גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צוות אחד נולד באופן מאולתר, בשני אין נשים או רופאים: כך מגבשת ישראל את אסטרטגיית החזרה לשגרה

על שולחנה של המועצה לביטחון לאומי מונחים שני מסמכי אסטרטגיית יציאה שגיבשו צוותים שונים בנושא ● המסמך הראשון הוא תולדה של יוזמה "פרטיזנית" של פקידי ממשלה, ואילו את השני חיבר צוות שמורכב בעיקר מפיזיקאים ובלי אף מומחה בריאות אחד

ראש המל"ל מאיר בן שבת / צילום: איל יצהר, גלובס
ראש המל"ל מאיר בן שבת / צילום: איל יצהר, גלובס

לאחר למעלה מחודש שבו צעדי הריחוק החברתי שנועדו לגדוע את שרשרת ההדבקה בקורונה פגעו קשות במשק הישראלי, החלו גופים שונים לדבר על אסטרטגיית יציאה מיטבית מהמשבר. החיים, כך ניכר, לא ישובו למסלולם ברגע אחד; המשק והמרקם החברתי ישובו לפעולה באופן מדורג, תוך יישום של אמצעי זהירות מקסימליים. חוקרים, אנשי עסקים, רופאים וגם אנשי ביטחון - שקדו על הצעות בנושא, ולאחרונה גם משרדי הממשלה החלו לגבש תוכניות פעולה אפשריות.

כעת, על שולחנה של המועצה לביטחון לאומי, המופקדת על ניהול ההיבטים המגוונים של משבר הקורונה, מונחים שני מסמכים שגיבשו צוותים שונים בנושא. האחד, מסמך הסוקר את ההיבטים הכלכליים ואת השבתו של המשק לפעולה, שעל כתיבתו עמלו נציגים ממשרדי האוצר, הכלכלה, בנק ישראל, המועצה הלאומית לכלכלה ועוד; והשני - מסמך שגיבש צוות המומחים במינוי המל"ל, וכולל רשימה ארוכה של שותפים - החל ממומחים ממכון ויצמן וכלה בדמויות בכירות במשק.

המסמך הראשון, שפורסם הבוקר ב"גלובס" ויוצג מחר למל"ל, הוא תולדה של יוזמה "פרטיזנית" של פקידי ממשלה. נועה ליטמנוביץ' מאגף התקציבים באוצר גייסה חברי צוות מדיסיפלינות שונות במשרדי הממשלה, ויחד הם שקדו על מסמך שלראשונה מוצגת בו תוכנית מגובשת לחילוץ המשק מהמשבר - בחזרה אל השגרה. בין היתר, ניסחו את ההצעה ד"ר עדי ברנדר מבנק ישראל ולב דרוקר המשנה לכלכלנית הראשית באוצר.

על המסמך השני, חתום צוות מומחים מתחומי הכלכלה, הפיזיקה, הפסיכולוגיה, הביטחון ועוד, אשר סיים את עבודתו בשבוע שעבר. כעת, לאחר פרסומו, סופג הדוח ביקורת גם על התוכן המוצג בו, אך גם על הרכב הוועדה שמונתה על ידי המל"ל - באותו צוות, אין כלל מומחים או מומחיות לרפואה ואפידימיולוגיה, לא נכללו בו אנשי מקצוע מתחומי הרווחה והחינוך לדוגמא, ולא חתומות עליו חוקרות בכירות - כאשר מלבד כמה עוזרות מחקר, כלל מחברי הדוח הם גברים. כלומר, למרות שאסטרטגיית היציאה ממשבר הקורונה נוגעת לקהלים בעלי צרכים שונים ואופן התמודדות שונה, על המסמך האסטרטגי אותו גיבשה המועצה לביטחון לאומי, חבר מומחים נעדר מגוון. 60% מהמומחים מהאקדמיה הם ממכון ויצמן, ו-50% מהמומחים מתוכם הם פיזיקאים - כולם ממכון ויצמן. 40% מהמומחים מהאקדמיה עוסקים בפיסיקה של חלקיקים ואסטרופיסיקה - כולם מהחלקה לפיזיקה במכון ויצמן.

פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל, הופתע לגלות כי דוח מקצועי הנוגע למשבר בריאות, לא נכתב בסיוע מדענים רלוונטיים לתחום, ומעיד כי באופן כללי, ניהול המשבר מתבצע מבלי שניתן משקל למגוון מספק של דעות מומחים בתחום.

"לצערנו לא נעזרים מספיק באנשי המקצוע בבריאות הציבור ואפידמיולוגיה. צריך להפעיל הרבה יותר את הצוות לטיפול במגפות, המרכז הלאומי לבקרת מחלות, רופאי המחוזות ורופאי בריאות הציבור באקדמיה והוועדה המייעצת למחלות זיהומיות ולהיעזר בגופים ממלכתיים כמו הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה", אומר לוין. "זאת בהמשך להחלשה מתמשכת של אנשי המקצוע בבריאות הציבור בתוך משרד הבריאות. לתוך הוואקום שמשאיר משרד הבריאות, שאינו מפעיל בצורה נכונה את אנשי המקצוע, נכנסים גורמים שונים, כולל גורמים ללא ניסיון בבריאות הציבור, גורמים מסחריים ופרטיים, ללא אחריות להמלצותיהם. מן הראוי לפעול בצורה מקצועית, בדרך המלך, בסוגיות מורכבות בבריאות הציבור".

מיכל גרא מרגליות, מנכ"לית שדולת הנשים, הגיבה בתמיהה על היעדר מגון מגדרי בחבר המומחים ואמרה: "‏31 איש מרכיבים את צוות המומחים במינוי המל"ל להתמודדות עם מגיפת הקורונה, שנועד לתכנן את אסטרטגיית היציאה, וכל מוביליו גברים. כמעט בלי נשים, בלי חברה ערבית, בלי אנשי ונשות מקצוע מתחום הרווחה, החינוך והבריאות. ועדות ממונות נדרשות לעמוד בהוראות החוק שקובע חובת ייצוג הולם. כי זה לא רק עניין סימבולי של ייצוג, זה תכנון אסטרטגיית יציאה שככל הנראה לא תיקח בחשבון נקודת מבט של נשים, או של קבוצות ספציפיות באוכלוסייה. כך גם מובל דיון בהיעדר התייחסות לקבוצות המוחלשות בחברה, כמו נשים נפגעות אלימות או נוער בסיכון. זה לא חוקי וזה לא מקצועי".

חזרה הדרגתית לתפקוד - רק לאחר שקצב החולים החדשים ירד ל-10 ביום

המועצה לביטחון לאומי הוקמה בשנת 1999 על ידי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כגוף שמטרתו לאגד אנשי מקצוע שיהוו פאנל מקצועי עבור הממשלה בסוגיות חוץ וביטחון, ויספקו פרספקטיבה אחרת ורחבה יותר מזו הקיימת במשרדי הממשלה. תקציבו השנתי של המל"ל הוא 52 מיליון שקל, ומרבית עובדיו הם בעלי רקע ביטחוני. כעת, הופקדה המועצה, בראשות מאיר בן שבת, על תכלול עבודת המטה של המשרדים השונים בנושא הקורונה, וניהול רוחבי של המשבר. הדוח, אם כן, אמור לשקף תמונה מלאה ככל הניתן, ולהוות מסמך יסודות להתמודדות בת קיימא עם אותותיו של משבר הקורונה בכלל תחומי החיים.

מחברי הדוח מדגישים בפתיחתו כי "ניתוח הנתונים, בדגש על מדד מספר החולים קשה + מתים מצטבר, מראה בצורה מובהקת כי הושגה השבוע האטה בקצב גידול המגפה", כ-12-10 ימים לאחר נקיטת צעדי בידוד חברתי משמעותיים, וכי שמירה על מדיניות הבידוד צפויה להביא לתחילת ירידה במספר  המצטבר של החולים קשה והמתים (וכן החולים המאומתים היומי) בעוד כשבוע עד 10 ימים. "יעד הבלימה עדיין לא הושג, ויש להשקיע כעת את מירב המאמצים בהשגתו. במקביל, יש להיערך לשלב ה'יציאה'- התייצבות וניהול שוטף של המגפה לאורך זמן", כתבו המחברים, והדגישו כי ניתן יהיה להקל בצורה מדורגת את מדיניות הבידוד החברתי, ולהחזיר הדרגתית את המשק לתפקוד רק לאחר ירידת קצב החולים החדשים (בניכוי מגיעים מחו"ל) לכ-10 ביום.

הדוח עצמו מחולק לשלושה חלקים; ניהול המגפה, ההיבטים הכלכליים של החזרה לשגרה (הבטחת הבלימה ותכנון שלב היציאה), והציבור הישראלי בשלב השהייה בבידוד חברתי: סיכונים, סיכויים והצעות לפעולה. למרות שחלקו השלישי של הדוח עוסק בהיבטים החברתיים של הבידוד והחזרה לשגרה, אין בקרב מחברי הדוח מומחים מתחומי הרווחה והחינוך, ולא קיימת התייחסות לביטחון הסוציאלי של אלו הספונים בביתם, ללא עבודה. בנוסף, אין בדוח התייחסות לאוכלוסיות הנמצאות בסיכון, מלבד קשישים; לא נוער בסיכון, ולא נשים הסובלות מאלימות. זאת למרות הנתונים המצביעים על עלייה של 16% באלימות במשפחה בשל הסגר, ומומחים המעידים כי הסתגרות בבתים בתוספת מתחים כלכליים נלווים, עלולה להפוך משפחות רבות ל'סיר לחץ', ולהגביר מקרי אלימות במשפחה.

מחברי הדוח כותבים כי לפי סקר שנעשה לאחרונה, קרוב ל-60% בציבור מאמינים כי ביכולתן של הרשויות לטפל במשבר, ורוב עצום תומך בצעדים שננקטו עד כה. ואמנם, כדי לבלום מבעוד מועד סיכונים העלולים להביא לתסיסה חברתית רחבה, ממליץ הצוות לנקוט במספר צעדים ובהם גיוס זמני בשכר של אלפי צעירים וצעירות לבתי חולים ולמשמר האזרחי, הקמת צוותי חירום קהילתיים, רתימת המגזר השלישי, והקמת צוות שאחראי על התודעה ומדידת "מצב הציבור".

"השאלה איזה גורם יוביל לאיזה סוג של מחאה חברתית היא מאוד מורכבת, לא קבועה מראש, ולא מוגבלת לסוג אחד של מצוקות. יש באמת סבירות גבוהה מאוד שרעב המוני יוביל למחאה אלימה. אבל ההנחה שבידוד, שהזנחת קשישים או שהיעדר דוגמה אישית של מנהיגים לא יובילו לזה - לא מבוססת על דבר", אומר ד"ר נדב פרץ- וייסוידובסקי, מרצה בביה"ס לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית אשקלון בנושאי מדיניות חברתית. "הבעיה הגדולה היא בעצם ההתמקדות בבעיות ש'עלולות להביא לשבר חברתי'. מצוקה אישית קשה של הרבה אנשים היא לא פחות חמורה משבר חברתי. מוטב היה אילו מחברי הדוח היו שמים דגש משמעותי על מערכת הביטחון הסוציאלי; איך לאפשר לאנשים להתקיים בזמן שהם לא עובדים".

במסגרת ההמלצות, כותבים המומחים כי תוקם תשתית מפגשי "זום" חוצי מגזרים, כפתרון להפגת הבדידות והקושי הנפשי שחווים רבים בעת הזו. פרץ-וייסוידובסקי מדגיש כי כחלק מתהליך ההתמודדות עם השלכות הקורונה, נדרש מענה משמעותי בתחום בריאות הנפש והרווחה. "מערכת בריאות הנפש הקהילתית לא מתפקדת כבר היום, ולהפיל עליה 'לעשות מפגשים בזום' זה חוסר רצינות שגובל בהפקרה. כבר היום יש תורים של חודשים ושנים לפסיכיאטר/פסיכולוג בקופות החולים, ואם נפיל על המערכת המורעבת הזו לתת את המענה - היא פשוט תקרוס. יש מערכת מסועפת של מחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות. אפשר להסתמך עליה כדי לבנות מענים נפשיים ורווחתיים. אבל בשביל זה צריך להתייעץ עם אנשים שנמצאים במערכת הזו, ולראות איך עושים את זה".

נזכיר כי בשבוע שעבר, סיכמה ועדת הקורונה בכנסת את שבועות העבודה הראשונים שלה בדוח מיוחד על ההתמודדות הממשלתית עם משבר הקורונה. בדוח, מתחו חברי הוועדה ביקורת על ההחלטה להטיל על המל"ל את ניהול משבר הקורונה, וקראו להטיל את המשימה על גוף חדש שבכוחו לנהל משברים לאומיים. "למל"ל אין כלים ארגוניים עדיפים של שום מטה אחר, אפילו לא מטה שיוקם באופן ארעי למשימה הספציפית של התמודדות עם משבר הקורונה", נכתב בדוח. "ודרג מדיני לא אמור לקבל, במשבר רב-ממדי ועמוק כמו זה, 'החלטות מהירות תוך כדי תנועה'".

ממשרד רה"מ נמסר בתגובה: "באתגר ההתמודדות עם מגיפת הקורונה המל"ל מסתייע במספר צוותי מומחים, לצורך גיבוש המלצותיו למדיניות ולכיווני פעולה. הצוות המדובר הוא אחד מהם בכדי לבחון ולהציג מגוון דעות וחלופות.

"המלצות המומחים והייעוץ מצידם הם בסיס לעבודה המתבצעת על ידי המל"ל יחד עם משרד הבריאות (ושם כידוע ישנם גורמי רפואה, אפידימיולוגים ועוד), גורמי האוצר, הכלכלה, וכל משרדי הממשלה הרלוונטיים. המל"ל מבצע עבודת מטה יסודית ומקיפה והוא פתוח לשמוע וללמוד כל הצעה ורעיון בנושא זה. הוא יניח בפני הממשלה המלצה סדורה, אך יציג גם את החלופות שעלו ונשקלו".

מטעם המל"ל לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו