גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיטוי בכלור ושני סבבים של מדידת חום: כך מחזירה סין את התלמידים לבתי הספר

השיבה ללימודים בסין מתבצעת על פי תוכניות מפורטות שמגדירות את תכיפות אוורור הכיתה וחומרי החיטוי בהם צריך להשתמש ● בניגוד לאסטרטגיית היציאה בישראל, בסין מחזירים לבית הספר קודם את התיכוניסטים שמתכוננים למבחן הקבלה האימתני לאוניברסיטה

מחיצות קרטון בקפיטריה. שום דבר לא יהיה אותו דבר / צילום: China Daily, רויטרס
מחיצות קרטון בקפיטריה. שום דבר לא יהיה אותו דבר / צילום: China Daily, רויטרס

ביום שני נפתחה במזל טוב חטיבת הביניים מספר 4 בעיר ג'נגג'ואו במזרח סין, אחרי שהייתה סגורה מאז סוף ינואר בשל התפרצות מגפת הקורונה. בינתיים רק תלמידי הכיתה האחרונה בחטיבה חזרו ללימודים, בעוד שאר התלמידים ממשיכים לצפות בשיעורים דרך האינטרנט ומחכים לזמנם לחזור לבית הספר בעתיד הקרוב, אם לא יצוצו בעיות בלתי צפויות.

כשהגיעו התלמידים חבושי מסכות לשער חטיבת הביניים הם גילו כי אפילו הכניסה לא תהיה פשוטה כמו בעבר. בשער נדרשים התלמידים לעמוד בתור במרחק מטר אחד מהשני ולחכות עד שיגיע תורם להציג הצהרת בריאות ולעבור בדיקת חום במכשיר אינפרה אדום אוטומטי. כמה דקות מאוחר יותר בכניסה לכיתה הם יעברו בדיקת חום שנייה ויידרשו לחטא את הידיים. ב-10 בבוקר כבר עברו התלמידים תרגול רטוב של הנהלים החדשים הנוגעים לאכילה בקפיטריה והליכה לשירותים, כי מעכשיו שום דבר בבית ספר לא יהיה אותו דבר.

חדרי בידוד לתלמידים עם חום

אתמול הפכה דנמרק למדינה הראשונה באירופה שפתחה את בתי הספר אחרי סגר הקורונה. בעוד בדנמרק השיבה ללימודים היא הצעד הראשון בדרך לחזרה לשגרת חיים, בסין נקטו בגישה הפוכה. בסין התמקדו בפברואר ובמרץ בחזרה לפעילות של מפעלים ועסקים ורק מאוחר יותר פנו לפתיחה הדרגתית של בתי הספר, בשל הרגישות הקשורה לבריאות ילדים.

מחוזות במערב סין שנפגעו פחות מהקורונה אמנם החלו להחזיר תלמידים לבית הספר בתחילת מרץ, אבל התהליך תפס תאוצה ברוב המדינה באפריל וצפוי להימשך לאורך מאי. במחוז חוביי, מוקד המגפה שרק השתחרר מהסגר המחמיר בסוף מרץ, טרם נקבע תאריך לחזרה לבית הספר.

אך גם תאריך הפתיחה של בתי הספר דינמי ומשתנה בהתאם לנסיבות. במחוז חיילונגג'יאנג בצפון מזרח סין אמורים היו התלמידים בחטיבות הביניים לחזור ללימודים בהקדם, אך הרשויות דחו את המועד לאור החשש מגל שני של המגפה. המחוז קיבל שטף של מקרי קורונה שחצו את הגבול היבשתי עם רוסיה.

לסין לקח זמן ארוך מדי לפרסם את האמת על הקורונה, אך לאחר שהודתה כי הקורונה מדבקת מאדם לאדם היא פעלה באגרסיביות להתמודד עם המגפה. אף שישנם ספקות כבדים לגבי מספר הנדבקים והמתים עליהם דיווחה סין לאורך הדרך, כרגע נראה כי המדינה אכן התגברה על המגפה. אלא שהחשש מהתפרצות חוזרת עדיין מוחשי בסין ולכן אמצעי הזהירות ממשיכים לשלוט בחיי היומיום, כולל בחזרה לבתי הספר.

החזרה ללימודים בסין מתבצעת לפי תוכניות דקדקניות להחריד. השבוע למשל פרסמו ועדת הבריאות הלאומית ומשרד החינוך הסיני מסמך ארוך ומפורט בנוגע לחזרה ללימודים באוניברסיטאות. המסמך יורד לפרטים קטנים כולל דרישה לעקוב באופן מתמיד על התנועה ומצב הבריאות של התלמידים ואנשי הצוות, חובה לבצע חיטוי יומי של המתקנים בבית הספר מברזים ועד מעליות בחומרים מבוססי כלור ולאוורר את הכיתות שלוש פעמים ביום, עצה טובה לכל זמן כנראה. בקפיטריה צריך כל תלמיד לאכול בשולחן נפרד, כשהמרחק בין שולחנות 1.5 מטר לפחות.

לפי המסמך, מלבד במקרים חריגים הסטודנטים באוניברסיטאות יידרשו להישאר סגורים בשטח הקמפוס והמעונות, כדי לא לייבא פנימה את הקורונה. "אם סטודנט חייב לעזוב את הקמפוס, הוא צריך לציית באופן נוקשה לנהלי היציאה ולתכנן את מסלול ואופן נסיעתו מראש", נכתב בהוראות.

בעיר החוף שיאמן פרסמו רשויות החינוך הנחיות פרטניות עוד יותר הנוגעות ספציפית לשירותים בבתי הספר. המסמך מחייב את בתי הספר לבנות תוכנית המווסתת את העומס על חדרי השירותים בשעות השיא לפי גודלם ומיקומם, כדי לאפשר מרחב ביטחון לתלמידים. על התלמידים נאסר להוריד את המסכה בשירותים ואסור להם לדבר מטווח קרוב או להשמיע רעש. אפילו להתמודדות עם מקרי הקאה בשירותים יש נוהל ארוך.

כדי ליישם את התוכניות מבצע הצוות בבתי הספר תרגול מקדים. בחטיבת הביניים מספר 6 בעיר וושי במחוז ג'יאנגסו ביצעו מספר סימולציות מוקדמות כשהמורים מגלמים את התלמידים בסיטואציות כמו כניסה לקמפוס, לימוד בכיתה וארוחת צהריים. "כשהמורים תרגלו רחיצת ידיים לפני האוכל, הם גילו שיכולה להיווצר בקלות התקהלות. אז הצענו שהתלמידים יגיעו לרחוץ ידיים בקבוצות", סיפר המנהל. למקרה שיימצא תלמיד עם חום, מכינים בתי הספר ברחבי סין חדרי בידוד אליהם ניתן לשלוח מיידית את החשודים.

תוצאות הכללים הנוקשים ניכרות בתמונות וסרטונים מבתי הספר שהופצו ברשתות החברתיות בסין בשבועות האחרונים. בתמונה אחת למשל נראים התלמידים פוסעים לכיתה במסלולים מוגדרים שסומנו מראש על הרצפה כדי שדרכיהם חס וחלילה לא ייפגשו. בתמונה אחרת נראה טור של תלמידים אוכל צהריים בכיתה, בזמן שהתלמידים בטור הסמוך ממשיכים לחבוש מסכה ומחכים מעט מדוכדכים לתורם לאכול.

בית ספר בעיר בייחאי בדרום סין הפגין סוג של מקוריות ויצר מחיצות קרטון כדי להפריד בין התלמידים האוכלים בקפיטריה. כדי שהתלמידים לא ישתעממו לאכול לבד, הודפסו על המחיצות חומרי לימוד שונים הקשורים למבחן סוף השנה. בכל פעם שהתלמידים ישבו במקום אחר בקפיטריה הם ייחשפו לחומר שונה.

לפעמים אפשר למצוא אפילו יתרונות מסוימים למציאות החדשה. כיתות לימוד וחדרי המעונות בבתי הספר בסין ידועים לשמצה בצפיפותם. בחסות הקורונה הצפיפות תצומצם. לפי התקנות הנוכחיות, מוסדות הלימוד חייבים להגביל את המתגוררים בחדר מעונות לשלושה בלבד, במקום שישה כמקובל, ואת מספר התלמידים בכיתה להפחית מ-50 ל-30 תלמידים.

לראשונה מאז שנות ה-70 הגאוקאו נדחה

התוכנית המתגבשת בישראל היא לפתוח תחילה את גני הילדים ובתי הספר היסודיים, כדי לאפשר להורים לשוב לעבודה, אך בסין למרבה ההפתעה הסדר דווקא הפוך. בבייג'ינג למשל צפויים תלמידי השנה האחרונה בתיכון לחזור לבית הספר ב-27 באפריל, לאחר מכן יחזרו תלמידי השנה האחרונה בחטיבה ב-11 במאי ולבסוף שאר התלמידים. דפוס דומה נשמר במחוזות אחרים. ההעדפה לשמיניסטים מבוססת על העובדה שבסוף השנה הם צריכים להיבחן בגאוקאו האימתני, מבחן הקבלה לאוניברסיטה.

גאוקאו, שכבר זכה לכינוי המבחן הקשה בעולם, הוא שילוב בין הבגרויות והפסיכומטרי וההצלחה בו היא הקריטריון היחיד לקבלה ללימודים אקדמיים בסין. המבחן אורך תשע שעות המפוזרות על פני יומיים וכולל פרקים בסינית, מתמטיקה, אנגלית ותחום בחירה. כל נקודה בגאוקאו נחשבת לעניין של חיים ומוות כמעט, כשמי שלא צולח את המבחן נאלץ להמתין שנה נוספת כדי להיבחן שוב או לוותר על חלום הלימודים האקדמיים.

הגאוקאו (מילולית בסינית: מבחן גבוה) נחשב לכמעט מקודש, חלק מהאתוס הסיני על כך שלכל תלמיד יש סיכוי הוגן ושווה להצליח אם יעבוד קשה מספיק, ולכן אפילו ההצעה לתת נקודות בונוס בבחינה לילדיהם של אנשי צוות רפואי שנלחמו בקו ראשון בקורונה נתקלה בביקורת כבדה. על חשיבות המבחן אפשר ללמוד גם מסרטון מרגש שנפוץ בסין על נערה בכיתה י"ב מווהאן שנדבקה בנגיף אך המשיכה להתכונן לבחינה תוך כדי אשפוזה בבית החולים. "בהתחלה הייתי בתחושה של חופש אבל כשראיתי שהימים עד למבחן יורדים ממספר תלת-ספרתי לדו-ספרתי נלחצתי", הסבירה הנערה חואנג יוטינג שחולמת להתקבל ללימודי הוראה.

בצעד היסטורי, לראשונה מאז שנות ה-70, החליטו הרשויות הסיניות לדחות את מועד הגאוקאו בחודש בשל מגפת הקורונה והבחינה תיערך ב-7-8 ביולי. הדחייה אמורה לאפשר גם לתלמידים מאזורים כפריים ומשפחות מועטות יכולת, שהתקשו ללמוד מרחוק, לקבל הזדמנות שווה בבחינה.

אלא שבמובן אחר מגפת הקורונה הפכה את הבחינה ליותר קשה ומלחיצה. בשנה רגילה בוחרים מאות אלפי תלמידים סינים לדלג על הגאוקאו ולצאת ישר ללימודים גבוהים בארה"ב או בריטניה. אלא שלאור המצב הרפואי הלא יציב בעולם והעתיד המעורפל של לימודים בחו"ל, חלק מאותם תלמידים ייגשו בסופו של דבר לגאוקאו השנה, מה שיקפיץ את מספר הנבחנים לשיא של יותר מ-10.7 מיליון. בגלל המגפה, המתמודדים יצטרכו להתאמץ יותר כדי לזכות במקום באוניברסיטה נחשבת. 

עוד כתבות

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

 

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות השמונים, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מזכיר המועצה לביטחון לאומי באיראן: "מתגבש מתווה למו"מ"

טראמפ אישר בריאיון לפוקס ניוז: "הם מדברים איתנו - נראה מה אפשר לעשות" ● דיווח: פיצוץ עז נשמע בנמל בנדר עבאס שבדרום איראן - כלי תקשורת במדינה הכחישו דיווח על תקיפת מפקד במשמרות המהפכה ● גורמים בישראל טוענים שאין למדינה קשר לפיצוצים באיראן ● צה"ל תקף ברצועת עזה במה שמסתמן כגל שני של תקיפות על רקע הפרת הסכם הפסקת האש מצד חמאס ● עדכונים שוטפים

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

גלופה של שטרות של חמש דולר במטבעה של ארה''ב בוושינגטון הבירה / צילום: Reuters, Gary Cameron

קריסת הדולר מגלה לאמריקאים שהם לא המעצמה שעליה פינטזו

התחזיות סברו שהעשור הנוכחי יטלטל את העולם, ובינתיים הוא מקיים את המצופה ממנו ● תהיות על מצב הדולר האמריקאי מול סל המטבעות, ציפיות הריבית וגם האפשרויות שיוצרת הבינה המלאכותית - כל אלה ישפיעו עמוקות על הכלכלה בשנה הקרובה ● כתבה ראשונה בסדרה

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; הכסף צנח בכמעט 30%, מחיר הזהב בירידה

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו״ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

איור: Shutterstock

עורך הדין שהפך את התביעות הייצוגיות לפס ייצור של שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך בית המשפט העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

קטאר נוקמת באיראן, כך זה נראה

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה