גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק ביצים ונייר טואלט: המוצרים שהמחסור בהם כבר מעבר לפינה

עם כל הכבוד למוצרי יסוד כמו נייר טואלט וביצים, מתברר שהקורונה מציבה במחסור גם ענפים שבימי שגרה לא חלמו להפוך לנדרשים כל-כך, וזוכים כעת לרנסנס ואף לשוק שחור שהתפתח מתחת לרדאר ● ומהן הדרכים היצירתיות שמצאו הספקים להתמודד עם המחסור ולהרוויח?

ביקוש עצום בפאזלים / צילום: Ted S. Warren, Associated Press
ביקוש עצום בפאזלים / צילום: Ted S. Warren, Associated Press

השוק השחור שהתפתח בכל הנוגע למכירה של תבניות ביצים בחנויות השכונתיות, גלש למוצרים אחרים שעד לפני ימי הקורונה לא חלמו אפילו להימכר בסתר, בשוק משני שעובר מפה לאוזן. כך למשל - פאזלים. המחסור בפאזלים ל"גדולים", כאלו המכילים אלף חלקים לפחות, הוביל מתברר, גם לשוק של החלפות ומכירת מוצרים משומשים עם אלפי גולשים שחברו זה לזה בקבוצות פייסבוק ייעודיות.

באתר האינטרנט של הרשת פאזלנד פורסמה הודעה כי בעקבות העומס לא יתקבלו עוד הזמנות באתר. "חווינו בחודש האחרון גידול של מאות אחוזים בהזמנות אונליין - מה שהביא למחסור רב במלאי". הסיבה, כצפוי, היא שרבים מהנתונים בהסגר עוסקים בהרכבת פאזלים. "בשבוע וחצי האחרונים יש ביקוש עצום לפאזלים גדולים של חנויות ושל לקוחות פרטיים. די רוקנו אותנו", אומר שניאור ג'רופי סמנכ"ל ישראטויס, יצרנית משחקים.

באתר הצעצועים אמיגו מזהים מגמה דומה. האתר חווה גידול של 1,500% במכירות בשבועיים האחרונים. אורי לנדא, מנכ"ל האתר, ציין כי בשבועיים הראשונים לסגר ערכות היצירה היו המבוקשות ביותר כשהזמנה ממוצעת הייתה גבוהה ב-300% מהיקף ההזמנה באופן רגיל. לנדא מתאר מצב שבו "המחסן שלנו מתרוקן כל יום. יש חוסרים על בסיס יומי. לאור הביקוש הגדול לפאזלים למבוגרים יצרנו קטגוריה חדשה באתר".

שוק הפאזלים לא נח לרגע. באתר GROO (לשעבר גרופון) הצליחו לשים יד על הסחורה המבוקשת מחנות צעצועים קטנה בכפר סבא. מנכ"ל גרו תומי שונפלד מסביר כי המרדף אחר המלאים מוביל גם לחנויות מקומיות. "מצאנו 100 יחידות של פאזלים בחנות מקומית. זה אוצר. אנחנו עובדים עם הרבה ספקים ויבואנים ולכן ברגע שנגמרת סחורה לאחד עוברים לאחר. אנחנו לא מאחסנים מוצרים אצלנו אלא עושים חיבור בין ספקים ללוגיסטיקה".

מוצרים אחרים שדורשים עבודה מאומצת להשיג מהם מלאי הם מוצרי כושר וספורט. "זה נושא שלקחנו מראש בחשבון שיהיה לו ביקוש חריג. הזמנו מכולות של משקולות ומכרנו אלפים, בשבוע שעבר הוצאנו עסקה למזרן יוגה ומכרנו אלף ביום. כיום יש מעט מחסור בחלק מהמוצרים כמו מכשירי ריצה, אבל אני מניח שזה לא יימשך הרבה זמן משום שהייצור בסין חזר למתכונת די מלאה. אני יודע על ספקים שהזמינו סחורות לפני שבועיים והרבה כבר הגיעו לישראל", אומר שונפלד.

האם כשיש מחסור המחיר מתייקר בהתאם לעקומת הביקוש וההיצע?

"אני מכיר את התופעה הזו אבל אצלנו הספקים מתחייבים מראש למלאי ולמחיר שהוא לא דינמי או נתון לשינויים", אומר שונפלד.

מחסור במוצרי כושר

את המוצרים החסרים בימים אלה מגדיר מנכ"ל האתר וואלה!שופס רון שולויס כ"כל מה שמעביר את הזמן בבידוד ובסגר". שולויס מחלק את החוסרים על ציר הזמן: "המוצרים הראשונים שנגמרו היו מחשבים ניידים בקטגוריית מחיר זול (עד 1,500 שקל) ומצלמות רשת - זה יועד לתלמידים עבור שיעורים מרחוק ועבור מי שעבר לעבוד מהבית ולא היה ערוך וכמובן לצורך שיחות זום". לדבריו, "עד עכשיו יש דגמים שקשה להשיג, בעיקר של המוצרים הזולים, אבל המלאים חודשו ואפשר להשיג של יצרנים אחרים". מצלמות רשת שאמורות גם לחבר את הנכדים לסבא ולסבתא באמצעות שיחות הזום אזלו. "אין להשיג", אומר שולויס.

גם באתר עזריאלי.קום מזהים ביקוש של פי 2 ויותר בכלל הקטגוריות וגידול של 250% בקטגוריית הפארם, הפנאי והספורט.מטעם האתר נמסר כי "קיים מחסור במצלמות רשת, במזרני יוגה ובאביזרי כושר ביתיים בשוק. מצד האתר נעשים מאמצים להשלים מלאים באופן שוטף על מנת לספק ללקוחות האתר את כל מה שהם מחפשים וצריכים".

החוסרים אינם נחלת הכלל - במחסני חשמל מציינים דווקא כי אין חוסרים, גם במצלמות רשת. "יש הרבה דגמים. אם נגמר דגם אחד, מקדמים דגם אחר", נמסר מהחברה. "היקף המכירות באתר הסחר שלה זינק ב-500% כשהביקוש הגבוה מוסיף להיות למקפיאים ואחריהם מיקרוגלים, מצנמים ומיקסרים".

הציבור, כך מתברר, לא מסתפק בהנפת משקולות או מתיחה על מזרן היוגה. שולויס מתאר מחסור במוצרי כושר בהם הליכונים ואופני כושר כשהוא מציין כי לאחרונה קשה להשיג אפילו שולחנות פינג פונג ועמודי סל לחצר. "באופני כושר בעבר מכרנו 40 דגמים, והיום נשארנו עם שניים. בהתחלה היה הלם ואנשים מיהרו להתארגן עם צעצועים, מוצרי כושר וכל מה שצריך לסגר. במקביל, הייתה התנפלות על מקפיאים אבל זה ירד, אולי כי אנשים מבינים שאין צורך לאגור מזון ואולי כי אנחנו מתקרבים לחג", כך לדברי שולויס.

ההיסטריה של רכישת המקפיאים תוזמנה ביחד עם ההסתערות על נייר הטואלט. החשש מפני המחסור (וכן, גם התקשורת אשמה בזריעת הפאניקה) הוביל להתנפלות על מדפי נייר הטואלט חרף ההבטחות כי המלאי לא ייגמר. כעת הביצים הן כוכבות השעה. במכולות אין ביצים על המדף ובסמוך למחסני ביצים משתרך תור ארוך של קונים שלא מפחדים לצאת מהבית או לעמוד זה ליד זה, ובלבד שייצאו עם ערימות של תבניות הביתה.

ממסכות פנים ועד תוספי תזונה

האם באמת יש מחסור בביצים? "כמו אצל השאר, גם אנחנו מקבלים מלאי בבוקר ואחרי שעתיים הוא נגמר", אומר אייל רביד מנכ"ל ובעלים של הרשת ויקטורי. בדומה להסתערות על חבילות של נייר טואלט הפרסומים אודות צפי למחסור הובילו את הציבור ולרכוש הרבה מעבר לכמות הריאלית לצריכה במשק הבית. צרכנים מעמיסים תבניות בכמות שהיא גבוהה משמעותית מהצורך הריאלי.

"מעבר לזה, יש יותר אנשים במדינה ממה שיש בדרך-כלל בתקופה כזו, אז הצריכה כולה עולה", מסביר איתן יוחננוף בעלי הרשת יוחננוף. "אצלנו יש עלייה של 400% בביקוש לביצים, רבע מזה זה משקף את מגמת ההצטיידות ולא את הצריכה השוטפת. להבדיל מנייר טואלט צריך לזכור שלביצים יש תפוגה. יש מקומות שמגבילים את הכמות לכל צרכן".

יוחננוף מזכיר כי ככלל, לפני הפסח עולה צריכת הביצים - "אלא שמדובר בעלייה של 50% כל שנה. אנחנו הכנסנו ביצים ומצות בכמות גדולה כבר למחסנים וגם כמות גדולה מאוד של בשר. הצטיידנו מוקדם כי הבנו שיש פה אירוע שיכול להוביל למחסור".

ומה באשר למסכות פנים? ההנחיה לצאת מהבית עם מסכה הביאה את הצרכנים להסתער גם על המוצר הזה. "מסכות קשה להשיג", מסכים יוחננוף. "זה מוצר בביקוש בינלאומי בחסר אדיר וקצב הייצור לא מספיק. היה שלב שקנינו מכל מי שהציע בכל מחיר. הזמנו 100 אלף יחידות וסופקו לנו אולי 3,000. הביקוש היה היסטרי והמחירים היו מופקעים בלי פרופורציה. התנהל מסחר שחור. כשזה הגיע ל-37 שקל מחיר למסיכה אחת כמחיר סיטונאי, החלטנו לקנות רק לעובדים. היום מסיכה כזו עולה לנו 6 שקלים. ברגע שנכנס מלאי זה נעלם תוך יום. הבאנו מסיכות פשוטות בחבילה של 50 ב-150 שקל, הכנסנו לסניפים 10 אלפים מארזים - ביום אחד זה נחטף".

"יש מירוץ בין הקמעונאים להשגת מסיכות ועל התעשייה שהתפתחה סביבן," מוסיף שאול סלם, מנכ"ל אתר הפארם מדילינק. "צצו יבואנים פרטיים וספקי מסיכות שמנצלים את המצב, לא רק במחיר המופקע אלא גם באיכות ירודה של מוצרים". עוד בגזרת הפארם מזהה סלם מחסור בתוספי תזונה. הסגולות שפורסמו ברשתות החברתיות בכל הנוגע לצריכה ויטמין סי ואבץ לטיפול בקורונה עשו את שלהן.

"מאז פרוץ משבר הקורונה יש עלייה של 130% בקנייה של ויטמינים ותוספי מזון בעיקר של ויטמין סי של כל החברות. התחלנו להגביל ל-2 יחידות בכל הזמנה בכדי להימנע מחוסרים. המלאים אצל הספקים מוגבלים וייתכן שבקרוב יהיה מחסור כיוון ששרשרת האספקה תקועה או עובדת בקצב איטי בשל המצב", אומר סלם. 

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק