גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עושים סדר וניקיון פסח במחשב, לא רק בגלל הקורונה

לא קיבלתם מחשב מהעבודה כדי לעבוד מהבית או שהזנחתם את המחשב בבית יותר מדי זמן ועכשיו צריך להשתמש בו? "גלובס" יעזור לכם לנקות את המערכת וגם את המחשב פיזית עם כמה טיפים

מנקים את המחשב לפסח / אילוסטרציה: שאטרסטוק
מנקים את המחשב לפסח / אילוסטרציה: שאטרסטוק

אחרי שהתרגלנו לעשות כמעט הכל בסמארטפון, באה מגפת הקורונה והמעבר לעבודה מהבית שבא איתה, מכריחה אותנו לשוב ולעשות שימוש רב במחשב האישי - שולחני או נייד. אלא שרבים מאיתנו מזניחים כבר שנים את המחשבים הללו, אם בכלל מחזיקים אחד, ואם לא קיבלתם מחשב מהעבודה ורגע לפני שאתם מתכננים לרכוש מחשב חדש, קיבצנו לכם כמה טיפים כיצד לנקות את המחשב - גם ניקיון פיזי - לברזלים וגם "ניקיון" למערכת, כך שהיא תרוץ לכם הרבה יותר מהר ובטוח.

ניקיון פיזי

  1. המקלדת שלכם, ואוי זו כבר השוואה ממש עתיקה, הרבה יותר מזוהמת מאשר מכסה האסלה שלכם. אם פעם המלצנו לערוך סשן ניקיון מיד פעם, היום ההמלצה להפוך את ניקיון המקלדת למנהג יומיומי יותר. לא מוכרחים לרכוש חומרים מיוחדים. חיטוי באמצעות אלכוהול וצמר גפן מהיר ואפקטיבי. מומלץ מאוד לרסס חתיכת צמר גפן באמצעות מיכל ריסוס ממולא אלכוהול, ולא באמצעות הספגת הצמר גפן בנוזלים עד לרוויה.
  2. עברו על המקלדת מספר פעמים מכל הכיוונים, ועשו שאת בעדינות כדי לא לפגוע במקשים. שימו לב שאתם מנקים גם את הפלסטיק שבין המקשים ולא רק את המקשים עצמם.
  3. באותה הזדמנות כדאי מאוד לנקות גם את מסך המחשב, גם כן באלכוהול, ולאחר מכן לנגב עם בד עדין (הכי טוב - בד לניקוי משקפיים) שלא משאיר סיבים, וזאת על מנת להעלים את "כתמי המים" שמופיעים כתוצאה מהניקוי בצמר גפן ואלכוהול.
  4. שימו לב שלפעמים, לאחר שמנקים את משטח המקלדת ומשטח העכבר במחשב נייד, בעת שהמחשב פועל, הם עלולים לקרטע מעט לאחר מכן. אל בהלה, "תקלה" זו תתקין מעצמה לאחר שתאתחלו את המחשב.
  5. מקלדות של מחשבים נייחים מומלץ לנקות גם באמצעות שואב אבק, בשל המבנה שלהן שמכיל הרבה יותר מקום להצטברות לכלוך. במחשבים ניידים מומלץ לשאוב מדי פעם אך יש לעשות זאת בזהירות רבה - לא לשאוב בעוצמה רבה מדי על מנת לא לפגוע במקלדת ולנסות ככל שניתן שפיית השואב תרחף מעט מעל המקלדת ולא תגע בה פיזית.

ניקוי עכבר / אילוסטרציה: שאטרסטוק

מנקים את שולחן העבודה - הדסקטופ

בניגוד לשמו - הדסקטופ הוא לא באמת שולחן העבודה שלכם, ואף על פי שנדמה שזהו המקום שנברא כדי לאחסן כל תיקייה נגישה או את המסמכים שאתם מורידים מהמייל - זו טעות.

קבצים שנשמרים על שולחן העבודה נערמים בסופו של דבר ויוצרים יותר בלגאן מאשר סדר, ועומס על המערכת שעלול לפגוע בביצועים.

בנוסף, בברירת המחדל הקבצים שנשמרים על הדסקטופ לא כלולים במערכת הגיבוי האוטומטית, כך שאם תפעילו מסיבה כלשהי את הגיבוי כדי לחזור לנקודת זמן מוקדמת יותר, את הקבצים ששמרתם על שולחן העבודה לא תוכלו לשחזר. לכן:

  1. אם שולחן העבודה שלכם כבר עמוס ואין לכם כוח וסבלנות לעשות בו סדר - אל דאגה. כל הקבצים שעל שולחן העבודה שלכם נמצאים בפועל בתיקייה בשם "Desktop" אליה אפשר להגיע דרך חלון החיפוש במערכת או לחפש ידנית דרך ב"עץ" התיקיות. סמנו את כל התיקיות והקבצים שבתוך תיקיית הדסקטופ והעבירו אותה לתיקייה אחרת שתפתחו לצורך העניין. תקראו לה נניח "הדסקטופ שלי 2018-2020", ותמקמו אותה, נניח, בתיקיית "המסמכים שלי".
  2. מה כן שולחן העבודה שלכם אמור להכיל? התשובה היא "כלום". טוב לא באמת, אבל כמעט: רצוי לשמור את הדסקטופ נקי מכל קובץ ושום תיקייה. מה כן יכול לרצוי שיהיה על הדסקטופ? כמה קיצורי דרך (Shortcuts) שאתם רק רוצים.

    [תזכורת מה זה קיצור דרך - זהו קובץ קטנטן שכל מה שהוא עושה זה להפנות לקובץ אחר שנמצא במקום אחר. את קיצורי הדרך אפשר לזהות לפי החץ השחור על רקע לבן שבפינת האייקון שלהם שמופיע על המסך. קיצור הדרך ייראה חיצונית כמו התיקייה או הקובץ אליו הוא מפנה - רק עם החץ הקטן הזה בצד].

מפנים את הזבל

הצרה עם מחשבים חדשים וחזקים היא שמרוב שהם נותנים עבודה, קשה לשים לב לשחיקה מצטברת בביצועים. אם בעבר מדריכים כגון זה שלחו את הקוראים לכל מיני נבכים במערכת כדי למחוק קבצים מיותרים, כיום מחשבים יכולים לעבוד שנים רצוף כמעט ללא כל פעילות תחזוקה.

ובכל זאת, כדאי להזכיר:

  1. לרוקן את סל המיחזור (Recycle Bin).
  2. לרוקן את תיקיית ההורדות מדי כמה חודשים - כל מצגת, מסמך, תמונה או וידאו שהורדתם מהאימייל או אפליקציות מסרים (או ממקומות אחרים) יישמרו בברירת המחדל בתיקיית ההורדות (Downloads). אחרי כמה חודשים של שימוש אינטנסיבי התיקייה הזו יכולה להכיל כבר כמה עשרות ג'יגה בייטים כך שלאחר ריקונה אפילו במחשב חדש וחזק יחסית תוכלו לחוש בהבדל בתגובתיות המחשב. חשוב לוודא שהתיקייה הזו לא מכילה קבצים שדווקא כן חשוב לכם לשמור, במיוחד אם אתם נוהגים למחוק אימיילים.

לבצע עדכוני תוכנה

  1. גשו לחלון החיפוש של מערכת ההפעלה הקלידו Update, ובחרו בחלון שנפתח ב-Check for Updates . אם נמצאו עדכונים התקינו אותם. שימו לב שחלק מהעדכונים נחשבים אופציונליים - ויש לאשר את הורדתם והתקנתם בנפרד, לפי שיקול דעתכם. בהזדמנות זו, ודאו גם שמנגנון התזמון האוטומטי של העדכונים מופעל.
  2. השתמשו באפליקציית היצרן, התוכנות שמגיעות כשהן כבר מותקנות מראש במחשב, כדי לעדכן בקלות את המערכת, כולל עדכונים לכל מיני רכיבי חומרה שייתכן שאינם מתעדכנים דרך מערכת ההפעלה.

להסיר תוכנות

זו עצה עתיקה שמקורה בתקופה שבה התקנו תוכנות רבות על המחשב ואם הגזמנו מדי יכולנו לגרום לזמן איתחול ממושך של המערכת וביצועים כבדים. כיום אנחנו כבר לא מתקינים הרבה תוכנות, וגם המחשבים מספיק מהירים חזקים וחכמים לדעת לנהל ביעילות את השימוש במשאבים, ולא לאפשר לתוכנות לא פעילות להכביד עליו. עם זאת, לאחר זמן ממושך של שימוש במחשב בכל זאת עלולות להצטבר כל מיני תוכנות מיותרות. אולי תגלו למשל שפועלת ברקע יותר מתוכנת אנטי וירוס אחת - אחת שהגיעה עם מערכת ההפעלה ואחת נוספת שאולי אינם צריכים או רוצים.

חפשו בחלון החיפוש של המערכת ADD OR REMOVE PROGRAMS ובעמוד שנפתח עברו על רשימת התוכנות והחליטו את מי להסיר. שימו לב - עדיף שלא למחוק תוכנות שאינכם מכירים, ובוודאי שלא לפני שבדקתם בגוגל במה מדובר והאם מומלץ להסיר.

עוד טיפים

אפליקציות תחזוקה כמו CCleaner מאפשרות לנקות את המחשב מכל מיני קבצים מיותרים שמצטברים בו ומכבידים על הביצועים. במחשבים חדשים אולי תרגישו פחות את ההבדל אבל במחשבים ישנים השימוש עשוי להיות אפקטיבי למדי.

עם זאת כיום, מאחר שרוב העבודה במחשב מתבצעת דרך הדפדפן, לא חייבים למהר להתקין אפליקציות חיצוניות כדי לנקות את המטען החורג של קבצים זמניים וכו'. אפשר בהחלט לעשות זאת דרך תפריט ההגדרות של הדפדפן עצמו. בהגדרות בכרום - חפשו תחת Privacy and Security את החלק של Clear Browsing Date ובחרו באפשרויות הרצויות לכם.

בווינדוז 10 קיים עמוד בשם device performance and health שבוחן את ביצועי המחשב ומתריע על תקלות ובעיות בביצועים שדורשות טיפול. אם למשל ההארד דיסק שלכם ככר מפוצץ מקבצים, תקבלו אתראה על כך שעליכם לפנות מעט מקום.

באותו עמוד תמצאו אופציה בשם Fresh Start שמקבילה ל-Factory Reset בסמאטרפונים. מומלץ להפעיל אותה רק במקרה שנואשתם מלסדר לעצמכם את המחשב, ורק לאחר שגיביתם כל המידע השמור לכם על המחשב - מסמכים, סרטים ותמונות, וסיסמאות הגישה לשירותים והתוכנות השונים שפועלים אצלכם על המחשב. מדובר באופציית יום הדין שלאחריה המחשב יחזור לתצורתו המקורית כאילו יצא זה עתה מהמפעל (טוב לא בדיוק, אבל קרוב) אבל כל דבר ששמרתם עליו יימחק . אל תפעילו אופציה זו מבלי שהבנתם היטב מה משמעותה וגיביתם כל חומר נחוץ במחשב.

לסיום, אם גם כל אחרי כל הפעולות הללו החלטתם שאתם בכל זאת מוכרחים לרכוש מחשב נייד, אנו ממליצים על המדריך הזה שיסייע לכם לבצע סקר שוק נכון עבורכם, מבלי להסתבך יותר מדי.

למדריכים קודמים:

מוצפים במיילים? 6 טריקים שיעזרו לכם לרוקן את האינבוקס

כך תגבו את השיחות בווטסאפ ותפנו מקום בזיכרון הטלפון

מדריך גלובס: כך תפנו מקום בסמארטפון בעזרת גוגל תמונות

8 דברים שצריך לבדוק כדי לבחור את הלפטופ הנכון

המדריך לשיקום הנייד: כך תחזירו לחיים סמארטפון מקרטע

עוד כתבות

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; המניה הקטנה בבורסה שמזנקת בכמעט 30%

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.2%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

הלקחים והמציאות העכשווית בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?