסרים על ציר הזמן: "המוצרים הראשונים שנגמרו היו מחשבים ניידים בקטגוריית מחיר זול (עד 1,500 שקל) ומצלמות רשת - זה יועד לתלמידים עבור שיעורים מרחוק ועבור מי שעבר לעבוד מהבית ולא היה ערוך וכמובן לצורך שיחות זום". לדבריו, "עד עכשיו יש דגמים שקשה להשיג, בעיקר של המוצרים הזולים, אבל המלאים חודשו ואפשר להשיג של יצרנים אחרים". מצלמות רשת שאמורות גם לחבר את הנכדים לסבא ולסבתא באמצעות שיחות הזום אזלו. "אין להשיג", אומר שולויס.

גם באתר עזריאלי.קום מזהים ביקוש של פי 2 ויותר בכלל הקטגוריות וגידול של 250% בקטגוריית הפארם, הפנאי והספורט.מטעם האתר נמסר כי "קיים מחסור במצלמות רשת, במזרני יוגה ובאביזרי כושר ביתיים בשוק. מצד האתר נעשים מאמצים להשלים מלאים באופן שוטף על מנת לספק ללקוחות האתר את כל מה שהם מחפשים וצריכים".

החוסרים אינם נחלת הכלל - במחסני חשמל מציינים דווקא כי אין חוסרים, גם במצלמות רשת. "יש הרבה דגמים. אם נגמר דגם אחד, מקדמים דגם אחר", נמסר מהחברה. "היקף המכירות באתר הסחר שלה זינק ב-500% כשהביקוש הגבוה מוסיף להיות למקפיאים ואחריהם מיקרוגלים, מצנמים ומיקסרים".

הציבור, כך מתברר, לא מסתפק בהנפת משקולות או מתיחה על מזרן היוגה. שולויס מתאר מחסור במוצרי כושר בהם הליכונים ואופני כושר כשהוא מציין כי לאחרונה קשה להשיג אפילו שולחנות פינג פונג ועמודי סל לחצר. "באופני כושר בעבר מכרנו 40 דגמים, והיום נשארנו עם שניים. בהתחלה היה הלם ואנשים מיהרו להתארגן עם צעצועים, מוצרי כושר וכל מה שצריך לסגר. במקביל, הייתה התנפלות על מקפיאים אבל זה ירד, אולי כי אנשים מבינים שאין צורך לאגור מזון ואולי כי אנחנו מתקרבים לחג", כך לדברי שולויס.

ההיסטריה של רכישת המקפיאים תוזמנה ביחד עם ההסתערות על נייר הטואלט. החשש מפני המחסור (וכן, גם התקשורת אשמה בזריעת הפאניקה) הוביל להתנפלות על מדפי נייר הטואלט חרף ההבטחות כי המלאי לא ייגמר. כעת הביצים הן כוכבות השעה. במכולות אין ביצים על המדף ובסמוך למחסני ביצים משתרך תור ארוך של קונים שלא מפחדים לצאת מהבית או לעמוד זה ליד זה, ובלבד שייצאו עם ערימות של תבניות הביתה.

ממסכות פנים ועד תוספי תזונה

האם באמת יש מחסור בביצים? "כמו אצל השאר, גם אנחנו מקבלים מלאי בבוקר ואחרי שעתיים הוא נגמר", אומר אייל רביד מנכ"ל ובעלים של הרשת ויקטורי. בדומה להסתערות על חבילות של נייר טואלט הפרסומים אודות צפי למחסור הובילו את הציבור ולרכוש הרבה מעבר לכמות הריאלית לצריכה במשק הבית. צרכנים מעמיסים תבניות בכמות שהיא גבוהה משמעותית מהצורך הריאלי.

"מעבר לזה, יש יותר אנשים במדינה ממה שיש בדרך-כלל בתקופה כזו, אז הצריכה כולה עולה", מסביר איתן יוחננוף בעלי הרשת יוחננוף. "אצלנו יש עלייה של 400% בביקוש לביצים, רבע מזה זה משקף את מגמת ההצטיידות ולא את הצריכה השוטפת. להבדיל מנייר טואלט צריך לזכור שלביצים יש תפוגה. יש מקומות שמגבילים את הכמות לכל צרכן".

יוחננוף מזכיר כי ככלל, לפני הפסח עולה צריכת הביצים - "אלא שמדובר בעלייה של 50% כל שנה. אנחנו הכנסנו ביצים ומצות בכמות גדולה כבר למחסנים וגם כמות גדולה מאוד של בשר. הצטיידנו מוקדם כי הבנו שיש פה אירוע שיכול להוביל למחסור".

ומה באשר למסכות פנים? ההנחיה לצאת מהבית עם מסכה הביאה את הצרכנים להסתער גם על המוצר הזה. "מסכות קשה להשיג", מסכים יוחננוף. "זה מוצר בביקוש בינלאומי בחסר אדיר וקצב הייצור לא מספיק. היה שלב שקנינו מכל מי שהציע בכל מחיר. הזמנו 100 אלף יחידות וסופקו לנו אולי 3,000. הביקוש היה היסטרי והמחירים היו מופקעים בלי פרופורציה. התנהל מסחר שחור. כשזה הגיע ל-37 שקל מחיר למסיכה אחת כמחיר סיטונאי, החלטנו לקנות רק לעובדים. היום מסיכה כזו עולה לנו 6 שקלים. ברגע שנכנס מלאי זה נעלם תוך יום. הבאנו מסיכות פשוטות בחבילה של 50 ב-150 שקל, הכנסנו לסניפים 10 אלפים מארזים - ביום אחד זה נחטף".

"יש מירוץ בין הקמעונאים להשגת מסיכות ועל התעשייה שהתפתחה סביבן," מוסיף שאול סלם, מנכ"ל אתר הפארם מדילינק. "צצו יבואנים פרטיים וספקי מסיכות שמנצלים את המצב, לא רק במחיר המופקע אלא גם באיכות ירודה של מוצרים". עוד בגזרת הפארם מזהה סלם מחסור בתוספי תזונה. הסגולות שפורסמו ברשתות החברתיות בכל הנוגע לצריכה ויטמין סי ואבץ לטיפול בקורונה עשו את שלהן.

"מאז פרוץ משבר הקורונה יש עלייה של 130% בקנייה של ויטמינים ותוספי מזון בעיקר של ויטמין סי של כל החברות. התחלנו להגביל ל-2 יחידות בכל הזמנה בכדי להימנע מחוסרים. המלאים אצל הספקים מוגבלים וייתכן שבקרוב יהיה מחסור כיוון ששרשרת האספקה תקועה או עובדת בקצב איטי בשל המצב", אומר סלם. 

עוד כתבות

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: שלומי יוסף

מסלול עוקף: העברת הכספים לחינוך החרדי חשפה בעיה מבנית עמוקה באוצר

דיון על העברת מיליארדי שקלים חולל סערה, שהובילה לתגובה חריגה מצד החשב הכללי באוצר ● לדברי יהלי רוטנברג, "מדובר בבחירה מקצועית בין נזק ודאי לאזרחי מדינת ישראל ובין סיכון מנוהל" ● אבל מתברר שזו רק דוגמה אחת: כך עוקפים את הכנסת פעם אחר פעם

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

בעלות של שני מיליארד שקל בשנה: היוזמה של שמחון לסבסוד משכנתאות עולה שלב

תזכיר חוק שפרסם משרד רה"מ מציע לשלם פיצוי חודשי לרוכשי דירות שנטלו משכנתא לפני העלאות הריבית החדות ב-2022 ● בניגוד לתוכנית המקורית של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, אשר עוררה התנגדות חריפה מצד בנק ישראל ומשרד האוצר, המימון לא יגיע ממיסוי הבנקים

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Jacquelyn Martin

ראשי הבנקים המרכזיים בעולם: "עומדים בסולידריות מלאה עם ג'רום פאוול"

11 נגידי בנקים מרכזיים פרסמו הצהרה תמיכה ביו"ר הפד האמריקאי בעקבות איום של ממשל טראמפ להעמיד לדין ● הנגידים הדגישו כי עצמאות הבנקים המרכזיים חיונית לשמירה על יציבות המחירים והשווקים הפיננסיים

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של 18־24 מיליון שקל: סניף ג'מבו יוקם בראשון לציון

החנות תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלו ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, ובדרך להתרחב עוד בישראל, וגם בקנדה

סילבן שלום / צילום: מרק ישראל סלם-ג'רוזלם פוסט-פול

"מכאיב לנפגעות": הדרישה לא לאשר את מינוי סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית

באיגוד מרכזי הסיוע פנו ליו"ר הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות, בדרישה שלא לאשר את מינויו של סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית ● זאת, "חרף העובדה כי הוא פרש מן החיים הפוליטיים על רקע טענות להטרדות מיניות מצידו" ● יצויין כי לשלום אין הרשעה פלילית וכי כלל לא נפתחה נגדו חקירה

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

רונן ויוני אסיא - חברת eToro איטורו / צילום: איל יצהר

איטורו מפטרת 7% מהעובדים: "נוקטים בצעדים מתוך עמדת חוזק"

החברה מפטרת כ-100 עובדים, "חשוב לנו לוודא שהמבנה הארגוני תואם את צרכי העסק ותומך באסטרטגיית הצמיחה ארוכת הטווח שלנו ● לאחר שהמניה עלתה לשיא של כ-76 דולר, היא שינתה כיוון וכיום נסחרת במחיר שנמוך ב-38.5% ממחיר ההנפקה

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

עסקת המיזוג בין סאנפלאואר לאפקון התפוצצה

המגעים למיזוג התפוצצו בעקבות אי־שביעות רצון של יו"ר סאנפלאואר החדש, משה לחמני, מאיכות הנכסים של אפקון ● סאנפלאואר נותרת חברה עם תזרים מזומנים גדול ורצון להתרחב, כך שייתכן שנראה מגעים לעסקה עם חברה אחרת או צעדי התרחבות אחרים מצידה

מרין לה פן / צילום: ap, Harry Nakos

יהיה קלון? המשפט שיכריע את גורלה הפוליטי של לה-פן נפתח בצרפת

מנהיגת מפלגת "האיחוד הלאומי" הורשעה במרץ האחרון במעילה בכפסי ציבור ונגזרו עליה חמש שנות קלון שבהן אסור לה להתמודד או להתמנות לתפקיד ציבורי ● השאלה הגדולה במשפט, שנפתח היום בערכאה גבוהה יותר, תהיה לגבי משך תקופת הקלון, והאם מרין לה-פן תוכל להתמודד בבחירות הקרובות לנשיאות בצרפת שיתקיימו בשנה הבאה

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

לאחר עשור: איזה עונש יקבל רונאל פישר?

הפרקליטות דורשת לגזור על רונאל פישר 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי, מגיעה להכרעה

דרור בין מנכ''ל רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

450 מיליון דולר ל"מוצר מוחשי": כך מנסה רשות החדשנות לעודד יזמים לוותר על חלום הסייבר

השיעור הגבוה למדי של יזמים ישראלים שבוחרים להקים או לעבוד בחברת סייבר הביא להצלחות כבירות בתחום - אבל הוא הגיע בהכרח על חשבון הקמה של סטארט-אפים חדשים בתחומי תעשייה אחרים ● כעת מודיעה רשות החדשנות כי הפעילה בשנה באחרונה תוכנית לעידוד השקעה בחברות שמייצרות מוצרים מוחשיים

מנכ''ל אורמת טכנולוגיות, דורון בלשר / צילום: ניר סלקמן

מנוע צמיחה חדש לאורמת: חשמל לחוות שרתים במאות מיליוני דולרים

החברה חתמה על חוזה למכירת חשמל ל-20 שנה עם Switch מתחום הדאטה סנטרים, המוערך ב-200 מיליון דולר ● המנכ"ל: שוק הדאטה סנטרים שמוקמים הוא עצום והעלייה בביקוש לחשמל בארה"ב מאוד גבוהה

אילן ישועה בדיון במשפט נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים / צילום: איל יצהר

ענקית הסייבר ממשיכה ברכישות בישראל: קונה את סראפיק של אילן ישועה ב-420 מיליון דולר

ענקית אבטחת המידע האמריקאית קראודסטרייק קונה את חברת הסייבר של מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה ושותפו אביחי כהן ● סראפיק גייסה עד כה 37 מיליון דולר בלבד, בין היתר מקראודסטרייק עצמה ● היא עוסקת באבטחת דפדפנים ותהווה מוצר משלים למערכת ההגנה על מוצרי הקצה של קראודסטרייק

ארה''ב הפכה את פרמידת המזון / איור: Shutterstock

ארה"ב הפכה את פרמידת המזון: בשר בראש, דגנים בתחתית. ומה קורה בישראל?

שר הבריאות האמריקאי הפך את הפירמידה, שמכילה המלצות תזונה לצרכן ● בתפריט: הרבה יותר חלבון ומעט דגנים ● מומחים עימם שוחחנו מברכים על הגבלת מזון מעובד, אך מלינים על דחיקת קטניות ודגנים מלאים ● וגם: המודל שאותו אימץ משרד הבריאות הישראלי

בארה"ב בטוחים: לישראל יש יד בהיחלשות המשטר האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם:  בוול סטריט ג'ורנל טוענים שהמלחמה עם ישראל היא אחת הסיבות העיקריות לחולשה של המשטר האיראני, הצצה לנשק שצה"ל תפס אחרי ה-7 באוקטובר וההחלטה הפרו-ישראלית של אגודת ההיסטוריה האמריקאית • כותרות העיתונים בעולם

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ מבטל את המו"מ עם איראן ופונה למוחים: "העזרה בדרך"

סטיב וויטקוף נפגש במהלך סוף השבוע עם יורש העצר האיראני רזא פהלווי ● דיווח:  ראש ממשלת בריטניה סטארמר צפוי לקבל הצעה להשתתף במועצת השלום שתוביל את שלב ב' של הפסקת האש בעזה ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון אל-ג'מהוריה הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בתל אביב; המניות הדואליות זינקו, מדד הביטוח ירד ב-1.5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4%, מדד הביטוח ב-1.4% ● אורמת עלתה בכ-4% בעקבות הסכם למכירת חשמל לחברת סוויץ' לתקופה של 20 שנה ● גילת עלתה בעקבות הזינוק אתמול בוול סטריט ● מניית מבטח שמיר ירדה ב-4.5%, קבוצת אקרשטיין ב-3.8%

לווינים של גילת רשתות לוויין / צילום: גילת

נהנית מסנטימנט חיובי: מה מקפיץ את מניית גילת לוויינים

חברת ציוד תקשורת הלוויינים השלימה זינוק של כ-170% בשנה האחרונה, ונסחרת כבר בשווי של מעל 1.2 מיליארד דולר ● המומנטום החיובי במניה מגיע על רקע הזמנות גדולות שגילת דיווחה עליהן בחודשים האחרונים

שיא משכנתאות בדצמבר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

יותר מ־11 מיליארד שקל: משכנתאות דצמבר שוב בשיא – ואליהן מצטרפות גם ההלוואות לכל מטרה

היקף המשכנתאות החדשות בחודש האחרון לשנת 2025 הוא הגבוה ביותר בשנה החולפת • ההלוואות לכל מטרה הסתכמו ב־791 מיליון שקל בדצמבר – הנתון הגבוה אי פעם • הלוואות הבולט והבלון גם הן ברף גבוה

HBO MAX בישראל / צילום: Shutterstock

HBO MAX נכנסת היום לישראל. כמה זה יעלה לכם?

לצד הסדרות המוכרות של שחקנית הטלוויזיה האמריקאית, חבילת התוכן תכלול גם סרטים חדשים, תכני ילדים, אולימפיאדת החורף ועוד ● הישראלים יכולים לרכוש מנוי ישירות באתר hbomax.com, דרך האפליקציה של HBO Max ודרך הוט או yes