גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות החברות לממשלה: לשקול הלאמת חברות, תחת לו"ז ידוע למימוש ההחזקות

נייר עמדה של מנהל הרשות יעקב קוינט מציין כי יש מקום לשקול להזרים הון ממשלתי לחילוץ חברות פרטיות ● עם זאת, יש להתנות את ההזרמה בתוכנית למכירת החברה ובהבטחת האינטרס הציבורי ● לפי הרשות, ההתערבות רצויה בשירותים חיוניים או בחברות עתירות משרות

יעקב קוינט, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף
יעקב קוינט, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות הממשלתיות ממליצה לממשלה "לשים על השולחן" את אופציית ההלאמה במסגרת תהליך קבלת ההחלטות על חילוץ חברות פרטיות חיוניות שנקלעו למשבר כתוצאה ממגפת הקורונה.

על-פי נייר עמדה שהעביר מנהל הרשות יעקב קוינט לשר האוצר משה כחלון, יש מקום לבחון הזרמת הון ממשלתי לחילוץ חברות פרטיות, בכפוף לכך שתיקבע מראש אסטרטגיית יציאה ויינקטו מהלכים להבטיח את האינטרס הציבורי בחברה.

עמדת רשות החברות עשויה להיות רלוונטית במו"מ המתנהל סביב דרישת אל על לקבל מהמדינה סיוע בהיקף מאות מליוני דולרים. במו"מ לא עלתה עד כה האפשרות של הלאמה, מאחר שהחברה דורשת לקבל את הסיוע מהמדינה בצורת ערבויות שיאפשרו לה לקבל אשראי בנקאי. ככל שיתארך המשבר, צפויות חברות נוספות בענף התעופה ובענפים נוספים לפנות למדינה בבקשות לחילוץ.

במסמך שנשלח לשר האוצר כחלון כותב קוינט כי "יש מקום לשאלה האם נכון כי הממשלה תתערב בדרך של הלאמה רק במקום שבו השירות חיוני או גם כסיוע לעסקים". ברשות מדגישים כי אין שינוי בגישה הבסיסית, שדוגלת דווקא בהפרטת חברות ממשלתיות שיש להן פעילות עסקית (הרשות קידמה תכנית הפרטות עד לפרוץ המשבר). ואולם ברשות סבורים כי התערבות המדינה עשויה להיות מוצדקת בתקופת המשבר מאחר וממדיו הם חסרי תקדים והוא מעמיד בסכנה חברות בענפים המספקים שירותים חיוניים או שיש להן חשיבות קריטית מבחינת מקומות עבודה.

הלאמות בולטות בישראל ובעולם

הבנקים בישראל / צילום: סער יעקב, לע"מג'נרל מוטורס / צילום: Don Ryan, Associated Pressאליטליה / צילום: Ricardo Mazalan, Associated Press

הלאמה בסגנון אמריקאי

קוינט מתנה את ההתערבות בקביעת אסטרטגיית יציאה, כגון לוח זמנים ידוע מראש למימוש ההחזקות והגבלות נוספות שנועדו להבטיח את מטרת ההלאמה. כך למשל, בחברה שמספקת משרות רבות, הסיוע יכול להיות מותנה בהטלת מגבלות על צמצום מספר העובדים, חלוקת דיבידנדים וגובה שכר הבכירים.

ברשות מציינים כי מדינות מובילות בעולם המערבי ובראשן ארה"ב ביצעו בשנים האחרונות מהלכי הלאמה. בארה"ב הממשל פועל על-פי העיקרון שהזרמת כספי ציבור לחילוץ עסקים פרטיים מחייבת קבלת תמורה הולמת לסיכון. ארה"ב אינה נוקטת בד"כ הלאמה ישירה, אלא דרכים פיננסיות כגון מתן הלוואות הניתנות להמרה להון מניות או בתמורה למניות בכורה.

הדוגמה הבולטת של השנים האחרונות הייתה חברת ג'נרל מוטורס, יצרנית הרכב שהעסיקה מאות אלפי עובדים. ב-2008 החברה קיבלה הלוואה גדולה הניתנת להמרה למניות מהממשל הפדרלי והולאמה לאחר שלא עמדה בהחזר החוב.

הממשל החל להנפיק מחדש את מניות ג'נרל מוטורס כבר ב-2010, לא לפני שביצע בחברה מהלכי התייעלות. הפרטת החברה הושלמה ב-2013 והרווח המצטבר של הממשל הפדרלי מהמהלך הגיע ל-39 מיליארד דולר.

דוגמה בולטת נוספת היא של ענקית הביטוח AIG שהסתבכה ב-2008 בחובות עתק בשל ביטוח בשוק הנגזרים והוגדרה "גדולה מדי מכדי ליפול". הממשל הגדיל בהדרגה את בעלותו בחברה עד ל-92% בשנת 2012 - אך בסופו של דבר מימש את אחזקותיו ברווח של 22.7 מיליארד דולר.

במשבר הנוכחי העביר ממשל טראמפ חוק המאפשר לו לקבל הון בעלות בחברות שיקבלו מענקים והלוואות מהמדינה, כמו חברות תעופה (שאמורות לקבל סיוע בהיקף 60 מיליארד דולר) ועסקים גדולים (שאמורים לקבל סיוע מקרן בהיקף 500 מיליארד דולר).

הלאמת הבנקים בישראל

בישראל נעשתה הלאמה אחת משמעותית של הבנקים, בעקבות משבר ויסות המניות ב-1983. הליך מכירתן מחדש של מניות הבנקים הסתיים בספטמבר 2018, 35 שנה לאחר הלאמת המניות, כשמהדינה מכרה את נתח המניות האחרון שנשאר בידיה, 5.4% ממניות בנק לאומי לסיטיבנק תמורת 1.9 מיליארד שקל. מניות הבנקים בישראל הוחזקו על-החל מ-1988 על ידי חברת נכסים מ.י. חברה ממשלתית שלדית, שאפשרה למעשה לבנקים להתנהל באופן עצמאי.

רשות החברות אינה ממליצה על מודל לניהול חברות שיולאמו, אך מציעה להתחיל לבחון מודלים. "יש לשקול בחיוב הלאמה חלף הלוואות", כותב קוינט בסיכום נייר העמדה, "שימוש בכלי זה מחייב הכנת תוכנית פעולה שכוללת לא רק את שיטת ואופן ההלאמה אלא גם את מטרותיה העתידיות והשפעותיה הציבוריות. ברי, כי יש לגבש כבר כעת במסגרת כללית, קווים מנחים לאסטרטגיית יציאה. בנוסף, חשוב לוודא עם 'הצלת' החברה ייצור הסכם עם העובדים לצורך הבטחת יציאת הממשלה" . 

שלוש חברות התעופה הישראליות מחכות לסיוע

שלוש חברות התעופה הישראליות אל על, ישראייר וארקיע עדיין ממתינות לסיוע מהמדינה. 

בקשת הסיוע של אל על, שכבר נדחתה על ידי האוצר, שבה לשולחן הדיונים. אנשי אל על נשלחו להעמיק בתוכנית ההתייעלות, שתוכיח כי החברה מסוגלת להחזיר הלוואה בהיקף של 400 מיליון דולר.

האוצר חושש מהסכסוך בין הנהלת החברה לעובדיה. ככל הידוע האוצר דורש שאל על תקצץ 200 מיליון דולר דרך העמקת מספר המפוטרים (שמספרם עומד כיום על 600 עובדים קבועים ועוד 800 זמניים מתוך כ-6,360 עובדים), לצד קיצוץ רוחבי. באל על מזהירים כי אם לא יתקבל סיוע בקרוב, החברה תקרוס.

ארקיע וישראייר ממתינות כל אחת להלוואה של 25 מיליון דולר דרך הקרן להלוואות לעסקים גדולים. 75% בערבות מדינה, 10% בערבות בעלים והשאר בערבות הבנקים.

בארגון התעופה העולמי יאט"א מזהירים כי חברות שלא יקבלו סיוע ממשלתי לא ישרדו. מודל הסיוע של ממשלות כולל הקלות במסים, הלוואות וגם הלאמה - ממשלת איטליה העבירה את מלוא מניות אליטליה אחרי שהובן כי מציאת קונה לחברה המדממת הוא תרחשי דמיוני. גם בממשלת בלגיה נבחנת הלאמה של בראסלס איירליינס, שבבעלות קבוצת לופטהנזה.

אולם רוב הממשלות מעדיפות להעניק סיוע ולא להלאים, בעיקר בשווקים שבהם פועלות מספר חברות, דוגמת בריטניה. עשרות מיליארדי דולרים כבר הועברו כסיוע הממשלתי לחברות תעופה לאומיות, דוגמת אייר אינדיה או סינגפור איירליינס או פרטיות, דוגמת ארבע חברות התעופה האמריקאיות הגדולות.

מיכל רז-חיימוביץ'

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר