גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה ההבדל בין תוכניות החזרה לשגרה השונות של הממשלה, ולמה אף אחת מהן לא מציאותית כרגע

בסוף השבוע הגישו המל"ל והאוצר שתי תוכניות שונות להחזרת המשק לפעילות • ההבדלים ביניהן מראים את הבלגן השורר - באחת נעדרת התייחסות לנושא הבריאותי, בשנייה אין התייחסות לנושא הכלכלי, ובשתיהן אין התייחסות לנושא הבדיקות

שאול מרידור, מאיר בן שבת / צילום: יוסי זמיר, אמיל סלמן
שאול מרידור, מאיר בן שבת / צילום: יוסי זמיר, אמיל סלמן

לאחר יותר מחודש שבו הפעילות העסקית בישראל הולכת ודועכת, החל המרכז לביטחון לאומי (מל"ל), המרכז את עבודת המטה הממשלתית בנושא הקורונה, לשקוד על אסטרטגיות יציאה מהסגר והשבת המשק לחיים.

המטרה היא להשיב את המשק לפעולה באופן מדורג תוך יישום אמצעי זהירות מקסימליים. אלא שאין תוכנית יציאה אחת - בסוף השבוע עלו לשולחן שתי תוכניות מרכזיות ליציאה מהמשבר, אחת של המל"ל והאחרת שאותה אימץ משרד האוצר.

שישה צוותים שונים שוקדים על תוכניות היציאה, והם כוללים חוקרים, אנשי עסקים, רופאים, כלכלנים וגם אנשי ביטחון. אלא שהפערים הגדולים בין התוכניות, והמלצות שלעתים מתנגשות אחת בשנייה, מראים עד כמה רב הכאוס. כל גוף מושך לכיוון אחר, עד שנראה כי כל אחד מעוניין לקבוע את אסטרטגיית היציאה מהמשבר.

מקריאה של שני הדוחות עולה שאלה אחת מרכזית: האם נבחרו המומחים הנכונים לתחום, ומי המבוגר האחראי שבכוחו להרכיב תמונה מלאה בין חלקי פאזל שרמת המתאם ביניהם לא אחת נמוכה. ממגוון הדוחות וריבוי הקולות הסותרים - בציבור נוצרת תחושה, כנראה מוצדקת, שהבלגן חוגג.

מתווה יציאה

מודיעין: סוגיית הבדיקות

בדוח אחד, זה של האוצר, אין כמעט התייחסות לאיסוף ה"מודיעין" הקריטי ביותר במלחמה בקורונה: הבדיקות; ואילו בשני, של המל"ל, כותבים המחברים כי החזרה לשגרה תלווה בביצוע של 10,000 בדיקות ביום. ביצוע ופיענוח הבדיקות יתבצעו בתוך 12 שעות, במטרה לבודד את החולים במהרה.

ואמנם, כאשר תוכנית אחת מדברת על חזרה לשגרה לאחר הפסח - ביצוע בדיקות מרובות באופן שיאפשר מיפוי מיטבי של המחלה רחוק מאוד מיישום. ישראל "דורכת במקום" במספר הבדיקות היומי: בשלושת הימים האחרונים נרשמו פחות מ-6,000 בדיקות ביום, ומנגד לאורך הדרך מסבירים מנהלי המשבר במשרד הבריאות כי מספר הבדיקות הן כלי מוגבל, ולא ממהרים לבצע בדיקות סקר רחבות, גם לא באוכלוסיות שבהן שיעור התחלואה הולך ועולה.

ההקמה: כך נולד צוות "פרטיזני"

השונות המשמעותית בשתי התוכניות היא באופן שבו הן יצאו אל הפועל. עד כדי כך שאין מדובר במשהו מערכתי שנעשה לבקשת גורם מוסמך. כך למשל, הצוות הכלכלי שהניח את התוכנית על שולחן המל"ל בשבוע שעבר הוא צוות "פרטיזני". הוא נולד דרך שיחת ווטסאפ של בכירים במשרד האוצר, שגיבשו במהרה צוות אד-הוק בשילוב מומחים מבנק ישראל, משרד האוצר, משרד הכלכלה, מכון גרטנר - שסיפק את הצד הרפואי והמועצה הלאומית לכלכלה.

את העבודה הזאת אימץ אמש באופן רשמי משרד האוצר כתוכנית היציאה של המשק בחזרה לפעילות.

התוכנית השנייה נכתבה על ידי ועדת מומחים שמינה המל"ל; היא מחולקת לשלושה חלקים - ניהול המגפה, ההיבטים הכלכליים של החזרה לשגרה, והציבור הישראלי בשלב השהייה בבידוד חברתי: סיכונים, סיכויים והצעות לפעולה. היא התוכנית הרשמית שעליה חתום המל"ל.

מתי ואיך חוזרים: תלוי את מי שואלים

התוכנית של האוצר מתייחסת לניהול סיכונים מושכל. לא בחירה בין בריאות לכלכלה, אלא שילוב בין השניים. בתוכנית של האוצר ישנו מתווה תאריכים לפיו חלקים במשק חוזרים לפעילות כבר לאחר פסח; כך למשל, מקומות עבודה חיוניים יוכלו לחזור לפעילות מלאה לחלוטין כבר אחרי החג, בעוד מקומות עבודה שמוגדרים כ"רגילים" יחזרו להיקף פעילות של 50% אחרי הפסח, ותוך ארבעה שבועות כבר יחזרו למתכונת מלאה.

בתוכנית של המל"ל מדובר על חזרה לפי פעימות - בכל שבועיים תתקיים פעימה נוספת, ובכל מקרה ענפים עם תרומה גבוהה לתוצר ועם סיכון הדבקה נמוך יקבלו עדיפות בחזרה לעבודה.

לגבי מקומות עבודה שנאסרה פעילותם, גם כאן מתייחסת כל תוכנית לנושא באופן שונה. מבחינת האוצר, הראשונים שיחזרו לפעילות ויפתחו יהיו החנויות ומרכזי המסחר הפתוחים. כשבועיים לאחר פסח ייפתחו גם הקניונים והשווקים, ובסוף מאי - כל מקומות העבודה שנאסרה פעילותם יחזרו לפעילות מלאה.

בתוכנית של המל"ל ההתייחסות היא לענפים שנפגעו ולא בהכרח לאלו שנסגרו. ובנוסף, לא כולם יחזרו לפעילות מלאה - ענפים כתיירות או בידור ימשיכו להיות מושבתים, כאשר ההמלצה היא כי יש למצוא עבורם פתרונות נקודתיים. ובנוסף, למרות שיש בצוות אפידימיולוגים, הדוח לא משרטט את עקומת התחלואה שתאפשר חזרה לשגרה, ומותיר את המלאכה לצוותי הבריאות שיוקדשו לכך בהמשך.

חינוך: יש או אין חופש גדול

שתי התוכניות מדברות על חזרה מדורגת של מערכת החינוך. אבל קיימת ביניהן שונות לא קטנה - בתוכנית של משרד האוצר מדובר על חזרה מיידית לפעילות של החינוך המיחד, הגיך הרך והגנים; בתוכנית של המל"ל מדברים על חזרה של הפעוטונים ושל כיתות א-ב.
השוני המרכזי הוא בהתייחסות לחופש הגדול - אצל האוצר אין התייחסות מעבר לחזרה של כיתות א-ג, בעוד שבתוכנית של המל"ל מדברים על תוכנית שכוללת את ביטולו.

הצוותים: מיעוט נשים, ללא גורמי חינוך

על עבודת הצוות שאותו מינה המל"ל נמתחה ביקורת רבה. ראשית, על הרכבו; מלבד שתי אסיסטנטיות, כלל המומחים הם גברים. מעבר לכך, אין ייצוג הולם לאוכלוסיות שונות, למרות שהמשבר פוגע בישראל באופן רב-מערכתי, ופתרונו דורש התייחסות מקיפה ושיתוף כולל של כלל הסקטורים שעליהם הוא משפיע.

כך למשל, 60% מהמומחים מהאקדמיה בצוות הם ממכון ויצמן, 50% מהמומחים מהאקדמיה הם פיזיקאים - כולם ממכון ויצמן, 40% מהמומחים מהאקדמיה עוסקים בפיזיקה של חלקיקים ואסטרופיזיקה - כולם מהמחלקה לפיזיקה במכון ויצמן. בצוות אין כלל רופאים או מומחי אפידימיולוגיה, לא גורמי רווחה ולא חינוך.

מתוך שורה ארוכה של מומחים, הגורמים הכלכליים בצוות המל"ל הם ירום אריאב - לשעבר מנכ"ל משרד האוצר ופרופ’ אודי ניסן מהאוניברסיטה העברית. הדוח מבקש לאמץ גישה הדרגתית של החזרת המשק לפעילות. בהיעדר גורם רפואי, קובע צוות המל"ל כי ניתן יהיה להקל בצורה מדורגת את מדיניות הבידוד החברתי, ולהחזיר הדרגתית את המשק לתפקוד, רק לאחר ירידת קצב החולים החדשים לכ-10 חולים נוספים ביום.

"לא הגיוני ללכת לכזו קיצוניות", אומר פרופ’ חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל, שהופתע לגלות שדוח מקצועי הנוגע למשבר בריאות לא נכתב בסיוע מדענים רלוונטיים לתחום. "לתוך הוואקום שמשאיר משרד הבריאות, שאינו מפעיל בצורה נכונה את אנשי המקצוע, נכנסים גורמים שונים, כולל גורמים מסחריים ופרטיים, ללא אחריות להמלצותיהם".

שתי התוכניות דנות במסגרות החינוך כאשר בצוותים אין כלל נוכחות של נציגי מערכת החינוך; כאמור, דוח מומחי המל"ל קובע כי יש לבטל לאלתר את החופש הגדול "כדי להשלים פערי לימוד ובעיקר להעלות את תפוקת המשק בחודשי הקיץ", והדוח של משרד האוצר עוסק רק בהיבטים הטכניים של החזרה ללימודים לאחר פסח - כאשר לאורך התקופה האחרונה נשמעו הערכות מגורמים שונים בממשלה ובמשרדים לפיהן שנת הלימודים לא תשוב לסדרה, והתלמידים יחזרו לבתי הספר רק בספטמבר.

כעת, לאחר שגובשו תוכניות ללא שיתוף ארגון המורים - האם יש ערך לפתרונות המוצעים? האם יסכימו ארגוני המורים לקבל תכתיבים מונחתים מלמעלה, דוגמת ביטול החופשה השנתית.

האם המל"ל הוא הגוף שבכוחו לתכלל את המשבר ואת היציאה ממנו? מרבית עובדיו הם בעלי רקע ביטחוני, וכעת, מופקדת המועצה על תכלול עבודת המטה של המשרדים בנושא הקורונה וניהול המשבר. בנוסף לדוחות הללו, גם דוחות אפידימיולוגיים שונים שהונחו על שולחן המל"ל, מייצרים תמונה שונה, לעיתים סותרת גם היא, כשהם נוקטים גישות שונות לפתרון המשבר.  

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם