גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: ליל הסדר של מייג'ור טום

פסח השנה לא בסינק עם המציאות, או שהמציאות לא בסינק עם החג ● אבל בכל מקרה, זה תמיד זמן טוב לחשוב על החירות, להוקיר אותה ולהיאבק למענה

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. אין ספק שפסח בא בזמן מאוד מוזר השנה; או שהחג לא בסינק עם המציאות, או שהמציאות לא בסינק עם החג. חג החירות? מה, אתם באים לצחוק עליי עכשיו? איזה חירות ואיזה עגבניות, אנחנו יושבים בבתים עם חבל של מאה מטר קשור לצוואר ובקצה שלו שוטר או חייל, תקווה רק שנפלת על אחד נחמד, שלא תיעצר או תקבל קנס שגדול יותר מהמענק שהובטח לך, אבל שבקריטריונים שלו אתה לא עומד. ההנחיות גחמניות, הערים נצורות, הכבישים חסומים, הטלפונים במעקב, הפנים מכוסות והריחוק מרחיק. כמה מהר וכמה קל לשלוט בנו. בינינו, ראיתי חביתות שנאבקו יותר מאזרחי העולם לפני שהסכימו להתהפך. מי ידע שכל מה שהיה צריך בשביל לשכנע אותנו לוותר על כל-כך הרבה דברים שהיו חשובים לנו זו רק סיבה טובה, מילת קסם שתפעל גם כשהיא מגובה ומכוסה בטריליון גרפים מפוקפקים שהקשר שלהם למציאות לא ברור ובמדיניות גחמנית ולפעמים הרסנית שחוסר אמינותה כבר התברר שוב שוב.

כולם מדברים על איך נצא מהקורונה, אבל אולי כדאי לבחון איך נכנסנו אל הקורונה ולהודות באומץ: עשינו את זה בריצה! התכנסנו אל תוך סך סרטי האפוקליפסה שאנחנו מכירים והתנהגנו פחות או יותר לפי ספר ההדרכה של העדר. את הקלות שבה נטלנו על עצמנו עוד ועוד מגבלות חמורות נוטים לתאר כמחמאה לציבור, ואני זורם, אבל באותה מידה אפשר לצייר אותה כציות כמעט עיוור להוראות. כל האינדיבידואלים וכל פתותי השלג הייחודיים עושים בדיוק, או כמעט בדיוק, כל מה שאומרים להם. גם אני, נצנוץ חד פעמי שכמותי. אמרו לי שאני בקבוצת סיכון. אין שום דבר בנתונים שמצביע על זה שחברים בקבוצת הסיכון שלי חולים יותר בקורונה מאנשים שאינם כמוני. אבל אמרו, אז אמרו, ואני אמרתי בסדר. מעבדות לחירות? מחירות לעבדות! ולא סתם, בקלות ומיד - שאל אותי כיצד.

אז אולי פסח בעצם דווקא בא בזמן סמלי וטוב השנה. עם יד על הפיג'מה שלא החלפתם יומיים: מתי בפעם האחרונה הכתה בכם התובנה שהדרך מעבדות לחירות היא דו סטרית? עבדות לא במובן שייקחו את כולנו לאיזה מכרה פחם, עבדות במובנה הרחב, הפשוט והאכזרי יותר: היעדר חירות. סיבה טובה זה כל מה שהיה צריך, מתברר. מי היה מאמין שזה כל-כך קל.
חג חירות שמח לכולנו!

איור: תמיר שפר

ב. ועדיין, לא נצא כל-כך בקלות מעניין הסינק של חג הפסח השנה, וזו מהסיבה שאנחנו לא יודעים באיזה שלב אנחנו בסיפור. יציאת מצרים? קראתי הרבה ממה שמכונה "אסטרטגיות היציאה מהמשבר", זה לא נראה השלב שלנו. תכל'ס, נראה שאנחנו כמה שלבים קודם, לא יודע מה איתכם, לי זה עדיין מרגיש כמו שלב המכות. באיזו מכה אנחנו? אני חושב על מכת חושך בגרסת 2020: כל האינטרנט נופל. בכל העולם. ברגע אחד. קראתם את הטור הזה, הגעתם עד הנה - ושלאק! פתאום אין לנו יותר מושג מה קורה בעולם. אנחנו בחושך. כל מה שנותר זה סוליטר. משחק לאחד. זו תהיה חתיכת מכה.

אל תילחצו עכשיו, אבל יותר מאוחר, כשאתם לבד במיטה, נסו לדמיין עולם בלי אינטרנט. בטח ככה הרגישו החרדים כשלקחו להם את בתי הכנסת: מה קורה בעולם? איפה כולם? אני לא רואה אף אחד! ואז אתה אומר, רגע! מי אנחנו בסיפור הזה, המצרים? מי יודע? זה בדיוק העניין. אף אחד לא יודע כלום. לי, כאדם שאף פעם לא ידע שום דבר, קל יחסית להסתגל למציאות החדשה, אבל כשאני מסתכל על אלה שידעו הכול כל הזמן, כואב לי הלב. לא מקנא בהם. ובכלל, איפה שלא תשים אותנו בסיפור של פסח ויציאת מצרים, זה לא נראה טוב השנה! על המכות דיברנו, אבל גם יציאת מצרים לא נראית מי יודע מה מהמקום שבו אנחנו עומדים. למי יש כוח לארבעים שנה במדבר עכשיו? פתאום אנחנו מתגעגעים למה שהיה, ומבינים את בני ישראל שרצו לחזור למצרים, כי למי יש כוח לארבעים שנה במדבר עכשיו? ורגע, מה זה אומר, שאנחנו דור המדבר? מה "דור המדבר", אתם השתגעתם? עד עכשיו הייתי דור האיקס! מה קרה עם האיקס שלי?! תחזירו לי את האיקס!

כולנו מתחרפנים קצת, וזה בסדר. בואו נכיר את מי שהפכנו להיות: אנשים משונים יותר ממה שהיינו לפני שבועיים. צריך לתת קצת יותר מקום לחירפון האנושי של ההווה, זה שלא יכול להיות מוצג על אף גרף.
על זה הם צריכים לדבר בטלוויזיות שלהם! על כל האנשים הכלואים כאריות בסוגר.

ג. התחושה שאנחנו עכברי מעבדה בניסוי שאת מטרתו עוד לא הבנו כבר משותפת לכולנו. מה מטרת העל? בשבוע שעבר טענתי כאן שהניסוי הוא הגברת המעקב, האיכון, המעקב והניתוח, מה שנקרא מדינת משטרה. זה עדיין חששי הגדול, אבל באחד הלילות, בעודי שרוע על הספה, המרפסת האירה פתאום נורה גדולה מעל ראשי. הקורונה היא לא רק פיילוט לטוטליטריזם על פני האדמה: יותר מזה, לעיתים היא נראית כמו פיילוט לחיים בחלל.

ראו אותנו, מבודדים, מכוסים, מוגנים. החוץ הוא אויב, האחר הוא מחלה, אין מרחק ואין מגע, אפילו את האוויר מסוכן לנשום. מתקשרים רק מרחוק. כדור הארץ הפך משכונה קטנה לגלקסיה אדירה. הבדידות גורמת לימים לאבד סדר או משמעות ואתה מרחף בקפסולה כמו מייג’ור טום בשיר של דייוויד בואי. ליל הסדר? תעשה בזום. דור המדבר? יכול להיות שאנחנו בכלל הדור הראשון לחיים מותאמים לחלל. שימו לב באיזו קלות הצליחו להרגיל אותנו לאוהלים לבנים וסטריליים ולאנשים בחליפות מנופחות ומצחיקות. בסוף זו תהיה המסקנה הגדולה של האנושות: אפשר לחיות בבידוד, עובדה, ובכל מקרה, כדור הארץ הזה אכזב אותנו לאללה עם המגפות שלו. בוא נעוף מפה כבר!

מתי התחלתי לחשוד? כשראיתי כתבות שבהן אסטרונאוטים נותנים טיפים לאנשים כמוני על איך לחיות נכון בשגרת הקורונה, אתם הבנתם את זה? הרי מהי שגרת האסטרונאוט, מלבד הליכות חלל? בדידות, חוסר תקשורת ואי ודאות, גורמים מובהקים של דיכאון. אלה האנשים שנותנים לנו טיפים עכשיו. זה כמו שלכל אחד מבני ישראל היה עבד חונך. אם מסתכלים על זה ככה, הכול יכול להיראות טיפה יותר הגיוני.
האם אנחנו מוכנים לחלל? האם אנחנו מוכנים למדבר?

ד. כך, כחלק מניסוי שנועד להרגיל אותנו לפרידה עתידית מהכוכב היפה שלנו - אני לא אעזוב אותך כל-כך בקלות, כוכב ארץ! - אפשר להבין גם את הכמיהה אחרי שלל הסרטונים שמראים את הטבע חוזר לערים; חיות הולכות ברחובות, דגים שוחים בתעלות, כבשים עולות על קרוסלה וחדי קרן דוהרים על חוף הים - זה הכול כדי להקל עלינו את הפרידה מהכדור. תראו, הוא יסתדר גם בלעדינו, ואפילו יותר טוב, הכי טוב שנמשיך להישאר בבית. מי צריך אנשים, הנה סרטון של צבאים בטיילת. אבל אני לא רוצה לראות צבאים בטיילת, אני רוצה לראות אנשים בטיילת. קח עוד שבועיים בבידוד, נראה איך תרגיש אחר כך.

פסח בא בזמן מאוד מוזר השנה - או שהחג לא בסינק עם המציאות, או שהמציאות לא בסינק עם החג. אבל איך שלא יהיה, זה תמיד זמן טוב לחשוב על החירות, להוקיר אותה ולהיאבק למענה.
חג שמח, לכל החוגגים בכל החללים. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל