גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קוד פתוח וטכנולוגיות חינמיות: כך מתגייס ההייטק למאבק בקורונה

מעבדת בדיקות, פיתוח וייצור של מכונות הנשמה ואפליקציה לזיהוי התפשטות של המחלה - פיתוחים שנעשו בקוד פתוח מאפשרים לגורמים בכל העולם להשתמש בהם בחינם כדי להילחם בקורונה

מסכות שמיוצרות במדפסת תלת מימד  / צילום: Marcio Jose Sanchez, Associated Press
מסכות שמיוצרות במדפסת תלת מימד / צילום: Marcio Jose Sanchez, Associated Press

הסולידריות סביב הקורונה בעולמות ההייטק מגיעה גם מכיוונן של חברות וגם של אינדיבידואלים. בשבועות האחרונים אנשים וארגונים נרתמים כדי לסייע במאמצים ללמוד על המחלה, לשלוט על התפשטותה ולמצוא לה חיסונים ותרופות. הם חולקים מידע, שהוא הנפט של המאה ה-21, עובדים על פרויקטים של קוד פתוח בהתנדבות, ופותחים את הטכנולוגיות שלהם בחינם.

בתקופה של מגפה עולמית עם הרבה אי ודאות, שימוש בקוד פתוח מאפשר גם שיתוף פעולה וגם שקיפות. אחרים יכולים לבחון את הפרויקטים הפתוחים, להבין איך הם פועלים, ולהשתמש בפיתוחים בעצמם. פיתוחים שנועדו לסייע להילחם בהתפשטות של מגיפה עולמית צריכים להיות אמינים במיוחד, ולכן פרויקטים רבים של מתנדבים פרטיים, של מכוני מחקר ושל חברות מתקיימים בקוד פתוח, תוך שהם מאפשרים לכל אחד לבחון אותם ולשכפל את ההצלחה.

כך למשל, Folding@home, יוזמה של מספר מעבדות מחקר בשיתוף עם חברות טכנולוגיה כמו אינטל ואנבידיה, עובדת בימים אלה על מציאת תרופה לקורונה בפרויקט קוד פתוח. הפרויקט עושה שימוש בכוח המחשוב של המוני מחשבים ביתיים ברחבי העולם, של אנשים פרטיים שבוחרים להצטרף לפרויקט ולתרום לו חלק קטן מכוחם לצורך חקר בתחום הביולוגיה. לאחרונה, הפרויקט התמקד בחקר וירוס הקורונה החדש, וכעת הוא מרכז את מאמציו במציאת תרופה.

מרבית המחקר התרופתי מתבצע כיום באמצעות מודלים שמאפשרים לבחון תרכובות כימיות שונות על סימולציות ממוחשבות של מודלים ביולוגיים. המחקר מתבצע בחלקו הגדול על ידי חברות תרופות שמשקיעות משאבים רבים במחשוב מתקדם, וזוכות לרשום פטנט על הממצאים ולמכור את התרופות ברווח. המחקר של Folding@home לא מוגן בזכויות קניין וכבר היום הוא זמין לשימוש של כל אחד בגיט-האב.

אבטיפוס של מכשיר הנשמה

דוגמה נוספת היא חברת הסטארט-אפ האמריקאית Color, הפועלת בתחום טכנולוגיות הגנום הרפואיות, מקימה בימים אלה מעבדה שמסוגלת לעבד כ-10,000 בדיקות קורונה ביום ולספק להן תוצאות בתוך יממה. המעבדה מבוססת על הטכנולוגיה של החברה. במכתב שפרסם מנכ"ל הסטארט-אפ בבלוג הרשמי של החברה, נכתב כי היא תפתח בקוד פתוח את העיצוב, הפרוטוקולים והפרטים של הקמת המעבדה לכל מי שירצה לבנות מעבדת בדיקות משלו לקורונה.

פרויקט קוד פתוח בולט אחר, בתחום הציוד הרפואי, שהגיע לאחרונה לשלב הוולידציה, הוא פרויקט של מכונות הנשמה שהתחיל מקבוצה של מתנדבים מקהילת ההייטק באירלנד. הקבוצה הפכה מהר מאוד לפופולארית ברשת פייסבוק, והיא כוללת כבר כ-300 מהנדסים, חוקרים ואנשי רפואה. לפני כשבועיים הם הצליחו לייצר אב-טיפוס של מכשיר הנשמה שהודפס כולו במדפסת תלת ממד, והוא נמצא כיום בתהליך של אישור רפואי ממשרד הבריאות האירי.

אם יקבל אישורים רשמיים, הפרויקט יכול לשמש ממשלות, כמו למשל את ממשלת ארצות הברית, שהעבירה בחודש שעבר חוק שמאפשר לממשלה הפדרלית להמיר פסי ייצור לטובת ייצור של מכשור רפואי. ייצור של מכשור בקוד פתוח, שאינו מוגן בזכויות קניין רוחני, יכול להוות גורם מפתח ביכולתה של ארה"ב ומדינות נוספות לייצר מכשור רפואי אמין, זול ונגיש בקנה מידה רחב. בינתיים, לפי דיווח של אתר טק קראנץ', הקבוצה שהתחילה כקבוצת עבודה על מכונת הנשמה כבר שינתה את המיקוד שלה וכיום היא עובדת על תכנון של מכשירים רפואיים נוספים.

דוגמה נוספת היא אפליקציית מובייל שנועדה להאט את התפשטות הנגיף ולאפשר לאנשים לדעת אם באו במגע עם אדם חולה. האפליקציה, גם היא בקוד פתוח, פותחה על ידי מתנדבים מתעשיית ההייטק בסלובקיה, וקוד המקור שלה זמין גם הוא בגיט-האב. היא משתמשת בטכנולוגיות GPS ובלוטות' כדי לזהות מיקום של משתמשים גם בתוך מבנים סגורים. המידע על המיקום עובר אנונימיזציה, ומאפשר לקבוע האם משתמש בא במגע עם מדביק ב-14 הימים האחרונים, מבלי לחשוף את זהותם. כמו הפרויקטים האחרים, העובדה שהפרויקט הזה נעשה בקוד פתוח מאפשרת לכל אחד להשתמש בו, וגם לבחון את יכולתו לשמור על פרטיות המשתמשים, ואת היעילות שלו.

חברות פותחות כלים לשימוש חינמי

חברות רבות זיהו את הצורך של רבים במשאבי מחשוב וטכנולוגיות שיתמכו בפיתוח טכנולוגיות שיסייעו עם הקורונה ופותחות את הכלים שלהן לשימוש חינמי. כך, מעבדות מחקר ממשלתיות בארה"ב עורכות בימים אלה מחקר למציאת תרופה או חיסון לקורונה, בעזרתם של מחשבי על שנתרמו לפרויקט על ידי חברות טכנולוגיה מהמגזר הפרטי, בהן IBM.

כך, גם חברות מספקות טכנולוגיות שונות בחינם למפתחים שעובדים על מוצרים שנועדו לסייע להילחם בקורונה. למשל, חברת Data Robot מספקת גישה חינמית לפלטפורמת הלמידה הממוחשבת שלה, לכל מי שישתמש בה כדי לסייע בהתמודדות עם הקורונה; חברת Esri פתחה את פלטפורמת המידע הגיאוגרפי שלה לשימוש חינמי לארגונים שנלחמים בהתפשטות הווירוס; אנבידיה מספקת רשיונות חינמיים לשלושה חודשים לערכת בדיקות הגנום שלה, לחוקרים שרוצים להילחם בווירוס; וספקית הקוד הפתוח Suse הודיעה שתספק תוכנות קונטיינרים ותוכנות לינוקס בחינם כדי לסייע למפתחים של מכשור רפואי חדש להאיץ את תהליך הפיתוח.

■ רוצים להצטרף לאחד המיזמים שמופיעים בפרויקט או לספר לנו על מיזם שלא הכרנו?  כתבו לנו לאימייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון