גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: נתניהו בוחר באסטרטגיה של עמימות ואמנון שעשוע חושף את ערוותו של משרד הבריאות

מחר צפוי המשק לחזור לעבודה חלקית ורה"מ (כנראה במכוון) עדיין לא פרסם בצורה מסודרת איך תיראה החזרה לשגרה ● ככל שעובר הזמן מתברר עד כמה משרד הבריאות הוא החוליה החלשה באירוע ● את ערוותו חשף פרופ' אמנון שעשוע שהפתיע בסדרת נתונים חדשים שהביא בעצמו מבי"ח

בנימין נתניהו ומשה בר סימן טוב / צילום: איל יצהר, גלובס
בנימין נתניהו ומשה בר סימן טוב / צילום: איל יצהר, גלובס

לפני שבועיים פרסם קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ לוח זמנים מפורט לחזרה לשגרה.

השלב הראשון, הודיע קורץ, נקבע ל-14 לאפריל, מיד לאחר חג הספחא. אז ייפתחו חנויות גדולות (בשטח של 400 מ"ר ומעלה), ב-1 למאי ייפתחו קניונים. מסעדות בתי ספר ומלונות ייפתחו באמצע מאי ואירועי תרבות המוניים יתחדשו ביוני-יולי. לצד לוחות הזמנים פורסמו גם סטנדרטים בריאותיים שהעסקים נדרשים לעמוד בהם, לא יותר מקונה אחד בכל 20 מ"ר למשל. ב-15 לאפריל הודיעה גרמניה כי השלב המרכזי בחזרה לשגרה יתרחש ב-4 למאי, אז ייפתחו חנויות בגודל 800 עד 2,500 מ"ר חנויות אופניים, מוסכים וחנויות ספרים וכן גני חיות גנים בוטניים וספריות. גם בדנמרק פורסם אחרי חג הפסחא לוח זמנים לחזרה לשגרה.

השלב הראשון בחזרת המשק הישראלי לשגרה אמור להתחיל מחר (א') בבוקר, אך נכון לרגע זה, הציבור אינו יודע אלו עסקים יורשו להפתח, מה יהיו כללי ההגיינה הנדרשים, מתי צפויים השלבים הבאים בחזרה לשגרה ובאלו תנאים תברואתיים. מדוע? על-פי גורמים מקצועיים העוסקים בכך, ראש הממשלה בנימין נתניהו מעדיף עמימות שתאפשר לו לשמור שליטה וגמישות בפתיחת המשק. הוודאות לציבור ולבעלי העסקים והרצון לתת להם זמן להיערך לפתיחה, חשובים כנראה פחות בעיניו.

במשך שמונה שעות ברציפות דנו שלשום ראש הממשלה בנימין נתניהו, שרים, נגיד בנק ישראל ובכירי ממשל אחרים במה שכונה אסטרטגיית היציאה או שגרת החיים החדשה בצל נגיף הקורונה. הדיון שהתנהל מרחוק החל בסביבות השעה שלוש והסתיים לקראת חצות. הוא הסתיים בהסכמה עקרונית להתחיל ולהחזיר את היקף הפעילות בענפי התעשייה והשירותים במשק לרמות שלפני המשבר ולהתיר פתיחת עסקים בתחום המסחר, למעט קניונים ועסקים שיש בהם מגע הדוק בין מוכרים ולקוחות (כמו מספרות וחנויות הנעלה).

במוצאי שבת יציג מנכ"ל האוצר שי באב"ד לעמיתיו מנכ"ל הבריאות משה בר סימן טוב ויו"ר המל"ל מאיר בן-שבת פיילוט עבור מספר ענפי מסחר שיוכלו להתחיל לפעול ממחר. העסקים בענפי המסחר יידרשו להציג תו כחול שמשמעותו עמידה בדרישות שקבע משרד הבריאות (למשל רישום מדוקדק של כל הנכנסים לחנות). תו מקביל, בצבע סגול יינתן לעסקים הפועלים בענפי השירותים והתעשייה (שידרשו לעמוד בדרישות כמו הפרדה פיזית של עובדים וציוד).

החדשות הטובות הן שבדרגי המקצוע יש היום הרבה יותר תיאום ושיתוף פעולה מבעבר. הדברים אמורים במיוחד לגבי המועצה לביטחון לאומי והמומחים שמסייעים לה מצד אחד, וראשי בנק ישראל, האוצר והמועצה הלאומית לכלכלה מהצד השני.

הפערים שבאו לידי ביטוי בשני ניירות עבודה שהוציאו המל"ל מצד אחד והכלכלנים מהצד השני - גושרו במידה רבה. הנוסח הראשוני של מסמך ההמלצות של המל"ל התעלם כמעט לחלוטין מההשלכות הכלכליות של ההתמודדות עם המגפה. הוא קבע תנאי לא-ריאלי של מקסימום עשרה חולים חדשים ביום, כמצב שבו ניתן יהיה להתחיל ולשחרר את הפעילות הכלכלית במשק. בגרסה שהוצגה אתמול דיברו במל"ל על מאה חולים ביום, לאחר נטרול מוקדי התפרצויות - מספר שקרוב מאד לקצב ההדבקה הנוכחי. במל"ל מכירים היום שיש הכרח לשטח את עקומת הנזק הכלכלי למשק, לא פחות מהצורך לשטח את עקומת התחלואה בקורונה.

החדשות הרעות הן שנתניהו שומר בינתיים את קרוב לחזה את הקלפים בכל הקשור לשלבי החזרה לשגרה הבאים. כזכור הציע המתווה של הכלכלנים חזרה הדרגתית בפעימות של שבועיים כשההחלטה לעבור לשלב הבא תתקבל בהתאם לפרמטרים שיקבע מראש משרד הבריאות. במשרדים הכלכליים לחצו בכל הכוח לפרסם את השלבים הבאים כדי שבעלי העסקים יקבלו אופק וודאות שכל-כך חיוניים להמשכיות העסק. אבל את החלק הזה נתניהו לא מוכן בינתיים לאמץ. מדוע? ככל הנראה בגלל החשש מפני 'הפתעות' שייאלצו אותו לחזור בו. אחרי שליל הסדר וחגיגות המימונה עברו בשלום חוששים עכשיו במשרד הבריאות מיום העצמאות ומלילות הרמדאן - ונתניהו מגלה רגישות גבוהה לחששות האלה ולא מוכן לקחת על עצמו את הסיכון.

השרים שהשתתפו בדיון התרשמו שמשרד הבריאות חושש שיתקשה להחזיר את הציבור לסגר ביום העצמאות ומנסה למשוך עד אז. "עדיף שתתעסקו במגפה ואת המסרים לציבור תשאירו לנו" אמר השר לפקידים, אבל בשורה התחתונה תהליך קבלת ההחלטות בישראל ימשיך להתנהל בשליפות ואלתורים - ללא תוכנית שקופה ומסודרת כמו באוסטריה, דנמרק וגרמניה.

לכל יום של דחייה בחזרת המשק לשגרה יש תג מחיר כלכלי: 1.5 מיליארד שקל באובדן תוצר מאות מובטלים ועשרות עסקים שנסגרים. התעולת הבריאותית לעומת זאת, הרבה פחות ברורה: מערכת הבריאות נערכה בשבועות האחרונים לקורונה. הציוד החסר הושלם בעלות אסטרונומית שאת החשבון שלה נשלם בעתיד. המחלקות הוסבו לאשפוז חולי קורונה והצוותים הרפואיים הוכשרו לטפל בחולים. בבתי החולים מפצירים היום במי שמרגיש רע להגיע לטיפול - כי המערכת עובדת בתת-תפוקה. ומה באשר להכנת הציבור להתמודדות עם המגפה? כל מי שיוצא לקניות רואה עד כמה הציבור הפנים את הסכנות ושינה את דרכי התנהגותו בצורה שתצמצם את סכנת ההדבקות.

שעשוע סוגר חשבון עם משרד הבריאות

המומחים העצמאיים של המל"ל, מסכימים היום יותר ויותר שמשרד הבריאות הוא החולייה החלשה במאבק הממשלתי במגפה, בגלל חוסר יכולתו לספק למקבלי ההחלטות תמונת מצב ברורה ויעדים ניתנים למדידה ולהערכה. לפני חודשיים דיווחנו כאן על שיחת הוועידה הראשונה בין מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב לכלכלנים, שעסקה בהיערכות למגפת הקורונה. באוצר יצאו מאותה שיחה בתחושה של הלם קל, אחרי שלא הצליחו לקבל מבר-סימן-טוב שום תרחיש ייחוס לגבי היקף המגפה שיאפשר להם להתחיל לעבוד. שנתיים, סליחה, חודשיים, עברו מאז, ולמשרד הבריאות אין עדיין שום תרחיש ייחוס להציג למקבלי ההחלטות בממשלה.

אחרי חודש ומשהו של סגר ואחרי שקיבלו את כל התמיכה האפשרית ממיטב היחידות והמוחות במדינה, עדיין לא מסוגלים אנשי משרד הבריאות להציג מודל למאבק במגפה ואינם יודעים לומר מה המספר שאסור להגיע אליו של חולים או של נדבקים. ומעל לכל מרחף חוסר היכולת של משרד הבריאות לייצר תשתית אמינה של תוצאות בדיקות. לא רק מספר הבדיקות עולה ויורד כמו רכבת הרים בלונה פארק, גם הקריטריונים לבדיקות משתנים כל הזמן, מה שלא מאפשר לעקוב אחר מגמות במגפה, ולזהות מוקדי התפרצות בזמן.

גורמים המקורבים למערכת הבריאות כמו פרופ' גב ברבש הזהירו מפני הסתמכות על מומחים חסרי הכשרה רפואית כמו פרופ' אמנון שעשוע. היזם והפרופ' למתמטיקה הצליח להפתיע אתמול את ראשי משרד הבריאות בסדרת נתונים שהביא בעצמו מבתי החולים, אחרי שלא קיבל אותם ממשרד הבריאות, נתונים כמו משך האשפוז של חולים בטיפול נמרץ. "רופאים יכולים להגיד לנו איך לטפל בחולים אבל כדי להבין את התפשטות המגיפה צריכים סטטיסטיקאים ומתמטיקאים", אמר שעשוע בדיון אצל נתניהו, "בעוד שמומחי משרד הבריאות מסבירים שהמסכה לא מונעת הדבקה, הסטטיסטיקה מראה שהמסכות מפחיתות את הסיכון (לא סיכוי) בעשרות אחוזים".

עוד כתבות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"