גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה ההבדל בין תוכניות החזרה לשגרה השונות של הממשלה, ולמה אף אחת מהן לא מציאותית כרגע

בסוף השבוע הגישו המל"ל והאוצר שתי תוכניות שונות להחזרת המשק לפעילות • ההבדלים ביניהן מראים את הבלגן השורר - באחת נעדרת התייחסות לנושא הבריאותי, בשנייה אין התייחסות לנושא הכלכלי, ובשתיהן אין התייחסות לנושא הבדיקות

שאול מרידור, מאיר בן שבת / צילום: יוסי זמיר, אמיל סלמן
שאול מרידור, מאיר בן שבת / צילום: יוסי זמיר, אמיל סלמן

לאחר יותר מחודש שבו הפעילות העסקית בישראל הולכת ודועכת, החל המרכז לביטחון לאומי (מל"ל), המרכז את עבודת המטה הממשלתית בנושא הקורונה, לשקוד על אסטרטגיות יציאה מהסגר והשבת המשק לחיים.

המטרה היא להשיב את המשק לפעולה באופן מדורג תוך יישום אמצעי זהירות מקסימליים. אלא שאין תוכנית יציאה אחת - בסוף השבוע עלו לשולחן שתי תוכניות מרכזיות ליציאה מהמשבר, אחת של המל"ל והאחרת שאותה אימץ משרד האוצר.

שישה צוותים שונים שוקדים על תוכניות היציאה, והם כוללים חוקרים, אנשי עסקים, רופאים, כלכלנים וגם אנשי ביטחון. אלא שהפערים הגדולים בין התוכניות, והמלצות שלעתים מתנגשות אחת בשנייה, מראים עד כמה רב הכאוס. כל גוף מושך לכיוון אחר, עד שנראה כי כל אחד מעוניין לקבוע את אסטרטגיית היציאה מהמשבר.

מקריאה של שני הדוחות עולה שאלה אחת מרכזית: האם נבחרו המומחים הנכונים לתחום, ומי המבוגר האחראי שבכוחו להרכיב תמונה מלאה בין חלקי פאזל שרמת המתאם ביניהם לא אחת נמוכה. ממגוון הדוחות וריבוי הקולות הסותרים - בציבור נוצרת תחושה, כנראה מוצדקת, שהבלגן חוגג.

מתווה יציאה

מודיעין: סוגיית הבדיקות

בדוח אחד, זה של האוצר, אין כמעט התייחסות לאיסוף ה"מודיעין" הקריטי ביותר במלחמה בקורונה: הבדיקות; ואילו בשני, של המל"ל, כותבים המחברים כי החזרה לשגרה תלווה בביצוע של 10,000 בדיקות ביום. ביצוע ופיענוח הבדיקות יתבצעו בתוך 12 שעות, במטרה לבודד את החולים במהרה.

ואמנם, כאשר תוכנית אחת מדברת על חזרה לשגרה לאחר הפסח - ביצוע בדיקות מרובות באופן שיאפשר מיפוי מיטבי של המחלה רחוק מאוד מיישום. ישראל "דורכת במקום" במספר הבדיקות היומי: בשלושת הימים האחרונים נרשמו פחות מ-6,000 בדיקות ביום, ומנגד לאורך הדרך מסבירים מנהלי המשבר במשרד הבריאות כי מספר הבדיקות הן כלי מוגבל, ולא ממהרים לבצע בדיקות סקר רחבות, גם לא באוכלוסיות שבהן שיעור התחלואה הולך ועולה.

ההקמה: כך נולד צוות "פרטיזני"

השונות המשמעותית בשתי התוכניות היא באופן שבו הן יצאו אל הפועל. עד כדי כך שאין מדובר במשהו מערכתי שנעשה לבקשת גורם מוסמך. כך למשל, הצוות הכלכלי שהניח את התוכנית על שולחן המל"ל בשבוע שעבר הוא צוות "פרטיזני". הוא נולד דרך שיחת ווטסאפ של בכירים במשרד האוצר, שגיבשו במהרה צוות אד-הוק בשילוב מומחים מבנק ישראל, משרד האוצר, משרד הכלכלה, מכון גרטנר - שסיפק את הצד הרפואי והמועצה הלאומית לכלכלה.

את העבודה הזאת אימץ אמש באופן רשמי משרד האוצר כתוכנית היציאה של המשק בחזרה לפעילות.

התוכנית השנייה נכתבה על ידי ועדת מומחים שמינה המל"ל; היא מחולקת לשלושה חלקים - ניהול המגפה, ההיבטים הכלכליים של החזרה לשגרה, והציבור הישראלי בשלב השהייה בבידוד חברתי: סיכונים, סיכויים והצעות לפעולה. היא התוכנית הרשמית שעליה חתום המל"ל.

מתי ואיך חוזרים: תלוי את מי שואלים

התוכנית של האוצר מתייחסת לניהול סיכונים מושכל. לא בחירה בין בריאות לכלכלה, אלא שילוב בין השניים. בתוכנית של האוצר ישנו מתווה תאריכים לפיו חלקים במשק חוזרים לפעילות כבר לאחר פסח; כך למשל, מקומות עבודה חיוניים יוכלו לחזור לפעילות מלאה לחלוטין כבר אחרי החג, בעוד מקומות עבודה שמוגדרים כ"רגילים" יחזרו להיקף פעילות של 50% אחרי הפסח, ותוך ארבעה שבועות כבר יחזרו למתכונת מלאה.

בתוכנית של המל"ל מדובר על חזרה לפי פעימות - בכל שבועיים תתקיים פעימה נוספת, ובכל מקרה ענפים עם תרומה גבוהה לתוצר ועם סיכון הדבקה נמוך יקבלו עדיפות בחזרה לעבודה.

לגבי מקומות עבודה שנאסרה פעילותם, גם כאן מתייחסת כל תוכנית לנושא באופן שונה. מבחינת האוצר, הראשונים שיחזרו לפעילות ויפתחו יהיו החנויות ומרכזי המסחר הפתוחים. כשבועיים לאחר פסח ייפתחו גם הקניונים והשווקים, ובסוף מאי - כל מקומות העבודה שנאסרה פעילותם יחזרו לפעילות מלאה.

בתוכנית של המל"ל ההתייחסות היא לענפים שנפגעו ולא בהכרח לאלו שנסגרו. ובנוסף, לא כולם יחזרו לפעילות מלאה - ענפים כתיירות או בידור ימשיכו להיות מושבתים, כאשר ההמלצה היא כי יש למצוא עבורם פתרונות נקודתיים. ובנוסף, למרות שיש בצוות אפידימיולוגים, הדוח לא משרטט את עקומת התחלואה שתאפשר חזרה לשגרה, ומותיר את המלאכה לצוותי הבריאות שיוקדשו לכך בהמשך.

חינוך: יש או אין חופש גדול

שתי התוכניות מדברות על חזרה מדורגת של מערכת החינוך. אבל קיימת ביניהן שונות לא קטנה - בתוכנית של משרד האוצר מדובר על חזרה מיידית לפעילות של החינוך המיחד, הגיך הרך והגנים; בתוכנית של המל"ל מדברים על חזרה של הפעוטונים ושל כיתות א-ב.
השוני המרכזי הוא בהתייחסות לחופש הגדול - אצל האוצר אין התייחסות מעבר לחזרה של כיתות א-ג, בעוד שבתוכנית של המל"ל מדברים על תוכנית שכוללת את ביטולו.

הצוותים: מיעוט נשים, ללא גורמי חינוך

על עבודת הצוות שאותו מינה המל"ל נמתחה ביקורת רבה. ראשית, על הרכבו; מלבד שתי אסיסטנטיות, כלל המומחים הם גברים. מעבר לכך, אין ייצוג הולם לאוכלוסיות שונות, למרות שהמשבר פוגע בישראל באופן רב-מערכתי, ופתרונו דורש התייחסות מקיפה ושיתוף כולל של כלל הסקטורים שעליהם הוא משפיע.

כך למשל, 60% מהמומחים מהאקדמיה בצוות הם ממכון ויצמן, 50% מהמומחים מהאקדמיה הם פיזיקאים - כולם ממכון ויצמן, 40% מהמומחים מהאקדמיה עוסקים בפיזיקה של חלקיקים ואסטרופיזיקה - כולם מהמחלקה לפיזיקה במכון ויצמן. בצוות אין כלל רופאים או מומחי אפידימיולוגיה, לא גורמי רווחה ולא חינוך.

מתוך שורה ארוכה של מומחים, הגורמים הכלכליים בצוות המל"ל הם ירום אריאב - לשעבר מנכ"ל משרד האוצר ופרופ’ אודי ניסן מהאוניברסיטה העברית. הדוח מבקש לאמץ גישה הדרגתית של החזרת המשק לפעילות. בהיעדר גורם רפואי, קובע צוות המל"ל כי ניתן יהיה להקל בצורה מדורגת את מדיניות הבידוד החברתי, ולהחזיר הדרגתית את המשק לתפקוד, רק לאחר ירידת קצב החולים החדשים לכ-10 חולים נוספים ביום.

"לא הגיוני ללכת לכזו קיצוניות", אומר פרופ’ חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל, שהופתע לגלות שדוח מקצועי הנוגע למשבר בריאות לא נכתב בסיוע מדענים רלוונטיים לתחום. "לתוך הוואקום שמשאיר משרד הבריאות, שאינו מפעיל בצורה נכונה את אנשי המקצוע, נכנסים גורמים שונים, כולל גורמים מסחריים ופרטיים, ללא אחריות להמלצותיהם".

שתי התוכניות דנות במסגרות החינוך כאשר בצוותים אין כלל נוכחות של נציגי מערכת החינוך; כאמור, דוח מומחי המל"ל קובע כי יש לבטל לאלתר את החופש הגדול "כדי להשלים פערי לימוד ובעיקר להעלות את תפוקת המשק בחודשי הקיץ", והדוח של משרד האוצר עוסק רק בהיבטים הטכניים של החזרה ללימודים לאחר פסח - כאשר לאורך התקופה האחרונה נשמעו הערכות מגורמים שונים בממשלה ובמשרדים לפיהן שנת הלימודים לא תשוב לסדרה, והתלמידים יחזרו לבתי הספר רק בספטמבר.

כעת, לאחר שגובשו תוכניות ללא שיתוף ארגון המורים - האם יש ערך לפתרונות המוצעים? האם יסכימו ארגוני המורים לקבל תכתיבים מונחתים מלמעלה, דוגמת ביטול החופשה השנתית.

האם המל"ל הוא הגוף שבכוחו לתכלל את המשבר ואת היציאה ממנו? מרבית עובדיו הם בעלי רקע ביטחוני, וכעת, מופקדת המועצה על תכלול עבודת המטה של המשרדים בנושא הקורונה וניהול המשבר. בנוסף לדוחות הללו, גם דוחות אפידימיולוגיים שונים שהונחו על שולחן המל"ל, מייצרים תמונה שונה, לעיתים סותרת גם היא, כשהם נוקטים גישות שונות לפתרון המשבר.  

עוד כתבות

צוות Deep33 / צילום: אוהד קב

100 מיליון דולר: גיוס ראשון לקרן הדיפ-טק הישראלית אמריקאית

קרן ההון סיכון Deep33 Ventures השלימה סגירה ראשונה של 100 מיליון דולר, ולפי חברי הקרן צפויה להגיע ליעד של 150 מיליון ברבעון הראשון של 2026 ● הקרן, שהוקמה לאחרונה בישראל ובארה"ב, תפעל ותתמקד בטכנולוגיות שמוגדרות קריטיות לתשתיות

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

ביהמ"ש המחוזי: ארנון בר-דוד יוכל לחזור להסתדרות בתוך שבועיים

המחוזי קיצר את הרחקתו של יו"ר ההסתדרות בר-דוד מהארגון ל-60 יום, שייספרו החל מתחילת דצמבר, וזאת בניגוד להחלטת בימ"ש השלום להרחיקו ל-90 יום ● השופט דרור ארד-איילון ציין כי דרישת המשטרה להרחיק את בר-דוד מ"גופי ההסתדרות" היא עמומה מדי, וחלק על קביעת בימ"ש השלום כי חזרתו לתפקיד מהווה "סכנה לביטחון הציבור"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה בירידות בעקבות ההסלמה במלחמה הסחר העולמית

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5%, מדד ת"א 90 איבד 1.5% ● הדולר התחזק מול השקל בניגוד למגמה בעולם ● טופ גאם זינקה לאחר שדווח שתרכוש ב-30 מיליון דולר חברה אמריקאית בתחום, מנורה, הפניקס ומור מימשו בה אופציות ב-18 מיליון דולר ● משק אנרגיה זינקה בעקבות השקעה של הפניקס בה

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

כשנה לאחר שיווק הקרקעות: שישה מגרשים בשדה דב מתקרבים להיתר

הוועדה המקומית תדון בתוכניות העיצוב ל־1,700 יחידות דיור ● בין הפרויקטים: מגדלים של גינדי ומתחמי שכירות של פרשקובסקי ● המגרשים נהנים מלו"ז מהיר בזכות שיווק קרקעות נקי מבעיות

רחפן בשירות צבאי / צילום: Shutterstock

דוח חדש חושף היקף הזמנות חריג מסטארט-אפים ביטחוניים

דוח סיכום שנת 2025 של מפא"ת חושף כי חברות צעירות בשלבים מוקדמים מרכזות כמחצית מהעסקאות, עם דגש על פלטפורמות אוטונומיות ● ההזמנות מלקוחות זרים הסתכמו בכ־300 מיליון שקל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בתי המשפט כבר מתחילים להטמיע את התיקון להלכת אפרופים

בתוך שבוע ניתנו שני פסקי דין ברוח התיקון להלכת אפרופים, הקובע כי ברירת המחדל בחוזים עסקיים היא כי הם יפורשו לפי לשונם ● באחד מהם נקבע כי "ללשון החוזה שמורה בכורה בהליך הפרשני"

קניות ב-AI - התמונה נוצרה באמצעות ג'מיני

לא יודעים להחליט מה לקנות? זה הצ'אט שיפתור לכם את הבעיה

רכישת פריטים ישירות מתוך צ'אט בינה מלאכותית וחוויות תשלום חלקות, לצד גניבת זהויות עוד לפני ביצוע העסקה - אלה המגמות שיובילו את תחום התשלומים ב-2026, לפי דוח חדש של חברת Visa ● וגם: לראשונה, מחצית מכלל תשלומי הצרכנים בעולם לא יהיו במזומן

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"איום על היציבות": בנק ישראל נגד ענף ההשקעות הצומח. ואיך הגיב צבי סטפק?

בדיון סוער בוועדת הכספים נציג בנק ישראל הביע חשש מהסיכון בפעילות הקרנות ● בבתי ההשקעות תקפו: "כשהטיעון נשלף בנושא כל כך איזוטרי, איך נתייחס בפעם הבאה לאיום בנק ישראל?" ● בינתיים, ענף שמנהל מיליארדים נותר תלוי באוויר ומחכה להסדרה

כלי הטיס הבלתי מאויש של סטארלינג / צילום: קלע

בלי תלות בסינים: הסטארט-אפ הישראלי שיספק מערכת כטב"מים מארה"ב

חברת הדיפנס־טק הישראלית קלע חתמה על הסכם בלעדי, שבמסגרתו תטמיע במערכת שלה את הטכנולוגיה של הרחפן Pathfinder X של חברת סטארלינג האמריקאית ● המהלך נועד בין היתר לנתק את התלות בשרשרת אספקה לא מאובטחת ולהעניק לכוחות עצמאות מודיעינית

פרויקט חלוציות של אנלייט / צילום: אנלייט

מהגדולים בישראל: מתקן אגירת אנרגיה ייפתח בעוטף עזה

המתקן, שצפוי להיפתח בסמוך למושב אוהד, יכלול תחנת משנה שתיקרא על שם סרן יפתח יעבץ ז"ל ● איגוד השיווק הישראלי ערך לראשונה תחרות אימפקט חברתי, מי זכה? ● וזה המינוי החדש לסגנית נשיא קרן ההון-סיכון Cyberstarts ● אירועים ומינויים

נטפליקס / צילום: Shutterstock

נטפליקס עקפה את הציפיות, אך המניה יורדת במסחר המאוחר. אלה הסיבות

נטפליקס דיווחה על הכנסות של 12.05 מיליארד דולר ועל רווח של 0.56 דולר למניה ברבעון הרביעי - שניהם מעט מעל הצפי ● מספר המנויים צמח ב־8% ל־325 מיליון ● היום שינתה נטפליקס את הצעתה לרכישת וורנר ברדרס באופן התשלום, וכעת היא מציעה שכל הסכום ישולם במזומן, וזאת כדי לסגור את הדלת להצעת פרמאונט

חניה בכחול־לבן / צילום: עינת לברון

קיבלתם דוח חניה ממצלמה? כל מה שצריך לדעת על הפסיקה שמשנה את הכללים

פסק דין חדש קבע כי לעיריות אין סמכות להשתמש במצלמות LPR אוטומטיות לאכיפת חניה בכחול־לבן, בשל הפגיעה בפרטיות והיעדר הסמכה בחוק ● כעת, כשרשויות מקומיות כבר עוצרות את האכיפה ומבטלות מכרזים, עולה השאלה: האם ביטול המוני של קנסות בדרך?

צילום: Shutterstock

עיר מעל האיילון: התוכניות להקמת מתחמי התחבורה החדשים של גוש דן

התוכנית להקמת שבעה מרכזי תחבורה לאורך תוואי המטרו עולה שלב עם אישור התוכניות למחלפי השלום וההגנה ● הפרויקטים ישלבו מוקדי תחבורה ציבורית עם שטחי מסחר, תעסוקה ומבני ציבור

עבודות על כבל תת־ימי בחוף זיילנד שבהולנד / צילום: Shutterstock

מצור הסיבים האופטיים סביב ישראל מתהדק: אלו הסיבות

שלושה פרויקטים של כבלי תקשורת תת־ימיים תוכננו בשנתיים האחרונות לעבור בישראל ומשם לחצי האי ערב ומזרחה - ובכך, לייצר גשר של זרימת מידע בין אירופה לסעודיה ומדינות המפרץ ● אולם, בעקבות המלחמה, במקביל לאתגרים בירוקרטיים - המהלכים הוקפאו

בית חולים יוספטל, אילת / צילום: שלומי יוסף

המל"ג אישרה, בן גוריון נסוגה: אוניברסיטה זרה בדרך לאילת

בהחלטה חריגה המל"ג אישרה שתי תוכניות להקמת בית ספר לרפואה באילת: של אוניברסיטת בן גוריון ושל קבוצה פרטית בהובלת ד"ר משה כהן ובשיתוף אוניברסיטת דברצן מהונגריה ● בבן גוריון הודיעו: אם הם בפנים, אנחנו לא מעוניינים

הסוד של קרן הגידור המצטיינת / אילוסטרציה: Shutterstock

הסוד של שיאנית התשואה בענף הצומח של קרנות הגידור בנאמנות

קרנות הגידור בנאמנות צומחות במהירות, והגרסה העממית של המוצר המתוחכם לעשירים מנהלות כבר קרוב ל־4 מיליארד שקל ● הקרן המצטיינת, הראל מולטי־סטרטג'י, הניבה תשואה של 78% בשנה החולפת ● אולם ממוצע התשואות הענפי פיגר הרחק מאחורי מדד ת"א 125

מיסטר ביסט / צילום: Represented by ZUMA Press, Inc

האימפריה של היוטיובר המצליח בעולם

הישרדות בארון קבורה והימלטות מלוחמי קומנדו הם רק חלק מהאתגרים בתוכנית המציאות של מיסטר ביסט ● עכשיו היא חוזרת לעונה שנייה עם פרס של 5 מיליון דולר ● איך נראים מאחורי הקלעים בהפקה השנויה במחלוקת? ● וגם: הצצה למפעל הענק של היוטיובר, שכולל חברת סלולר, ליין חטיפים ופארק שעשועים בערב הסעודית

הפרויקט של רנט איט בשכונת הפרחים בקריית גת / צילום: מצגת החברה

למרות השוק הרותח: למה בוטלה הנפקת קרן הנדל"ן למגורים של נבחרת כוכבים

חרף הגאות בשוק ההנפקות ומעורבותם של אהרון פוגל, יובל כהן, משפחת יסלזון, כלל והפועלים, נסוגה רנט איט ממהלך לגיוס הון בבורסה ● בשוק תולים את הכישלון בעיתוי ההנפקה אבל גם בתחום השכרת הדירות שבו היא פועלת, הסובל מהריבית הגבוהה ● וגם: ההצלחה של צחי אבו

סנאה טאקאיצ'י, ראשת ממשלת יפן / צילום: ap, Eugene Hoshiko

תשואות האג"ח ביפן בשיא של כ-20 שנה ושרת האוצר מנסה להרגיע את המשקיעים

התשואה על אג״ח ממשלת יפן ל־40 שנה זינקה לשיא היסטורי, על רקע החשש שבחירות הבזק שזימנה ראש הממשלה יובילו להרחבה פיסקלית שתכביד על מצבה הפיננסי הרעוע גם כך של המדינה ● שרת האוצר: הממשלה מקפידה לשים דגש רב על קיימות פיסקלית בכל צעד שהיא נוקטת

מירה מוראטי / צילום: ap, Barbara Ortutey

גל העזיבות מסטארט־אפ הבינה המלאכותית של מירה מוראטי; בכירים חוזרים ל־OpenAI

כ-5% מעובדי Thinking Machines Lab, שהקימה סמנכ"לית הטכנולוגיה לשעבר של OpenAI, הודיעו על עזיבה ● לפי דיווח של דה אינפורמיישן, החברה שואפת להשלים סבב גיוס לפי שווי של כ־50 מיליארד דולר, אך העזיבות עשויות להקשות על מימושו