גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לעו"ד מעוז יש הצעה יצירתית מאיפה להביא מיליארדים למימון נזקי הקורונה

עו"ד איתן מעוז, המתמחה בעבירות צווארון לבן, קורא להתחשב בכך ששיעור התפיסה הזמנית של רכוש חשודים גדול מהחילוט הסופי, ולהשיב חלק מהכספים ● "בקרן שוכבים מיליארדי שקלים שאינם שותפים במעגל הכלכלי. משבר הקורונה מחייב להעדיף הזרמה שלהם לפעילות הכלכלית"

עו”ד איתן מעוז / צילום: שלומי יוסף, גלובס
עו”ד איתן מעוז / צילום: שלומי יוסף, גלובס

בשנים האחרונות חילטה מדינת ישראל מיליארדי שקלים מחשודים ונאשמים בפלילים הנמצאים בהקפאה עמוקה לצורך מימוש פסקי דין. לפי נתונים שנחשפו ב"גלובס", עד לשנת 2017 בלבד כבר הוחזקו אצל יחידת החילוט נכסים בהיקף של למעלה מ־3.5 מיליארד שקלים, שנתפסו זמנית אצל חשודים בשלבי החקירה הראשוניים מאז 2008. זאת, כאשר רק כ-500 מיליון שקל מתוכם חולטו - כלומר נלקחו לצמיתות בסוף ההליכים מהעבריין המורשע. מדובר ביחס של 7 ל-1 בין היקף התפיסות הזמניות של רכוש בתחילת ההליך הפלילי להיקף החילוטים הסופיים בתום ההליך. מהנתונים עלה גם כי 80% מתוך הסכום של 3.5 מיליארד שקל נתפס אצל חשודים בעבירות כלכליות, עבירות צווארון לבן, ולא אצל משפחות פשע.

על רקע המשבר הכלכלי שאליו נקלעה המדינה בצל הקורונה, לעו"ד איתן מעוז, המתמחה בעבירות צווארון לבן, יש רעיון מקורי: מעוז סבור שהמדינה צריכה לשקול לשחרר חלק מאותם כספים שהיא חילטה מחשודים ונאשמים בפלילים, שחלקם חברות מסחריות, ולהזרים אותם לטובת המשק כדי להמריץ את הפעילות הכלכלית.

לדברי עו"ד מעוז, "בשעה כזו של התגייסות כוללת למען המשק, כאשר צו השעה מוביל לתוכניות חירום לאומיות, ונתוני האבטלה המדווחים מדי יום הולכים ותופחים בקצב מטריד - יש חובה להפנות מבט כלכלי וערכי גם אל מיליארדי השקלים המונחים ביחידת החילוט".

ההצעה שלך בעייתית. עם כל הכבוד לצורך לעודד את הפעילות במשק, תפיסות הרכוש והכספים של חשודים ונאשמים נועדו למטרות מאוד ראויות. הן מסייעות להילחם בפשיעה, והן נועדו למנוע המשך ביצוע עבירות ברכוש שאינו שייך לעבריין, ולהבטיח במקרים מתאימים גם פיצוי לקורבנות העבירה. סמכות התפיסה הזמנית של כספים רכוש בזמן החקירה נועדה להבטיח אפשרות חילוט בסוף ההליך ולמנוע הברחת נכסים. 

עו"ד מעוז: "אין חולק כי בימים כתיקונם יש לאפשר למערכת האכיפה לשמר לעצמה כספים בהיקף סביר למקרה של צורך בחילוט. כך קבעו החוק והפסיקה, והגיונם עמם. אולם השאלה שעל מערכת האכיפה להתמודד עמה היום כלל אינה שאלה של ערך אלא של מידה. האם אכן סדר העדיפות הלאומי החדש מחייב להעדיף דווקא שיקולי חקירה על פני הצורך הדחוף להזרים מיליארדי שקלים לפעילות כלכלית במשק".

פערים בין תפיסה לחילוט

עו"ד מעוז מציין כי לפני שש שנים נוסדה יחידת החילוט באפוטרופוס הכללי, וכי "תפקידה של היחידה לנהל רכוש תפוס של נחקרים, ולשמור אותו למקרה שבו יוגש נגדם כתב אישום, והם יורשעו בעבירות שיוחסו להם וייגזר עליהם גם עונש הכולל סנקציה כלכלית". אולם לטענת עו"ד מעוז, על אף שניתן להסכים רעיונית עם התפיסה המשפטית הגורסת כי סנקציה כלכלית המוטלת על נאשם צריכה להתקיים במלואה, הרי שהפרקטיקה שהתפתחה בשנים האחרונות סביב החילוטים היא, כהגדרתו, "שרירותית מאוד".

מה הכוונה?

"בפועל, התמשכות ההליכים המשפטיים בתחום הפלילי, בפרט במקרים כלכליים סבוכים, גורמת לכך שכספים בהיקפים עצומים מונחים ביחידת החילוט ללא כל פעילות כלכלית, ללא משפט ובטרם הכרעת דין. מנתוני דוח פעילות של האופוטרופוס הכללי לשנת 2018 עולה כי מאז הקמת היחידה נפתחו אלפי תיקים, כאשר רק בשנת 2018 לבדה הובאו לקרן החילוט כספים ורכוש של למעלה מ-1,400 מקרים חדשים. מדובר בפועל באלפי חברות ואנשים פרטיים שרכושם תפוס ומוחזק על-ידי המדינה, לעתים למשך שנים, לעתים בהיקפים כספיים של עשרות מליוני שקלים - וכל זאת בטרם שניתנה לאותו חשוד הזדמנות ראויה לטעון כי אין הצדקה לרדת לרכושו".

עו"ד מעוז מציין כי בדוח פרקליטות המדינה לשנת 2018 עלה כי רק בשנת זו לבדה תפסה המדינה לא פחות מכ־1.5 מיליארד שקלים של חשודים בפלילים: זינוק של מעל לחצי מיליארד ביחס לשנת 2017. לדבריו, "זוהי הקפיצה המשמעותית ביותר שביצעה המדינה בהיקף התפיסה במרוצת השנים, והיא התרחשה ממש במקביל לקריאותיו של בית המשפט, בפסיקות רבות, להידוק שיקול-הדעת והזהירות בהפעלת המנגנון הדורסני הזה נגד חשודים".

נציין בהקשר זה כי בראיון שפורסם בחודש שעבר ב"גלובס", אמר ראש תחום אכיפה כלכלית בפרקליטות המדינה, עו"ד שרון פרידמן, כי בין 70%-80% מהכספים שנתפסים מעבריינים בתחילת ההליכים הפליליים נשללים מהם בסופו. פרידמן הסביר את השוני בנתונים - בין שיעור התפיסה הזמנית בשנה מסוימת לבין החילוט הסופי באותה שנה - בכשל לוגי. לדבריו, "הפרקליטות מפרסמת בסוף כל שנה, כמה תפסנו וכמה חילטנו. אבל הסכום שנשאר לנו אחרי חילוט בשנה מסוימת מתייחס לעבירות שהרכוש בגינן נתפס שנים קודם לכן. לוקח שנה עד שמאשרים לנו חילוט לפני הרשעה, ועוד כמה שנים עד שמגיעים להרשעה, אם וכאשר, ולחילוט סופי".

גם עו"ד יהודה שפר, לשעבר המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, אמר בראיון ל"גלובס" בדצמבר 2019 כי התמקדות בהשוואה בין שיעור התפיסה הזמנית של רכוש לשיעור החילוט הסופי בלבד היא מטעה. לדבריו, יש לבחון את שיעור התפיסה לשיעור הרכוש שנלקח מהעבריין, במסגרת החלטה שיפוטית גם אם לא במסגרת צו חילוט פורמלי.

ביחס לכך אומר עו"ד מעוז כי "על אף שנתוני החילוט הסופי בפועל מתייחסים לתיקים שהסתיימו ב-2018 (ולא בהכרח לתפיסה הזמנית שהתבצעה באותה השנה), עדיין ברור כי המדינה מחזיקה מיליארדי שקלים של חברות ואזרחים מהשורה למשך שנים רבות - כאשר סיכוי החילוט של אותם כספים בסופו של יום, נמוך משמעותית משווי התפיסה".

חשודים ללא יכולת תזוזה כלכלית

הקפאת רכוש וכספים של חשודים מתבצעת באופן הבא: עם פרוץ חקירה פלילית גלויה (ובדרך-כלל מעט לפני כן), מגישות יחידות החקירה צווים במעמד צד אחד לבתי המשפט שנועדו להקפיא באופן מיידי את כל נכסיהם של הפרט או החברה הנחקרים. הצעד הזה מתבצע ללא הבחנה וללא כל תלות בשווי העבירה הנדונה. הצווים נשלחים לכל המוסדות הפיננסים ולכל הגופים הרלוונטיים המנהלים או מחזיקים ברכושו של הנחקר, וההקפאה מבוצעת מיידית על כל החסכונות, קופות גמל, חשבונות בנק, ניירות ערך, ונכסים פיזיים.

לדברי עו"ד מעוז, "באופן הזה משתקת המדינה לחלוטין את מערכת העצבים הכלכלית של חשוד, ומייצרת לעצמה בשלב זה כר רחב מאוד, שמתוכו היא בוררת בשלבים הבאים ועד להגשת כתב האישום (ככל שמוגש), את אותו רכוש שבסופו של יום היא באמת תבקש להשאיר תפוס לצורכי חילוט עתידי. כך יוצא שנחקרים, אנשים פרטיים וחברות עסקיות, מוצאים עצמם בשלב ראשוני לחלוטין של חקירה מאובנים לחלוטין ללא כל יכולת תזוזה כלכלית. לרוב, בימים שלאחר מכן ותחת לחצי תשלום החובות השוטפים, מתחילה הידברות בהולה בין הסנגורים למדינה, שבמהלכה משחררת האחרונה חלק מאותו רכוש עודף שנתפס ביתר".

לדברי עו"ד מעוז, המציאות החריגה שעליה הוא מדבר מביאה לכך שבקרן החילוט של המדינה שוכבים סכומי עתק שאינם שותפים במעגל הכלכלי במשק - ולעתים בלא שום בדיקה של ממש של טענות המדינה ביחס להיקף העבירה הנחקר. "חברות ועצמאים רבים שרכושם הוקפא עלולים כך להיקלע עם חלוף החודשים, לקשיים תזרימים משמעותיים, ולמצוקה כלכלית בשל חוסר יכולתם להישען על רכושם כדי לתמוך בפעילות כלכלית", הוא אומר.

כדוגמה לכך מציין עו"ד מעוז שבשבוע שעבר פנתה חברת שיכון ובינוי לבית המשפט בבקשה לשחרר את כספיה שנתפסו ביחידת החילוט מאז 2017. "בהודעה שמסרה החברה לבורסה הסבירה החברה כי איתנותה הפיננסית אינה מוטלת בספק, ולכן אין שום צורך בהקפאת כספי מזומן הדרושים לה כעת באופן מיידי לפעילות שוטפת. חברות נוספות פנו אף הן בבקשות דומות. זוהי המציאות המשפטית והכלכלית המורכבת אליה נקלעים בשוטף אלפי אזרחים ותאגידים - כאמור, בלא משפט".

ואתה מציע שאותם כספים ישוחררו בשל המשבר הכלכלי?

"בימים האחרונים היכולת של אותם גופים ואזרחים להכיל את המציאות שהצגתי נפגעה קשות. נגיף הקורונה הכה במשק בעצמה רבה, והוא לא חס על איש. כידוע, מאז החל המשבר, משחרר המשק מאות אלפי עובדים לחופשה או לפיטורים ולעובדים אחרים מבוצעות הפחתות שכר כואבות. העובדה שהמשק כולו עובד במתכונת מצומצמת מאוד וניסיונות של עסקים רבים לדחות הוצאות ולצמצם חשיפה, מביאות לכך שפעילות חברות רבות ועסקים קטנים נכנסת לתזרים שלילי חמור. גם חברות המוגדרות כענף חיוני למשק נקלעות לקשיים בשל הקיטון בתשלומים במשק כולו, לרבות בפרויקטים ממשלתיים וציבוריים".

לדברי עו"ד מעוז, קושי ניכר נעוץ בהתנהלות הבנקים וגופים מממנים אחרים, שמהדקים פעילות ומקטינים מסגרות אשראי, ו/או מכבידים על ניצול מסגרות קיימות. "לדעתי, בשעה כזו של התגייסות כוללת למשק, כאשר צו השעה מוביל לתוכניות חירום לאומיות, ונתוני האבטלה המדווחים מדי יום הולכים ותופחים בקצב מטריד - יש חובה להפנות מבט כלכלי וערכי גם אל מיליארדי השקלים המונחים ביחידת החילוט", הוא אומר.

עו"ד מעוז חושף כי בימים האחרונים נעשו לפרקליטות פניות רבות לשחרור כספים. זאת, על-ידי סנגורים שמייצגים אנשי עסקים וחברות מסחריות שכספיהם נתפסו בתחילת הליך פלילי נגדם. לדבריו, "מסתבר כי משרד המשפטים אינו ממהר להיפרד מ’נכסיו’ ומעדיף להחזיק קרוב לעצמו את כספי התאגידים והפרטיים - גם כאשר מובאות בפניו ראיות מטרידות לכך שאותם חשודים עלולים למצוא את עצמם בקריסה כלכלית קרובה. בהינתן הימשכות ההליכים ובהתחשב בכך שמדובר בכספים חיוניים שנתפסו ללא משפט, זוהי מציאות עגומה - שראוי שמקבלי ההחלטות יתנו עליה את דעתם בהקדם".

עו"ד איתן מעוז

בעל משרד עורכי דין בתחום עבירות צווארון לבן עם אוריינטציה כלכלית, דיני הסגרה, עבירות בדיני ניירות ערך, עבירות בינלאומיות, הלבנת הון ועוד ● בעל תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת תל-אביב ותואר ראשון בכלכלה ומדעי המדינה מאוניברסיטת בר-אילן ● את התמחותו במשפטים ביצע עו"ד מעוז אצל נשיא בית המשפט העליון, השופט מאיר שמגר ז"ל, והיה המתמחה האחרון עד לפרישתו. עבד במשרדו של שר המשפטים לשעבר, דוד ליבאי וכיועץ במשרד מ. זליגמן ● בין לקוחותיו בבולטים: ייצג את השופט לשעבר, דן כהן, שהורשע בקבלת שוחד בפרשת חברת החשמל-סימנס; מייצג את איש העסקים, לב לבייב; את מנכ"ל דניה סיבוס, רונן גינצבורג; ואת דוד שרן, מנהל לשכת ראש הממשלה לשעבר, החשוד בשוחד בפרשת הצוללות ● הוזכר לאחרונה כמועמד לתפקיד ממלא מקום פרקליט המדינה. 

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי