גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עצמאים, בונים על מענק מהמדינה? תקראו את האותיות הקטנות

בעלי עסקים, שקיוו לעזרה מהמדינה, גילו שדווקא ברגעים הכלכליים הקשים בחייהם כי הם נחשבים בעיני המדינה לתא משפחתי "עשיר" מדי בהכנסות או שפתחו את העסק בתאריך לא מתאים

הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס
הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

י' הוא צלם עצמאי. אשתו עקרת בית. יש לה דירה שקיבלה בירושה, שאותה היא משכירה. בעקבות משבר הקורונה מצא את עצמו י' עם אפס הזמנות כמעט. החודש הוא "הרוויח" 2,000 שקל ממעט מאוד עבודות שבכל זאת עשה, וכן "בזכות" שיטת השוטף פלוס, שבעקבותיה קיבל החודש את התשלום עבור עבודות שעשה לפני חודשיים. אתמול הוא מילא את הטופס לקבלת המענק מרשות המסים ונדהם לגלות שהוא לא זכאי למענק. הסיבה שקיבל: בשנת 2018, הוא ורעייתו הגיעו יחד לתקרת הכנסות של 340 אלף שקל.

"הייתי בהלם. בחודש הבא כבר לא יהיה 'שוטף פלוס' ואנחנו נהיה עם אפס הכנסות. אין לי עבודות חדשות, יש כלום ושום דבר, ו-4,000-5,000 שקל מענק היו עוזרים לי מאוד. זה ממש סיוט. מאוד מאוד מבאס שאני לא זכאי בגלל החיבור הלא טבעי הזה שעשו בין כל ההכנסות מכל סוג של בני זוג", אומר י'.

י' לא לבד. תקרת ההכנסות המשותפות, של 340 אלף השקל, הוציאה מגדרי המענק לעצמאים הרבה מאוד בעלי עסקים שגילו לפתע פתאום שבעיני המדינה הם תא משפחתי "עשיר"; וזאת, דווקא ברגעים הכלכליים הקשים בחייהם.

אל רועי כהן, נשיא לה"ב, זורמות בימים האחרונים עשרות רבות של פניות בדיוק בעניין הזה. כהן: "מרבית הסירובים למענק הם בעקבות ההכנסה המשותפת של בני הזוג, שזה דבר שאין לו אח ורע בנוגע לפיצוי השכירים במשק, וזו אפליה שזועקת לשמיים. הצפתי את זה בפני ראש רשות המסים. אלה לא אנשים עשירים. בשבת בבוקר פנתה אליי משפחה מטירת הכרמל שהגבר הוא טכנאי מזגנים שמשתכר 20 אלף שקל ברוטו בחודש טוב ורעייתו קוסמטיקאית שמרוויחה 10,000 שקל. יש להם משכנתה של 4,000 שקל ושלושה ילדים, והם קיבלו סירוב לקבל את המענק. הם נשארו עם אפס הכנסות, ורק משום ששניהם עברו את תקרת ההכנסה לשנת 2018 של 340 אלף שקל הם לא זכאים. זה הגיוני שלא יהיה להם אוכל על השולחן אבל המדינה רואה בהם תא שלא צריך פיצוי? ובכלל מה זה השילוב של הגבר והאישה ביחד? חזרנו לימים שהאישה רכוש של הבעל?".

הממשלה אישרה תקנות שעת חירום (מענק סיוע לעצמאיים בשל התפשטות נגיף הקורונה), זאת במסגרת תוכנית הסיוע הכלכלית שעליה הודיעו ראש הממשלה ושר האוצר וכחלק מצעדי הממשלה לסייע לעסקים קטנים ובינוניים ולאוכלוסיית העצמאים שהכנסתם ירדה בצורה משמעותית בתקופה זו. לאחר פרסום התקנות ברשומות תיפתח באתר רשות המסים האפשרות להגיש בקשה לקבלתן.

ביום חמישי יצאה תוכנית הסיוע המהפכנית של הממשלה לכנסת, ובמסגרתה גם המענק לעצמאים שנפגעו מהמשבר, בכפוף לתנאים. מענק הסיוע עומד על 65% מהכנסתו הממוצעת לחודש של העצמאי ל-2018, ואם העסק נפתח בשנת 2019 בהתאם לנתוני שנת 2019, אך סכומו לא יעלה על 6,000 שקל. החל מהכנסה חודשית ממוצעת של 16,000 שקל פוחת סכום המענק בהדרגה עד לסך של 3,000 שקל.

היום החלו לזרום כספי המענק לחשבונם של עשרות אלפי העסקים שנמצאו זכאים, ודווקא העובדה הזאת מחדדת את סימני השאלה בנוגע לאלה שנדחו. האם מוצדק לחבר את הכנסות הבעל והאישה ולהוציא תאים משפחתיים שלמים מגדרי הזכאות? האם יש הצדקה לתקרת המענק, העומדת על 240 אלף שקל? האם נכון לחייב את המענק במס הכנסה? סימני השאלה שהעלה "גלובס" מיום שהתוכנית התגבשה, רק הולכים ומצטברים.

לזכותם של שר האוצר, משה כחלון, הנהלת משרד האוצר, יצוין כי הם לא מתעלמים לחלוטין מקריאות המצוקה של המשק והטענות נגד תוכנית הסיוע. ביום ראשון בערב הם קיימו דיון במנגנון מענק הסיוע לעסקים, ובסיומו הנחה שר האוצר את ההנהלה לשפר את המודל ולצמצם את הבירוקרטיה כך שהעסקים יקבלו את המענק בהקדם. הבעיות הוצפו גם בוועדת הכספים, ומנהל רשות המסים, ערן יעקב, ציין כי נבחנים מודלים שונים לפיצוי העצמאים. "האם זה יינתן? כן. יהיה סוג של מענק או פיצוי לחלק גדול מהעסקים שייתן להם מענה על מה שקרה מאמצע מרץ ועד היום. באיזה אופן ואיך, אני מקווה שהיום או מחר זה ייקבע, שר האוצר צריך לקבל החלטה בעניין הזה".

ערן יעקב / צילום: יונתן בלום, גלובס

"באיזה אופן ואיך" - זאת שאלת מיליארדי השקלים. תנאי הסף הראשון שביטולו מבוקש כאמור הוא החיבור המלאכותי שנעשה בין הכנסותיהם של בני זוג, המוציא עצמאים רבים מהזכאות, אבל זה רק קצה הקרחון. הדבר המרכזי שמקומם עצמאים רבים היא תקרת ההכנסות שנקבעה על רף של 240 אלף שקל. "צריך לתת פרס שיא גינס למי שהמציא את התקרה והדירוג היורד למענק", אומר רועי כהן. "זאת היצירתיות הכי גדולה שנראתה. מעל 16 אלף שקל הכנסות על כל שקל שאתה מרוויח יורד לך 75% מהמענק. היה צריך לתת לכולם סכום אחיד, 6,000 שקל, ואז להיפגש איתם בסוף השנה ולהתחשבן. קודם תנו לאנשים אוכל לשולחן החג, ואח"כ בשוך הסערה נדבר".

לדברי יועץ המס ירון גינדי, שריכז את הבעיות ביישום מודל המענק, אפליית העצמאים לעומת השכירים שזורה לאורך כל התוכנית. "שכיר המרווח 20,000 שקל יקבל 8,790 של לעומת עצמאי שיקבל 3,000 שקל. למה? ככה", אומר גינדי.

בינתיים מגזרים שלמים טוענים שהתנאים מוציאים אותם מתחולת הסיוע. לטענת התאחדות המלאכה והתעשיה, הנציגה של התעשיה הזעירה בישראל, 90% מחברי ההתאחדות גילו שאינם זכאים למענק. גם במטה המאבק להצלת עולם התרבות, האירועים והמופעים, נטען כי עסקים רבים מדי מתחום התרבות קיבלו הודעות דחייה. גם בתחום המסעדות גילו רבים מהעסקים כי אינם זכאים לפיצוי, בין היתר בשל תקרת ההכנסות וכן אי הכללת שכירים בעלי שליטה בפיצוי.

תנאי הסף הראשון שביטולו מבוקש כאמור הוא החיבור המלאכותי שנעשה בין הכנסותיהם של בני זוג, המוציא עצמאים רבים מהזכאות, אבל זה רק קצה הקרחון. הדבר המרכזי שמקומם עצמאים רבים היא תקרת ההכנסות שנקבעה על רף של 240 אלף שקל, ובתוכה גם מדרגות הפחתת הפיצוי לכל מי שהכנסותיו מעל 16,000 שקל (בעקבותיה המענק יורד בהדרגה ל-3,000 שקלים).

"צריך לתת פרס שיא גינס למי שהמציא את התקרה והדירוג היורד למענק", אומר רועי כהן. "זאת היצירתיות הכי גדולה שנראתה בישראל. מעל 16 אלף שקל הכנסות על כל שקל שאתה מרוויח יורד לך 75% מהמענק. היה צריך לתת לכולם סכום אחיד, 6,000 שקל, ואז להיפגש איתם בסוף השנה ולהתחשבן. קודם תנו לאנשים אוכל לשולחן החג, ואח"כ בשוך הסערה נדבר. הניסיון לתת כמה שפחתו ולקמץ את היד כמה שיותר יעלה ביוקר למדינה".

בינתיים מגזרים שלמים טוענים שהתנאים שנקבעו מוציאים אותם מתחולת הסיוע. כך, לטענת התאחדות התעשייה הזעירה, 90% מחברי ההתאחדות גילו בימים האחרונים שהם אינם זכאים למענק. גם במטה המאבק להצלת עולם התרבות, האירועים ומופעים, נטען כי עסקים רבים מדי מתחום התרבות קיבלו הודעות דחייה לבקשות המענק. גם בתחום המסעדות גילו רבים מהעסקים כי אינם זכאים לפיצוי, בין היתר בשל תקרת ההכנסות שנקבעה וכן אי הכללת שכירים בעלי שליטה בתוואי הפיצוי. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

שעות לאחר התקיפה בתימן: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק