גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עצמאים, בונים על מענק מהמדינה? תקראו את האותיות הקטנות

בעלי עסקים, שקיוו לעזרה מהמדינה, גילו שדווקא ברגעים הכלכליים הקשים בחייהם כי הם נחשבים בעיני המדינה לתא משפחתי "עשיר" מדי בהכנסות או שפתחו את העסק בתאריך לא מתאים

הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס
הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

י' הוא צלם עצמאי. אשתו עקרת בית. יש לה דירה שקיבלה בירושה, שאותה היא משכירה. בעקבות משבר הקורונה מצא את עצמו י' עם אפס הזמנות כמעט. החודש הוא "הרוויח" 2,000 שקל ממעט מאוד עבודות שבכל זאת עשה, וכן "בזכות" שיטת השוטף פלוס, שבעקבותיה קיבל החודש את התשלום עבור עבודות שעשה לפני חודשיים. אתמול הוא מילא את הטופס לקבלת המענק מרשות המסים ונדהם לגלות שהוא לא זכאי למענק. הסיבה שקיבל: בשנת 2018, הוא ורעייתו הגיעו יחד לתקרת הכנסות של 340 אלף שקל.

"הייתי בהלם. בחודש הבא כבר לא יהיה 'שוטף פלוס' ואנחנו נהיה עם אפס הכנסות. אין לי עבודות חדשות, יש כלום ושום דבר, ו-4,000-5,000 שקל מענק היו עוזרים לי מאוד. זה ממש סיוט. מאוד מאוד מבאס שאני לא זכאי בגלל החיבור הלא טבעי הזה שעשו בין כל ההכנסות מכל סוג של בני זוג", אומר י'.

י' לא לבד. תקרת ההכנסות המשותפות, של 340 אלף השקל, הוציאה מגדרי המענק לעצמאים הרבה מאוד בעלי עסקים שגילו לפתע פתאום שבעיני המדינה הם תא משפחתי "עשיר"; וזאת, דווקא ברגעים הכלכליים הקשים בחייהם.

אל רועי כהן, נשיא לה"ב, זורמות בימים האחרונים עשרות רבות של פניות בדיוק בעניין הזה. כהן: "מרבית הסירובים למענק הם בעקבות ההכנסה המשותפת של בני הזוג, שזה דבר שאין לו אח ורע בנוגע לפיצוי השכירים במשק, וזו אפליה שזועקת לשמיים. הצפתי את זה בפני ראש רשות המסים. אלה לא אנשים עשירים. בשבת בבוקר פנתה אליי משפחה מטירת הכרמל שהגבר הוא טכנאי מזגנים שמשתכר 20 אלף שקל ברוטו בחודש טוב ורעייתו קוסמטיקאית שמרוויחה 10,000 שקל. יש להם משכנתה של 4,000 שקל ושלושה ילדים, והם קיבלו סירוב לקבל את המענק. הם נשארו עם אפס הכנסות, ורק משום ששניהם עברו את תקרת ההכנסה לשנת 2018 של 340 אלף שקל הם לא זכאים. זה הגיוני שלא יהיה להם אוכל על השולחן אבל המדינה רואה בהם תא שלא צריך פיצוי? ובכלל מה זה השילוב של הגבר והאישה ביחד? חזרנו לימים שהאישה רכוש של הבעל?".

הממשלה אישרה תקנות שעת חירום (מענק סיוע לעצמאיים בשל התפשטות נגיף הקורונה), זאת במסגרת תוכנית הסיוע הכלכלית שעליה הודיעו ראש הממשלה ושר האוצר וכחלק מצעדי הממשלה לסייע לעסקים קטנים ובינוניים ולאוכלוסיית העצמאים שהכנסתם ירדה בצורה משמעותית בתקופה זו. לאחר פרסום התקנות ברשומות תיפתח באתר רשות המסים האפשרות להגיש בקשה לקבלתן.

ביום חמישי יצאה תוכנית הסיוע המהפכנית של הממשלה לכנסת, ובמסגרתה גם המענק לעצמאים שנפגעו מהמשבר, בכפוף לתנאים. מענק הסיוע עומד על 65% מהכנסתו הממוצעת לחודש של העצמאי ל-2018, ואם העסק נפתח בשנת 2019 בהתאם לנתוני שנת 2019, אך סכומו לא יעלה על 6,000 שקל. החל מהכנסה חודשית ממוצעת של 16,000 שקל פוחת סכום המענק בהדרגה עד לסך של 3,000 שקל.

היום החלו לזרום כספי המענק לחשבונם של עשרות אלפי העסקים שנמצאו זכאים, ודווקא העובדה הזאת מחדדת את סימני השאלה בנוגע לאלה שנדחו. האם מוצדק לחבר את הכנסות הבעל והאישה ולהוציא תאים משפחתיים שלמים מגדרי הזכאות? האם יש הצדקה לתקרת המענק, העומדת על 240 אלף שקל? האם נכון לחייב את המענק במס הכנסה? סימני השאלה שהעלה "גלובס" מיום שהתוכנית התגבשה, רק הולכים ומצטברים.

לזכותם של שר האוצר, משה כחלון, הנהלת משרד האוצר, יצוין כי הם לא מתעלמים לחלוטין מקריאות המצוקה של המשק והטענות נגד תוכנית הסיוע. ביום ראשון בערב הם קיימו דיון במנגנון מענק הסיוע לעסקים, ובסיומו הנחה שר האוצר את ההנהלה לשפר את המודל ולצמצם את הבירוקרטיה כך שהעסקים יקבלו את המענק בהקדם. הבעיות הוצפו גם בוועדת הכספים, ומנהל רשות המסים, ערן יעקב, ציין כי נבחנים מודלים שונים לפיצוי העצמאים. "האם זה יינתן? כן. יהיה סוג של מענק או פיצוי לחלק גדול מהעסקים שייתן להם מענה על מה שקרה מאמצע מרץ ועד היום. באיזה אופן ואיך, אני מקווה שהיום או מחר זה ייקבע, שר האוצר צריך לקבל החלטה בעניין הזה".

ערן יעקב / צילום: יונתן בלום, גלובס

"באיזה אופן ואיך" - זאת שאלת מיליארדי השקלים. תנאי הסף הראשון שביטולו מבוקש כאמור הוא החיבור המלאכותי שנעשה בין הכנסותיהם של בני זוג, המוציא עצמאים רבים מהזכאות, אבל זה רק קצה הקרחון. הדבר המרכזי שמקומם עצמאים רבים היא תקרת ההכנסות שנקבעה על רף של 240 אלף שקל. "צריך לתת פרס שיא גינס למי שהמציא את התקרה והדירוג היורד למענק", אומר רועי כהן. "זאת היצירתיות הכי גדולה שנראתה. מעל 16 אלף שקל הכנסות על כל שקל שאתה מרוויח יורד לך 75% מהמענק. היה צריך לתת לכולם סכום אחיד, 6,000 שקל, ואז להיפגש איתם בסוף השנה ולהתחשבן. קודם תנו לאנשים אוכל לשולחן החג, ואח"כ בשוך הסערה נדבר".

לדברי יועץ המס ירון גינדי, שריכז את הבעיות ביישום מודל המענק, אפליית העצמאים לעומת השכירים שזורה לאורך כל התוכנית. "שכיר המרווח 20,000 שקל יקבל 8,790 של לעומת עצמאי שיקבל 3,000 שקל. למה? ככה", אומר גינדי.

בינתיים מגזרים שלמים טוענים שהתנאים מוציאים אותם מתחולת הסיוע. לטענת התאחדות המלאכה והתעשיה, הנציגה של התעשיה הזעירה בישראל, 90% מחברי ההתאחדות גילו שאינם זכאים למענק. גם במטה המאבק להצלת עולם התרבות, האירועים והמופעים, נטען כי עסקים רבים מדי מתחום התרבות קיבלו הודעות דחייה. גם בתחום המסעדות גילו רבים מהעסקים כי אינם זכאים לפיצוי, בין היתר בשל תקרת ההכנסות וכן אי הכללת שכירים בעלי שליטה בפיצוי.

תנאי הסף הראשון שביטולו מבוקש כאמור הוא החיבור המלאכותי שנעשה בין הכנסותיהם של בני זוג, המוציא עצמאים רבים מהזכאות, אבל זה רק קצה הקרחון. הדבר המרכזי שמקומם עצמאים רבים היא תקרת ההכנסות שנקבעה על רף של 240 אלף שקל, ובתוכה גם מדרגות הפחתת הפיצוי לכל מי שהכנסותיו מעל 16,000 שקל (בעקבותיה המענק יורד בהדרגה ל-3,000 שקלים).

"צריך לתת פרס שיא גינס למי שהמציא את התקרה והדירוג היורד למענק", אומר רועי כהן. "זאת היצירתיות הכי גדולה שנראתה בישראל. מעל 16 אלף שקל הכנסות על כל שקל שאתה מרוויח יורד לך 75% מהמענק. היה צריך לתת לכולם סכום אחיד, 6,000 שקל, ואז להיפגש איתם בסוף השנה ולהתחשבן. קודם תנו לאנשים אוכל לשולחן החג, ואח"כ בשוך הסערה נדבר. הניסיון לתת כמה שפחתו ולקמץ את היד כמה שיותר יעלה ביוקר למדינה".

בינתיים מגזרים שלמים טוענים שהתנאים שנקבעו מוציאים אותם מתחולת הסיוע. כך, לטענת התאחדות התעשייה הזעירה, 90% מחברי ההתאחדות גילו בימים האחרונים שהם אינם זכאים למענק. גם במטה המאבק להצלת עולם התרבות, האירועים ומופעים, נטען כי עסקים רבים מדי מתחום התרבות קיבלו הודעות דחייה לבקשות המענק. גם בתחום המסעדות גילו רבים מהעסקים כי אינם זכאים לפיצוי, בין היתר בשל תקרת ההכנסות שנקבעה וכן אי הכללת שכירים בעלי שליטה בתוואי הפיצוי. 

עוד כתבות

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדוע בית המשפט ביטל צוואה שבה אדם הוריש את כל רכושו לאחותו?

צוואה שבה אב הדיר את ילדיו מהירושה לטובת אחותו בוטלה ע"י בית המשפט לענייני משפחה, לאחר שנודע כי האב הביע חרטה על כך בשעותיו האחרונות ● נקבע כי אחותו של המנוח מעלה באמונו וניסתה לחמוס את הרכוש לידיה בחוסר תום-לב

שדה חיטה בדרום אוקראינה / צילום: ap

תמורת הסכם עם ארה"ב, ישראל תגביל את ספקית החיטה העיקרית

בכירים ישראליים צפויים לבקר בוושינגטון ולסכם את פרטי הסחר החדש עם ארה"ב ● ההתחייבות הישראלית ביחס ליבוא החיטה, והחשש במגזר העסקי - תביא לעלייה ביוקר המחיה

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה מאותתת, שוב: העתיד שלה כבר לא נמצא על הכביש

למרות ירידה שנתית ראשונה בהכנסות, אילון מאסק משקיע מיליארדים בחברת הבינה המלאכותית שלו xAI, ואפילו רומז כי טסלה עשויה להידרש בעתיד גם ליכולות ייצור שבבים עצמאיות ● המסר ברור מתמיד: טסלה רואה את עצמה בראש ובראשונה כחברת בינה מלאכותית ורובוטיקה, ורק אחר־כך כיצרנית רכב

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

תעריף הדלק עודכן / צילום: ap, Marta Lavandier

אחרי ההוזלה בינואר: מיום ראשון מחיר הדלק יעלה ב-3 אגורות לליטר

משרד האנרגיה הודיע כי מחירו המרבי של ליטר בנזין 95 יתעדכן בחצות הלילה שבין יום שבת לראשון ויעמוד בחודש פברואר 2026 על 6.88 שקלים בתדלוק בשירות עצמי ● מדובר בעלייה של 3 אגורות לעומת המחיר בינואר, שעמד על 6.85 שקלים לליטר אחרי הוזלה ניכרת של 26 אגורות

חתולים בחצר בניין / צילום: תמר מצפי

חמלה או מטרד? השכנים שהגיעו לבית המשפט בגלל האכלת חתולים

לא חסרות סיבות למריבות בין שכנים, אך מעבר לבעיות השכיחות, לבית המשפט מגיעות עוד ועוד תביעות בגלל האכלת חתולים ● מתי האכלת חתולים "היא ביטוי ראוי לרגישות מוסרית ולערבות הדדית כלפי הסביבה והחי שבה", ומתי ראוי שהרגישות לחי תופנה גם לשכנים האנושיים?

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

"יכולות קטלניות": הנשק האיראני שכבר מוכן למקרה של מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בוול סטריט ג'ורנל מעריכים שלאיראן יש מספיק טילים כדי להגיב בחריפות על מתקפה נגדה, לפי דיווח של רויטרס שלב ב' ברצועת עזה יכלול רכישה מסיבית של כלי נשק של חמאס, והמחאה העצובה של משפחות המפגינים שנהרגו באיראן • כותרות העיתונים בעולם

אייל שוחט, מנכ''ל טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת תקציב המדינה

ברוב של 62 חברי כנסת, אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק תקציב המדינה ל-2026 ● לקואליציה נותרו חודשיים להשלים את מהלך החקיקה, וגורל הרפורמות יוכרע כעת בוועדות הכנסת ● מוקדם יותר קרא סמוטריץ' לנגיד להוריד בחדות את הריבית. כך הגיב בנק ישראל

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

אילן רביב, גילעד אלטשולר ואיציק שנידובסקי / צילום: איל יצהר, רמי זרנגר

שוק הגמל מציג: מהפך בצמרת, מנהל הכספים הכי מבוקש וזה שאיכזב ב-2025

עם סיומה של 2025 הפך מיטב הפך למנהל הגמל וההשתלמות הגדול בשוק, על חשבון אלטשולר שחם, שממשיך לאבד לקוחות בקצב גבוה ● המגייס הגדול בענף היה מצטיין התשואות אנליסט, ואחריו מור השקעות ● מאוכזב נוסף לצד אלטשולר שחם בשנה החולפת – ילין לפידות

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

סיור ברכבת הקלה / צילום: כדיה לוי

מה מסתתר בקומה הסגורה של תחנת אלנבי ברכבת הקלה בתל אביב?

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס זכו להצצה נדירה מאחורי הקלעים של אחת מעשר התחנות התת-קרקעיות בקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX