גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: איש אינו מרים את גופות המתים ברחובות אקוודור

מיליארד בני אדם, רבע מהאוכלוסייה העירונית בעולם, חיים בשכונות עוני ● מחופי הודו עד חופי אקוואדור הם עומדים בקו האש של המלחמה בנגיף הקורונה ● גם כאשר העקומות יורדות בשדות הקרב של אירופה וצפון אמריקה, אי־ודאות איומה שורה על ארצות הדרום

אזרחי אקוודור נושאים ארון קבורה מקרטון בדרך לבית קברות בגוואייאקיל / צילום: Luis Perez, Associated Press
אזרחי אקוודור נושאים ארון קבורה מקרטון בדרך לבית קברות בגוואייאקיל / צילום: Luis Perez, Associated Press

איטליה היא אחת משבע הדמוקרטיות התעשייתיות המובילות בעולם. התמ"ג שלה גדול משני טריליון (2,000 מיליארד) דולר בשנה. היא הייתה חלוצת הקורונה במערב. רק אתמול דחקה אותה ארה"ב למקום השני במספר מתיה. פגיעת המגפה באיטליה אנושה.

שני מתורגמנים, המתגוררים בנאפולי, קוננו בשבוע שעבר ב׳ניו יורק טיימס׳ על מר גורלו של מגזר כלכלי וחברתי שלם: עובדים עצמאים, עונתיים ולא-פורמליים, זאת אומרת מי שאינם יכולים להסתמך על סיוע ממשלתי. "לא ברור עד מתי הם יוכלו להשתייר". באזור מגוריהם, קמפאניה (שנאפולי היא בירתה), 41% עלולים לצנוח אל מתחת לקו העוני.

אמנם דרום איטליה ענייה יותר מן הצפון גם בימים כתיקונם. אבל 41% מתחת לקו העוני בארץ המדורגת במקום השישי בין הדמוקרטיות העשירות? ואם באיטליה, היש ספק מה עומדים להיות ממדי האסון בארצות העניות?

"בבקשה, התפלל למעננו"

אני עומד בקשר עם משפחה הודית אחת, שאני מכיר מזמן שחייתי בהודו. הגבר הוא באמצע שנות ה-50 שלו. בדרך כלל הוא עובד כנהג בשירות זרים, מסורת שהתחיל אביו לפניו. אשתו מבשלת ומנקה בבתי זרים. שניהם מתחלקים בדירה זעירה בדלהי עם שני בניהם וכלותיהם, ועם נכדה אחת בת שנתיים.

זה שבועיים שאין הם יכולים לצאת מן הדירה, אלא לחנות מזון סמוכה. אתמול כתב לי הבעל בווטסאפ, באנגלית רצוצה: "הכסף נגמר. לא יכולים לנהל את ההוצאות. בבקשה, התפלל למעננו".

נזכרתי באחת משיחותינו הראשונות, לפני שבע שנים. הוא אמר לי אז, במידה של גאווה, שהוא שייך למעמד הבינוני. הוא ואשתו השתכרו בערך 400 דולר בחודש. בינוניותו של המעמד הייתה מוטלת בספק כבר אז. עכשיו, כאשר בני הזוג וילדיהם הבוגרים כלואים בדירה, ואינם משתכרים, חייהם תלויים להם מנגד. אין כאן כל הפרזה.

ביום שבת הודיעו לפחות שלוש מדינות של הודו (יש בה 28, פלוס שבע "טריטוריות"), כי בדעתן להאריך את העוצר בשבועיים. ההערכה אתמול הייתה שהממשלה המרכזית תלך בעקבותיהן. לפני שבועיים, כאשר התחיל העוצר, הממשלה בדלהי הכריזה חד משמעית שלא תהיה הארכה. אבל ההכרזה הייתה לא יותר ממשאלת-לב.

הודו לא הייתה מוכנה למגפה. אבל קשה לפקוד עליה עוון, אלא באותו המובן שאפשר לפקוד אותו על כל ממשלות העולם.

 6 מיליארד ו-2.3 טריליון

הודו רוצה ללוות שישה מיליארד דולר כדי לטפל בתוצאות המיידיות של המשבר; שישה מיליארד כדי לטפל ב-1.3 מיליארד בני אדם. ארה"ב, עם רבע האוכלוסייה הזו, כבר הקצתה 2.3 טריליון דולר; ויום אחר יום מופרחים בוושינגטון מספרים אסטרונומיים נוספים (מושלי המדינות בארה"ב ביקשו אתמול שהקונגרס יקצה 500 מיליארד, כדי לאושש את תקציביהן של 50 המדינות; שר האוצר מבקש 250 מיליארד נוספים לסיוע בהול לעסקים מתמוטטים).

אין לאיש מושג מה יילד יום בהודו. מודלים מתמטיים אינם מסוגלים לחזות התפרצויות פתאומיות באזורי מגורים צפופים. מי שזוכרים את הסרט Slumdog Millionaire (תורגם לעברית כ"נער החידות ממומבאי") אולי יזכרו את שמה של דהאראווי (Dharavi), שכונת העוני הגדולה ביותר באסיה, עם מיליון תושבים. ביום שבת נרשם מקרה המוות הרביעי בדהאראווי, המיוחס לנגיף הקורונה. חמישה קילומטר משם נמצא האזור הפיננסי של מומבאיי, שהוא המקביל ההודי של וול סטריט. נקל לשער, או אולי דווקא קשה מאוד לשער, מה יקרה למומבאיי ולהודו אם קוביד-19 יגיח מדהאראווי אל העיר הגדולה.

"ריח הגופות הנרקבות תקוע בגרונך"

שאלות כאלה נשאלות עכשיו בכל רחבי העולם השלישי, מאקוודור בהרי האנדים של דרום אמריקה עד קניה במזרח אפריקה, מן הפיליפינים עד דרום אפריקה, מאיראן עד קובה. כל השמות המצוינים כאן נוגעים לארצות העומדות כבר בעיצומו של משבר קיומי, או מתקרבות במידה מסוכנת אל הסף.

אקוואדור היא הפתעה לא נעימה. גוואייאקיל, עיר הנמל הטרופית המהבילה שלה על שפת האוקיאנוס השקט, היא עכשיו שדה-קטל. "בתי החולים וחדרי המתים אינם עומדים בעומס", כותבת העיתונאית האקוואדורית, בלאנקה מונקאדה. "גופות מתגוללות ברחובות, או נעזבות בבתי המתים, או בטריילרים ובמגרשי חניה. ריח הגופות הנרקבות תקוע בגרונך כמיץ המרה, ולהקות של עיטים מתעופפות מעל העיר, מצפות לתורן לסעוד על בשר המתים". השלטונות אספו עד כה 1,350 גופות מבתים פרטיים. 60 גופות נאספות מדי יום ביומו.

תושבי גוואייאקיל נושאים את ארונות מתיהם על גבי מכוניות בכבישי העיר בדרך לקבורה / צילום: Filiberto Faustos, Associated Press

לזוועת גוואייקיל יש צדדים מקאבריים. גופות מוברחות מן העיר בכלי רכב פרטיים, על אף האיסור המפורש, כשהן מחופשות לנוסעים מנמנמים.

לא לגמרי ברור ערכה של הסטטיסטיקה הבאה מאקוואדור. אתמול נוסף רק אחוז אחד וטיפ-טיפה למספר הנדבקים. אבל ביום הקודם נרשמה עלייה מבהילה של כמעט 45%. נשיא אקוואדור הזהיר בסוף השבוע שעבר, כי בהיעדר בדיקות מקיפות, אפשר שהמספרים האלה ממעיטים מהיקף התפשטותו של הנגיף.

אקוואדור היא סיפור קלאסי של מחיר אנושי כבד, המשולם על הידוק חגורה בהשראת ארגונים פיננסיים בין לאומיים. היא יצואנית נפט, עם מושב בשולחן אופ"ק. היא ידעה ימים טובים, בסוף העשור הראשון של המאה, כאשר חבית נפט נמכרה בשלב מסוים ב-130 דולר, ומנהיגים שמאליים פופוליסטיים באמריקה הלטינית בזבזו את כספי אומותיהם במקום להתכונן ליום סגריר.

ארון קבורה ובו מת מנגיף הקורונה מחוץ לבית מגורים בגוואייאקיל / צילום: Filiberto Faustos, Associated Press

הבזבזן האקוואדורי היה כלכלן מבריק, חניך אוניברסיטה אמריקאית שנעשה אנטי-אמריקאי לתיאבון, רפאל קוריאה. למרבה האירוניה, קוריאה נידון בשבוע שעבר שלא בפניו לשמונה שנות מאסר על שחיתות בימי נשיאותו.

התמוטטות כלכלת הנפט הביאה את יורשו של קוריאה לצמצם הוצאות באופן דרסטי. אחד הקיצוצים כלל פיטורים המוניים של עובדים במערכת הבריאות. הוא כמובן לא יכול היה לדעת שאסון גדול ממשמש ובא. אבל האסון מצא את אקוואדור ענייה, חלשה וחשופה.

הסכנה הגדולה ביותר לעשירים: העניים

נתונים של האו"ם מראים, כי כמעט רבע מתושבי הערים בעולם מתגוררים בשכונות עוני, כמיליארד בני אדם: 370 מיליון בדרום-מזרח אסיה, 238 מיליון באפריקה שמדרום לסהרה, ו-227 מיליון בדרום אסיה ובמרכזה.

אלה מקומות של צפיפות, של זוהמה ושל איכות אוויר ירודה. בקיצור, זו קרקע פורייה לכל נגיף. הנגיפים הקטלניים ביותר של זמננו הבשילו בשכונות עוני. הסכנה הגדולה ביותר האורבת לבעלי אמצעים היא קרבתם הגיאוגרפית לשכונות העוני.

לפי נתוני האו"ם, "לפחות לחצי אוכלוסיית העולם אין גישה לשירותי בריאות בסיסיים. בארצות עשירות ועניות כאחת, מצוקת רפואית יכולה לדחוף אנשים אל פשיטת רגל ואל עוני".

אבל המכנה המשותף הזה בין העשירים לעניים הוא דקיק ורופף. כרגע, וברגעים הבאים, אין כל דמיון בין עניי Slumdog לעניי מנהטן ונאפולי. הארצות העשירות יכולות להתכופף ולהרים את הנופלים. ברחובות גוואייאקיל הם נשארים שרועים על הקרקע, והרימה אוכלת את בשרם.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בניין רשת החדשות אל ג'זירה / צילום: Shutterstock, BalkansCat

פה אחד: הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט