גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שהצליחו לשטח את העקומה, דנמרק ואוסטריה יוצאות לקרב על חזרה לשגרה

בחלק ממדינות אירופה כבר מתחילים לדבר על הדרך לצאת מהמשבר ובאוסטריה ובדנמרק אפילו קבעו תאריך - 14 באפריל ● בדנמרק מדברים על "חזרה איטית" לשגרה מהשבוע הבא ● נראה כי המדינות שהצליחו "לשטח את העקומה" כבר עומדות בפני לחץ עסקי וציבורי לפתוח מחדש את המשק

שוטר במעבר הגבול הסגור בין דנמרק לגרמניה / צילום: Ritzau Scanpix, רויטרס
שוטר במעבר הגבול הסגור בין דנמרק לגרמניה / צילום: Ritzau Scanpix, רויטרס

עם עקומה שטוחה ויותר מחלימים מחולים חדשים, אוסטריה מתכננת בימים אלה את אסטרטגיית היציאה שלה ממשבר הקורונה. היא לא לבד. מדינות קטנות כמו דנמרק ופינלנד גם דנות בעניין, כמו גם גרמניה שהציבה את ה-19 באפריל כתאריך שאחריו המצב עשוי להשתנות, אך נדמה שווינה מציגה תוכנית ברורה יותר, מקיפה יותר - היא ממש קבעה שב־14 באפריל מתחילים לחזור לעניינים.

הקאנצלר האוסטרי סבסטיאן קורץ הודיע היום שחנויות מעל 400 מ"ר ייפתחו ב-14 באפריל, בעוד קניונים, מספרות ועסקים אחרים ייפתחו ב-1 במאי, בתנאי שמספר המבקרים בהם יהיה לא יעלה על אדם אחד ל-20 מ"ר. מסעדות, בתי ספר ומלונות ייפתחו רק באמצע מאי, בעוד אירועים המוניים לא יתקיימו לפחות עד הקיץ.

קורץ הוביל מתחילת המשבר מדיניות מחמירה נגד התפרצות המחלה. בראיון לאנטוניה ימין ב"כאן" סיפר כי תרמה לכך התייעצות שקיים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהמליץ לו להקדים ולאמץ צעדים קשים. אוסטריה סגרה את גבולותיה לתנועת רכבות מאיטליה, הטילה סגרים על אזורים שלמים שהיו מקורות התפרצות אירופיים, כמו אתר הסקי באישגל. היא שלחה הביתה מאות אלפי תיירים, חיסלה מוקדם את עונת הסקי, ומאז התרכזה בבדיקה, בידוד וטיפול. קורץ גם איים על תושבי המדינה בקנסות אם יסתובבו בחבורות והפציר בהם להישאר בבית.

נכון לעכשיו, נראה כי הצעדים עבדו. 204 בני אדם מתו במדינה, מתוך 12,051 מקרים מאומתים. מספר המקרים ירד בהדרגה בשבוע האחרון ומספר המחלימים גבוה פי שניים מהחולים החדשים. נתונים אלה מעלים את השאלה, כפי שקורה גם במדינות אחרות, כיצד להשיב את החיים למסלולם, אך באותה מידה לשמור על הציבור מפני התפרצות מחודשת.

חנויות מציעות לקונים מסכות בחינם

אחד הצעדים שאימצה אוסטריה הוא חקיקה מהירה, שקובעת כי החל מהיום יהיו כל הקונים בסופרמרקטים, בתי-מרקחת וחנויות אוכל גדולות חייבים ללבוש מסיכה בזמן הקנייה, וכי על החנויות להציע להם כזו בחינם. המדינה עדיין אינה דורשת מתושביה ללבוש מסיכה במרחב הציבורי, אבל החוק מאפשר זאת.

במקביל, הממשלה מתכננת להשתמש באפליקציה שתושבי המדינה יעודדו להוריד לטלפונים החכמים שלהם. האפליקציה תתריע אם יתברר בדיעבד כי הם היו בקשר קרוב עם אדם החולה בקורונה. בניגוד לשיטה בישראל, בה נתוני הטלפונים החכמים מנוטרים על ידי רשות מרכזית, באוסטריה יהיו התושבים עצמם אחראים להורדת ולתפעול האפליקציה, כמו גם לעדכן אותה במידה שהם נבדקו ונמצאו חולי קורונה.

האפליקציה, ששמה Stopp Corona, כבר פותחה על ידי "הצלב האדום" האוסטרי, וקמפיינים ממשלתיים קוראים לציבור להוריד אותה. כ-200 אלף עשו זאת עד כה (מתוך כתשעה מיליון תושבים). הממשלה אפילו מפתחת מכשיר מיוחד, קטן במיוחד, שיוצע למי שאין לו טלפון חכם, וימלא את אותו התפקיד של רישום קשרים והתרעה במקרה שהם כללו חולה קורונה.

בינתיים, עימות פוליטי התפתח סביב השאלה אם לחייב את הציבור להוריד את האפליקציה, או לשמור על הבסיס ההתנדבותי של השימוש בה. אחד מבכירי מפלגתו של קורץ אמר בראיון כי הוא רואה אפשרות ממשית להכריח כל מי שיש לו טלפון חכם באוסטריה להוריד אותה, מה שעורר סערה.

האופוזיציה במדינה כינתה אותה "אזיק אלקטרוני", ונכון לעכשיו הממשלה הבהירה כי יישמר הבסיס הוולנטרי להורדת היישומון. "לכולנו יש מטרה אחת", אמר קורץ, "והיא לשוב ולהיות חופשיים כמה שיותר מהר... אבל יהיו כמה צעדים נלווים (שנצטרך לאמץ)".

דנמרק: בתי הספר והגנים יחזרו לפעילות בשלישי הקרוב

גם דנמרק, שהייתה אחת המדינות האירופיות הראשונות להודיע על סגירת גבולות כחלק מהמאבק במגיפת הקורונה, הודיעה כי תתחיל להשיב את החיים במדינה למסלולם כבר בשבוע הבא. ראשת ממשלת דנמרק, מטה פרדריקסן, אמרה אתמול בראיון טלוויזיוני כי התהליך יתחיל אחרי חג הפסחא (המסתיים ב-14 באפריל), אך הזהירה שוב ושוב כי הדבר תלוי בכך שהדנים ימשיכו להישמע עד אז להנחיות צמצום המגעים החברתיים ושמספר ההדבקות במדינה ימשיך לרדת.

דנמרק החליפה גישה שאננה בחודש שעבר בצעדים חמורים נגד התפרצות המגיפה, ומאז נרשמו בה 179 מקרי מוות ובסך הכל 4,369 מקרי קורונה. המדינה סגרה את גבולה הדרומי עם גרמניה, עצרה כניסת תיירים ותושבי איחוד באופן גורף, קראה לאזרחים להישאר בבית והורתה על עבודה מהבית במידת האפשר.

במסיבת עיתונאים הערב (ב') כבר פירטה פרדריקסן, כי הגנים ובתי הספר היסודיים ייפתחו כבר ביום שלישי הקרוב, "במטרה לאפשר להורים רבים להתפנות לעבודה", וילדים עד כיתה ה' ישובו למסגרות החינוכיות. הלימודים והגנים אמורים להתנהל במשמרות, כך שלא כל הילדים יהיו במגע כל הזמן. לא ברור עדיין כיצד המשמרות יתחלקו על פני היום והמוסדות. עובדי המגזר הציבורי הונחו להמשיך לעבוד מהבית, וגם העובדים במגזר הפרטי אמורים לעבוד מביתם אם אפשר.

השלב הבא יהיה שובם של תלמידים מבוגרים יותר למסגרות חינוכיות, שצפוי להתחיל ב-10 במאי. עד מועד זה גם רוב העסקים במדינה - כולל בתי קולנוע, מסעדות ואפילו מספרות - יהיו סגורים, הגבלות הכניסה לזרים יהיו בתוקף וייאסרו התקהלויות של יותר מעשרה בני אדם. דנמרק סגרה את גבולותיה בחודש שעבר בפני כניסת זרים.

במקביל, אירועים המוניים כבר בוטלו, כולל פסטיבל המוזיקה המתקיים מדי שנה באוגוסט רוסקילדה. גם בחינות הסיום של בתי הספר בוטלו השנה. פרדקיקסן, שנאמה לצד מומחי בריאות שהקפידו על מרחק של שני מטר אחד מהשני, כשהעיתונאים שואלים שאלות באמצעות מסך טלוויזיה, השוותה את מדיניות היציאה של דנמרק ממשבר הקורונה ל"הליכה על חבל דק".

דנמרק עומדת בפני אתגר כלכלי של חידוש היצוא, שהיא נסמכת עליו בעולם שבו משבר הקורונה עדיין כרוך בגבולות סגורים, בסגר על מיליארדי בני אדם ובצעדי חירום. "אנחנו תוהים כמה אנשים ייבאו בתקופה הקרובה", אמרה ראשת הממשלה הדנית.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; מטא ואפל קפצו לקראת הדוחות, מחירי המתכות היקרות זינקו לשיאים חדשים

ה-S&P 500 עלה בכ-0.5% ● קורוויב קפצה במעל 5%, לאחר שאנבידיה הודיעה כי השקיעה בה 2 מיליארד דולר ● הכסף רשם את הזינוק התוך־יומי הגדול ביותר שלו מאז 2008, ואז נסוג מהשיא ● וול סטריט לקראת שבוע דרמטי: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● הדולר נחלש בעולם, הין היפני התחזק במעל 1%

כך מכווצת הבינה המלאכותית את ענף התוכנה / צילום: Shutterstock

שלושה נתונים שמעידים: הבינה המלאכותית מכווצת את ענף התוכנה

לאחרונה שוק העבודה בהייטק עובר שינוי מבני עמוק ● נוסף על מגמת הירידה המתמשכת של היקף התעסוקה בתחום התוכנה, השכר נשחק, ופחות בוחרים ללמוד את המקצוע ● במקביל, גדל פי ארבעה מספר הסטודנטים ​​​​​למדעי הנתונים, בינה מלאכותית והנדסת נתונים

מדיניות של חברות התעופה / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה עם איראן: חברות התעופה הישראליות מגמישות את תנאי הביטולים

הצעדים נועדו להעניק לנוסעים גמישות גבוהה יותר בתכנון טיסות בתקופה הקרובה, והם מצטרפים להיערכות תפעולית ושירותית של החברות נוכח אי־הוודאות הביטחונית ● אף שמדובר במהלכים דומים במהותם, היקף ההקלות ותנאיהן משתנים מחברה לחברה

הזהב בשיא / צילום: Shutterstock

לראשונה: הזהב נסחר מעל רף של 5,000 דולר

הזינוק במחירי המתכות נמשך, והזהב והכסף שוברים שיאים חדשים ● בין הסיבות: הטלטלות הגיאו פוליטיות, חולשת הדולר ומהלכים של בנקים מרכזיים

רן גואילי ז''ל

בבית קברות ברצועה: מבצע רחב היקף לאיתור רן גואילי

גורמים בישראל: בלילה אחד אלפים נרצחו בידי המשטר באיראן, טבח בממדים שקשה לדמיין ● צה"ל תקף מחבלי חיזבאללה בדרום לבנון ● בתוך הקו הצהוב ובאופן מסודר: כך תומכת ישראל במיליציה של חוסאם אל-אסטל ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● חטיבה 7 השלימה השמדת תוואי תת-קרקעי באורך של כ-4 ק"מ בדרום רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

המומחה שטוען: הסבב הבא עם איראן יהיה גדול יותר מאי-פעם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: כתב העת האמריקאי הפורן אפיירס טוען שהדרך היחידה להצליח לפרק את חמאס מנשקו היא ע"י "קבלנים צבאיים פרטיים", הסבב הבא של ישראל מול איראן עלול להיות ארוך וקשה יותר, וההיסטוריון הבריטי היהודי שמפציר בעולם לבחון את האנטישמיות לפני שתהפוך ל"קטסטרופה" • כותרות העיתונים בעולם

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

רכב צה''לי בדרך לכיוון הגבול עם עזה / אילוסטרציה: Associated Press, Ohad Zwigenberg

בעלי החברה הביטחונית הכי חשאית בת"א מכר מניות ב-345 מיליון שקל

דניאל בלום, בעל השליטה בחברת מוצרי המיגון פמס, ניצל את הזינוק במחיר המניה כדי למכור נתח מהחזקותיו  ● גם לאחר המהלך ימשיך בלום להחזיק במעל מחצית מהמניות ובשווי של 1.35 מיליארד שקל ● בחודשים ינואר-ספטמבר רשמה פמס רווח של 31 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הבכירה לשעבר באירופה שיוצאת נגד עסקת גוגל-וויז

בעוד האיחוד האירופי מתקרב להכרעה בעסקת רכישת וויז בידי גוגל, הילרי ג'נינגס, לשעבר בכירה ברשות ההגבלים הבריטית, משמיעה התנגדות חריפה לעסקה מחשש להשלכות אפשריות על התחרות, ניטרליות הענן וריבונות הדאטה באירופה

ההפגנה על מצב החברה הערבית בארץ בסכנין / צילום: Reuters, Ammar Awad

האלימות בערים הערביות שוברת שיאים, והתושבים עוזבים. לאן הם עוברים?

האלימות גואה, תופעת הפרוטקשן משתוללת, ורוב תיקי הרצח נשארים לא מפוענחים ● התוצאה: יותר ויותר תושבים עוזבים את הערים הערביות - אבל לאן הם עוברים? ● המשרוקית של גלובס עם המספרים מאחורי המחאה בחברה הערבית

מאיר שמיר / צילום: כדיה לוי

קבוצה הכוללת את מאיר שמיר מתמודדת על רכישת חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד

חברת האסתטיקה הרפואית, שייסד משה מזרחי עומדת למכירה תמורת כמיליארד דולר, איבדה 85% מהשווי בשיא ● מלבד שמיר, שחבר למנהלי אינמוד ומשקיעים נוספים בניסיון רכישה, מתמודדת על רכישת אינמוד גם קרן השקעות מדרום קוריאה

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד ומייסד שותף / צילום: Upwind

הופכת לחד־קרן: אפווינד גייסה 250 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

אפווינד פועלת בתחום אבטחת הענן - שוק שנחשב כיום לקטגוריה הצומחת ביותר בעולם הסייבר ● עמירם שחר, מנכ"ל ומייסד שותף: "בקצב הנוכחי אנחנו צפויים להכפיל את גודל החברה במהלך השנה וחצי הקרובות"

מחיר הזהב בנסיקה / צילום: Shutterstock

חמש סיבות לרף מחיר של 5,000 דולר: מה דוחף את הזהב לשבור עוד ועוד שיאים

בין שזו ירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות, יוקר המניות או המכסים שמטיל הנשיא טראמפ — רכישת המתכת הזהובה הפכה לתרופת–נגד לכל התקף עצבנות בשוק ● מי מתדלקים את הרכישות, אילו אפיקים נפגעים מהמגמה, ומה יקבע אם המומנטום בזהב יימשך

מימין לשמאל: צפריר יואלי, שחר גרשון ונדב טנא / צילום: תמונה פרטית

לאחר שמכרו מניות במאות מיליונים: מנהלי נופר מסתערים על חוות השרתים

נדב טנא ושחר גרשון, שפרשו אשתקד במפתיע מניהול נופר של עופר ינאי, חוזרים לבורסה עם חברה שמתכננת לספק אנרגיה לחוות שרתים בארה"ב ושבה שותפים גם בכירים לשעבר בחברת אנלייט: "שוק האנרגיה והתשתיות הדיגיטליות בארה"ב נמצא בנקודת מפנה היסטורית"

בית הזיקוק פונטה קרדון בוונצואלה. בעיגול: דלסי רודריגס, נשיאת ונצואלה הזמנית / צילום: Reuters, Jesus Vargas, ULAN

קורצת לטראמפ: ונצואלה בדרך לרפורמה דרמטית בשוק האנרגיה

ההנהגה החדשה במדינה מקפלת את מדיניות ההלאמה ומקדמת את שחרור האחיזה הממשלתית בנכסים ● בתוכנית: קיצוץ מאסיבי במיסוי וויתור על ריבונות משפטית מול ענקיות האנרגיה ● לוונצואלה עתודות הנפט הגדולות בתבל, האם עתה סוף סוף יתממש הפוטנציאל?

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורת עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, על מיתוג ועל התוכניות להנפקה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד - אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

מנהל בתי המשפט, השופט צחי עוזיאל / צילום: דוברות הרשות השופטת

הנהלת בתי המשפט: לבלום את החוק שיפגע בשכר השופטים

ועדת הכנסת צפויה לדון השבוע בהצעת החוק של ח"כ בוארון, ולפיה ועדה ציבורית תקבע את שכר נושאי המשרה הבכירים במגזר הציבורי כאחוז משכר נשיא המדינה ● על רקע ההערכות כי ההצעה תוביל לפגיעה בשכר השופטים, בהנהלת בתי המשפט מתריעים: השכר מבטא את האינטרס בעצמאות השופטים, ופגיעה בו תשליך על איכות השירות לציבור"

חדשות הביומד / צילום: יח''צ דליברז אייאיי, שאטרסטוק

מ-45 דקות ל-13: ניסוי הרובוטים המעניין שהושק בבית החולים שיבא

נובו נורדיסק סגרה חודש של עליות חדות בעקבות השקת גלולת ווגובי ● חברת Converge Bio, המפתחת פלטפורמת AI להאצת גילוי ופיתוח תרופות, השלימה סבב גיוס בהיקף של 25 מיליון דולר ● בריינסוויי רושמת עליות שיא ומקבלת המלצת קנייה ● ואם תסתובבו בבית החולים שיבא בתקופה הקרובה תוכלו לראות שלושה רובוטים ● השבוע בביומד

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

ועדת החקירה בפרשת הצוללות מצאה: ליקויים ברכש במיליארדים והחלטות שסיכנו את ביטחון המדינה

ועדת החקירה הממלכתית לפרשת הצוללות וכלי השיט, בראשות נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס, מצאה "ליקויים מערכתיים היורדים לשורשם של תהליכי בניין הכוח וקבלת ההחלטות ברכש ביטחוני, בעלות של מיליארדי שקלים, ובתהליכים ביטחוניים-מדיניים רגישים אחרים" ● על המוקד: המל"ל, חיל הים, משרד הביטחון והקבינט המדיני-ביטחוני