גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: האם הקורונה תביס את הפופוליזם?

המשבר אומנם מתדלק צעדים אוטוריטריים, אבל לא לאורך זמן. מדיניות המבוססת על הסתרה, הכחשה והפצת כזב לא יכולה לעמוד בפני המחלה והמוות

חיילים, שוטרים ומאבטחים עם מבכות פנים שומרים על הסגר בירושלים / צילום: Ariel Schalit, Associated Press
חיילים, שוטרים ומאבטחים עם מבכות פנים שומרים על הסגר בירושלים / צילום: Ariel Schalit, Associated Press

מגפת הקורונה מסמלת סוג חדש של איום שאין לו זהות, דת או לאום וגם לא תכלית. מדובר באויב, אבל לא כזה שאפשר להסית נגדו. אין ספק שבמישור האישי והבינאישי, הקורונה תיתן אותותיה גם זמן רב לאחר שתדעך. השאלה היא האם הדמוקרטיה תצא מחוסנת או מחוסלת ממנה.

לפני פרוץ הקורונה, רבים היו מוטרדים מהתדלדלות הרוח הדמוקרטית ועליית כוחם של מנהיגים פופוליסטיים ורוחות אוטוריטריות. הרגע ההיסטורי הזה שבו ירד קרנה של הדמוקרטיה והופיעה מגפת הקורונה מעלה את השאלה האם הקורונה תזיק עוד יותר לדמוקרטיה, או שהיא תביא לנפילתם של מנהיגים והלכי רוח פופוליסטיים?

בטווח המיידי וברגעי האמת של התמודדות עם הקורונה, אנו רואים שהחירות הדמוקרטית נדחקת מפני החרדה. במדינות אוטוריטריות, מנהיגים מנצלים לרעה את המשבר כדי לחזק את אחיזתם, אך גם במדינות דמוקרטיות נחצו קווים אדומים במעקב אחרי אזרחים ובחדירה למרחב הפרטי; והציבור, ברובו, מסכים לצעדים אלה מתוך אמונה שהם נועדו בראש ובראשונה להגן על שלומו. במובן הזה, המלחמה בקורונה דוחה את הדמוקרטיה.

אבל מבט מעמיק יותר על הלכי הרוח הפופוליסטיים ומקורות ההזנה שלהם, מצביע על כך שאולי עם שוך הקורונה, מנהיגים פופוליסטיים יפנו את מקומם, משום שהגלים עליהם נישאו עד כה - התנפצו. לאור זאת, צריך לבחון שני היבטים מרכזיים בתופעת הפופוליזם בזיקה למשבר הקורונה ולאחריו: האחד, שנאת האחר, אנטי פלורליזם, פרו-לאומנות, ואנטי-גלובליזם; והשני, זלזול בפרופסיונאליזם ועוינות האליטות.

ראשית, אנו רואים שהתגובה הרפלקסיבית של מנהיגים פופוליסטיים היא בכל זאת למצוא "אחר" להסית נגדו. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, למשל, מנסה לזהות את "האיש הרע" בסיפור - סין, שבה התפרצה המגפה, ובימים האחרונים חיציו מופנים גם לארגון הבריאות העולמי. בהונגריה, מנהיגה הפופוליסטי ויקטור אורבן, שבתקופת שלטונו מוטט את הדמוקרטיה, ניסה להשתמש בעובדה שהנשאים הראשונים שהתגלו היו שני סטודנטים איראניים כדי ללבות את השנאה למהגרים.

גם בישראל, יצירת חזית מאוחדת במאבק נגד הקורונה הולידה תיוג של האחר, המאיים, והפעם, כיוון שאי-אפשר היה להפנות את החצים לחשוד המיידי, המיעוט הערבי, הם הופנו לציבור החרדי. במקום אמפתיה לקושי בהתמודדות של האזרחים החרדים עם הווירוס, בשל העדר ערוצי תקשורת עם החברה הישראלית, חוסר מודעות והבנה, כפיפותם להוראות הרבנים, אורח חייהם הקהילתי, העוני והצפיפות שבהם הם חיים, הם הפכו בן לילה לאויבי שלום הציבור.

אבל "האחר" של הקורונה אינו מטעין את הציבור באותה עוינות אנטי-פלורליסטית כמו ארגוני טרור, או מיעוט לאומי, וזאת בשל אופיו המיוחד - מדובר בווירוס ללא זהות, ללא תכלית, שאי-אפשר ללבות דעות קדומות ביחס אליו, ושאינו מבדיל בין אדם לאדם.

נכון שבטווח הקצר, אפקט הקורונה אומנם מחזק נטיות אנטי-גלובליות, שכן הוא הוביל לסגירת גבולות, למניעת תנועה של אזרחים ממדינה למדינה, לחזרה של אזרחים למדינות האם שלהם. אך המשבר הנוכחי הוכיח גם שהקורונה אדישה לגבולות הלאומיים, בדומה לאיומים אחרים על האנושות כמו משבר האקלים. המאבק בקורונה גם לימד על הכוח הטמון בהעברת מידע ומשאבים בין המדינות השונות, ועל חשיבות שיתוף הפעולה סביב המאמצים המדעיים למצוא חיסון לנגיף ותרופות להתמודדות איתו.

בכל הקשור לבוז למומחיות כמקור הזנה של הפופוליזם, המגפה השיבה לאנשי המקצוע והמדענים את כבודם, שנרמס בשנים האחרונות על ידי מנהיגים פופוליסטיים שדחו בבוז את המקצוענות כמסווה לאליטיזם וכאמצעי לשמירת ההגמוניה של האליטות הישנות. אם הציבור במדינות דמוקרטיות יאמין שהמשברים הבאים יהיו כלל-עולמיים, כמו למשל אסונות טבע כתוצאה ממשבר האקלים, הוא יעדיף מנהיגים שקולים הפועלים לאור מדיניות מבוססת ראיות ולא מנהיגים פופוליסטיים שפועלים באופן גחמני ואימפולסיבי.

אין ספק שמשבר הקורונה מתדלק צעדים אוטוריטריים, אבל לא לאורך זמן. מדיניות המבוססת על הסתרה, הכחשה והפצת כזב לא יכולה לעמוד בפני המחלה והמוות, שהם מוחשיים יותר מכל מסר תועמלני. יכול מאוד להיות שאנו חוזים בשירת הברבור של מנהיגים פופוליסטיים, שהמסרים שבעזרתם זכו עד היום לתמיכת "העם" איבדו מכוחם.

נותר רק לתהות האם ישראל היא יוצאת מן הכלל במצב הנוכחי של כאוס משילותי, שבו המהלכים הפוליטיים של חבירה לממשלת אחדות כנראה מנעו מנתניהו לעלות על שרטון הקורונה. 

הכותבת היא חוקרת במכון הישראלי לדמוקרטיה

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

קריאת תיגר על האו"ם: מה עומד מאחורי יוזמת מועצת השלום של טראמפ?

נשיא ארה"ב הגיע השנה לדאבוס כדי להכריז על עצמו, פעם נוספת, כמעצב-העל של הסדר העולמי החדש, ולעגן זאת במסגרת מוסד חדש שייסד - "מועצת השלום" ● אילו מדינות יצטרפו למועצת השלום, כיצד היא תפעל, והאם מדובר בניסיון אמיתי לייצר מנגנון חדש לפתרון סכסוכים - או בעוד מהלך של טראמפ לעקוף את המוסדות הקיימים?

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

חזית המדע / צילום: Shutterstock

לפני שאתם נכנסים לאמבטיית קרח, כדאי לכם לקרוא את הכתבה הזאת

האלגוריתמים ברשתות רוצים את מה שהכי מלהיב, קיצוני ומבטיח לשנות את החיים, אבל מה הפער בין ההבטחה למציאות? ● בדקנו אם יש אמת מחקרית מאחורי ארבעה טרנדים פופולריים

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט - מחיר הכסף זינק לשיא חדש; אינטל צללה בכ-17%

נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● הזהב רושם היום עלייה של 1%, ונע סביב מחיר של 4,932 דולר ● מחיר הכסף חצה לראשונה את רף ה-100 דולר לאונקיה ● אינטל צללה לאחר שפרסמה תחזית נמוכה מהצפי

קישוא בלדי / צילום: אסף קרלה

הביסטרו הכשר הטוב ביותר שפועל היום מצדיק את הפקקים של שער הגיא

מי שהתגעגע ליד של רפי כהן מ"רפאל" המיתולוגית ישמח לגלות את נורה שבקריית ענבים, שם הוא שף–מלווה שמחולל בה קסמים

ח''כ אופיר כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יוצא מהקפאה: הקואליציה תקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין

הצעת החוק, שעברה בקריאה טרומית ב-2023, תקודם ע"י ועדת הכנסת בראשות יו"ר הקואליציה אופיר כץ ● לפי ההצעה, הלשכה תוחלף במועצה שבה ישלוט שר המשפטים ● לשכת עורכי הדין: "לא ניכנע לסחיטה ואיומים"

זום גלובלי / צילום: Reuters

השם החדש והמפתיע שעשוי להיכנס למועצת השלום

קים ג'ונג און משפיל את סגן ראש הממשלה ושולח מסר לקראת אירוע ענק • טראמפ מציע לאפיפיור להצטרף ל"מועצת השלום", למרות הביקורת נגדו • וההכרעה במשפט של רוצח ראש ממשלת יפן ● זום גלובלי, מדור חדש 

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

פלטפורמת הרמוני של WIX / צילום: יח''צ

לא רק חזרה למשרדים: wix חוזרת גם לסופרבול, בהשקעה של מיליונים

אחרי הפסקה בת שש שנים, חברת Wix חוזרת לסופרבול, שנחשב לאחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● אסף גרניט מסביר לראשונה מדוע הצטרף כיועץ אסטרטגי לקרן ההון סיכון IL Ventures, ומידרג משקיעה במיזם ישראלי שמסייע לזרים המתגוררים בחו"ל למצוא בעלי מקצוע ● אירועים ומינויים

כיפת ברזל / צילום: דוברות משרד הביטחון

ההתנצלות והמימון: מה באמת תרמו האמריקאים לכיפת ברזל?

טראמפ הדהים את העולם כשלקח בעלות על מערכת כיפת ברזל • אלא שבניגוד לדבריו, המערכת היא בהחלט פיתוח כחול־לבן והישג טכנולוגי שישראל חתומה עליו ● ובכל זאת, גם לאמריקאים יש חלק משמעותי בהצלחה ● המשרוקית של גלובס

משקאות חורף מתובלים בפטריות בפילוסופ / צילום: נועם שלף

המבורגר מהמשובחים שבאו אל פינו: המסעדה הוותיקה חוזרת בגרסת דיינר

בית קפה שמארח הופעות, מוזיאון לאופנועים נדירים, מסלול פראי ומרחיב נפש ומסעדה ותיקה בגרסה עדכנית • ביקור בגושרים ובדפנה

רוני אינסאז / צילום: כפיר זיו

התחזה למוסלמי, גויס למשמרות המהפכה ונתפס. היום יש לו אימפריה עם 70 סניפים בישראל

רוני אינסאז' גדל בטהרן, גויס למשמרות המהפכה כשהתחזה למוסלמי, ועזר ליהודי איראן מבפנים ● אלא שאז הוא נתפס - וברח לישראל ● חנות הנעליים שפתח עם אחיו בתחנה המרכזית בתל אביב הפכה לרשת SCOOP, עם 70 סניפים בפריסה ארצית ועוד ארבעה בדרך ● כל זה כשהוא מוכר זוג בעשרות שקלים בודדים ● ראיון

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי עוקפת את הצפי בשוק, אבל התחזית שוב מאכזבת

מובילאיי פרסמה את דוחותיה הכספיים, מהם עולה כי חברת האוטוטק הישראלית מסכמת שנה עם צמיחה של 14.5% בהכנסות ● התחזית של החברה ל-2026 נמוכה ממה שציפו בשוק, ומניית החברה ירדה בוול סטריט

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות אך עלול להתרחב אם תימשך אי היציבות במזרח התיכון

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?