גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באדיבות הפד: התייצבות בשוק האג"ח האמריקאי

שוק האג"ח האמריקאי חוזר לתפקד, דבר שמסמן כי האמצעים החריגים שנקט הפדרל רזרב כדי להתמודד עם השפעת הקורונה על הכלכלה, אכן מקלים את המחנק באשראי

יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Carolyn Kaster, Associated Press
יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Carolyn Kaster, Associated Press

משקיעים אומרים שהפד הצליח להפחית את השיבושים בשוק אג"ח האוצר האמריקאי בהיקף 17 טריליון דולר, ששיגרו גלי הלם למערכת הפיננסית. עסקים גדולים כמו חברת אורקל ו־CVS לווים כספים בקצב שיא. כמה חברות בדירוג נמוך יותר מנפיקות שוב אג"ח, והביקוש הגובר לאג"ח משכנתאיות מתחיל להוריד את ריביות המשכנתאות שעלו במפתיע בחודש שעבר.

השווקים באופן כללי התייצבו יותר לאחרונה בתמיכת הפד לאחר חבילת הסיוע הכלכלי בהיקף 2 טריליון דולר שהעביר הקונגרס וכן כמה אינדיקציות מוקדמות לכך שההסגרים בארה"ב ובאירופה עוזרים להאט את התפשטות נגיף הקורונה. בשבועות האחרונים המשקיעים פחות נבהלים מהנתונים הכלכליים הקודרים ומהמרים על כך שמחירי המניות והאג"ח משקפים יותר את הסבירות למיתון כלכלי חריף.

אתמול עלה מדד דאו ג'ונס של מניות התעשייה ב־1,627.46 נקודות או 7.7% ל־22,679.99. העליות היו רחבות, ונרשמו בכל 30 מניות המדד ובכל 11 המגזרים של מדד 500 P&S. מניות קמעונאיות ושל נופש כמו קוהל'ס, נודסטרום וקרניבל אפילו הובילו את העליות.

אבל לפי שעה, אין מקום לחגיגות. מדד דאו נשאר בירידה של 20% מתחיילת השנה, ושוקי האג"ח רעועים מכפי שהם היו לפני כחודש. רוב הנפקות האג"ח החדשות באות כעת מחברות מבוססות מאד עם דירוגי אשראי גבוהים. הנזילות, או הקלות שבה המשקיעים יכולים לקנות ולמכור ניירות ערך במה שלדעתם הם מחירי השוק, נשארה נמוכה בכמה פינות מסוכנות של השוק. יש שחוששים שהתנאים יכולים להתדרדר שוב במהירות אם תמונת המצב הכלכלית תשחיר עוד יותר.

ובכל זאת, משקיעים ואנליסטים אומרים שההתערבויות ההיסטוריות של הפד יצרו הפחתה מהותית במתח בשוק. הצעדים הללו כללו תוכניות לקניית כמויות לא מוגבלות של אג"ח ממשלתיות ומשכנתאיות שהונפקו על ידי גופים בחסות הממשל, ותוכניות חדשות לקניית אג"ח קונצרניות בדירוג גבוה.

"צד הנזילות עובר תיקונים", אמר מייקל קולינס, מנהל תיקים בכיר בחברת PGIM Fixed Income.

המשימה המאתגרת של השבועות האחרונים

המשקיעים אומרים שהידע העיקרי של הפד נשאר פשוט: להחזיק ברמה נמוכה את עלויות הכסף בכלכלה, כדי שיחידים, עסקים וקהילות לא יירתעו מלקיחת הלוואות והוצאת כספים. אבל זה התברר כמשימה מאתגרת בשבועות האחרונים, והפד נאלץ לנקוט פעולות עוד יותר אגרסיביות ויצירתיות.

זמן קצר אחרי שהבנק המרכזי הוריד את ריבית המפתח שלו לכמעט אפס ב־15 במארס, תשואות אג"ח האוצר הארוכות דווקא עלו בתלילות, ותשואת האג"ח לעשר שנים עלתה ל־1.259% מ־0.5% שבוע לפני כן. המרווח או תוספת התשואה שדרשו המשקיעים על אחזקת אג"ח משכנתאיות בטוחות מאד ביחס לאג"ח האוצר זינק לכ־1.75 נקודות אחוז, לפי טריידווב. זאת, לעומת 1.52 נקודות אחוז לפני ההודעה על הפחתת הריבית ופחות מ־0.3 נקודה שבוע לפני כן.

בשני המקרים, משקיעים אמרו שהסיבה לכך הייתה מנהלי כספים שמיהרו לגייס מזומנים על ידי מכירת מה שהם יכלו למכור, אג"ח בטוחות מאד. המגמה הזו תרמה לירידה בנזילות, כאשר הברוקרים דרשו יותר פיצוי על התיווך בעסקאות.

מדידה אחת שמצביעה על הצלחת מהלכי הפד היא שתשואת אג"ח האוצר לעשר שנים חזרה לרדת ל־0.675% בנעילת אמש. ראייה נוספת היא שמרווח המשכנתאות הממוצע נע מעל 1 נקודות אחוז. ביחד, שני המהלכים האלו מורידים את ריביות המשכנתאות ונותנים יותר כסף לבעלי הבתים שמחליפים את המשכנתאות שלהם.

רק ההבטחה שהפד יקנה אג"ח של חברות (קונצרניות) כבר סיפקה תמיכה לעסקים גדולים.

בשבוע שעבר, חברות מחוץ למגזר הפיננסי, כולל אורקל, דולר ג'נרל וג'נרל מילז הנפיקו שיא של 104 מיליארד דולא באג"ח בדירוג השקעה, והיכו את השיא הקודם של 73 מיליארד דולר שנקבע שבוע לפני כן. במקרים רבים, החברות מוכרות אג"ח בתשואות שהן בקושי מעל אלו של אג"ח קיימות שלהן, מה שמעיד על ביקוש חזק של משקיעים.

יציאה ממחנק נזילות

חמש חברות גם הנפיקו אג"ח בדירוג ספקולטיבי. הראשונה בהן הייתה יאם ברנדס, הבעלים של פיצה האט, עם ההנפקה בתשואה גבוהה הראשונה בחודש האחרון. בנוסף, מפעילת אוניות הקרוז קרניבל - שהיא בדירוג השקעה אך מצויה בלחצי נזילות מיידיים בגלל השבתת פעילות - מכרה אג"ח עם ביטחונות ב־4 מיליארד דולר בתשואה גבוהה של 11.9%.

ההבראה הייתה מעורבת יותר בחלקים אחרים של שוק האשראי. התשואה העודפת שהמשקיעים דורשים על אחזקת חובות מאוגחים - בגיבוי כל דבר כמו הלוואות לסטודנטים עד חוזי חכירה של מטוסים - לעומת אג"ח אוצר ירדה באופן כללי בשבועיים האחרונים, אבל המשקיעים אומרים שיש וריאציות גדולות גם בתוך המגזרים, בהתאם לחשיפה של הלווים להאטה הכלכלית. והנפקות של אג"ח חדשות בגיבוי נכסים צפויות להיעצר עד שהפד יתחיל תוכנית לקניית האג"ח הללו בדירוג הגבוה ביותר.

תמיכת הבנק המרכזי בכמה אג"ח מוניציפליות קצרות טווח עזרה להוציא את השוק הזה ממחנק נזילות רציני, שעצר גיוסי הון של מדינות ורשויות מקומיות בארה"ב במחצית מארס. עזרה גם תמיכת הקונגרס בתוכנית להוספת נזילות לאג"ח ארוכות יותר. המחירים תיקנו את עצמם בתלילות, אם כי מאוחר יותר הם חזרו וירדו. הנפקת אג"ח מוניציפליות חדשות עלתה במקצת, אך נשארה נמוכה ב־10% מהרמה של פברואר, לפי רפיניטיב.

סדרה של הורדות דירוג בשבוע האחרון הזכירה למשקיעים שחברות רבות הן במצב פגיע. חברת הדירוג P&S גלובל העבירה את הדירוג שלה ל"שלילי" לכל מגזרי המימון הציבורי בארה"ב. רשות התחבורה המטרופוליטנית בניו יורק הקפיאה פרויקטים חדשים למרות הסיוע המתוכנן של מיליארדי דולר.

כמה משקיעים אומרים שיהיה עוד כאב בהמשך הדרך, למרות מה שהפד יכול לעשות כדי להרגיע את השווקים.

במקרים רבים, חברות מנפיקות אג"ח כדי להגדיל את עתודות המזומן שלהן ולנסות לשפר את יכולתן להתגבר על המשבר, אמר רופרט לואיס, מנהל החטיבה האירופית בבנק BNP פאריבה. חברות משתמשות גם בקווי האשראי שלהן באופן המוני, ומלחיצות בכך את חברות האשראי.

"יש מעט מאד חברות שיתפקדו ברמה קרובה לרמה הרגילה שלהן", אמר ג'יימס אתיי, מנהל השקעות באברדין סטנדרד. "בטווח הקצר, הבינוני והארוך, יהיו חששות אדירים לגבי המאזנים והיכולת של אנשים לפרוע את חובותיהם".

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה