גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: די לסגר - יש דרכים נוספות לריסון ההדבקה

הוקעה חברתית של מי שלא שומר על הסביבה בעת עיטוש או שיעול, ואחריות על מקומות העבודה לדאוג לעובדיהם ולמניעת הדבקה והידבקות: באילו צעדים יש לנקוט בעת החזרה לשגרה?

תושבים מתגודדים ברחוב למרות אזהרות משרד הבריאות / צילום: שלומי יוסף, גלובס
תושבים מתגודדים ברחוב למרות אזהרות משרד הבריאות / צילום: שלומי יוסף, גלובס

נקודת המוצא של משרד הבריאות היא, שכאשר נפגש נשא וירוס הקורונה עם אנשים בריאים שאינם נשאים, נוצרת הדבקה במחלה. מכאן קצרה הדרך לגזור על הציבור ריחוק חברתי וסגר מתמשך, או לסירוגין, גם במחיר כלכלי-חברתי כבד מנשוא למשק.

לצד רעיונות נכונים שתומכים בחזרה לשגרה כגון ריבוי בדיקות, טיפול מיוחד באוכלוסיית הסיכון ואזורים נגועים, קשה להבין מדוע לא נשמעת ולו הצעה אחת - לתפוס את שור הקורונה בקרניו. כלומר, לגשת לעניין העיקרי ולשורש הבעיה כדי להתמודד איתה ישירות, ולא ללכת סחור סחור.

לב המגפה נמצא בעיטוש או בשיעול של נשא - שאינו מודע לכך - המפזר רסס לסביבה, וגורם להידבקות הסובבים, בין שברסס ישיר או עקיף, על-ידי נגיעה ביד במשטחים שרוססו ואחר-כך בפה, באף או בעיניים.

ניתן היה לצפות כי מיטב המומחים יציידו את הציבור באמצעים שימנעו או יצמצמו למינימום את הרסס שנוצר בעת עיטוש או שיעול, שכן אלו הם ממש קרני הקורונה.

שלל ניסויים שנערכו במוסדות מחקר בעולם מצאו כי הדרך שיכולה למנוע כליל רסס או לצמצמו למינימום, היא באמצעות הצמדת צבר טישיו או מגבת נייר חד-פעמית לפנים בעת עיטוש או שיעול, ורק במקרה חירום כשאלו אינם בנמצא - שימוש במרפק, שאינו מונע רסס במידה הרצויה.

לאחר פעולת הניגוב נדרשת השלכת הנייר לפח ורחצת ידיים קפדנית. מדיניות זו אומצה על-ידי רשויות בריאות בעולם, וברור כי מדינת הסטארט-אפ שלנו תוכל אפילו לשכלל אותה ולהמציא-למצוא אמצעים יעילים יותר לבלימת הרסס.

בנוסף לאמצעי המרכזי שימנע הפצת רסס, אך לא במקומו, יש מקום גם לאמצעי מיגון נוספים שיהיו בבחינת "חגורת ביטחון" שנייה, וימנעו או יצמצמו סיכוני הידבקות, גם אם נוצר רסס בסביבה. בין אלו ניתן למנות מסיכת בד, מסיכת מגן שקופה לפנים, כפפות חד-פעמיות (בעיקר למי שמתקשה להימנע ממגע בפניו) וחליפת ניילון.

מדיניות חדשה של תפיסת שור הקרונה בקרניו מחייבת צעדים אלו:


1. קמפיין הסברה מיידי לציבור כיצד למנוע את הרסס, תוך הוקעה חברתית של מי שלא נוהג כך בעת עיטוש או שיעול. אמנם נשמע קיצוני, אך זו התנהגות שעולה בנסיבות הנוכחיות לכדי "ניסיון הריגה" לאנשים מסוימים, וראוי שמניעה זו תהפוך מעתה ואילך לנורמה חדשה. כך שברכת "לבריאות" המסורתית תישמע רק אם העיטוש או השיעול נעשו כנדרש, ולא סיכנו את איש.

2. כל מקום עבודה, לרבות עסקים מסחרים, לדאוג ולוודא כי קיימת זמינות לעובדיו ולכל מי שנמצא בתחומו, לקבלת אמצעי המיגון שיידרשו. כן לקיים הדרכות והנחיות בנושא. ורק אז יהיה המקום רשאי מיד לאחר הפסח לפתוח שעריו, תוך שיהיה פיקוח הדוק על מילוי התנאים.

בהנחה הסבירה, כי המגפה נמצאת בשליטה ולא צפוי מחסור במכונות הנשמה, אנו צפויים לשמוע מהאפידמיולוגים כי לאחר הפסח יופעלו הקלות, אך נראה כי אלו יהיו שוליות תוך ניסיון לנהל את שוק העבודה לפי ימות השבוע, גיל העובדים ושאר המצאות שמנותקות מצורכי המעסיקים והמשק. במקום זאת, יש להעביר את האחריות למעסיקים עצמם. כל מקום שירצה לפתוח את שעריו, יהיה חייב בדרישות המיגון של עובדיו, והבאים אליו, ואם יתברר כי נוצרה שם הידבקות, מקום העבודה ייסגר לאלתר.

יש להניח כי מקומות העבודה ידאגו לעובדיהם ולמניעת הדבקה והידבקות, הרבה יותר טוב מהנחיות שרירותיות של משרד הבריאות, שחלקן יהיו מנותקות מהמציאות, ולא יאפשרו חזרת המשק לתפקוד נורמלי בעתיד הקרוב.

נודה, כי אף שריחוק חברתי ובידוד יעילים יותר מתפיסת שור הקורונה בקרניו, שאינה מבטיחה אי-הדבקה לחלוטין, אך זהו בדיוק תפקיד הממשלה - לבחון דרכים לריסון ההדבקה. זאת, בדומה לכל תחום אחר, תוך נטילת סיכון סביר, וניסיון להימנע מדרך קיצונית שכרוכה במחיר בלתי נסבל של הרס המשק ופגיעה קשה בציבור שבסגר. 

הכותב כיהן כממונה על התקציבים במשרד האוצר

עוד כתבות

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

מכרז הענק של התעשייה האווירית וההנחיה: בלי מכוניות סיניות

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"