גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: ליל הסדר של מייג'ור טום

פסח השנה לא בסינק עם המציאות, או שהמציאות לא בסינק עם החג ● אבל בכל מקרה, זה תמיד זמן טוב לחשוב על החירות, להוקיר אותה ולהיאבק למענה

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. אין ספק שפסח בא בזמן מאוד מוזר השנה; או שהחג לא בסינק עם המציאות, או שהמציאות לא בסינק עם החג. חג החירות? מה, אתם באים לצחוק עליי עכשיו? איזה חירות ואיזה עגבניות, אנחנו יושבים בבתים עם חבל של מאה מטר קשור לצוואר ובקצה שלו שוטר או חייל, תקווה רק שנפלת על אחד נחמד, שלא תיעצר או תקבל קנס שגדול יותר מהמענק שהובטח לך, אבל שבקריטריונים שלו אתה לא עומד. ההנחיות גחמניות, הערים נצורות, הכבישים חסומים, הטלפונים במעקב, הפנים מכוסות והריחוק מרחיק. כמה מהר וכמה קל לשלוט בנו. בינינו, ראיתי חביתות שנאבקו יותר מאזרחי העולם לפני שהסכימו להתהפך. מי ידע שכל מה שהיה צריך בשביל לשכנע אותנו לוותר על כל-כך הרבה דברים שהיו חשובים לנו זו רק סיבה טובה, מילת קסם שתפעל גם כשהיא מגובה ומכוסה בטריליון גרפים מפוקפקים שהקשר שלהם למציאות לא ברור ובמדיניות גחמנית ולפעמים הרסנית שחוסר אמינותה כבר התברר שוב שוב.

כולם מדברים על איך נצא מהקורונה, אבל אולי כדאי לבחון איך נכנסנו אל הקורונה ולהודות באומץ: עשינו את זה בריצה! התכנסנו אל תוך סך סרטי האפוקליפסה שאנחנו מכירים והתנהגנו פחות או יותר לפי ספר ההדרכה של העדר. את הקלות שבה נטלנו על עצמנו עוד ועוד מגבלות חמורות נוטים לתאר כמחמאה לציבור, ואני זורם, אבל באותה מידה אפשר לצייר אותה כציות כמעט עיוור להוראות. כל האינדיבידואלים וכל פתותי השלג הייחודיים עושים בדיוק, או כמעט בדיוק, כל מה שאומרים להם. גם אני, נצנוץ חד פעמי שכמותי. אמרו לי שאני בקבוצת סיכון. אין שום דבר בנתונים שמצביע על זה שחברים בקבוצת הסיכון שלי חולים יותר בקורונה מאנשים שאינם כמוני. אבל אמרו, אז אמרו, ואני אמרתי בסדר. מעבדות לחירות? מחירות לעבדות! ולא סתם, בקלות ומיד - שאל אותי כיצד.

אז אולי פסח בעצם דווקא בא בזמן סמלי וטוב השנה. עם יד על הפיג'מה שלא החלפתם יומיים: מתי בפעם האחרונה הכתה בכם התובנה שהדרך מעבדות לחירות היא דו סטרית? עבדות לא במובן שייקחו את כולנו לאיזה מכרה פחם, עבדות במובנה הרחב, הפשוט והאכזרי יותר: היעדר חירות. סיבה טובה זה כל מה שהיה צריך, מתברר. מי היה מאמין שזה כל-כך קל.
חג חירות שמח לכולנו!

איור: תמיר שפר

ב. ועדיין, לא נצא כל-כך בקלות מעניין הסינק של חג הפסח השנה, וזו מהסיבה שאנחנו לא יודעים באיזה שלב אנחנו בסיפור. יציאת מצרים? קראתי הרבה ממה שמכונה "אסטרטגיות היציאה מהמשבר", זה לא נראה השלב שלנו. תכל'ס, נראה שאנחנו כמה שלבים קודם, לא יודע מה איתכם, לי זה עדיין מרגיש כמו שלב המכות. באיזו מכה אנחנו? אני חושב על מכת חושך בגרסת 2020: כל האינטרנט נופל. בכל העולם. ברגע אחד. קראתם את הטור הזה, הגעתם עד הנה - ושלאק! פתאום אין לנו יותר מושג מה קורה בעולם. אנחנו בחושך. כל מה שנותר זה סוליטר. משחק לאחד. זו תהיה חתיכת מכה.

אל תילחצו עכשיו, אבל יותר מאוחר, כשאתם לבד במיטה, נסו לדמיין עולם בלי אינטרנט. בטח ככה הרגישו החרדים כשלקחו להם את בתי הכנסת: מה קורה בעולם? איפה כולם? אני לא רואה אף אחד! ואז אתה אומר, רגע! מי אנחנו בסיפור הזה, המצרים? מי יודע? זה בדיוק העניין. אף אחד לא יודע כלום. לי, כאדם שאף פעם לא ידע שום דבר, קל יחסית להסתגל למציאות החדשה, אבל כשאני מסתכל על אלה שידעו הכול כל הזמן, כואב לי הלב. לא מקנא בהם. ובכלל, איפה שלא תשים אותנו בסיפור של פסח ויציאת מצרים, זה לא נראה טוב השנה! על המכות דיברנו, אבל גם יציאת מצרים לא נראית מי יודע מה מהמקום שבו אנחנו עומדים. למי יש כוח לארבעים שנה במדבר עכשיו? פתאום אנחנו מתגעגעים למה שהיה, ומבינים את בני ישראל שרצו לחזור למצרים, כי למי יש כוח לארבעים שנה במדבר עכשיו? ורגע, מה זה אומר, שאנחנו דור המדבר? מה "דור המדבר", אתם השתגעתם? עד עכשיו הייתי דור האיקס! מה קרה עם האיקס שלי?! תחזירו לי את האיקס!

כולנו מתחרפנים קצת, וזה בסדר. בואו נכיר את מי שהפכנו להיות: אנשים משונים יותר ממה שהיינו לפני שבועיים. צריך לתת קצת יותר מקום לחירפון האנושי של ההווה, זה שלא יכול להיות מוצג על אף גרף.
על זה הם צריכים לדבר בטלוויזיות שלהם! על כל האנשים הכלואים כאריות בסוגר.

ג. התחושה שאנחנו עכברי מעבדה בניסוי שאת מטרתו עוד לא הבנו כבר משותפת לכולנו. מה מטרת העל? בשבוע שעבר טענתי כאן שהניסוי הוא הגברת המעקב, האיכון, המעקב והניתוח, מה שנקרא מדינת משטרה. זה עדיין חששי הגדול, אבל באחד הלילות, בעודי שרוע על הספה, המרפסת האירה פתאום נורה גדולה מעל ראשי. הקורונה היא לא רק פיילוט לטוטליטריזם על פני האדמה: יותר מזה, לעיתים היא נראית כמו פיילוט לחיים בחלל.

ראו אותנו, מבודדים, מכוסים, מוגנים. החוץ הוא אויב, האחר הוא מחלה, אין מרחק ואין מגע, אפילו את האוויר מסוכן לנשום. מתקשרים רק מרחוק. כדור הארץ הפך משכונה קטנה לגלקסיה אדירה. הבדידות גורמת לימים לאבד סדר או משמעות ואתה מרחף בקפסולה כמו מייג’ור טום בשיר של דייוויד בואי. ליל הסדר? תעשה בזום. דור המדבר? יכול להיות שאנחנו בכלל הדור הראשון לחיים מותאמים לחלל. שימו לב באיזו קלות הצליחו להרגיל אותנו לאוהלים לבנים וסטריליים ולאנשים בחליפות מנופחות ומצחיקות. בסוף זו תהיה המסקנה הגדולה של האנושות: אפשר לחיות בבידוד, עובדה, ובכל מקרה, כדור הארץ הזה אכזב אותנו לאללה עם המגפות שלו. בוא נעוף מפה כבר!

מתי התחלתי לחשוד? כשראיתי כתבות שבהן אסטרונאוטים נותנים טיפים לאנשים כמוני על איך לחיות נכון בשגרת הקורונה, אתם הבנתם את זה? הרי מהי שגרת האסטרונאוט, מלבד הליכות חלל? בדידות, חוסר תקשורת ואי ודאות, גורמים מובהקים של דיכאון. אלה האנשים שנותנים לנו טיפים עכשיו. זה כמו שלכל אחד מבני ישראל היה עבד חונך. אם מסתכלים על זה ככה, הכול יכול להיראות טיפה יותר הגיוני.
האם אנחנו מוכנים לחלל? האם אנחנו מוכנים למדבר?

ד. כך, כחלק מניסוי שנועד להרגיל אותנו לפרידה עתידית מהכוכב היפה שלנו - אני לא אעזוב אותך כל-כך בקלות, כוכב ארץ! - אפשר להבין גם את הכמיהה אחרי שלל הסרטונים שמראים את הטבע חוזר לערים; חיות הולכות ברחובות, דגים שוחים בתעלות, כבשים עולות על קרוסלה וחדי קרן דוהרים על חוף הים - זה הכול כדי להקל עלינו את הפרידה מהכדור. תראו, הוא יסתדר גם בלעדינו, ואפילו יותר טוב, הכי טוב שנמשיך להישאר בבית. מי צריך אנשים, הנה סרטון של צבאים בטיילת. אבל אני לא רוצה לראות צבאים בטיילת, אני רוצה לראות אנשים בטיילת. קח עוד שבועיים בבידוד, נראה איך תרגיש אחר כך.

פסח בא בזמן מאוד מוזר השנה - או שהחג לא בסינק עם המציאות, או שהמציאות לא בסינק עם החג. אבל איך שלא יהיה, זה תמיד זמן טוב לחשוב על החירות, להוקיר אותה ולהיאבק למענה.
חג שמח, לכל החוגגים בכל החללים.

עוד כתבות

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

שלטי בחירות 2022 בישראל / צילום: דביר הלוי

בחירות 2026: ישראל כמקרה מבחן עולמי לניצול לרעה של AI

הבחירות בישראל עשויות להיות קו ההגנה הראשון של הדמוקרטיה בעידן הבינה המלאכותית ● אם לא יוקם מנגנון הגנה טכנולוגי, אזרחי ואופרטיבי כבר כעת, ההכרעה לא תהיה ע"י הציבור ● טור דעה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו במסיבת עיתונאים: "אם איראן תתקוף את ישראל, נגיב בעוצמה"

דיווח: ההיערכות של טורקיה למקרה שהמשטר האיראני ייפול ● בריטניה עשויה לספק תמיכה צבאית מוגבלת - ויחד עם צרפת גם להגן על מדינת ישראל מפני מתקפה איראנית ● במהלך המבצע הגדול לאיתור גואילי צה"ל השמיד מנהרת חמאס ● שירותי הביטחון של אזרבייג'אן סיכלו פיגוע טרור של דאעש נגד שגרירות ישראל בבאקו ● דיווחים שוטפים

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

פיטורי בינה מלאכותית? המעסיקים בכלל חושבים אחרת

סקר מעסיקים של רשות החדשנות מעלה כי בשנת 2025 לא נרשמה פגיעה מהותית בהיקף המשרות בענף ההייטק, כאשר רק 13% מהחברות שביצעו פיטורים קשרו זאת להטמעת כלי בינה מלאכותית

האקסטרים של השוק / צילום: Shutterstock

ההשקעה שעשויה להניב לכם תשואה של מאות אחוזים או להפסד של רוב הכסף

קרנות נאמנות ממונפות על מדדי השוק הניבו תשואות של מאות אחוזים בשנתיים האחרונות, הרבה מעל המדדים עצמם ● ובכל זאת הן מנהלות "רק" 5.2 מיליארד שקל — בשל הסיכון הגבוה להפסד הכסף ● וגם: אילו דמי ניהול תשלמו בהן, ומה קרה למי שהימר עמן נגד השוק

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

מבוכה באמזון: מייל פנימי שנשלח בטעות חשף את גל הפיטורים הקרוב

אמזון חשפה בטעות את הקיצוצים המתוכננים בחטיבת הענן במייל שנשלח הלילה לעובדי החברה ● גל הפיטורים הנוכחי, שצפוי לכלול כ-14,000 עד 16,000 עובדים, אכן מתחיל השבוע, אולם המייל הקדים את ההודעות האישיות שהיו אמורות להמסר לעובדים שיושפעו מהמלך

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

ראש האופוזיציה יאיר לפיד (נאום במליאת הכנסת, 05.01.26) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025 – כמה מהם ילידי הארץ?

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025, והנתון עורר סערה במערכת הפוליטית ● יאיר לפיד קבע שאי־אפשר לתרץ את זה באוקראינים שחזרו לארצם - האם הוא צודק? ● המשרוקית של גלובס

עופרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: משפחת שטראוס מכרה מניות של חברת המזון ב-405 מיליון שקל

המכירה בוצעה במחיר של 114.5 שקלים למניה, דיסקאונט של 3% על מחירה בבורסה ● המכירה מצטרפת למימושים נוספים שביצעה שטראוס בשנים האחרונות, בסך מצטבר של קרוב למיליארד שקל

אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון ו-yes בשיחה עם גלית חתן / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פלאפון ו-yes: "הגיע הזמן שהתחרות בסלולר לא תהיה רק ברמת המחיר אלא גם ברמת האיכות"

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, הזהיר אילן סיגל, מנכ"ל פלאפון ו-yes כי התחרות בשוק הסלולר הפכה למלחמת מחירים, וכי בלי מיזוגים והסרת חסמים ישראל תישאר מאחור בפריסת דור 5

השקל ממשיך להתחזק / איור: גיל ג'יבלי

השקל מתקרב לשיא של 30 שנה: הפעם בנק ישראל יתערב?

התחזקות הין היפני וההתפתחויות המדיניות החיוביות בישראל מובילות את הדולר לרמות שפל שלא נראו כארבע שנים ● מומחים מעריכים כי זרימת הדולרים לישראל והעליות בבורסות בחו"ל מאלצות את המוסדיים למכור מט"ח ולחזק את השקל ● האם בנק ישראל יתערב בשוק?

שוטרים מצדיעים במסע הלוויה של רן גואילי ז''ל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מסע ההלוויה של רס"ר רן גואילי: "החלום שלו היה להגן על מדינת ישראל"

החל מסע הלוויה של רס"ר רן גואילי ז"ל, אביו הצדיע; חברו: "הוא לא היה רוצה שנהיה עצובים" ● טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● שר החוץ האיראני: "אם ארה"ב רוצה לנהל מו"מ, היא צריכים לשים בצד את האיומים ● עדכונים שוטפים

מימין: נוחיק סמל, מנכ''ל סוני סמיקונדקטור ישראל, דדי ילין, מנהל מרכז הפיתוח בישראל של ARM / צילומים: מארק נומדר, יח''צ

50 עובדים בבת אחת: ענקית השבבים שניצלה את סגירת סוני בישראל

לגלובס נודע כי חלק מעובדי סוני בישראל נקלטו בחברת ארם שבשליטת סופטבנק, המגבירה את מאמצי הגיוס שלה בארץ ● זאת לאחר שהראשונה החלה בנסיגה מפעילות המו"פ שלה בישראל

רכבת הרים / צילום: Shutterstock

הכי רחוק מפארק שעשועים: מניית פוםוום נפלה בקרוב ל-60% בשל אובדן לקוח מהותי

פוםוום, שכבר סיפקה לא מעט אכזבות מאז הנפקתה בת"א, תפסיק לספק שירותי תיעוד ב-15 פארקי שעשועים של חברת מרלין באירופה ובארה"ב, החל מהרבעון השני של השנה ● הפעילות המופסקת מהווה מעל 40% מההכנסות והרווח הגולמי של חברת הטכנולוגיה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; פוםוום התרסקה בכ-60%, הדולר נסחר סביב 3.10 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● מדד המניות הביטחוניות קפץ בכ-1.4%, בהובלת נקסט ויז'ן ● פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות - פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023

אילוסטרציה: Shutterstock

למרות שרשמו הערת אזהרה במשותף: האישה תקבל את כל הזכויות בשתי דירות

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע חלוקה לא שוויונית של נכסי מקרקעין שנרכשו במהלך הנישואים לזוג עם שני ילדים משותפים, לאחר שהוכח כי עיקר המימון הגיע מכספים של האישה, בהם פיצויים שניתנו לה כאלמנת פעולות איבה ● בין היתר נקבע כי רישום הערת אזהרה אינו יוצר זכות קניינית

כנס תשתיות לעתיד: הפרויקטים והמיליארדים שיניעו את ישראל קדימה

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית, מנתח את הסוגיות הכלכליות, הרגולטוריות והעסקיות שקשורות לתחומי התחבורה, התעשייה, האנרגיה והחדשנות בישראל ● באירוע מתארחים מומחים ומקבלי ההחלטות מהענף, ובהם החשב הכללי במשרד האוצר יהלי רוטנברג, מנכ"ל משרד התחבורה משה בן זקן ובכירי המגזר העסקי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים עולות, מניות הבנקים והבנייה יורדות

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.8% ● הדולר נסחר סביב 3.09 שקלים ● קמטק ונובה מזנקות במעל 7% ● הדולר נחלש בעולם לרמתו הנמוכה ביותר מזה ארבע שנים ● ה-S&P 500 עלה אתמול לשיא חדש, בהובלת מניות הטכנולוגיה ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו היום דוחות, הפד יודיע על החלטת הריבית בארה"ב ● וגם: בבנק הפועלים מסמנים ארבע מניות דיפנס אירופיות מומלצות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

כ-70 אלף ישראלים עזבו את ישראל בשנת 2024. כמה חזרו?

לפי נתוני הלמ"ס, מספר הישראלים שעזבו את ישראל במהלך שנת 2024 הגיעה לכ-70 אלף, ואילו כ-19 אלף ישראלים חזרו מחו"ל ● מבין העוזבים כ-40% היו בגילאי 39-20, כאשר גברים רווקים עוזבים יותר מנשואים ונשים נשואות עוזבות יותר מרווקות