גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עצמאים, בונים על מענק מהמדינה? תקראו את האותיות הקטנות

בעלי עסקים, שקיוו לעזרה מהמדינה, גילו שדווקא ברגעים הכלכליים הקשים בחייהם כי הם נחשבים בעיני המדינה לתא משפחתי "עשיר" מדי בהכנסות או שפתחו את העסק בתאריך לא מתאים

הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס
הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

י' הוא צלם עצמאי. אשתו עקרת בית. יש לה דירה שקיבלה בירושה, שאותה היא משכירה. בעקבות משבר הקורונה מצא את עצמו י' עם אפס הזמנות כמעט. החודש הוא "הרוויח" 2,000 שקל ממעט מאוד עבודות שבכל זאת עשה, וכן "בזכות" שיטת השוטף פלוס, שבעקבותיה קיבל החודש את התשלום עבור עבודות שעשה לפני חודשיים. אתמול הוא מילא את הטופס לקבלת המענק מרשות המסים ונדהם לגלות שהוא לא זכאי למענק. הסיבה שקיבל: בשנת 2018, הוא ורעייתו הגיעו יחד לתקרת הכנסות של 340 אלף שקל.

"הייתי בהלם. בחודש הבא כבר לא יהיה 'שוטף פלוס' ואנחנו נהיה עם אפס הכנסות. אין לי עבודות חדשות, יש כלום ושום דבר, ו-4,000-5,000 שקל מענק היו עוזרים לי מאוד. זה ממש סיוט. מאוד מאוד מבאס שאני לא זכאי בגלל החיבור הלא טבעי הזה שעשו בין כל ההכנסות מכל סוג של בני זוג", אומר י'.

י' לא לבד. תקרת ההכנסות המשותפות, של 340 אלף השקל, הוציאה מגדרי המענק לעצמאים הרבה מאוד בעלי עסקים שגילו לפתע פתאום שבעיני המדינה הם תא משפחתי "עשיר"; וזאת, דווקא ברגעים הכלכליים הקשים בחייהם.

אל רועי כהן, נשיא לה"ב, זורמות בימים האחרונים עשרות רבות של פניות בדיוק בעניין הזה. כהן: "מרבית הסירובים למענק הם בעקבות ההכנסה המשותפת של בני הזוג, שזה דבר שאין לו אח ורע בנוגע לפיצוי השכירים במשק, וזו אפליה שזועקת לשמיים. הצפתי את זה בפני ראש רשות המסים. אלה לא אנשים עשירים. בשבת בבוקר פנתה אליי משפחה מטירת הכרמל שהגבר הוא טכנאי מזגנים שמשתכר 20 אלף שקל ברוטו בחודש טוב ורעייתו קוסמטיקאית שמרוויחה 10,000 שקל. יש להם משכנתה של 4,000 שקל ושלושה ילדים, והם קיבלו סירוב לקבל את המענק. הם נשארו עם אפס הכנסות, ורק משום ששניהם עברו את תקרת ההכנסה לשנת 2018 של 340 אלף שקל הם לא זכאים. זה הגיוני שלא יהיה להם אוכל על השולחן אבל המדינה רואה בהם תא שלא צריך פיצוי? ובכלל מה זה השילוב של הגבר והאישה ביחד? חזרנו לימים שהאישה רכוש של הבעל?".

הממשלה אישרה תקנות שעת חירום (מענק סיוע לעצמאיים בשל התפשטות נגיף הקורונה), זאת במסגרת תוכנית הסיוע הכלכלית שעליה הודיעו ראש הממשלה ושר האוצר וכחלק מצעדי הממשלה לסייע לעסקים קטנים ובינוניים ולאוכלוסיית העצמאים שהכנסתם ירדה בצורה משמעותית בתקופה זו. לאחר פרסום התקנות ברשומות תיפתח באתר רשות המסים האפשרות להגיש בקשה לקבלתן.

ביום חמישי יצאה תוכנית הסיוע המהפכנית של הממשלה לכנסת, ובמסגרתה גם המענק לעצמאים שנפגעו מהמשבר, בכפוף לתנאים. מענק הסיוע עומד על 65% מהכנסתו הממוצעת לחודש של העצמאי ל-2018, ואם העסק נפתח בשנת 2019 בהתאם לנתוני שנת 2019, אך סכומו לא יעלה על 6,000 שקל. החל מהכנסה חודשית ממוצעת של 16,000 שקל פוחת סכום המענק בהדרגה עד לסך של 3,000 שקל.

היום החלו לזרום כספי המענק לחשבונם של עשרות אלפי העסקים שנמצאו זכאים, ודווקא העובדה הזאת מחדדת את סימני השאלה בנוגע לאלה שנדחו. האם מוצדק לחבר את הכנסות הבעל והאישה ולהוציא תאים משפחתיים שלמים מגדרי הזכאות? האם יש הצדקה לתקרת המענק, העומדת על 240 אלף שקל? האם נכון לחייב את המענק במס הכנסה? סימני השאלה שהעלה "גלובס" מיום שהתוכנית התגבשה, רק הולכים ומצטברים.

לזכותם של שר האוצר, משה כחלון, הנהלת משרד האוצר, יצוין כי הם לא מתעלמים לחלוטין מקריאות המצוקה של המשק והטענות נגד תוכנית הסיוע. ביום ראשון בערב הם קיימו דיון במנגנון מענק הסיוע לעסקים, ובסיומו הנחה שר האוצר את ההנהלה לשפר את המודל ולצמצם את הבירוקרטיה כך שהעסקים יקבלו את המענק בהקדם. הבעיות הוצפו גם בוועדת הכספים, ומנהל רשות המסים, ערן יעקב, ציין כי נבחנים מודלים שונים לפיצוי העצמאים. "האם זה יינתן? כן. יהיה סוג של מענק או פיצוי לחלק גדול מהעסקים שייתן להם מענה על מה שקרה מאמצע מרץ ועד היום. באיזה אופן ואיך, אני מקווה שהיום או מחר זה ייקבע, שר האוצר צריך לקבל החלטה בעניין הזה".

ערן יעקב / צילום: יונתן בלום, גלובס

"באיזה אופן ואיך" - זאת שאלת מיליארדי השקלים. תנאי הסף הראשון שביטולו מבוקש כאמור הוא החיבור המלאכותי שנעשה בין הכנסותיהם של בני זוג, המוציא עצמאים רבים מהזכאות, אבל זה רק קצה הקרחון. הדבר המרכזי שמקומם עצמאים רבים היא תקרת ההכנסות שנקבעה על רף של 240 אלף שקל. "צריך לתת פרס שיא גינס למי שהמציא את התקרה והדירוג היורד למענק", אומר רועי כהן. "זאת היצירתיות הכי גדולה שנראתה. מעל 16 אלף שקל הכנסות על כל שקל שאתה מרוויח יורד לך 75% מהמענק. היה צריך לתת לכולם סכום אחיד, 6,000 שקל, ואז להיפגש איתם בסוף השנה ולהתחשבן. קודם תנו לאנשים אוכל לשולחן החג, ואח"כ בשוך הסערה נדבר".

לדברי יועץ המס ירון גינדי, שריכז את הבעיות ביישום מודל המענק, אפליית העצמאים לעומת השכירים שזורה לאורך כל התוכנית. "שכיר המרווח 20,000 שקל יקבל 8,790 של לעומת עצמאי שיקבל 3,000 שקל. למה? ככה", אומר גינדי.

בינתיים מגזרים שלמים טוענים שהתנאים מוציאים אותם מתחולת הסיוע. לטענת התאחדות המלאכה והתעשיה, הנציגה של התעשיה הזעירה בישראל, 90% מחברי ההתאחדות גילו שאינם זכאים למענק. גם במטה המאבק להצלת עולם התרבות, האירועים והמופעים, נטען כי עסקים רבים מדי מתחום התרבות קיבלו הודעות דחייה. גם בתחום המסעדות גילו רבים מהעסקים כי אינם זכאים לפיצוי, בין היתר בשל תקרת ההכנסות וכן אי הכללת שכירים בעלי שליטה בפיצוי.

תנאי הסף הראשון שביטולו מבוקש כאמור הוא החיבור המלאכותי שנעשה בין הכנסותיהם של בני זוג, המוציא עצמאים רבים מהזכאות, אבל זה רק קצה הקרחון. הדבר המרכזי שמקומם עצמאים רבים היא תקרת ההכנסות שנקבעה על רף של 240 אלף שקל, ובתוכה גם מדרגות הפחתת הפיצוי לכל מי שהכנסותיו מעל 16,000 שקל (בעקבותיה המענק יורד בהדרגה ל-3,000 שקלים).

"צריך לתת פרס שיא גינס למי שהמציא את התקרה והדירוג היורד למענק", אומר רועי כהן. "זאת היצירתיות הכי גדולה שנראתה בישראל. מעל 16 אלף שקל הכנסות על כל שקל שאתה מרוויח יורד לך 75% מהמענק. היה צריך לתת לכולם סכום אחיד, 6,000 שקל, ואז להיפגש איתם בסוף השנה ולהתחשבן. קודם תנו לאנשים אוכל לשולחן החג, ואח"כ בשוך הסערה נדבר. הניסיון לתת כמה שפחתו ולקמץ את היד כמה שיותר יעלה ביוקר למדינה".

בינתיים מגזרים שלמים טוענים שהתנאים שנקבעו מוציאים אותם מתחולת הסיוע. כך, לטענת התאחדות התעשייה הזעירה, 90% מחברי ההתאחדות גילו בימים האחרונים שהם אינם זכאים למענק. גם במטה המאבק להצלת עולם התרבות, האירועים ומופעים, נטען כי עסקים רבים מדי מתחום התרבות קיבלו הודעות דחייה לבקשות המענק. גם בתחום המסעדות גילו רבים מהעסקים כי אינם זכאים לפיצוי, בין היתר בשל תקרת ההכנסות שנקבעה וכן אי הכללת שכירים בעלי שליטה בתוואי הפיצוי. 

עוד כתבות

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת״א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה