גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה אנחנו מזדהים עם אחרים בימי משבר ואיך זה משתקף בשיטות כלכליות שונות?

תומכי מדינת הרווחה מאמינים כי הסולידריות היא הבסיס למדיניות הממשלתית הרצויה, תומכי השוק החופשי סבורים כי אינה קשורה למעורבות ממשלתית, אלא לאנשים • וגם: איך הסולידריות משתלבת עם הרצון למקסם תועלת?

פרופ’ מומי דהן, פרופ’ משה שעיו, פרופ’ עמר מואב, פרופ’ יוסי זעירא / צילום: איל יצהר, האוניברסיטה העברית, יונתן בלום, ענבל מרמ
פרופ’ מומי דהן, פרופ’ משה שעיו, פרופ’ עמר מואב, פרופ’ יוסי זעירא / צילום: איל יצהר, האוניברסיטה העברית, יונתן בלום, ענבל מרמ

הפעילות העסקית הצטמצמה משמעותית, ענפים שלמים משותקים ונמצאים בסכנה, רוב המשק עבר לעבודה מרחוק ואנשים מסתגרים בבתיהם - וכל זה במקומות רבים בעולם. כמעט בלתי נתפס לחשוב שנגיף משפיע ככה על חיינו, על ההתנהלות היומיומית שלנו ועל בריאותם של רבים בעולם. ההחלטה של ממשלות להגן על אזרחי המדינה, במיוחד על המבוגרים שבהם, באמצעות סגר חלקי, הובילה באופן כמעט מיידי לשיתוק של חלקים רבים במגזר העסקי. עובדים רבים הוצאו לחופשה ללא תשלום או פוטרו, ויש בישראל מעל מיליון מובטלים - בהם רבים מחברות מוצלחות.

הסולידריות לא איחרה לבוא. עוד לפני שהממשלה גיבשה תוכניות לתמיכה בעסקים, החלו אנשים רבים לסייע לנותני שירותים - להזמין מוצרים מעסקים שהכנסתם נפגעה, גם אם אין בהם צורך; לקבל בסלחנות העלאת מחירים על ידי הירקן השכונתי; לשלם לעוזר/ת ולמטפל/ת שכר גם מבלי לקבל שירות; להפחית את שכר הדירה לדיירים ועוד. אנשים מוותרים לעתים על מאות ואלפי שקלים בחודש.

יכול להיות שמאחורי הסולידריות הזאת עומד חשש של כל אחד מאיתנו להיות במקום שלהם, אך לא בטוח שזאת הסיבה היחידה.

"אנחנו הרבה פעמים לא יודעים מה מקור המצוקה וזה משפיע על הסולידריות שלנו", אומר פרופ' מומי דהן מבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית. "למשל, אתה רואה מישהו שמקבץ נדבות ברמזור, ואתה שואל את עצמך למה הוא לא הולך לעבוד. רוב האנשים לא יפגינו כלפיו סולידריות בגלל החשש כי מצוקתו אינה אמיתית. במקרה של מגפת הקורונה יש דבר אחד ברור: ההכנסה של אנשים נפגעה כתוצאה מאירוע קוסמי, ולא כתוצאה מהתנהגות בלתי ראויה. במקרה כזה הסולידריות יכולה לפרוץ ולחגוג בלי מעצורים".

ועדיין, העובדה כי אנשים מוכנים לוותר על סכומי כסף גבוהים בכל חודש - מבלי לדעת כמה זמן המשבר יימשך - כדי שההכנסה של נותני השירותים לא תיפגע, היא אינה מובנת מאליה. המשבר הנוכחי הוא חריג בכל קנה מידה, אירוע של פעם בעשרות שנים. לכן מעניין לדעת האם ההתנהגות של הפרט, אותו אדם שמגלה סולידריות, תואמת את המחקרים הכלכליים וכן את התפיסות הכלכליות השונות.

"יש אנשים מכל מיני סוגים, אך המחקרים בהחלט מראים כי לחלק משמעותי מהאוכלוסייה אכפת מאנשים אחרים, והם מוכנים להקריב בשבילם משאב כלכלי", אומר פרופ' משה שעיו מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית. "יש מחקר די פשוט שבמסגרתו החוקרים נתנו סכום כסף לאנשים ונתנו להם את האפשרות לחלק אותו עם עוד אנשים. אף שהמחקר נעשה בצורה אנונימית, כלומר לא היו יכולים לדעת אם הם נתנו או לא, בערך חצי מהאנשים התחלקו בכסף".

לדברי שעיו, יש סולידריות גבוהה יותר עם אנשים השייכים לקבוצת ההזדהות שלך, אך זאת משתנה בהתאם לנסיבות. "למשל, אם יש עכשיו מבצע צבאי בעזה, אז המחיצות בתוך החברה הישראלית נהיות פחות חשובות מכיוון שכולנו באותה סירה. עם זאת, לאחר סיום המבצע יכול להתחיל למשל מאבק בין חילונים וחרדים, ואז אנשים שוכחים מהר מאוד את אלו שהיו בקבוצת ההזדהות שלהם עד לא מזמן. הדברים האלו נזילים ועלולים להשתנות מאוד מהר".

בנוגע למצב הנוכחי מוסיף דהן כי "החברה הישראלית ידועה מאוד בכך שיש בה סולידריות מגזרית גבוהה מאוד, שאף מתעצמת בימים אלו. אולם היא כמעט ולא חוצה מגזרים, וזה בא לידי ביטוי ביחס לאוכלוסייה החרדית בימים אלו".

מביאים אוכל לצוותים הרפואיים / צילום: באדיבות "אמץ רופא.ה"

"אין סתירה למודל הרציונלי"

לפי התיאוריה הכלכלית, אדם הוא רציונלי ומנסה למקסם את התועלת שלו. בקורסי מבוא באקדמיה נוהגים לשים דגש על מקסום תועלת שמורכבת מפנאי וצריכה, ואז נשאלת השאלה איפה נכנסת הסולידריות (ושיקולים נוספים שבהם מתחשב אדם בקבלת ההחלטות שלו). "התיאוריה הכלכלית לא מספיק מביאה בחשבון שלאנשים אכפת גם מאנשים אחרים. אדם יכול להפיק תועלת גם מדברים כמו ביצוע מעשים טובים, אחרת לא ניתן להסביר למה אנשים תורמים. התפיסה היום צריכה להיות יותר רחבה", אומר פרופ' יוסי זעירא מהחוג לכלכלה באוניברסיטה העברית.

"אין פה סתירה למודל הרציונלי", מסכים פרופ' עמר מואב מהמרכז הבינתחומי. "יש לי מאמר (עם פרופ' צביקה נאמן) שעוסק בסטטוס, ושם אנחנו מכניסים לפונקציית התועלת אכפתיות לגבי המחשבות של אנשים אחרים. זה פחות מקובל, אבל אין פה סתירה. כשאנחנו אומרים שאדם ממקסם תועלת אנחנו לא אומרים שום דבר על אגואיזם, אלא שאנשים מקבלים החלטות באופן עקבי.

"בוב סולו, חתן פרס נובל לכלכלה מ-MIT, אמר משהו יפה: בני אדם הם לא אגואיסטים, אבל כשאתה מתכנן מדיניות - אל תבנה על זה יותר", אומר מואב. "בגדול אנחנו קודם כול דואגים לעצמנו, אבל זה לא אומר שאנחנו לא מוכנים לתת למען האחר, דבר שלעתים גם משרת אותנו. יש יוזמה בימים אלו שאנשים משלמים לבתי קפה ומסעדות על ארוחה עתידית, כדי לעזור להם לצלוח את המשבר. אם היית אגואיסט מוחלט אז היית משאיר את זה לאחרים. מצד שני, אתה גם רוצה שבית הקפה ישרוד כי אתה אוהב לשבת בו אז זה לא אלטרואיזם מוחלט. ועדיין אתה לוקח סיכון שבית הקפה לא ישרוד והכסף שלך יילך".

הנושא של סולידריות אמנם פחות נוכח במודלים הכלכליים, אך כן מתנהל דיון לגביה בין אלו שמחזיקים בתפיסות כלכליות ימניות לשמאלניות. "אמפירית אנחנו יודעים שדווקא הסוציאליזם מדכא את העזרה ההדדית. הסוציאליסטים יגידו שהכול זה על הממשלה, וקפיטליסטים יגידו שהכול תלוי באנשים עצמם, שהם צריכים לעזור", אומר מואב. "הדוגמה של בתי הקפה היא סידור שהשוק החופשי יצר".

דהן מסתכל על הסולידריות אחרת, כבסיס למדינת הרווחה: "התערבות ממשלתית ומוצרים ציבוריים מבוססים על סולידריות, מכיוון שאני תומך בהם גם אם במקרה מסוים הם לא מסייעים לי באופן אישי. אם יש בינינו סולידריות זה מבטיח אספקה ראויה של מוצרים מכל הסוגים. ברגע שאתה מוציא את הסולידריות החוצה, נפגעת היכולת שלנו כקהילה וכמדינה להגיע למצב שיש לנו היקף מוצרים שמספיק לענות על הצרכים של כולנו".

חבילות פסח לניצולי שואה  / צילום: הקרן לרווחת נפגעי השואה בישראל

האם הסולידריות תישאר איתנו?

האם המשבר הנוכחי - שהוא אירוע בקנה מידה היסטורי - יוביל לשינוי בסולידריות הקיימת בחברה הישראלית גם בעתיד, ואולי גם לתפיסות הכלכליות של אנשים? "סולידריות זה הון שנצבר לאורך זמן. אני לא חושב שאירוע, אפילו אירוע כזה משמעותי, ישנה את ממדי הסולידריות בצורה דרסטית מיד לאחר שתסתיים המגפה", אומר דהן. "אנחנו מכירים את זה גם ממלחמות - מיד כשמסתיים משבר ביטחוני, אנחנו חוזרים כמו קפיץ למקום. סולידריות זה דבר שצריך להיבנות לאורך זמן בצורה חינוכית. כן אנחנו רואים שאירועים משבריים - גם של אדם בחייו הפרטיים - גורמים לאנשים לתמוך יותר במדיניות רווחה".

זעירא מתייחס לנושא גם ברמה של המדיניות הכלכלית הקולקטיבית: "בישראל ייבשו את מערכת הבריאות במשך 20 שנה, וזה גרם לכך שלא באנו מספיק מוכנים למשבר. זה נבע מכך שניהלנו מערכת לא סולידרית בעבר, שהתבטאה במדיניות הכלכלית המצמצמת ומקצצת.

"בעת מגפה תמיד גוברת הסולידריות, כי אנשים עלולים להדביק זה את זה, לכן חשוב להם שכולם יהיו בריאים. האם הסולידריות תישמר גם אחרי המשבר? אני מאמין שהדברים משפיעים - לא הייתה מערכת בריאות ציבורית עד השפעת הספרדית. היא המחישה את כשל השוק של רפואה פרטית, בגלל הדבקה, או בלשון הכלכלנים, השפעות חיצוניות. לגבי עתיד הסולידריות בכלל, אנשים נאבקו 200-300 שנה כדי שתהיה יותר סולידריות, בהצלחה כזאת או אחרת. זה פונקציה של מאבק פוליטי, על איך תיראה דמותה של החברה.

"אנחנו בשלב מאוד מוקדם של המגפה, ובטח בשלב מוקדם של המיתון הכלכלי שהיא תביא. קשה להתנבא, אבל אפשר להגיד דבר אחד: הדרך שבה ייראה העולם והחברה שלנו ביום שאחרי תלויה במידה רבה בנו. אנחנו נבחר את הכיוון אליו נלך", אומר זעירא.
"המגפה יכולה להזיז את הספקטרום בין קפיטליזם לבין סוציאליזם, אבל לא בהכרח בגלל סולידריות", אומר שעיו. "עצרנו את המשק לכמה חודשים כדי למנוע מוות של אנשים - ושרדנו. היום יש על כך הסכמה גורפת, גם של כלכלנים סופר קפיטליסטיים, אבל זה לא מובן מאליו. יכול להיות שלפני שנה האינסטינקט שלהם היה שלא צריך לעשות את זה".

רוצים להצטרף לאחד המיזמים שמופיעים בפרויקט או לספר לנו על מיזם שלא הכרנו? כתבו לנו לאימייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר