גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: נתניהו בוחר באסטרטגיה של עמימות ואמנון שעשוע חושף את ערוותו של משרד הבריאות

מחר צפוי המשק לחזור לעבודה חלקית ורה"מ (כנראה במכוון) עדיין לא פרסם בצורה מסודרת איך תיראה החזרה לשגרה ● ככל שעובר הזמן מתברר עד כמה משרד הבריאות הוא החוליה החלשה באירוע ● את ערוותו חשף פרופ' אמנון שעשוע שהפתיע בסדרת נתונים חדשים שהביא בעצמו מבי"ח

בנימין נתניהו ומשה בר סימן טוב / צילום: איל יצהר, גלובס
בנימין נתניהו ומשה בר סימן טוב / צילום: איל יצהר, גלובס

לפני שבועיים פרסם קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ לוח זמנים מפורט לחזרה לשגרה.

השלב הראשון, הודיע קורץ, נקבע ל-14 לאפריל, מיד לאחר חג הספחא. אז ייפתחו חנויות גדולות (בשטח של 400 מ"ר ומעלה), ב-1 למאי ייפתחו קניונים. מסעדות בתי ספר ומלונות ייפתחו באמצע מאי ואירועי תרבות המוניים יתחדשו ביוני-יולי. לצד לוחות הזמנים פורסמו גם סטנדרטים בריאותיים שהעסקים נדרשים לעמוד בהם, לא יותר מקונה אחד בכל 20 מ"ר למשל. ב-15 לאפריל הודיעה גרמניה כי השלב המרכזי בחזרה לשגרה יתרחש ב-4 למאי, אז ייפתחו חנויות בגודל 800 עד 2,500 מ"ר חנויות אופניים, מוסכים וחנויות ספרים וכן גני חיות גנים בוטניים וספריות. גם בדנמרק פורסם אחרי חג הפסחא לוח זמנים לחזרה לשגרה.

השלב הראשון בחזרת המשק הישראלי לשגרה אמור להתחיל מחר (א') בבוקר, אך נכון לרגע זה, הציבור אינו יודע אלו עסקים יורשו להפתח, מה יהיו כללי ההגיינה הנדרשים, מתי צפויים השלבים הבאים בחזרה לשגרה ובאלו תנאים תברואתיים. מדוע? על-פי גורמים מקצועיים העוסקים בכך, ראש הממשלה בנימין נתניהו מעדיף עמימות שתאפשר לו לשמור שליטה וגמישות בפתיחת המשק. הוודאות לציבור ולבעלי העסקים והרצון לתת להם זמן להיערך לפתיחה, חשובים כנראה פחות בעיניו.

במשך שמונה שעות ברציפות דנו שלשום ראש הממשלה בנימין נתניהו, שרים, נגיד בנק ישראל ובכירי ממשל אחרים במה שכונה אסטרטגיית היציאה או שגרת החיים החדשה בצל נגיף הקורונה. הדיון שהתנהל מרחוק החל בסביבות השעה שלוש והסתיים לקראת חצות. הוא הסתיים בהסכמה עקרונית להתחיל ולהחזיר את היקף הפעילות בענפי התעשייה והשירותים במשק לרמות שלפני המשבר ולהתיר פתיחת עסקים בתחום המסחר, למעט קניונים ועסקים שיש בהם מגע הדוק בין מוכרים ולקוחות (כמו מספרות וחנויות הנעלה).

במוצאי שבת יציג מנכ"ל האוצר שי באב"ד לעמיתיו מנכ"ל הבריאות משה בר סימן טוב ויו"ר המל"ל מאיר בן-שבת פיילוט עבור מספר ענפי מסחר שיוכלו להתחיל לפעול ממחר. העסקים בענפי המסחר יידרשו להציג תו כחול שמשמעותו עמידה בדרישות שקבע משרד הבריאות (למשל רישום מדוקדק של כל הנכנסים לחנות). תו מקביל, בצבע סגול יינתן לעסקים הפועלים בענפי השירותים והתעשייה (שידרשו לעמוד בדרישות כמו הפרדה פיזית של עובדים וציוד).

החדשות הטובות הן שבדרגי המקצוע יש היום הרבה יותר תיאום ושיתוף פעולה מבעבר. הדברים אמורים במיוחד לגבי המועצה לביטחון לאומי והמומחים שמסייעים לה מצד אחד, וראשי בנק ישראל, האוצר והמועצה הלאומית לכלכלה מהצד השני.

הפערים שבאו לידי ביטוי בשני ניירות עבודה שהוציאו המל"ל מצד אחד והכלכלנים מהצד השני - גושרו במידה רבה. הנוסח הראשוני של מסמך ההמלצות של המל"ל התעלם כמעט לחלוטין מההשלכות הכלכליות של ההתמודדות עם המגפה. הוא קבע תנאי לא-ריאלי של מקסימום עשרה חולים חדשים ביום, כמצב שבו ניתן יהיה להתחיל ולשחרר את הפעילות הכלכלית במשק. בגרסה שהוצגה אתמול דיברו במל"ל על מאה חולים ביום, לאחר נטרול מוקדי התפרצויות - מספר שקרוב מאד לקצב ההדבקה הנוכחי. במל"ל מכירים היום שיש הכרח לשטח את עקומת הנזק הכלכלי למשק, לא פחות מהצורך לשטח את עקומת התחלואה בקורונה.

החדשות הרעות הן שנתניהו שומר בינתיים את קרוב לחזה את הקלפים בכל הקשור לשלבי החזרה לשגרה הבאים. כזכור הציע המתווה של הכלכלנים חזרה הדרגתית בפעימות של שבועיים כשההחלטה לעבור לשלב הבא תתקבל בהתאם לפרמטרים שיקבע מראש משרד הבריאות. במשרדים הכלכליים לחצו בכל הכוח לפרסם את השלבים הבאים כדי שבעלי העסקים יקבלו אופק וודאות שכל-כך חיוניים להמשכיות העסק. אבל את החלק הזה נתניהו לא מוכן בינתיים לאמץ. מדוע? ככל הנראה בגלל החשש מפני 'הפתעות' שייאלצו אותו לחזור בו. אחרי שליל הסדר וחגיגות המימונה עברו בשלום חוששים עכשיו במשרד הבריאות מיום העצמאות ומלילות הרמדאן - ונתניהו מגלה רגישות גבוהה לחששות האלה ולא מוכן לקחת על עצמו את הסיכון.

השרים שהשתתפו בדיון התרשמו שמשרד הבריאות חושש שיתקשה להחזיר את הציבור לסגר ביום העצמאות ומנסה למשוך עד אז. "עדיף שתתעסקו במגפה ואת המסרים לציבור תשאירו לנו" אמר השר לפקידים, אבל בשורה התחתונה תהליך קבלת ההחלטות בישראל ימשיך להתנהל בשליפות ואלתורים - ללא תוכנית שקופה ומסודרת כמו באוסטריה, דנמרק וגרמניה.

לכל יום של דחייה בחזרת המשק לשגרה יש תג מחיר כלכלי: 1.5 מיליארד שקל באובדן תוצר מאות מובטלים ועשרות עסקים שנסגרים. התעולת הבריאותית לעומת זאת, הרבה פחות ברורה: מערכת הבריאות נערכה בשבועות האחרונים לקורונה. הציוד החסר הושלם בעלות אסטרונומית שאת החשבון שלה נשלם בעתיד. המחלקות הוסבו לאשפוז חולי קורונה והצוותים הרפואיים הוכשרו לטפל בחולים. בבתי החולים מפצירים היום במי שמרגיש רע להגיע לטיפול - כי המערכת עובדת בתת-תפוקה. ומה באשר להכנת הציבור להתמודדות עם המגפה? כל מי שיוצא לקניות רואה עד כמה הציבור הפנים את הסכנות ושינה את דרכי התנהגותו בצורה שתצמצם את סכנת ההדבקות.

שעשוע סוגר חשבון עם משרד הבריאות

המומחים העצמאיים של המל"ל, מסכימים היום יותר ויותר שמשרד הבריאות הוא החולייה החלשה במאבק הממשלתי במגפה, בגלל חוסר יכולתו לספק למקבלי ההחלטות תמונת מצב ברורה ויעדים ניתנים למדידה ולהערכה. לפני חודשיים דיווחנו כאן על שיחת הוועידה הראשונה בין מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב לכלכלנים, שעסקה בהיערכות למגפת הקורונה. באוצר יצאו מאותה שיחה בתחושה של הלם קל, אחרי שלא הצליחו לקבל מבר-סימן-טוב שום תרחיש ייחוס לגבי היקף המגפה שיאפשר להם להתחיל לעבוד. שנתיים, סליחה, חודשיים, עברו מאז, ולמשרד הבריאות אין עדיין שום תרחיש ייחוס להציג למקבלי ההחלטות בממשלה.

אחרי חודש ומשהו של סגר ואחרי שקיבלו את כל התמיכה האפשרית ממיטב היחידות והמוחות במדינה, עדיין לא מסוגלים אנשי משרד הבריאות להציג מודל למאבק במגפה ואינם יודעים לומר מה המספר שאסור להגיע אליו של חולים או של נדבקים. ומעל לכל מרחף חוסר היכולת של משרד הבריאות לייצר תשתית אמינה של תוצאות בדיקות. לא רק מספר הבדיקות עולה ויורד כמו רכבת הרים בלונה פארק, גם הקריטריונים לבדיקות משתנים כל הזמן, מה שלא מאפשר לעקוב אחר מגמות במגפה, ולזהות מוקדי התפרצות בזמן.

גורמים המקורבים למערכת הבריאות כמו פרופ' גב ברבש הזהירו מפני הסתמכות על מומחים חסרי הכשרה רפואית כמו פרופ' אמנון שעשוע. היזם והפרופ' למתמטיקה הצליח להפתיע אתמול את ראשי משרד הבריאות בסדרת נתונים שהביא בעצמו מבתי החולים, אחרי שלא קיבל אותם ממשרד הבריאות, נתונים כמו משך האשפוז של חולים בטיפול נמרץ. "רופאים יכולים להגיד לנו איך לטפל בחולים אבל כדי להבין את התפשטות המגיפה צריכים סטטיסטיקאים ומתמטיקאים", אמר שעשוע בדיון אצל נתניהו, "בעוד שמומחי משרד הבריאות מסבירים שהמסכה לא מונעת הדבקה, הסטטיסטיקה מראה שהמסכות מפחיתות את הסיכון (לא סיכוי) בעשרות אחוזים".

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

שר החוץ בלינקן כתב במכתב ליו"ר בית הנבחרים ג'ונסון כי שלושת הגדודים שממשל ביידן מצא כי הפרו זכויות אדם של אזרחים פלסטינים יוכלו להמשיך ולקבל סיוע צבאי ● החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה תתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם