גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשורת החג לעצמאים: מענק הפיצוי יעלה ל-10,500 שקל באפריל

מאבק העצמאים והביקורת שמתח "גלובס" על החורים בסיוע נשאו פרי: אמש הגיע האוצר לסיכום כי מענק אפריל יוגדל, יבוטל חישוב הכנסות בני הזוג יחד וגם שכירים בעלי שליטה יזכו לפיצוי

הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס
הפגנת העצמאים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

מאבק העצמאים לשיפור בתנאי הסיוע נושא פרי: מענק הסיוע לעצמאים בפעימה השנייה יעלה ל-10,500 שקלים, יבוטל חישוב הכנסות שני בני הזוג יחד ובעלי השליטה השכירים, שהיו מחוץ לתכנית הסיוע, יזכו אף הם לפיצוי.

הסיכום הדרמטי הושג אמש בשעות הקטנות של הלילה, בין שר האוצר, מנכ"ל המשרד ונציגי ארגוני העצמאים בארץ, ומטרתו להשוות את תנאי הפיצוי לעצמאים לתנאי השכירים.

בשורת החג של האוצר לעצמאים גובשה בשיחות זום ממושכות, בהן נכחו יו"ר נשיאות הארגונים העסקיים דובי אמיתי, שר האוצר ומנכ"ל המשרד שי באב"ד, נשיא ארגון לה"ב ונשיא לשכת יועצי המס.

בשיחות נקבע כי היום יודיע האוצר כי התקבלו כל דרישות העצמאים להשוואת תנאי מענק הפיצוי בפעימה השנייה של מענק הסיוע, שעתידה להינתן בחודש אפריל, לציבור השכירים.

גובה הפיצוי יעמוד על סך 10,500 שקל או 70%, על פי הנמוך מביניהם, מההכנסה החייבת של עד מיליון שקל בשנה.

בנוסף, יבוטל החישוב של תא משפחתי משותף, שקבע כי בעל ואשה שעברו את תקרת ההכנסות של 340 אלף שקל אינם זכאים לפיצוי.

גם סוגיית שכירים בעלי שליטה קיבלה מענה, וסוכם כי גם הם יזכו לפיצוי בתנאים מסוימים.

עוד סוכם שלגבי המשך מתן הפיצוי בחודש מאי ואילך יתקיים דיאלוג שוטף עם ארגוני העצמאים.

מדובר בהישג דרמטי לארגוני העצמאים שניהלו בשבועות האחרונים מאבק עיקש, בהם להב, לשכת יועצי המס, ועד הפעולה להצלת התרבות והאירועים, ארגוני המסעדות והמסעדנים ורבים אחרים.

בין היתר התקיימו במהלך המאבק שתי מחאות רכובות במסגרתן נסעו אלפי מכוניות מתל אביב לירושלים במחאה על הפקרת העצמאים על ידי המדינה, ואתמול התקיים מיצג מחאה בתל אביב "שולחן הפסח הריק".

ממשרד האוצר נמסר כי "ראש הממשלה ושר האוצר קבעו כי בתום שיח משמעותי ומקיף של דרגי המקצוע עם אוכלוסיית העצמאים ונציגי המגזר העסקי, הוחלט להקצות סכום נוסף של כ-1 מיליארד שקל לטובת הרחבת מענק הסיוע לעצמאים, כך שסך הסיוע הישיר יעמוד על 4 מיליארד שקל.

"זאת על מנת שהפעימה הבאה של מענק הסיוע תורחב בצורה משמעותית, בכפוף לאישור הממשלה, הן מבחינת היקף הסיוע והן מבחינת אוכלוסיית הזכאים".

באוצר מעריכים כי לאור זאת, למעלה מ-600 אלף עצמאים צפויים להיות זכאים למענק.

"למה לעובד בחל"ת יש זכאות לדמי ביטוח לאומי למשך שישה חודשים ולעצמאי רק לחודש"

מה המשמעות של השינוי בתנאי המענק עבור עצמאים שבקשתם נדחתה בפעימה הראשונה של המענק והאם הם יהיו זכאים לקבל גם את המענק הקודם שלא קיבלו?

התיקון בתנאי המענק אינו חל רטרואקטיבית, כלומר מי שכבר נדחה בפעימה הראשונה בשל התנאים הקודמים לא יהיה זכאי למענק בגין חודש מרץ. עם זאת, כמעט כל מי שבקשתו נדחתה בנוגע למרץ, יהיה זכאי לפיצוי המוגדל של חודש אפריל.

עצמאים רבים מצאו את עצמם מחוץ לגדרי הפיצוי בעקבות החיבור בין הכנסות בני הזוג ותקרת ההכנסות המשותפת בסך 340 אלף שקל. מרגע שהתקרה הזאת בוטלה עשרות רבות של עצמאים שנדחתה בקשתם יהיו זכאים למענק (בפועל הרבה יותר מעשרות רבות של עצמאים יהיו זכאים לפיצוי, אך בשלב זה אין נתונים מדויקים לגבי כמה בקשות נדחו).

בשלב זה הסיכום רלוונטי רק לפיצוי בעבור אפריל, ואולם נשיאי הארגונים דורשים כעת כי המתווה הזה יורחב גם לחודשים שלאחר מכן. נשיא להב, עו"ד רועי כהן, דורש משר האוצר, כי יקבע כי כל עוד עובדי העסקים נמצאים בחל"ת גם העצמאים יהיו זכאים למענק, כפי שהשכירים זכאים לדמי הביטוח הלאומי.

מהשיחות מול האוצר עולה כי בכוונת האוצר לשחרר את המשק לפעילות בחודש מאי, ולכן לא נקבע מתווה מענק בפעימה נוספת לחודש מאי, ואולם נשיאי הארגונים טענו בפני האוצר כי גם אם תחודש הפעילות העסקים לא יחזרו לפעילות תקינה בו ביום. רבים מהעסקים יסבלו עוד חודשים קדימה, ובהם כל אולמות האירועים, חדרי הכושר שלא יחזרו לפעילות מלאה ועסקים רבים נוספים - ועל כן טוענים ראשי הארגונים, כי יש להשוות את הפיצוי המגיע להם לפיצוי המגיע לשכירים.

"למה לעובד בחל"ת יש זכאות לדמי ביטוח לאומי למשך שישה חודשים ולעצמאי רק לחודש", אומר רועי כהן. כהן דורש כי מתווה הפיצוי יקבע כי כל עוד המצב המשברי נמשך והנזקים נמשכים - העצמאים יהיו זכאים למענק.

במקביל, נמשך המשא ומתן בין האוצר לארגוני העצמאים בנוגע לעסקים שלהם מחזור מעל 20 מיליון שקלים, ואשר אינם נכללים במתווה המענק הקיים. בנוסף, הוחלט כי בנוגע לתחום המלונאות והתיירות ייקבע מתווה פיצוי שונה, הנושא ידון במהלך חול המועד, וכל מתווה שיגובש יובא להכרעת ראש הממשלה.

בדיונים על המודל לעולם התיירות והמלונאות משתתפים אמיר חייק ודובי אמיתי ששוחחו אמש עם האוצר בניסיון לבנות מודל מתאים ולבחון את העלות שלו. מדובר בכסף מאוד גדול, בשל התמוטטות התעשייה, ולכן נקבע כי כל מודל שייבנה יאושר רק על ידי ראש הממשלה.

עוד כתבות

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

מנכ"ל פאלו אלטו לגלובס: “אין חשש לפגיעה בתגמול עובדי סייברארק”

ניקש ארורה, שהגיע לביקור בישראל, התייחס לתקופת הביניים סביב אקזיט הענק שטרם הושלם והבטיח בהירות לעובדים ● בדבריו ציין את החותם שהשאיר ניר צוק בחברה גם אחרי עזיבתו וסימן את האתגרים הבאים של עולם הסייבר בעידן הבינה המלאכותית והמחשוב הקוונטי

רבקה לויפר / צילום: דנה בר סימן טוב

המועמדת שכמעט הפכה לחשכ"לית, עד שחלה תפנית במינוי עבאדי-בויאנג'ו

לפני שהודיע על בחירתו במיכל עבאדי־בויאנג'ו לחשבת הכללית באוצר, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ריאיין בשבועות האחרונים כעשר נשים לתפקיד ● אחת המועמדות הבולטות שהגיעו לקו הגמר היא רבקה לויפר, שמסיימת בימים אלה קדנציה כסמנכ"לית כלכלה ופיננסים ברשות החשמל

שואב אבק רומבה / צילום: גלובס TV

יצרנית שואבי האבק Roomba הכריזה על פשיטת רגל, אך מנסה להרגיע חששות מפני "השבתת" המכשירים

במהלך הצגת תוכנית השיקום של החברה, iRobot הודיעה כי Picea, קבלן הייצור הראשי שלה, יקבל 100% מהבעלות בחברה - מהלך שלדברי iRobot יאפשר לה להמשיך לפעול ● לדברי החברה, שירות הלקוחות והאפליקציה לא ייפגעו למרות תהליך השיקום

יו''ר הוועד האולימפי בישראל יעל ארד, אורח הכבוד ויו''ר הוועדה המארגנת של המשחקים האולימפיים LA28 קייסי וסרמן וארוסתו / צילום: הוועד האולימפי בישראל

הוועד האולימפי מסכם שנה באירוע חגיגי

פורום טכנולוגי סגור ביוזמת MIND Israel התקיים בתל אביב ● הוועד האולימפי בישראל חתם את השנה הפוסט־אולימפית בטקס חגיגי ● מאות רוקחי Be פארם השתתפו בכנס השנתי באקספו תל אביב ● וגם: יו"ר חדשה לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ת"א ומועמד מבטיח לתפקיד נשיא התאחדות התעשיינים ● אירועים ומינויים

בית החולים הדסה / צילום: אביבה גנצר

"המודל של בית החולים לא עובד": איך הדסה שוב נקלע למשבר?

נציגי בית החולים צפויים להיפגש השבוע עם אנשי האוצר ומשרד הבריאות כדי לפתור את המשבר התזרימי של הדסה, שכבר הוביל להכרזת סכסוך עבודה ● הדרישות של ההנהלה, הטענות של האוצר וההצעה של בכיר לשעבר בהדסה שאף צד לא רוצה לקבל

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

החוב של אורקל תופח, המניה צונחת, ועסקה אחת מדאיגה במיוחד את השוק כולו

אחרי חוזה הענק עם OpenAI והשקעות עתק בדאטה סנטרים, השוק מתחיל להטיל ספק בקצב החזרת ההשקעות ובתזרים המזומנים של אורקל ● האם החברה תצליח להפוך את ההבטחות הגדולות להכנסות ממשיות, ומה זה אומר על עתיד כלכלת הבינה המלאכותית?

אילוסטרציה: Shutterstock

עשור לאחר ההרשעה: לירז אברג’ל תשלם כ-62 מיליון שקל לרשות המסים

10 שנים אחרי הטלת כפל המס במסגרת פרשיית סחר לא חוקי בזהב והוצאת חשבוניות פיקטיביות, בית המשפט המחוזי דחה את טענותיה של לירז אברג'ל לאי-ידיעה וחייב אותה לשלם לרשות המסים כ-62 מיליון שקל

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

המשקיעים בוול סטריט מתרחקים מענקיות הטכנולוגיה - וזו החלופה

סימני הספקנות סביב תחום ה-AI הולכים ומתרבים, ובתי ההשקעות הגדולים אומרים ללקוחות שלהם להוריד את החשיפה לענקיות הטכנולוגיה ● לדידם, ההזדמנויות הן בתחומים שאינם תחת הפנס ● "המשקיעים כבר לא ירדפו רק אחרי מיקרוסופט ואמזון - ההשקעה הולכת ומתרחבת לשאר השוק"

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה באוסטרליה: 11 בני אדם נרצחו, בהם ישראלי אחד

לפחות 11 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד באוסטרליה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

יהודה מורגנשטרן / צילום: כדיה לוי

התנועה לאיכות השלטון נגד מינוי מורגנשטרן לממלא מקום מנהל רמ”י

התנועה לאיכות השלטון מבקשת לבלום את כוונת שר הבינוי והשיכון למנות את מנכ"ל משרדו, יהודה מורגנשטרן, למ"מ מנהל רמ"י ● בתנועה טוענים כי המינוי, הנעשה בשעה שוועדת האיתור למנהל קבוע רק החלה את עבודתה, עלול להקנות למורגנשטרן יתרון בלתי הוגן על פני מועמדים אחרים, לפגוע בעצמאות ועדת האיתור ובשוויון ההזדמנויות ואף לעורר חשש לניגוד עניינים ולמינוי פוליטי

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

רוב המומחים מעריכים שהשקל יוסיף להתחזק. לפי סיטי הוא צריך ליפול ב־20%

בבנק האמריקאי טוענים, בניגוד לקונצנזוס, כי המטבע הישראלי אמור להיחלש לרמה של 3.87 שקלים לדולר ● כלכלן מקומי בכיר: "לא הייתי מייחס למודל שלהם חשיבות גדולה מדי, אלא אם הנאסד"ק ייפול ב־30%, או אם הולכים למלחמה עם איראן עם תוצאות מאוד גרועות לישראל"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך; סיגל יעקבי, שופטת בית המשפט הכלכלי; ויעקב לוקסנבורג, בעל השליטה בסאני / צילום: שלומי יוסף, ניב קנטור, סיון פרג'

רשות ני"ע נגד ביהמ"ש הכלכלי: המחלוקת לגבי מניות של קרובי משפחה מגיעה לעליון

האם מניות שנרכשו ע"י קרובי משפחה של בעל שליטה נחשבות לחלק מ"החזקות הציבור", או שהן נספרות כחלק מהחזקות בעל השליטה? ● שאלה משפטית זו עומדת בלב מחלוקת בין ביהמ"ש הכלכלי לרשות ני"ע ● במרכז ההליך: איש העסקים יעקב לוקסנבורג

בשאר אל אסד / צילום: ap, Baz Ratner

"כבר לא רלוונטי לפוטין": פרטים חדשים על החיים של אסד במוסקבה

כשנה לאחר נפילת משטרו של הדיקטטור, ה"גרדיאן" הבריטי מספק פרטים חדשים והצצה נדירה לחיי משפחת אסד ● "מנהלים חיים מבודדים ושקטים של יוקרה במוסקבה ובאיחוד האמירויות"

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

משגרים ללא רקטות אמריקאיות: הצעד של ממשל טראמפ נגד אלביט

עפ"י דיווח של אתר דיפנס אקספרס, ארה"ב לא מאשרת למדינות אירופה להשתמש ברקטות וטילים אמריקאים במשגרים של אלביט ● הסיבה לצעד החריג היא חשש ל"דליפות טכנולוגיות", אך במשרד ההגנה הגרמני מציינים כי ניתן לטפל בחשש הזה בעזרת עדכוני תוכנה

מושגים לאזרחות מיודעת. מדדי אי שוויון / צילום: Shutterstock

בקרוב יתפרסמו נתונים על אי־השוויון בישראל. מה צריך לדעת כשקוראים אותם?

אחד הנתונים הכלכליים שמעוררים הכי הרבה עניין הוא אי־השוויון • לאילו היבטים הוא מתייחס, ואיך בכלל מודדים אותו? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

פרשת בונוס ביוגרופ: התיק נגד המנכ"ל והיו"ר הועבר לפרקליטות

רשות ני"ע העבירה את תיק החקירה נגד בכירי חברת בונוס ביוגרופ, שמפתחת שתלי עצם, לפרקליטות מיסוי וכלכלה ● לפי החשד, המעורבים ביצעו מספר פעולות שנועדו להגדיל את שווי החברה, כדי שהמניה תמשיך להיכלל במדדי ת"א 90 ו-125

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ אחרי חיסול ראאד סעד: אנחנו בודקים אם ישראל הפרה את הפסקת האש בעזה

בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג דחה את הערעור שהגישה מדינת ישראל על צווי המעצר שהוצאו נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט ● ה-FBI סיכל פיגועי תופת בארה"ב בערב השנה החדשה; חמשת העצורים - פרו-פלסטינים ● שנה לאחר נפילת משטר אסד ובצל המכות שספג המחנה הפרו-איראני בזירות השונות, נחשף קרע עמוק בתוך "ציר ההתנגדות" ● עדכונים שוטפים

המכלית שהוחרמה ע''י ארה''ב / צילום: ap, ©2025 Vantor via

יצוא הנפט מוונצואלה צנח לאחר שארה"ב החרימה מכלית מול חופיה

החרמת מכלית והחרפת הסנקציות מצד ארה"ב משתקות כמעט לחלוטין את יצוא הנפט מוונצואלה, מותירות מיליוני חביות תקועות בים ומאותתות על מעבר אמריקאי ללחץ צבאי גלוי על משטר מדורו

אילוסטרציה: Shutterstock

חברות הביטוח בראש, ומי בתחתית? בדקו מה עשו החסכונות שלכם בנובמבר

חברות הביטוח הן המנצחות הגדולות בתשואות של חודש נובמבר, מנורה מבטחים וכלל מובילות גם מתחילת השנה ● בתחתית: הגופים שחשופים לחו"ל - אלטשולר שחם וילין לפידות ● הסיבה היא זינוק של יותר מ-4% בשוק המקומי לעומת יציבות בארה"ב ● ומה קורה בינתיים בדצמבר?

עומס תנועה בנתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

הקמתה של מערכת מס הגודש יצאה לדרך, ומומחי תחבורה סקפטיים לגבי יעילותה

220 שערי אגרה ו־140 אתרי חיוב יוקמו בשלוש טבעות סביב תל אביב ● המערכת צפויה להתחיל לפעול ב־2027 ● המומחים עונים: האם המהלך יעבוד בלי שיפור משמעותי בתחבורה הציבורית?