גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קוד פתוח וטכנולוגיות חינמיות: כך מתגייס ההייטק למאבק בקורונה

מעבדת בדיקות, פיתוח וייצור של מכונות הנשמה ואפליקציה לזיהוי התפשטות של המחלה - פיתוחים שנעשו בקוד פתוח מאפשרים לגורמים בכל העולם להשתמש בהם בחינם כדי להילחם בקורונה

מסכות שמיוצרות במדפסת תלת מימד  / צילום: Marcio Jose Sanchez, Associated Press
מסכות שמיוצרות במדפסת תלת מימד / צילום: Marcio Jose Sanchez, Associated Press

הסולידריות סביב הקורונה בעולמות ההייטק מגיעה גם מכיוונן של חברות וגם של אינדיבידואלים. בשבועות האחרונים אנשים וארגונים נרתמים כדי לסייע במאמצים ללמוד על המחלה, לשלוט על התפשטותה ולמצוא לה חיסונים ותרופות. הם חולקים מידע, שהוא הנפט של המאה ה-21, עובדים על פרויקטים של קוד פתוח בהתנדבות, ופותחים את הטכנולוגיות שלהם בחינם.

בתקופה של מגפה עולמית עם הרבה אי ודאות, שימוש בקוד פתוח מאפשר גם שיתוף פעולה וגם שקיפות. אחרים יכולים לבחון את הפרויקטים הפתוחים, להבין איך הם פועלים, ולהשתמש בפיתוחים בעצמם. פיתוחים שנועדו לסייע להילחם בהתפשטות של מגיפה עולמית צריכים להיות אמינים במיוחד, ולכן פרויקטים רבים של מתנדבים פרטיים, של מכוני מחקר ושל חברות מתקיימים בקוד פתוח, תוך שהם מאפשרים לכל אחד לבחון אותם ולשכפל את ההצלחה.

כך למשל, Folding@home, יוזמה של מספר מעבדות מחקר בשיתוף עם חברות טכנולוגיה כמו אינטל ואנבידיה, עובדת בימים אלה על מציאת תרופה לקורונה בפרויקט קוד פתוח. הפרויקט עושה שימוש בכוח המחשוב של המוני מחשבים ביתיים ברחבי העולם, של אנשים פרטיים שבוחרים להצטרף לפרויקט ולתרום לו חלק קטן מכוחם לצורך חקר בתחום הביולוגיה. לאחרונה, הפרויקט התמקד בחקר וירוס הקורונה החדש, וכעת הוא מרכז את מאמציו במציאת תרופה.

מרבית המחקר התרופתי מתבצע כיום באמצעות מודלים שמאפשרים לבחון תרכובות כימיות שונות על סימולציות ממוחשבות של מודלים ביולוגיים. המחקר מתבצע בחלקו הגדול על ידי חברות תרופות שמשקיעות משאבים רבים במחשוב מתקדם, וזוכות לרשום פטנט על הממצאים ולמכור את התרופות ברווח. המחקר של Folding@home לא מוגן בזכויות קניין וכבר היום הוא זמין לשימוש של כל אחד בגיט-האב.

אבטיפוס של מכשיר הנשמה

דוגמה נוספת היא חברת הסטארט-אפ האמריקאית Color, הפועלת בתחום טכנולוגיות הגנום הרפואיות, מקימה בימים אלה מעבדה שמסוגלת לעבד כ-10,000 בדיקות קורונה ביום ולספק להן תוצאות בתוך יממה. המעבדה מבוססת על הטכנולוגיה של החברה. במכתב שפרסם מנכ"ל הסטארט-אפ בבלוג הרשמי של החברה, נכתב כי היא תפתח בקוד פתוח את העיצוב, הפרוטוקולים והפרטים של הקמת המעבדה לכל מי שירצה לבנות מעבדת בדיקות משלו לקורונה.

פרויקט קוד פתוח בולט אחר, בתחום הציוד הרפואי, שהגיע לאחרונה לשלב הוולידציה, הוא פרויקט של מכונות הנשמה שהתחיל מקבוצה של מתנדבים מקהילת ההייטק באירלנד. הקבוצה הפכה מהר מאוד לפופולארית ברשת פייסבוק, והיא כוללת כבר כ-300 מהנדסים, חוקרים ואנשי רפואה. לפני כשבועיים הם הצליחו לייצר אב-טיפוס של מכשיר הנשמה שהודפס כולו במדפסת תלת ממד, והוא נמצא כיום בתהליך של אישור רפואי ממשרד הבריאות האירי.

אם יקבל אישורים רשמיים, הפרויקט יכול לשמש ממשלות, כמו למשל את ממשלת ארצות הברית, שהעבירה בחודש שעבר חוק שמאפשר לממשלה הפדרלית להמיר פסי ייצור לטובת ייצור של מכשור רפואי. ייצור של מכשור בקוד פתוח, שאינו מוגן בזכויות קניין רוחני, יכול להוות גורם מפתח ביכולתה של ארה"ב ומדינות נוספות לייצר מכשור רפואי אמין, זול ונגיש בקנה מידה רחב. בינתיים, לפי דיווח של אתר טק קראנץ', הקבוצה שהתחילה כקבוצת עבודה על מכונת הנשמה כבר שינתה את המיקוד שלה וכיום היא עובדת על תכנון של מכשירים רפואיים נוספים.

דוגמה נוספת היא אפליקציית מובייל שנועדה להאט את התפשטות הנגיף ולאפשר לאנשים לדעת אם באו במגע עם אדם חולה. האפליקציה, גם היא בקוד פתוח, פותחה על ידי מתנדבים מתעשיית ההייטק בסלובקיה, וקוד המקור שלה זמין גם הוא בגיט-האב. היא משתמשת בטכנולוגיות GPS ובלוטות' כדי לזהות מיקום של משתמשים גם בתוך מבנים סגורים. המידע על המיקום עובר אנונימיזציה, ומאפשר לקבוע האם משתמש בא במגע עם מדביק ב-14 הימים האחרונים, מבלי לחשוף את זהותם. כמו הפרויקטים האחרים, העובדה שהפרויקט הזה נעשה בקוד פתוח מאפשרת לכל אחד להשתמש בו, וגם לבחון את יכולתו לשמור על פרטיות המשתמשים, ואת היעילות שלו.

חברות פותחות כלים לשימוש חינמי

חברות רבות זיהו את הצורך של רבים במשאבי מחשוב וטכנולוגיות שיתמכו בפיתוח טכנולוגיות שיסייעו עם הקורונה ופותחות את הכלים שלהן לשימוש חינמי. כך, מעבדות מחקר ממשלתיות בארה"ב עורכות בימים אלה מחקר למציאת תרופה או חיסון לקורונה, בעזרתם של מחשבי על שנתרמו לפרויקט על ידי חברות טכנולוגיה מהמגזר הפרטי, בהן IBM.

כך, גם חברות מספקות טכנולוגיות שונות בחינם למפתחים שעובדים על מוצרים שנועדו לסייע להילחם בקורונה. למשל, חברת Data Robot מספקת גישה חינמית לפלטפורמת הלמידה הממוחשבת שלה, לכל מי שישתמש בה כדי לסייע בהתמודדות עם הקורונה; חברת Esri פתחה את פלטפורמת המידע הגיאוגרפי שלה לשימוש חינמי לארגונים שנלחמים בהתפשטות הווירוס; אנבידיה מספקת רשיונות חינמיים לשלושה חודשים לערכת בדיקות הגנום שלה, לחוקרים שרוצים להילחם בווירוס; וספקית הקוד הפתוח Suse הודיעה שתספק תוכנות קונטיינרים ותוכנות לינוקס בחינם כדי לסייע למפתחים של מכשור רפואי חדש להאיץ את תהליך הפיתוח.

■ רוצים להצטרף לאחד המיזמים שמופיעים בפרויקט או לספר לנו על מיזם שלא הכרנו?  כתבו לנו לאימייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אפשרות הביטול התגמשה: למה חברות התעופה הפכו פתאום לנדיבות יותר?

עונת החורף והמתיחות הביטחונית הורידו את הביקושים ואת המחירים של טיסות, בעיקר לטווח הקצר והבינוני ● בחברות התעופה הישראליות זיהו שהנוסעים זקוקים לביטחון, וכעת הן מספקות שירותי ביטול טיסה גמישים בהרבה ● כך זה יעבוד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ מאיים על איראן: "המתקפה הבאה תהיה קשה בהרבה!"

החל מסע הלוויה של רס"ר רן גואילי ז"ל, אביו הצדיע; חברו: "הוא לא היה רוצה שנהיה עצובים" ● טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● שר החוץ האיראני: "אם ארה"ב רוצה לנהל מו"מ, היא צריכים לשים בצד את האיומים ● עדכונים שוטפים

דורון ארבלי, יו''ר חברת החשמל / צילום: כדיה לוי

יו"ר חברת החשמל: "האינטרס הלאומי והביטחון האנרגטי מחייבים שנמשיך להיות חלק ממערך ייצור החשמל"

דורון ארבלי, יו"ר חברת החשמל, קרא בכנס תשתיות לעתיד של גלובס להסרת המגבלות על פעילות החברה בתחום ייצור החשמל, והציג תוכנית השקעות של כ־50 מיליארד שקל ברשת החשמל עד סוף העשור ● "חברת החשמל היא לא הבעיה של משק האנרגיה, היא הפתרון"

יגאל לנדאו, מנכ''ל רציו אנרגיות / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל רציו: "המדינה מקבלת 10 מיליארד שקל בשנה מהגז - בלי שהשקיעה אגורה"

מנכ"ל רציו, יגאל לנדאו, שוחח בכנס תשתיות לעתיד של גלובס על הסכם הגז החדש עם מצרים ועל הרחבת מאגר לוויתן ● הוא הדגיש את החשיבות הגאופוליטית של ההשקעה בהרחבת לוויתן: "ישראל כבר היום מספקת קרוב ל-15% מצריכת הגז של מצרים, וזה יגדל למעל 20% מרגע שהאספקה של ההרחבה תתחיל"

אילוסטרציה: Shutterstock

200 מיליארד שקל בעשור: האם ישראל ערוכה למיזמי התשתית הגדולים בתולדותיה

פרויקט המטרו השאפתני, המסילות המהירות והמכרזים הביטחוניים החסויים מתנקזים כולם לעשור אחד קריטי ● בין חזון למציאות בשטח ניצבות בעיות קריטיות: מאין יגייסו 16 אלף עובדים, הנטל התקציבי על קופה, מחסור במהנדסים ועוד ● לקראת כנס התשתיות של גלובס: הצצה לפרויקטים שישנו את המדינה

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC, התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

כנס תשתיות לעתיד של גלובס נפתח עם דבריה של מו"ל גלובס, אלונה בר און, שדיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת ● "לתפיסתנו יש להביא תוכן עובדתי, בדוק, רלוונטי ומונגש - ובהקשרו"

משרד הכלכלה מקצץ בתקציבי התוכנית להכשרות מקצועיות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, AP ,Sutterstock

רוקן ממשאבים: צמצום פרויקט התעסוקה של משרד הכלכלה

לגלובס נודע כי התקציב שמשרד הכלכלה השקיע בפרויקט "מנהלת המעסיקים" צפוי להצטמצם משמעותית ● כמות העובדים תיחתך בחצי, והמנהלת תיאלץ למצוא מימון ממקורות אחרים ● אלו המשמעויות

אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון ו-yes, בשיחה עם גלית חתן בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פלאפון ו-yes: "הגיע הזמן שהתחרות בסלולר לא תהיה רק ברמת המחיר אלא גם ברמת האיכות"

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס הזהיר אילן סיגל, מנכ"ל פלאפון ו-yes, כי התחרות בשוק הסלולר הפכה למלחמת מחירים, וכי בלי מיזוגים והסרת חסמים ישראל תישאר מאחור בפריסת דור 5

האקסטרים של השוק / צילום: Shutterstock

ההשקעה שעשויה להניב לכם תשואה של מאות אחוזים או להפסד של רוב הכסף

קרנות נאמנות ממונפות על מדדי השוק הניבו תשואות של מאות אחוזים בשנתיים האחרונות, הרבה מעל המדדים עצמם ● ובכל זאת הן מנהלות "רק" 5.2 מיליארד שקל — בשל הסיכון הגבוה להפסד הכסף ● וגם: אילו דמי ניהול תשלמו בהן, ומה קרה למי שהימר עמן נגד השוק

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה

ספארי רמת גן / צילום: תמר מצפי

הספארי ברמת גן יעבור דירה. מה ייבנה במקומו?

עיריית רמת גן והממשלה הגיעו להסכם לפיו הספארי ברמת גן יועבר לפארק אריאל שרון בעלות של 500 מיליון שקל ● עפ"י ההסכם, יוקם מחלף נוסף מהעיר רמת גן לכביש 4, ומתוכננת הקמת שכונת מגורים חדשה עם אלפי יחידות דיור

שלטי בחירות 2022 בישראל / צילום: דביר הלוי

בחירות 2026: ישראל כמקרה מבחן עולמי לניצול לרעה של AI

הבחירות בישראל עשויות להיות קו ההגנה הראשון של הדמוקרטיה בעידן הבינה המלאכותית ● אם לא יוקם מנגנון הגנה טכנולוגי, אזרחי ואופרטיבי כבר כעת, ההכרעה לא תהיה ע"י הציבור ● טור דעה

"הזדמנויות כלכליות חדשות": למה נשיא בואינג גלובל ביקר בטכניון?

ד"ר ברנדון נלסון, נשיא בואינג גלובל, השיק את מרכז החדשנות של בואינג והטכניון לדלק סילוני בר-קיימא ● סוכנות C מקבוצת פובליסיס הוכרזה כאחת משלוש סוכנויות התוכן הטובות בעולם לשנת 2025 ● ושורדת השבי נועה ארגמני התארחה בכנס Cybertech Global 2026 ● אירועים ומינויים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; פוםוום התרסקה בכ-60%, הדולר נסחר סביב 3.10 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● מדד המניות הביטחוניות קפץ בכ-1.4%, בהובלת נקסט ויז'ן ● פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות - פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

הספארי ברמת גן עובר דירה? לא כל כך מהר

החתימה על הסכם העברת הספארי ברמת גן אומנם מתוכננת להמשך השבוע, אך המעבר לא נראה באופק ● כדי שהמהלך יקרה צריך לשנות את הגבולות המוניציפליים של רמת גן, ועוד יותר חשוב - צריך לבחור מנכ"ל לרמ"י, דבר שבינתיים לא נראה באופק

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "אפשר לצמצם 20 אלף עובדים בשירות המדינה"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאנג'ו ● לגבי המטרו אמר: "יש בעיה במימון, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

תכנית המתאר לצפון מערב העיר ת''א / 3700 - אבן גבירול / הדמיה: יח''צ

בשורת התשתיות מחלחלת גם לנדל"ן: תוכניות הענק שמתקדמות לאישור סופי

הקפיצה הצפויה בשימוש בתחבורה ציבורית, בעקבות מהפכת המטרו והרכבות הקלות, צפויה לקדם גם פיתוח נדל"ני מואץ במתחמי ענק חדשים בלב גוש דן ● לקראת כנס התשתיות, בדקנו אילו תוכניות נמצאות בשלבי תכנון מתקדמים, מה הן מציעות, ואיך הן ישנו את סביבתן?

עופרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: משפחת שטראוס מכרה מניות של חברת המזון ב-405 מיליון שקל

המכירה בוצעה במחיר של 114.5 שקלים למניה, דיסקאונט של 3% על מחירה בבורסה ● המכירה מצטרפת למימושים נוספים שביצעה שטראוס בשנים האחרונות, בסך מצטבר של קרוב למיליארד שקל

יוני חנציס, מנכ''ל קבוצת דוראל אנרגיה, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל דוראל: "חברות האנרגיה בנקודת שינוי היסטורית"

יוני חנציס, מנכ"ל דוראל, דיבר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס על החסמים לייצור חשמל סולארי בישראל, על הפוטנציאל של חברות האנרגיה המתחדשת וגם על התוכניות להנפקה