גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגישה הייחודית של גלקסו סמית' קליין למציאת חיסון לקורונה

חברת התרופות והחיסונים הבריטית-אמריקאית GSK פורשת רשת רחבה במלחמה בקורונה והחלה בשיתופי-פעולה עם חברות שונות ובטכניקות אחרות במאמץ לפתח חיסון למגפה

חוקרת בחברה אמריקאית שמחפשת חיסון לקורונה / צילום: Jessica Hill, AP
חוקרת בחברה אמריקאית שמחפשת חיסון לקורונה / צילום: Jessica Hill, AP

חברת גלקסו סמית' קליין הבריטית-אמריקאית, אחת מחברות החיסונים המובילות בעולם, נקטה גישה ייחודית לסוגיה של פיתוח חיסון למחלת הקורונה. החברה לא הגבילה את עצמה למאמץ אחד לפיתוח החיסון, אלא פרשה רשת רחבה של מאמצים, עצמאיים ובשיתוף-פעולה עם חברות שונות.

כך למשל השבוע הודיעה החברה כי תשתף פעולה עם חברת Xiamen Innovax Biotech הסינית, כדי לשלב את החיסון של Innovax עם חומר המעורר את מערכת החיסון (אדג'ובנט) של GSK. חיסונים מבוססים על רכיבים שהם חלק מן הווירוס ולכן מעוררים את הגוף כך שיזהה אותו בעתיד, יחד עם רכיב נוסף שמוודא שבעת מתן אותו חלק מן הווירוס, מערכת החיסון אכן פעילה וערה מספיק כדי להגיב לו.

לדברי דורון שליט, מנכ"ל GSK ישראל, כך מעלים את הסיכוי שאכן ייווצרו נוגדנים נגד הווירוס בכמות מספקת. השימוש באדג'ובנט מפחית את כמות החלבון החיסוני שבה צריך להשתמש.

שליט אמר כי "העובדה ש-GSK משתפת את האדג'ובנט שלה מקלה מאוד על החברות המפתחות את הרכיב הספציפי לווירוס הזה, משום שהאדג'ובנט הזה כבר נמצא יעיל ובטוח". שתי החברות הללו עבדו בעבר יחד על פיתוח הדור הבא של חיסון לווירוס הפפילומה הגורם לסרטן צוואר הרחם.

שליט מספר כי כבר כשהמגפה התחילה ועדיין הייתה ממוקדת בעיקר בסין, GSK הציעה את האדג'ובנט שלה גם לחברת חיסונים נוספת בסין, חברת Clover, וכן לאגד על של כמה חברות שמנסות לתקוף את המגפה Coalition for Epidemic Preparedness Innovations.

GSK הצהירה כי שותפיה יפרסמו מידע מתוך הניסויים הללו בעוד כמה חודשים. כמו כן ציינה כי היא תשתף פעולה עם מספר חברות וארגונים נוספים.

כך בתחום החיסונים, אך GSK היא גם חברת תרופות. בינתיים החברה גם עורכת תהליך של אבחון לכל המוצרים הקיימים והנסיוניים שלה, כדי לבחון האם יכולה להיות להם השפעה על המחלה. יש בכך היגיון, משום שיש דמיון בין תרופות שונות למניעת הדקת תאים בווירוסים גם לאחר שהווירוס נמצא בתוך הגוף, וגם בין תרופות שונות שמפחיתות את הפעילות של מערכת החיסון אם היא יוצאת מכלל שליטה, מה שככל הנראה מתרחש בשלבים האחרונים של המחלה, ובסופו של דבר החולים הקשים ביותר מתים לא בגלל פעילות הווירוס אלא בגלל המאבק הקשה בינו לבין מערכת החיסון.

תרופות שונות שנועדות לווסת את פעילות מערכת החיסון, ולפעמים היו מיועדות בכלל לטיפול במחלות שנגרמו ממזמים אחרים או בגלל מחלות בהן הגוף תוקף את עצמו ביתר (אוטואימוניות) יכולות לעזור בשלב הזה.

GSK היא אחת מבין כמה חברות שמאפשרות גישה לכל ספריית התרופות הקיימות והניסיוניות שברשותן לקבוצת ה- Covid-19 Therapeutics Accelerator, ארגון שנתמך בין היתר על ידי קרן ביל ומלינדה גייטס. המטרה של המאיץ היא ליצור שיתוף-פעולה בין גורמי אקדמיה, תעשייה, ממשל ופילנתרופיה בתחום של פיתוח חיסונים.

עוד צעד מעניין של GSK היה הזרמת השקעה של 250 מיליון דולר לחברת חיסונים אחרת, VIR Biotechnology, אשר נמצאת בחזית פיתוח החיסונים החדשים לווירוס הקורונה. GSK שילמה פרמיה של 10% על מחיר המניה של VIR שממילא קפץ מאז הכריזה על החיסון שהיא מפתחת למגפה, ותמורת הסכום הזה תחזיק GSK ב-6% מהחברה.

VIR פועלת בגישה חדשה לטיפול בקורונה - לא תרופה ולא בדיוק חיסון, אלא נוגדנים המופקים מאנשים שהבריאו מקורונה, או מופקים במעבדה, ומבצעים בעצמם את המלחמה של מערכת החיסון בווירוס. זוהי בעצם קפיצה לשלב האחרון בתהליך של החיסון.

אם החיסון אמור לעורר את מערכת החיסון ליצור נוגדנים, הרי שבשיטה של VIR מזרימים את הנוגדנים לגוף של המטופל כשהם כבר מוכנים ומזומנים למלחמה. בגישה זו, ייתכן שאפשר יהיה לעזור גם לאנשים שמערכת החיסון שלהם חלשה מכדי להגיב כראוי לחיסון. בגישה זו נוקטות גם החברות ריג'נרות וטקדה הבינלאומיות וגם חברת קמהדע הישראלית.

ל-VIR כבר יש שת"פ עם מספר חברות אם כי ההסכם עם GSK הוא זה שבו עבר סכום הכסף הגדול ביותר עד כה. סכום זה משחרר את VIR לעבודה על התוכנית הקלינית שלה בלי לדאוג להתעסקות עם גיוס הון נוסף בבורסה. כמו כן תתרום GSK מן המומחיות שלה לצוות של VIR. אם הגישה הזו תצליח, היא יכולה להיות רלוונטית לתחומים נוספים.

בבריטניה, GSK חברה לענקית תרופות בריטית נוספת, אסטרהזנקה, כדי להקים יחד מעבדה לבדיקות קורונה, למרות שאבחון הוא לא העסק המרכזי של שתי החברות. אולם, הן יודעות מספיק על תפעול של בדיקות גנטיות לחומר ויראלי ועל הקמה שלמעבדות בסדר גודל משמעותי כדי לבצע משימה כזו.

עוד כתבות

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; קרפור נופלת לאחר פרסום הדוחות

הפוטסי עולה בכ-1%, הדאקס מטפס בכ-0.8% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● ההוראה האחרונה של באפט: צמצום החזקות בחברת אפל ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

"מה שצריך למבצע ממושך": זינוק חד בצבירת הכוחות האמריקאים באזור

אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● "הלכנו להיהרג": מוקד המחאות החדש באיראן והירי על מפגינים ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים