גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיטוי בכלור ושני סבבים של מדידת חום: כך מחזירה סין את התלמידים לבתי הספר

השיבה ללימודים בסין מתבצעת על פי תוכניות מפורטות שמגדירות את תכיפות אוורור הכיתה וחומרי החיטוי בהם צריך להשתמש ● בניגוד לאסטרטגיית היציאה בישראל, בסין מחזירים לבית הספר קודם את התיכוניסטים שמתכוננים למבחן הקבלה האימתני לאוניברסיטה

מחיצות קרטון בקפיטריה. שום דבר לא יהיה אותו דבר / צילום: China Daily, רויטרס
מחיצות קרטון בקפיטריה. שום דבר לא יהיה אותו דבר / צילום: China Daily, רויטרס

ביום שני נפתחה במזל טוב חטיבת הביניים מספר 4 בעיר ג'נגג'ואו במזרח סין, אחרי שהייתה סגורה מאז סוף ינואר בשל התפרצות מגפת הקורונה. בינתיים רק תלמידי הכיתה האחרונה בחטיבה חזרו ללימודים, בעוד שאר התלמידים ממשיכים לצפות בשיעורים דרך האינטרנט ומחכים לזמנם לחזור לבית הספר בעתיד הקרוב, אם לא יצוצו בעיות בלתי צפויות.

כשהגיעו התלמידים חבושי מסכות לשער חטיבת הביניים הם גילו כי אפילו הכניסה לא תהיה פשוטה כמו בעבר. בשער נדרשים התלמידים לעמוד בתור במרחק מטר אחד מהשני ולחכות עד שיגיע תורם להציג הצהרת בריאות ולעבור בדיקת חום במכשיר אינפרה אדום אוטומטי. כמה דקות מאוחר יותר בכניסה לכיתה הם יעברו בדיקת חום שנייה ויידרשו לחטא את הידיים. ב-10 בבוקר כבר עברו התלמידים תרגול רטוב של הנהלים החדשים הנוגעים לאכילה בקפיטריה והליכה לשירותים, כי מעכשיו שום דבר בבית ספר לא יהיה אותו דבר.

חדרי בידוד לתלמידים עם חום

אתמול הפכה דנמרק למדינה הראשונה באירופה שפתחה את בתי הספר אחרי סגר הקורונה. בעוד בדנמרק השיבה ללימודים היא הצעד הראשון בדרך לחזרה לשגרת חיים, בסין נקטו בגישה הפוכה. בסין התמקדו בפברואר ובמרץ בחזרה לפעילות של מפעלים ועסקים ורק מאוחר יותר פנו לפתיחה הדרגתית של בתי הספר, בשל הרגישות הקשורה לבריאות ילדים.

מחוזות במערב סין שנפגעו פחות מהקורונה אמנם החלו להחזיר תלמידים לבית הספר בתחילת מרץ, אבל התהליך תפס תאוצה ברוב המדינה באפריל וצפוי להימשך לאורך מאי. במחוז חוביי, מוקד המגפה שרק השתחרר מהסגר המחמיר בסוף מרץ, טרם נקבע תאריך לחזרה לבית הספר.

אך גם תאריך הפתיחה של בתי הספר דינמי ומשתנה בהתאם לנסיבות. במחוז חיילונגג'יאנג בצפון מזרח סין אמורים היו התלמידים בחטיבות הביניים לחזור ללימודים בהקדם, אך הרשויות דחו את המועד לאור החשש מגל שני של המגפה. המחוז קיבל שטף של מקרי קורונה שחצו את הגבול היבשתי עם רוסיה.

לסין לקח זמן ארוך מדי לפרסם את האמת על הקורונה, אך לאחר שהודתה כי הקורונה מדבקת מאדם לאדם היא פעלה באגרסיביות להתמודד עם המגפה. אף שישנם ספקות כבדים לגבי מספר הנדבקים והמתים עליהם דיווחה סין לאורך הדרך, כרגע נראה כי המדינה אכן התגברה על המגפה. אלא שהחשש מהתפרצות חוזרת עדיין מוחשי בסין ולכן אמצעי הזהירות ממשיכים לשלוט בחיי היומיום, כולל בחזרה לבתי הספר.

החזרה ללימודים בסין מתבצעת לפי תוכניות דקדקניות להחריד. השבוע למשל פרסמו ועדת הבריאות הלאומית ומשרד החינוך הסיני מסמך ארוך ומפורט בנוגע לחזרה ללימודים באוניברסיטאות. המסמך יורד לפרטים קטנים כולל דרישה לעקוב באופן מתמיד על התנועה ומצב הבריאות של התלמידים ואנשי הצוות, חובה לבצע חיטוי יומי של המתקנים בבית הספר מברזים ועד מעליות בחומרים מבוססי כלור ולאוורר את הכיתות שלוש פעמים ביום, עצה טובה לכל זמן כנראה. בקפיטריה צריך כל תלמיד לאכול בשולחן נפרד, כשהמרחק בין שולחנות 1.5 מטר לפחות.

לפי המסמך, מלבד במקרים חריגים הסטודנטים באוניברסיטאות יידרשו להישאר סגורים בשטח הקמפוס והמעונות, כדי לא לייבא פנימה את הקורונה. "אם סטודנט חייב לעזוב את הקמפוס, הוא צריך לציית באופן נוקשה לנהלי היציאה ולתכנן את מסלול ואופן נסיעתו מראש", נכתב בהוראות.

בעיר החוף שיאמן פרסמו רשויות החינוך הנחיות פרטניות עוד יותר הנוגעות ספציפית לשירותים בבתי הספר. המסמך מחייב את בתי הספר לבנות תוכנית המווסתת את העומס על חדרי השירותים בשעות השיא לפי גודלם ומיקומם, כדי לאפשר מרחב ביטחון לתלמידים. על התלמידים נאסר להוריד את המסכה בשירותים ואסור להם לדבר מטווח קרוב או להשמיע רעש. אפילו להתמודדות עם מקרי הקאה בשירותים יש נוהל ארוך.

כדי ליישם את התוכניות מבצע הצוות בבתי הספר תרגול מקדים. בחטיבת הביניים מספר 6 בעיר וושי במחוז ג'יאנגסו ביצעו מספר סימולציות מוקדמות כשהמורים מגלמים את התלמידים בסיטואציות כמו כניסה לקמפוס, לימוד בכיתה וארוחת צהריים. "כשהמורים תרגלו רחיצת ידיים לפני האוכל, הם גילו שיכולה להיווצר בקלות התקהלות. אז הצענו שהתלמידים יגיעו לרחוץ ידיים בקבוצות", סיפר המנהל. למקרה שיימצא תלמיד עם חום, מכינים בתי הספר ברחבי סין חדרי בידוד אליהם ניתן לשלוח מיידית את החשודים.

תוצאות הכללים הנוקשים ניכרות בתמונות וסרטונים מבתי הספר שהופצו ברשתות החברתיות בסין בשבועות האחרונים. בתמונה אחת למשל נראים התלמידים פוסעים לכיתה במסלולים מוגדרים שסומנו מראש על הרצפה כדי שדרכיהם חס וחלילה לא ייפגשו. בתמונה אחרת נראה טור של תלמידים אוכל צהריים בכיתה, בזמן שהתלמידים בטור הסמוך ממשיכים לחבוש מסכה ומחכים מעט מדוכדכים לתורם לאכול.

בית ספר בעיר בייחאי בדרום סין הפגין סוג של מקוריות ויצר מחיצות קרטון כדי להפריד בין התלמידים האוכלים בקפיטריה. כדי שהתלמידים לא ישתעממו לאכול לבד, הודפסו על המחיצות חומרי לימוד שונים הקשורים למבחן סוף השנה. בכל פעם שהתלמידים ישבו במקום אחר בקפיטריה הם ייחשפו לחומר שונה.

לפעמים אפשר למצוא אפילו יתרונות מסוימים למציאות החדשה. כיתות לימוד וחדרי המעונות בבתי הספר בסין ידועים לשמצה בצפיפותם. בחסות הקורונה הצפיפות תצומצם. לפי התקנות הנוכחיות, מוסדות הלימוד חייבים להגביל את המתגוררים בחדר מעונות לשלושה בלבד, במקום שישה כמקובל, ואת מספר התלמידים בכיתה להפחית מ-50 ל-30 תלמידים.

לראשונה מאז שנות ה-70 הגאוקאו נדחה

התוכנית המתגבשת בישראל היא לפתוח תחילה את גני הילדים ובתי הספר היסודיים, כדי לאפשר להורים לשוב לעבודה, אך בסין למרבה ההפתעה הסדר דווקא הפוך. בבייג'ינג למשל צפויים תלמידי השנה האחרונה בתיכון לחזור לבית הספר ב-27 באפריל, לאחר מכן יחזרו תלמידי השנה האחרונה בחטיבה ב-11 במאי ולבסוף שאר התלמידים. דפוס דומה נשמר במחוזות אחרים. ההעדפה לשמיניסטים מבוססת על העובדה שבסוף השנה הם צריכים להיבחן בגאוקאו האימתני, מבחן הקבלה לאוניברסיטה.

גאוקאו, שכבר זכה לכינוי המבחן הקשה בעולם, הוא שילוב בין הבגרויות והפסיכומטרי וההצלחה בו היא הקריטריון היחיד לקבלה ללימודים אקדמיים בסין. המבחן אורך תשע שעות המפוזרות על פני יומיים וכולל פרקים בסינית, מתמטיקה, אנגלית ותחום בחירה. כל נקודה בגאוקאו נחשבת לעניין של חיים ומוות כמעט, כשמי שלא צולח את המבחן נאלץ להמתין שנה נוספת כדי להיבחן שוב או לוותר על חלום הלימודים האקדמיים.

הגאוקאו (מילולית בסינית: מבחן גבוה) נחשב לכמעט מקודש, חלק מהאתוס הסיני על כך שלכל תלמיד יש סיכוי הוגן ושווה להצליח אם יעבוד קשה מספיק, ולכן אפילו ההצעה לתת נקודות בונוס בבחינה לילדיהם של אנשי צוות רפואי שנלחמו בקו ראשון בקורונה נתקלה בביקורת כבדה. על חשיבות המבחן אפשר ללמוד גם מסרטון מרגש שנפוץ בסין על נערה בכיתה י"ב מווהאן שנדבקה בנגיף אך המשיכה להתכונן לבחינה תוך כדי אשפוזה בבית החולים. "בהתחלה הייתי בתחושה של חופש אבל כשראיתי שהימים עד למבחן יורדים ממספר תלת-ספרתי לדו-ספרתי נלחצתי", הסבירה הנערה חואנג יוטינג שחולמת להתקבל ללימודי הוראה.

בצעד היסטורי, לראשונה מאז שנות ה-70, החליטו הרשויות הסיניות לדחות את מועד הגאוקאו בחודש בשל מגפת הקורונה והבחינה תיערך ב-7-8 ביולי. הדחייה אמורה לאפשר גם לתלמידים מאזורים כפריים ומשפחות מועטות יכולת, שהתקשו ללמוד מרחוק, לקבל הזדמנות שווה בבחינה.

אלא שבמובן אחר מגפת הקורונה הפכה את הבחינה ליותר קשה ומלחיצה. בשנה רגילה בוחרים מאות אלפי תלמידים סינים לדלג על הגאוקאו ולצאת ישר ללימודים גבוהים בארה"ב או בריטניה. אלא שלאור המצב הרפואי הלא יציב בעולם והעתיד המעורפל של לימודים בחו"ל, חלק מאותם תלמידים ייגשו בסופו של דבר לגאוקאו השנה, מה שיקפיץ את מספר הנבחנים לשיא של יותר מ-10.7 מיליון. בגלל המגפה, המתמודדים יצטרכו להתאמץ יותר כדי לזכות במקום באוניברסיטה נחשבת. 

עוד כתבות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר