גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיטוי בכלור ושני סבבים של מדידת חום: כך מחזירה סין את התלמידים לבתי הספר

השיבה ללימודים בסין מתבצעת על פי תוכניות מפורטות שמגדירות את תכיפות אוורור הכיתה וחומרי החיטוי בהם צריך להשתמש ● בניגוד לאסטרטגיית היציאה בישראל, בסין מחזירים לבית הספר קודם את התיכוניסטים שמתכוננים למבחן הקבלה האימתני לאוניברסיטה

מחיצות קרטון בקפיטריה. שום דבר לא יהיה אותו דבר / צילום: China Daily, רויטרס
מחיצות קרטון בקפיטריה. שום דבר לא יהיה אותו דבר / צילום: China Daily, רויטרס

ביום שני נפתחה במזל טוב חטיבת הביניים מספר 4 בעיר ג'נגג'ואו במזרח סין, אחרי שהייתה סגורה מאז סוף ינואר בשל התפרצות מגפת הקורונה. בינתיים רק תלמידי הכיתה האחרונה בחטיבה חזרו ללימודים, בעוד שאר התלמידים ממשיכים לצפות בשיעורים דרך האינטרנט ומחכים לזמנם לחזור לבית הספר בעתיד הקרוב, אם לא יצוצו בעיות בלתי צפויות.

כשהגיעו התלמידים חבושי מסכות לשער חטיבת הביניים הם גילו כי אפילו הכניסה לא תהיה פשוטה כמו בעבר. בשער נדרשים התלמידים לעמוד בתור במרחק מטר אחד מהשני ולחכות עד שיגיע תורם להציג הצהרת בריאות ולעבור בדיקת חום במכשיר אינפרה אדום אוטומטי. כמה דקות מאוחר יותר בכניסה לכיתה הם יעברו בדיקת חום שנייה ויידרשו לחטא את הידיים. ב-10 בבוקר כבר עברו התלמידים תרגול רטוב של הנהלים החדשים הנוגעים לאכילה בקפיטריה והליכה לשירותים, כי מעכשיו שום דבר בבית ספר לא יהיה אותו דבר.

חדרי בידוד לתלמידים עם חום

אתמול הפכה דנמרק למדינה הראשונה באירופה שפתחה את בתי הספר אחרי סגר הקורונה. בעוד בדנמרק השיבה ללימודים היא הצעד הראשון בדרך לחזרה לשגרת חיים, בסין נקטו בגישה הפוכה. בסין התמקדו בפברואר ובמרץ בחזרה לפעילות של מפעלים ועסקים ורק מאוחר יותר פנו לפתיחה הדרגתית של בתי הספר, בשל הרגישות הקשורה לבריאות ילדים.

מחוזות במערב סין שנפגעו פחות מהקורונה אמנם החלו להחזיר תלמידים לבית הספר בתחילת מרץ, אבל התהליך תפס תאוצה ברוב המדינה באפריל וצפוי להימשך לאורך מאי. במחוז חוביי, מוקד המגפה שרק השתחרר מהסגר המחמיר בסוף מרץ, טרם נקבע תאריך לחזרה לבית הספר.

אך גם תאריך הפתיחה של בתי הספר דינמי ומשתנה בהתאם לנסיבות. במחוז חיילונגג'יאנג בצפון מזרח סין אמורים היו התלמידים בחטיבות הביניים לחזור ללימודים בהקדם, אך הרשויות דחו את המועד לאור החשש מגל שני של המגפה. המחוז קיבל שטף של מקרי קורונה שחצו את הגבול היבשתי עם רוסיה.

לסין לקח זמן ארוך מדי לפרסם את האמת על הקורונה, אך לאחר שהודתה כי הקורונה מדבקת מאדם לאדם היא פעלה באגרסיביות להתמודד עם המגפה. אף שישנם ספקות כבדים לגבי מספר הנדבקים והמתים עליהם דיווחה סין לאורך הדרך, כרגע נראה כי המדינה אכן התגברה על המגפה. אלא שהחשש מהתפרצות חוזרת עדיין מוחשי בסין ולכן אמצעי הזהירות ממשיכים לשלוט בחיי היומיום, כולל בחזרה לבתי הספר.

החזרה ללימודים בסין מתבצעת לפי תוכניות דקדקניות להחריד. השבוע למשל פרסמו ועדת הבריאות הלאומית ומשרד החינוך הסיני מסמך ארוך ומפורט בנוגע לחזרה ללימודים באוניברסיטאות. המסמך יורד לפרטים קטנים כולל דרישה לעקוב באופן מתמיד על התנועה ומצב הבריאות של התלמידים ואנשי הצוות, חובה לבצע חיטוי יומי של המתקנים בבית הספר מברזים ועד מעליות בחומרים מבוססי כלור ולאוורר את הכיתות שלוש פעמים ביום, עצה טובה לכל זמן כנראה. בקפיטריה צריך כל תלמיד לאכול בשולחן נפרד, כשהמרחק בין שולחנות 1.5 מטר לפחות.

לפי המסמך, מלבד במקרים חריגים הסטודנטים באוניברסיטאות יידרשו להישאר סגורים בשטח הקמפוס והמעונות, כדי לא לייבא פנימה את הקורונה. "אם סטודנט חייב לעזוב את הקמפוס, הוא צריך לציית באופן נוקשה לנהלי היציאה ולתכנן את מסלול ואופן נסיעתו מראש", נכתב בהוראות.

בעיר החוף שיאמן פרסמו רשויות החינוך הנחיות פרטניות עוד יותר הנוגעות ספציפית לשירותים בבתי הספר. המסמך מחייב את בתי הספר לבנות תוכנית המווסתת את העומס על חדרי השירותים בשעות השיא לפי גודלם ומיקומם, כדי לאפשר מרחב ביטחון לתלמידים. על התלמידים נאסר להוריד את המסכה בשירותים ואסור להם לדבר מטווח קרוב או להשמיע רעש. אפילו להתמודדות עם מקרי הקאה בשירותים יש נוהל ארוך.

כדי ליישם את התוכניות מבצע הצוות בבתי הספר תרגול מקדים. בחטיבת הביניים מספר 6 בעיר וושי במחוז ג'יאנגסו ביצעו מספר סימולציות מוקדמות כשהמורים מגלמים את התלמידים בסיטואציות כמו כניסה לקמפוס, לימוד בכיתה וארוחת צהריים. "כשהמורים תרגלו רחיצת ידיים לפני האוכל, הם גילו שיכולה להיווצר בקלות התקהלות. אז הצענו שהתלמידים יגיעו לרחוץ ידיים בקבוצות", סיפר המנהל. למקרה שיימצא תלמיד עם חום, מכינים בתי הספר ברחבי סין חדרי בידוד אליהם ניתן לשלוח מיידית את החשודים.

תוצאות הכללים הנוקשים ניכרות בתמונות וסרטונים מבתי הספר שהופצו ברשתות החברתיות בסין בשבועות האחרונים. בתמונה אחת למשל נראים התלמידים פוסעים לכיתה במסלולים מוגדרים שסומנו מראש על הרצפה כדי שדרכיהם חס וחלילה לא ייפגשו. בתמונה אחרת נראה טור של תלמידים אוכל צהריים בכיתה, בזמן שהתלמידים בטור הסמוך ממשיכים לחבוש מסכה ומחכים מעט מדוכדכים לתורם לאכול.

בית ספר בעיר בייחאי בדרום סין הפגין סוג של מקוריות ויצר מחיצות קרטון כדי להפריד בין התלמידים האוכלים בקפיטריה. כדי שהתלמידים לא ישתעממו לאכול לבד, הודפסו על המחיצות חומרי לימוד שונים הקשורים למבחן סוף השנה. בכל פעם שהתלמידים ישבו במקום אחר בקפיטריה הם ייחשפו לחומר שונה.

לפעמים אפשר למצוא אפילו יתרונות מסוימים למציאות החדשה. כיתות לימוד וחדרי המעונות בבתי הספר בסין ידועים לשמצה בצפיפותם. בחסות הקורונה הצפיפות תצומצם. לפי התקנות הנוכחיות, מוסדות הלימוד חייבים להגביל את המתגוררים בחדר מעונות לשלושה בלבד, במקום שישה כמקובל, ואת מספר התלמידים בכיתה להפחית מ-50 ל-30 תלמידים.

לראשונה מאז שנות ה-70 הגאוקאו נדחה

התוכנית המתגבשת בישראל היא לפתוח תחילה את גני הילדים ובתי הספר היסודיים, כדי לאפשר להורים לשוב לעבודה, אך בסין למרבה ההפתעה הסדר דווקא הפוך. בבייג'ינג למשל צפויים תלמידי השנה האחרונה בתיכון לחזור לבית הספר ב-27 באפריל, לאחר מכן יחזרו תלמידי השנה האחרונה בחטיבה ב-11 במאי ולבסוף שאר התלמידים. דפוס דומה נשמר במחוזות אחרים. ההעדפה לשמיניסטים מבוססת על העובדה שבסוף השנה הם צריכים להיבחן בגאוקאו האימתני, מבחן הקבלה לאוניברסיטה.

גאוקאו, שכבר זכה לכינוי המבחן הקשה בעולם, הוא שילוב בין הבגרויות והפסיכומטרי וההצלחה בו היא הקריטריון היחיד לקבלה ללימודים אקדמיים בסין. המבחן אורך תשע שעות המפוזרות על פני יומיים וכולל פרקים בסינית, מתמטיקה, אנגלית ותחום בחירה. כל נקודה בגאוקאו נחשבת לעניין של חיים ומוות כמעט, כשמי שלא צולח את המבחן נאלץ להמתין שנה נוספת כדי להיבחן שוב או לוותר על חלום הלימודים האקדמיים.

הגאוקאו (מילולית בסינית: מבחן גבוה) נחשב לכמעט מקודש, חלק מהאתוס הסיני על כך שלכל תלמיד יש סיכוי הוגן ושווה להצליח אם יעבוד קשה מספיק, ולכן אפילו ההצעה לתת נקודות בונוס בבחינה לילדיהם של אנשי צוות רפואי שנלחמו בקו ראשון בקורונה נתקלה בביקורת כבדה. על חשיבות המבחן אפשר ללמוד גם מסרטון מרגש שנפוץ בסין על נערה בכיתה י"ב מווהאן שנדבקה בנגיף אך המשיכה להתכונן לבחינה תוך כדי אשפוזה בבית החולים. "בהתחלה הייתי בתחושה של חופש אבל כשראיתי שהימים עד למבחן יורדים ממספר תלת-ספרתי לדו-ספרתי נלחצתי", הסבירה הנערה חואנג יוטינג שחולמת להתקבל ללימודי הוראה.

בצעד היסטורי, לראשונה מאז שנות ה-70, החליטו הרשויות הסיניות לדחות את מועד הגאוקאו בחודש בשל מגפת הקורונה והבחינה תיערך ב-7-8 ביולי. הדחייה אמורה לאפשר גם לתלמידים מאזורים כפריים ומשפחות מועטות יכולת, שהתקשו ללמוד מרחוק, לקבל הזדמנות שווה בבחינה.

אלא שבמובן אחר מגפת הקורונה הפכה את הבחינה ליותר קשה ומלחיצה. בשנה רגילה בוחרים מאות אלפי תלמידים סינים לדלג על הגאוקאו ולצאת ישר ללימודים גבוהים בארה"ב או בריטניה. אלא שלאור המצב הרפואי הלא יציב בעולם והעתיד המעורפל של לימודים בחו"ל, חלק מאותם תלמידים ייגשו בסופו של דבר לגאוקאו השנה, מה שיקפיץ את מספר הנבחנים לשיא של יותר מ-10.7 מיליון. בגלל המגפה, המתמודדים יצטרכו להתאמץ יותר כדי לזכות במקום באוניברסיטה נחשבת. 

עוד כתבות

הפגנת חוסכי סלייס מחוץ לביהמ''ש הבוקר / צילום: עמירם גיל

ביהמ"ש על פרשת סלייס: הליך פלילי יכול היה לסייע להשבת הכסף

בדיון לאישור הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה, השופטת סיגל יעקבי רמזה לקיום חקירה סמויה במישור הפלילי ואמרה: "אני אופטימית ומאמינה בצדק ושאנשים יקבלו בסוף את הכסף. ברור לי ששנתיים זה מעבר להרי החושך למישהו שצריך תרופות" ● בין הנושאים שעלו: התביעות המתגבשות נגד בעלי השליטה בסלייס ודיון עתידי בבג"ץ על ערבות מדינה לחוסכים

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

אילו מחלות נפש הן "אחיות" גנטיות? מחקר חדש חושף

מחקר ב־Nature ממפה קשרים גנטיים בין הפרעות פסיכיאטריות ● סטארט־אפ ישראלי לטיפול בכאב כרוני משלים גיוס הון ● קוצב מוח לאפילפסיה ופרקינסון נכנס לשימוש בישראל, בבית החולים הדסה ● מיקרוסופט מציגה כלי בינה מלאכותית חדש להתאמת טיפול בסרטן ● וגם: עמותת "אחת מתשע" יוצאת להאקתון להעלאת מודעות לאבחון מוקדם של סרטן השד ● השבוע בביומד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע

כסף בקיר. עם טינר בן דוד / צילום: יח''צ

המשקיע שהתחיל עם 150 אלף שקל ומחזיק כיום תיק נכסים בארץ ובארה"ב

טינר בן דוד התחיל את מסע ההשקעות שלו בגיל 23 עם דירה קטנה בשדרות, המשיך לכמה בתים בקליבלנד ומשם לדירה עם בעיית רישום בגבעתיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על הדרך ונותן טיפים למשקיעים מתחילים

אילוסטרציה: shutterstock

שתי המניות שמדאיגות את וול סטריט, ואיך זה ישפיע היום על ת"א?

לאחר שבוע שיא נוסף בבורסה בתל אביב, המסחר צפוי להיפתח היום בצל סגירה מעורבת בוול סטריט ● בעוד דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו לשיאים חדשים, נאסד"ק נחלש עקב האכזבה מדוחות אורקל וירידה במניות ה-AI • מניות דואליות, ובראשן טאואר, נובה וקמטק, יחזרו למסחר בת"א עם פערי ארביטראז' שליליים • ברקע: חדשות מהזירה הגיאופוליטית ופרסום מדד המחירים לצרכן

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

בג"ץ ביטל את הדחת היועמ"שית: "הממשלה לא הייתה רשאית לפטר אותה"

הרכב מורחב עם רוב של שופטים שמרנים קבע: החלטת הממשלה על הדחת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - פגומה • השופטים ציינו כי הניסיון לעקוף את ועדת גרוניס ומהירות הבזק שבה התקבלה ההחלטה הובילו לביטולה • לוין וקרעי קראו להתעלם מפסיקת בג"ץ: "לחסום את כניסתה למשרדי הממשלה"; באופוזיציה בירכו

מפעל סוגת בקרית גת / צילום: יח''צ

מותגים שחוזרים לתקופת המנדט הבריטי ועסקה עם שרי אריסון: הדרך של אחת החברות הוותיקות בישראל להנפקת ענק

כשהיא חמושה בשורה של מותגי מזון שמוכרים בכל בית, מניית סוגת נחתה על שולחנם של המשקיעים בת"א ● עם נתחי שוק משמעותיים במלח, סוכר, אורז ושמן, היא מחפשת להמשיך להתרחב ● ובזמן שהמשקיעים מסתערים, יש מי שחושש מעליות מחירים עתידיות: "יודעים מה קורה לחברה שמנפיקה ורוצה לחלק דיבידנדים"

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

העסקה נסגרה: אלביט עקפה את טורקיה, ותספק נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו תרכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

כך הפך השקל לאחד המטבעות החזקים מול הדולר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

למרות אי־הוודאות הביטחונית, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● האנליסט שרואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● וגם: אלו התחזיות של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת 2025 / צילום: Shutterstock

לקראת סוף השנה: כך תצמצמו את עלויות המס

חוק הרווחים הכלואים, הוראת השעה להעברת נכסים, חזרת תושבים לישראל והטבות נדל"ן - כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת שנת 2025

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

דיווח: חברת הסייבר הישראלית ארמיס במגעים למכירתה תמורת 7 מיליארד דולר

ארמיס הישראלית במגעים למכירתה לחברת ServiceNow האמריקאית תמורת עד 7 מיליארד דולר - כך מדווח בלומברג ● לפי הדיווח, העסקה עשויה להיות מוכרזת בימים הקרובים

מימין: ראסל אלוונגר, אילן טוויג, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

דילמת נמל אילת: להאריך את הזיכיון לאחים נקש או לצאת למכרז בסיכון

שרי האוצר והתחבורה יודיעו עד סוף החודש אם יוארך זיכיון האחים נקש בנמל שהסב להם רווחים במאות מיליונים ● בממשלה סבורים שהם לא עמדו בתנאים, אולם פרסום מכרז חדש כעת אינו מהלך פשוט

המכלית שהוחרמה ע''י ארה''ב / צילום: ap, ©2025 Vantor via

יצוא הנפט מוונצואלה צנח לאחר שארה"ב החרימה מכלית מול חופיה

החרמת מכלית והחרפת הסנקציות מצד ארה"ב משתקות כמעט לחלוטין את יצוא הנפט מוונצואלה, מותירות מיליוני חביות תקועות בים ומאותתות על מעבר אמריקאי ללחץ צבאי גלוי על משטר מדורו

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לצמרת האוצר, ומינוי פרוזנפר כנראה יוכשר

מיכל עבאדי־בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית באוצר º זאת, במסגרת מהלך שיאפשר לשר האוצר להשלים גם את מינויו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים לאחר שנפסל

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המדינה המצטיינת בשוק ההון": המקום המפתיע שישראל קטפה במדד של המגזין היוקרתי

למרות החששות ממיתון עולמי על רקע מלחמת הסחר של טראמפ, הכלכלה העולמית סיימה את 2025 ביציבות ● בדירוג הכלכלות החזקות של האקונומיסט ישראל מזנקת מהמקום ה-6 בשנה שעברה, למקום השלישי, בעיקר בזכות ביצועי שיא של שוק ההון המקומי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות קלות; מניות הטכנולוגיה והבנייה נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית נקסט ויז'ן קפצה בכ-4% ● שבוע של שיאים חדשים עבר על תל אביב, אבל בוול סטריט הרוחות סוערות ● רגע אחרי הורדת הריבית, דוחות של שתי שחקניות מרכזיות בתחום ה-AI הציפו מחדש את החששות בשוק ● השקל לא מפסיק להתחזק מול הדולר, ובבנק סיטי טוענים כי הוא מוערך יתר על המידה בכ-20% ● וגם: שתי המניות הישראליות שצנחו בעשרות אחוזים - ועכשיו האנליסטים מזהים בהן הזדמנות