גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עושים סדר וניקיון פסח במחשב, לא רק בגלל הקורונה

לא קיבלתם מחשב מהעבודה כדי לעבוד מהבית או שהזנחתם את המחשב בבית יותר מדי זמן ועכשיו צריך להשתמש בו? "גלובס" יעזור לכם לנקות את המערכת וגם את המחשב פיזית עם כמה טיפים

מנקים את המחשב לפסח / אילוסטרציה: שאטרסטוק
מנקים את המחשב לפסח / אילוסטרציה: שאטרסטוק

אחרי שהתרגלנו לעשות כמעט הכל בסמארטפון, באה מגפת הקורונה והמעבר לעבודה מהבית שבא איתה, מכריחה אותנו לשוב ולעשות שימוש רב במחשב האישי - שולחני או נייד. אלא שרבים מאיתנו מזניחים כבר שנים את המחשבים הללו, אם בכלל מחזיקים אחד, ואם לא קיבלתם מחשב מהעבודה ורגע לפני שאתם מתכננים לרכוש מחשב חדש, קיבצנו לכם כמה טיפים כיצד לנקות את המחשב - גם ניקיון פיזי - לברזלים וגם "ניקיון" למערכת, כך שהיא תרוץ לכם הרבה יותר מהר ובטוח.

ניקיון פיזי

  1. המקלדת שלכם, ואוי זו כבר השוואה ממש עתיקה, הרבה יותר מזוהמת מאשר מכסה האסלה שלכם. אם פעם המלצנו לערוך סשן ניקיון מיד פעם, היום ההמלצה להפוך את ניקיון המקלדת למנהג יומיומי יותר. לא מוכרחים לרכוש חומרים מיוחדים. חיטוי באמצעות אלכוהול וצמר גפן מהיר ואפקטיבי. מומלץ מאוד לרסס חתיכת צמר גפן באמצעות מיכל ריסוס ממולא אלכוהול, ולא באמצעות הספגת הצמר גפן בנוזלים עד לרוויה.
  2. עברו על המקלדת מספר פעמים מכל הכיוונים, ועשו שאת בעדינות כדי לא לפגוע במקשים. שימו לב שאתם מנקים גם את הפלסטיק שבין המקשים ולא רק את המקשים עצמם.
  3. באותה הזדמנות כדאי מאוד לנקות גם את מסך המחשב, גם כן באלכוהול, ולאחר מכן לנגב עם בד עדין (הכי טוב - בד לניקוי משקפיים) שלא משאיר סיבים, וזאת על מנת להעלים את "כתמי המים" שמופיעים כתוצאה מהניקוי בצמר גפן ואלכוהול.
  4. שימו לב שלפעמים, לאחר שמנקים את משטח המקלדת ומשטח העכבר במחשב נייד, בעת שהמחשב פועל, הם עלולים לקרטע מעט לאחר מכן. אל בהלה, "תקלה" זו תתקין מעצמה לאחר שתאתחלו את המחשב.
  5. מקלדות של מחשבים נייחים מומלץ לנקות גם באמצעות שואב אבק, בשל המבנה שלהן שמכיל הרבה יותר מקום להצטברות לכלוך. במחשבים ניידים מומלץ לשאוב מדי פעם אך יש לעשות זאת בזהירות רבה - לא לשאוב בעוצמה רבה מדי על מנת לא לפגוע במקלדת ולנסות ככל שניתן שפיית השואב תרחף מעט מעל המקלדת ולא תגע בה פיזית.

ניקוי עכבר / אילוסטרציה: שאטרסטוק

מנקים את שולחן העבודה - הדסקטופ

בניגוד לשמו - הדסקטופ הוא לא באמת שולחן העבודה שלכם, ואף על פי שנדמה שזהו המקום שנברא כדי לאחסן כל תיקייה נגישה או את המסמכים שאתם מורידים מהמייל - זו טעות.

קבצים שנשמרים על שולחן העבודה נערמים בסופו של דבר ויוצרים יותר בלגאן מאשר סדר, ועומס על המערכת שעלול לפגוע בביצועים.

בנוסף, בברירת המחדל הקבצים שנשמרים על הדסקטופ לא כלולים במערכת הגיבוי האוטומטית, כך שאם תפעילו מסיבה כלשהי את הגיבוי כדי לחזור לנקודת זמן מוקדמת יותר, את הקבצים ששמרתם על שולחן העבודה לא תוכלו לשחזר. לכן:

  1. אם שולחן העבודה שלכם כבר עמוס ואין לכם כוח וסבלנות לעשות בו סדר - אל דאגה. כל הקבצים שעל שולחן העבודה שלכם נמצאים בפועל בתיקייה בשם "Desktop" אליה אפשר להגיע דרך חלון החיפוש במערכת או לחפש ידנית דרך ב"עץ" התיקיות. סמנו את כל התיקיות והקבצים שבתוך תיקיית הדסקטופ והעבירו אותה לתיקייה אחרת שתפתחו לצורך העניין. תקראו לה נניח "הדסקטופ שלי 2018-2020", ותמקמו אותה, נניח, בתיקיית "המסמכים שלי".
  2. מה כן שולחן העבודה שלכם אמור להכיל? התשובה היא "כלום". טוב לא באמת, אבל כמעט: רצוי לשמור את הדסקטופ נקי מכל קובץ ושום תיקייה. מה כן יכול לרצוי שיהיה על הדסקטופ? כמה קיצורי דרך (Shortcuts) שאתם רק רוצים.

    [תזכורת מה זה קיצור דרך - זהו קובץ קטנטן שכל מה שהוא עושה זה להפנות לקובץ אחר שנמצא במקום אחר. את קיצורי הדרך אפשר לזהות לפי החץ השחור על רקע לבן שבפינת האייקון שלהם שמופיע על המסך. קיצור הדרך ייראה חיצונית כמו התיקייה או הקובץ אליו הוא מפנה - רק עם החץ הקטן הזה בצד].

מפנים את הזבל

הצרה עם מחשבים חדשים וחזקים היא שמרוב שהם נותנים עבודה, קשה לשים לב לשחיקה מצטברת בביצועים. אם בעבר מדריכים כגון זה שלחו את הקוראים לכל מיני נבכים במערכת כדי למחוק קבצים מיותרים, כיום מחשבים יכולים לעבוד שנים רצוף כמעט ללא כל פעילות תחזוקה.

ובכל זאת, כדאי להזכיר:

  1. לרוקן את סל המיחזור (Recycle Bin).
  2. לרוקן את תיקיית ההורדות מדי כמה חודשים - כל מצגת, מסמך, תמונה או וידאו שהורדתם מהאימייל או אפליקציות מסרים (או ממקומות אחרים) יישמרו בברירת המחדל בתיקיית ההורדות (Downloads). אחרי כמה חודשים של שימוש אינטנסיבי התיקייה הזו יכולה להכיל כבר כמה עשרות ג'יגה בייטים כך שלאחר ריקונה אפילו במחשב חדש וחזק יחסית תוכלו לחוש בהבדל בתגובתיות המחשב. חשוב לוודא שהתיקייה הזו לא מכילה קבצים שדווקא כן חשוב לכם לשמור, במיוחד אם אתם נוהגים למחוק אימיילים.

לבצע עדכוני תוכנה

  1. גשו לחלון החיפוש של מערכת ההפעלה הקלידו Update, ובחרו בחלון שנפתח ב-Check for Updates . אם נמצאו עדכונים התקינו אותם. שימו לב שחלק מהעדכונים נחשבים אופציונליים - ויש לאשר את הורדתם והתקנתם בנפרד, לפי שיקול דעתכם. בהזדמנות זו, ודאו גם שמנגנון התזמון האוטומטי של העדכונים מופעל.
  2. השתמשו באפליקציית היצרן, התוכנות שמגיעות כשהן כבר מותקנות מראש במחשב, כדי לעדכן בקלות את המערכת, כולל עדכונים לכל מיני רכיבי חומרה שייתכן שאינם מתעדכנים דרך מערכת ההפעלה.

להסיר תוכנות

זו עצה עתיקה שמקורה בתקופה שבה התקנו תוכנות רבות על המחשב ואם הגזמנו מדי יכולנו לגרום לזמן איתחול ממושך של המערכת וביצועים כבדים. כיום אנחנו כבר לא מתקינים הרבה תוכנות, וגם המחשבים מספיק מהירים חזקים וחכמים לדעת לנהל ביעילות את השימוש במשאבים, ולא לאפשר לתוכנות לא פעילות להכביד עליו. עם זאת, לאחר זמן ממושך של שימוש במחשב בכל זאת עלולות להצטבר כל מיני תוכנות מיותרות. אולי תגלו למשל שפועלת ברקע יותר מתוכנת אנטי וירוס אחת - אחת שהגיעה עם מערכת ההפעלה ואחת נוספת שאולי אינם צריכים או רוצים.

חפשו בחלון החיפוש של המערכת ADD OR REMOVE PROGRAMS ובעמוד שנפתח עברו על רשימת התוכנות והחליטו את מי להסיר. שימו לב - עדיף שלא למחוק תוכנות שאינכם מכירים, ובוודאי שלא לפני שבדקתם בגוגל במה מדובר והאם מומלץ להסיר.

עוד טיפים

אפליקציות תחזוקה כמו CCleaner מאפשרות לנקות את המחשב מכל מיני קבצים מיותרים שמצטברים בו ומכבידים על הביצועים. במחשבים חדשים אולי תרגישו פחות את ההבדל אבל במחשבים ישנים השימוש עשוי להיות אפקטיבי למדי.

עם זאת כיום, מאחר שרוב העבודה במחשב מתבצעת דרך הדפדפן, לא חייבים למהר להתקין אפליקציות חיצוניות כדי לנקות את המטען החורג של קבצים זמניים וכו'. אפשר בהחלט לעשות זאת דרך תפריט ההגדרות של הדפדפן עצמו. בהגדרות בכרום - חפשו תחת Privacy and Security את החלק של Clear Browsing Date ובחרו באפשרויות הרצויות לכם.

בווינדוז 10 קיים עמוד בשם device performance and health שבוחן את ביצועי המחשב ומתריע על תקלות ובעיות בביצועים שדורשות טיפול. אם למשל ההארד דיסק שלכם ככר מפוצץ מקבצים, תקבלו אתראה על כך שעליכם לפנות מעט מקום.

באותו עמוד תמצאו אופציה בשם Fresh Start שמקבילה ל-Factory Reset בסמאטרפונים. מומלץ להפעיל אותה רק במקרה שנואשתם מלסדר לעצמכם את המחשב, ורק לאחר שגיביתם כל המידע השמור לכם על המחשב - מסמכים, סרטים ותמונות, וסיסמאות הגישה לשירותים והתוכנות השונים שפועלים אצלכם על המחשב. מדובר באופציית יום הדין שלאחריה המחשב יחזור לתצורתו המקורית כאילו יצא זה עתה מהמפעל (טוב לא בדיוק, אבל קרוב) אבל כל דבר ששמרתם עליו יימחק . אל תפעילו אופציה זו מבלי שהבנתם היטב מה משמעותה וגיביתם כל חומר נחוץ במחשב.

לסיום, אם גם כל אחרי כל הפעולות הללו החלטתם שאתם בכל זאת מוכרחים לרכוש מחשב נייד, אנו ממליצים על המדריך הזה שיסייע לכם לבצע סקר שוק נכון עבורכם, מבלי להסתבך יותר מדי.

למדריכים קודמים:

מוצפים במיילים? 6 טריקים שיעזרו לכם לרוקן את האינבוקס

כך תגבו את השיחות בווטסאפ ותפנו מקום בזיכרון הטלפון

מדריך גלובס: כך תפנו מקום בסמארטפון בעזרת גוגל תמונות

8 דברים שצריך לבדוק כדי לבחור את הלפטופ הנכון

המדריך לשיקום הנייד: כך תחזירו לחיים סמארטפון מקרטע

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה